|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zestaw do kontroli
fufak1 - Sob 05 Cze, 2010 Temat postu: Zestaw do kontroli witam,
Jutro lecę do Wawy kupić sobie sprzęcik. Przez cały tydzień obserowałem forum i jeszcze chciałem się skonsultować czy wszystko ok?
Canon 50D
Canon EF 70-200 f/4.0 L USM
Tamron AF SP 28-75 f/2.8
Canon EF 50 f/1.8 II
Nissin lampa błyskowa Speedlite Di622 typ C (Canon)
AKUMULATOR BP-511 zam
Hoya HD
Hoya Gradual szary
Statyw
Razem: 7 889,00 zł
Mam około 8 tysięcy
Djwalkman - Sob 05 Cze, 2010
Nissin Speedlite Di866 (Canon) byłby lepszym wyborem ( w jednej z gazet o fotografii był test lamp, ten flesh zajął 3 miejsce, zaraz po Nikonie SB900 i Canonie 580ex, ale przed Canonem 480ex (4 miejsce), Nikonem Sb600 (gdzieś daleko) i Metz'em 48 af-1(też daleko), Nissin Speedlite Di622 miał 10 miejsce)
fufak1 - Sob 05 Cze, 2010
A jak różnica pomiędzy nimi? Bo różnica w cenie kolosalna
revolta - Sob 05 Cze, 2010
brak szerokiego kąta, 28 *1.6 da 45 mm
Zauważ ,że mam tamrona 28-70. A nad szerokim to myślałem o Samyangu 14mm
MC - Sob 05 Cze, 2010
fufak1, ten Tamron to fajne, dosyć szerokie szkło na pełnej klatce. Na cropie nie jest już najlepiej. Ja bym wziął mimo wszystko coś szerszego. O Samyangu oczywiście warto też pomyśleć.
Djwalkman, czytałeś tylko test czy miałeś do czynienia z tymi lampami? Przypominam sobie ten test i sporo bzdur tam było.
W życiu bym nie wydał prawie 900zł na Nissina. Kupiłem 430ex2 i jestem zadowolony. Zupełnie inny sprzęt.
MC napisał/a: | W życiu bym nie wydał prawie 900zł na Nissina | Czyli zostać przy tym co podałem? Bo nie mam niestety jak dołożyć ;(
MC - Sob 05 Cze, 2010
Ja bym zarówno 70-200 jak i 28-75 kupił używane. Zaoszczędzone pieniądze na przyzwoitą lampę.
Djwalkman - Sob 05 Cze, 2010
MC napisał/a: | fufak1, ten Tamron to fajne, dosyć szerokie szkło na pełnej klatce. Na cropie nie jest już najlepiej. Ja bym wziął mimo wszystko coś szerszego. O Samyangu oczywiście warto też pomyśleć.
Djwalkman, czytałeś tylko test czy miałeś do czynienia z tymi lampami? Przypominam sobie ten test i sporo bzdur tam było.
W życiu bym nie wydał prawie 900zł na Nissina. Kupiłem 430ex2 i jestem zadowolony. Zupełnie inny sprzęt. |
2x 430ex kosztuje więcej niż Di866 poza tym co złego jest w najnowszym Nissin'ie ? Jest w nim bardzo dużo dobrego.
Arek - Sob 05 Cze, 2010
MC napisał/a: | Ja bym zarówno 70-200 jak i 28-75 kupił używane. |
Tamrona 28-75 w życiu bym nie kupił używanego. Tamron ma problem z serwisem w Polsce, więc często usterka wiąże się z bardzo długim oczekiwaniem na naprawę, która na dodatek jest droga. Poza tym Tamrony nie należą do najsolidniejszych. One są bardzo dobre optycznie, ale mechanicznie chyba najgorsze na rynku.
Raczej w tym co wybrałem nie chciałbym specjalnie nic zmieniać. No chyba ,że macie jakieś dobre propozycje zamiany. Co do lampy to nie wiem
RB - Sob 05 Cze, 2010
Do czego Ci to ma słuzyć?
Ja poświęciłbym pełnoklatkowośc Tamiego 28-75 dla szerokiego kąta. Masz do wyboru T 17-50, masz ciemniejszego niezłego canona...
Samyang 14mm - ok. Ale szkoda niezagospodarowanego obszaru od 14 do 28. I w sumie braku wygody...
Jeśli Cię ta strona ogniskowych nie interesuje zbytnio - to jest OK.
A jeśli nie chcesz nic zmieniac - to po co pytasz?
MC - Sob 05 Cze, 2010
Djwalkman napisał/a: | Jest w nim bardzo dużo dobrego. |
Konkretnie co? Tylko napisz proszę z praktyki a nie reklamy/specyfikacji ewentualnie średniej jakości "testu".
[ Dodano: Sob 05 Cze, 2010 19:03 ]
Arek napisał/a: | Tamrona 28-75 w życiu bym nie kupił używanego. |
Ja bym kupił. Oczywiście z odbiorem osobistym i po przestrzelaniu.
RB napisał/a: | A jeśli nie chcesz nic zmieniac - to po co pytasz? | Czy aby napewno wszystko dobrze wybrałem. Bardziej interesują mnie właśnie ogniskowe z przediału 70-200 i więcej, choć zamierzam zbierać do czegoś makro może 100mm canona
Sunders - Sob 05 Cze, 2010
fufak1 napisał/a: | Czyli zostać przy tym co podałem? Bo nie mam niestety jak dołożyć ;( |
Mając tamrona 28-75/2,8 nie kupiłbym równocześnie canona 50/1,8, którego trzeba przymykać zwykle conajmniej do 2,2. Wolałbym te ok.400pln dołożyć do lepszej lampy.
zug - Sob 05 Cze, 2010
Sunders napisał/a: | Wolałbym te ok.400pln dołożyć do lepszej lampy. |
też bym tak zrobił biorąc pod uwagę że będziesz miał zooma z taką ogniskową i zobaczysz czy te 50mm będzie ci potrzebne w postaci stałki
i pozatym lepiej kupić raz a dobrze
hijax_pl - Sob 05 Cze, 2010
Djwalkman napisał/a: | Nissin Speedlite Di866 (Canon) byłby lepszym wyborem ( w jednej z gazet o fotografii był test lamp, ten flesh zajął 3 miejsce, zaraz po Nikonie SB900 i Canonie 580ex, ale przed Canonem 480ex (4 miejsce), Nikonem Sb600 (gdzieś daleko) i Metz'em 48 af-1(też daleko), Nissin Speedlite Di622 miał 10 miejsce) |
Mam prośbę. Nie sugeruj się testami w jakiejś z gazet, ale swoją praktyką. Założę się że nie miałeś Nissina 866 w swojej ręce, skoro takie tezy wypisujesz.
Swoją drogą firmie Nissin dopinguję, ale to zdecydowanie za wcześnie aby teraz kupować ich lampę do czegoś więcej niż.. zabawy
fufak1, w Twoim zestawie brakuje szerokiego kąta. A samyang 14mm to raczej alternatywa. Poszukaj jakiegoś zuma zaczynającego się od 17-18mm albo przynajmniej dodaj do zestawu Tokine 12-24, aby uzupełnił Tamrona 28-75.
Co do 50/1.8 - podzielam zdanie zuga i sundersa
B o g d a n - Sob 05 Cze, 2010
hijax_pl napisał/a: | Swoją drogą firmie Nissin dopinguję, ale to zdecydowanie za wcześnie aby teraz kupować ich lampę do czegoś więcej niż.. zabawy | Troche "pojechałeś" z osądem.
Firmę Nissin praktycznie znam od ponad 20 lat - robi bardzo poprawne i ekonomiczne lampy, idealne i wystarczające dla amatora.
krisv740 - Sob 05 Cze, 2010
B o g d a n napisał/a: | idealne i wystarczające dla amatora. |
czyli do zabawy....
zug - Sob 05 Cze, 2010
krisv740 napisał/a: | czyli do zabawy.... |
o jakich zabawach mowa ?
zug, ty zawsze musisz mieć "brudne" myśli ...
MC - Sob 05 Cze, 2010
Ja jestem amatorem. Bawię się sprzętem. I to dla mnie niewiele zmienia. Nissina podpinałem. Podziękowałem.
Ja tyż. Podpinałem, podziękowałem - zostałem przy sabinkach
krisv740 napisał/a: | czyli do zabawy.... | To, że sprzęt jest wystarczający dla amatora, nie oznacza, że jest zabawką. Zawodowiec według mnie powinien kupować i zwykle kupuje, sprzęt systemowy i w tym znaczeniu to napisałem.
Tak wogóle, myślę, że nie jeden zawodowiec używa Nissina podobnie jak obiektywów Sigmy, Tamrona ... i innych ....
A ja, również będąc amatorem, przy speedlit`kach
B o g d a n napisał/a: | Tak wogóle, myślę, że nie jeden zawodowiec używa Nissina podobnie jak obiektywów Sigmy, Tamrona ... i innych .... |
Pewnie tak. Pewnie tak samo są też tacy, co dziadują na Phottixach czy też innych Deltach zamiast kupić PacketWizardy
B o g d a n napisał/a: | Zawodowiec według mnie powinien kupować i zwykle kupuje, sprzęt systemowy i w tym znaczeniu to napisałem. |
to popatrz co kupują/o co pytają ludzie w wątku "jaki obiektyw na śluby"
a jesli chodzi o meritum sprawy=lampę , to nissin kiedyś , w czasach analogowych może i był dobry, teraz w dobie systemowych lampek , tych ttl , ettl i innych "szmel" - sorry - jako slave (jeśli działa i to w miarę normalnie) to ja bym wziął tylko i wyłącznie do zabawy, a do pracy kupił to , co daje mi pewność , a nie możliwość...
krisv740 napisał/a: | B o g d a n napisał/a:
Zawodowiec według mnie powinien kupować i zwykle kupuje, sprzęt systemowy i w tym znaczeniu to napisałem.
to popatrz co kupują/o co pytają ludzie w wątku "jaki obiektyw na śluby" |
Ha, no właśnie - o tym samym pomyslałem pisząc swoje zdanie.
Ale potem nie miałem wątpliwości - w wątku "Jaki obiektyw na śluby" nie pytają zawodowcy tylko ... amatorzy. Niestety ... amatorzy. Lub inaczej - dorabiający amatorzy, fotografujący śluby.
Jak najbardziej nie będę zarabiał tą lampą! Tylko i wyłącznie Amatorsko. Więc może np. dwie czy jedna lepsza? A skoro mówicie ,żeby się pozbyć 50mm to czy dostanę jakiś szeroki kąt za maks 800zł? Wątpię
fufak1, szeroki kąt w stosunku do 50mm masz w tamronie - 28! - o co ci chodzi?
krisv740 napisał/a: | fufak1, szeroki kąt w stosunku do 50mm masz w tamronie - 28! - o co ci chodzi? | Mam jakiś sentyment do stałek z czasów analogowych
zug - Sob 05 Cze, 2010
fufak1, kup narazie te dwa szkiełka
"Canon EF 70-200 f/4.0 L USM
Tamron AF SP 28-75 f/2.8 "
pobawisz się zobaczysz jaka Ci ogniskowa odpowiada i zobaczysz czego ci będzie brakować .
lampa też ci nie będzie potrzebna na początku, dozbierasz i za jakiś czas kupisz lampę Canona
fufak1, to miej! nikt ci nie zabrania , ale co ma szeroki kąt wspólnego z 50mm i to na aps-c?!
krisv740 napisał/a: | ale co ma szeroki kąt wspólnego z 50mm i to na aps-c? | Nic ,chodziło mi o to ,że zrezygnuję z niego na rzecz czegoś szerokiego. zug napisał/a: | kup narazie | dopiero pod koniec lipca
fufak1 napisał/a: | dopiero pod koniec lipca | Przecież pisałeś, że jutro lecisz do Wa-wy.
A tak wogóle to nie potrzebujesz zooma z szerokim kątem? Nie lepiej rozważyć czegoś w stylu od 15-18 mm w górę do 55-85mm ? Już ktoś o tym pisał.
zug - Sob 05 Cze, 2010
fufak1 napisał/a: | dopiero pod koniec lipca |
to coś mi się wydaję że lista zakupów jeszcze kilka razy ulegnie zmianie
fufak1, moim zdaniem kombinujesz jak koń pod górę! ale oczywiście to jest twoja sprawa.(i twoja góra)
nie wiedząc dokładnie co i jak ja poszedłbym po najmniejszej (i najlepszej imho) linii (oporu) i zamiast tego tami kupił normalne 17-85 , albo 18-135 (oba canon) i do tego 430ex jeśli jest ci niezbędna.
pobawiłem sie ostatnio tym 17-85 i nie wiem co jego oponenci chcą od tego szkła. wolałbym je od jakiegoś 28-75/2.8 na aps-c - jeśli nie mam sprecyzowanych zamierzeń i preferencji.
wydaję 900pln - a przy sprzedaży tracę 200-300pln - to da się przeżyć. do tego momentu posługuję się całkiem przyzwoitym sprzętem i mam wszystkie problemy w nosie.
lampa to spory wydatek - chyba , że masz na wyrzucenie 300-500 pln i całkowicie się z tym liczysz - wybór jest twój. nie namawiam jak inni na najlepszą, ale na dobrą systemową lampę - pod warunkiem tego, że będziesz jej używać, a nie "na wszelki wypadek" - jeśli tak to patrz "wcześniej"
B o g d a n napisał/a: | Przecież pisałeś, że jutro lecisz do Wa-wy. | Faktycznie Skopiowałem tekst z innego forum bo kiedyś planowałem zakup ,ale nie wyszło. Moje przeoczenie
zug - Sob 05 Cze, 2010
fufak1 napisał/a: | Skopiowałem tekst z innego forum bo kiedyś planowałem zakup |
a co tam Ci doradzono ?
fufak1 napisał/a: | Skopiowałem tekst z innego forum bo kiedyś planowałem zakup ,ale nie wyszło. | To co innego. Może teraz wyjdzie.
ja już się wypowiedziałem i jak na dzisiaj to "pomagania" mam po dziurki w nosie...
eot!
Zupełnie odmiennie Raczej wypowiadali się tylko na temat L-ki canona ,że lepszy Tamron i inne ....... krisv740 napisał/a: | zamiast tego tami kupił normalne 17-85 , albo 18-135 | Jakoś mi to nie odpowiada szczególnie ten drugi. Może po prostu kupie jedno szkoło i potem tylko dalej...
[ Dodano: Sob 05 Cze, 2010 22:37 ]
Jeszcze co do tamtego forum to tutaj jakoś widzę większe zainteresowanie tematem tam to o jakąś poradę to musiałem błagać na kolanach
fufak1 napisał/a: | .. tam to o jakąś poradę to musiałem błagać na kolanach |
No widzisz, a tutaj etatowi pomagacze błagają aby ktoś zadał pytanie. Fajnie, nie?
fufak1 napisał/a: | czy dostanę jakiś szeroki kąt za maks 800zł? Wątpię |
Najblizszy cenowo jest samyang 8/3,5 fisheye za 885pln nówka
B o g d a n napisał/a: | Fajnie, nie? | Jak dla mnie Bomba. Gorzej gdybym to ja nim został
[ Dodano: Sob 05 Cze, 2010 22:42 ]
Sunders napisał/a: | ajblizszy cenowo jest samyang 8/3,5 fisheye za 885pln nówka | Oj, to nie dla mnie Nie lubię rybki
jaad75 - Sob 05 Cze, 2010
A można wiedzieć, dlaczegóż to etatowi pomagacze zjechali dobrego, mocnego Nissina, zachwalając Canonową półlampę?
jaad75, a kto?
i dlaczego 430 to półlampa?
jaad75 - Sob 05 Cze, 2010
krisv740 napisał/a: | i dlaczego 430 to półlampa? | Bo daje mniej więcej połowę światła normalnej lampy...
Sunders - Nie 06 Cze, 2010
MC napisał/a: | Kupiłem 430ex2 i jestem zadowolony. |
jaad75 po tym co napisałeś, to MC chyba przestanie być zadowolony i złoży reklamację, bo zapłacił za całą a dostał pół
MC - Nie 06 Cze, 2010
No właśnie. Będę musiał odesłać.
W skrócie napiszę, bo wiem, że i tak się z jaadem nie dogadam - moc to nie wszystko.
fufak1 - Nie 06 Cze, 2010
Czyli co bo ja już nie wiem
hijax_pl - Nie 06 Cze, 2010
fufak1 napisał/a: | Canon 50D
Canon EF 70-200 f/4.0 L USM
Tamron AF SP 28-75 f/2.8
Canon EF 50 f/1.8 II
Nissin lampa błyskowa Speedlite Di622 typ C (Canon)
AKUMULATOR BP-511 zam
Hoya HD
Hoya Gradual szary
Statyw |
Z tego zestawu usunąłbym Nissina, filtr połówkowy i stałkę.
Dodałbym szeroki kąt, no chyba że Ci on zbędny.
W przyszłości, o ile będzie taka potrzeba, rozejrzałbym się za lampą porządną.
Ze wszystkim się zgodzę z wyjątkiem filtra połówkowego No to zaoszczędzę 800zł
fufak1, połówkowy wkręcany to jak dla mnie strata pieniędzy. Prędzej czy później odkryjesz zalety systemu Cokina Kupisz holder, jakieś adaptery i kilka szkiełek Cokinowych. Kolejnym krokiem będzie wkurzanie się na zafarby i takie tam - pójdziesz w kierunku filtrów Hitecha...
MC - Nie 06 Cze, 2010
Dokładnie tak jak pisze hijax_pl. Nakręcana połówka to strata pieniędzy.
Aha no chyba ,że tak
[ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 10:52 ]
A jakie karty pamięci CF polecacie? Nie chodzi mi tu o te najlepsze ,ale wiele osób ma Kingstony po 140zł Kingston CompactFlash 16GB. I są zadowoleni czy rzeczywiście? Czy jednak trzeba płacić te 300zł? Z tego co się orientuję do trybu seryjnego 6,3 potrzeba karty UDMA i tam jakiegoś wielkiego transferu. Czy to prawda?
[ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 10:55 ]
Czy może szybsze a mniejszej pojemności?
jaad75 - Nie 06 Cze, 2010
MC napisał/a: | moc to nie wszystko. | Moc (energia błysku) i możliwość jej kontroli, to najważniejszy parametr lampy. Kolejnymi są szybkość ładowania i możliwości wyzwolenia oraz łatwość zmiany ustawień. Kwestia automatyki to sprawy trzeciorzędne - to tak, jakby wybierać lustrzankę pod kątem tego, jakie zdjęcia robi w trybie zielonym...
jaad75, weź jednak pod uwagę, że jest sporo osób, które jadą tylko w TTLu co najwyżej wprowadzając korektę błysku.
hijax_pl, a co w Nissinie TTL nie działa?...
BTW, jest też sporo osób, które używają lustrzanki na auto, czy w trybach tematycznych, co najwyżej wprowadzając korektę naświetlania...
fufak1 napisał/a: | A jakie karty pamięci CF polecacie? |
Dobre
Moje spostrzeżenia co do kart to:
- transfer jest istotny jeśli często strzelasz w seriach - w praktyce jednak niewiele osób tego potrzebuje, zwykle wystarcza seria, która się mieści w buforze aparatu.
- transfer jest też istotny kiedy chcesz szybko zgrywać dane z kart do komputera.
- pojemność dopasuj do tego w jakim formacie będziesz robić zdjęcia (RAW czy JPG)
- wolę 4 karty 8GB niż jedną 32GB, z uwagi na to, że karty nie są niezniszczalne i wolę stracić mniej zdjęć niż więcej
hijax_pl napisał/a: | wolę 4 karty 8GB niż jedną 32GB, | Gdyby cena była taka sama to też bym tak chciał
[ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 11:28 ]
Czy może np 4 karty SanDisk CompactFlash Ultra 4GB
fufak1, jedziesz w miesięczny wypad na Syberię bez dostępu do kompa? Kup sobie jedną kartę, później dokup drugą. Zakładam, że to Ci wystarczy z nawiązką...
hijax_pl napisał/a: | Kup sobie jedną kartę, później dokup drugą | Masz rację chcę wszystko od razu
Jeszcze mam pytanie do monopoda. Ile kosztuje taka konstrukcja aby się wygodnie pracowało?
lupo57 - Nie 06 Cze, 2010
fufak1 napisał/a: | Jeszcze mam pytanie do monopoda. Ile kosztuje taka konstrukcja aby się wygodnie pracowało? |
manfrotto 679b to koszt ok 170 zł, w zupełności starczy
A jak mam takie pytanie co do migawki w 50D. Jak szybko wykonuje się te 100 zdjęć? Ile kosztuje późniejsza wymiana? Czy jest możliwe aby działa dłużej? I czy na jej żywotność ma wpływ użytkowanie tzn. serie itp. ? Sory za tyle pytań
fufak1 napisał/a: | A jak mam takie pytanie co do migawki w 50D. Jak szybko wykonuje się te 100 zdjęć? Ile kosztuje późniejsza wymiana? Czy jest możliwe aby działa dłużej? I czy na jej żywotność ma wpływ użytkowanie tzn. serie itp. ? Sory za tyle pytań |
żywotność migawki jest różna może być 100 tyś a może być mniej, ale jest możliwe żeby działało więcej niż 100tyś , co do szybkości to zależy ile będziesz robił zdjęć ale myślę że z 4-5 lat nie wiem ile kosztuje wymiana ale jest możliwa na ul. Żytniej w wawie
pozdr
Sam nie czuję jakoś ile będę cykał ,bo dawniej robiłem tylko analogowo i oszczędzałem film jak tylko się da
powiem tak, 20 tyś zdjęć dla amatora w ciągu roku, to wg. mnie dużo
Nawet 10 tyś, to bardzo dużo...
ophiuchus - Nie 06 Cze, 2010
Przez dwa lata użytkowania 450D zrobiłem jakieś 5000 zdjęć. Też mi zostało jeszcze z czasów analogowych, że staram się przynajmniej nad niektórymi klatkami zastanawiać. (wyjątek to ptaki i samoloty )
Aha dziękuję ,za odpowiedzi
B o g d a n - Nie 06 Cze, 2010
fufak1 napisał/a: | A jakie karty pamięci CF polecacie? Nie chodzi mi tu o te najlepsze ,ale wiele osób ma Kingstony po 140zł Kingston CompactFlash 16GB. I są zadowoleni czy rzeczywiście? |
O Kingstonach 16GB po 140zł. (zapewne seria Elite Pro 133x) trzeba zapomnieć do Canona 50D. Moich testów z 50D taka karta kiedyś niestety nie przeszła.
Z Kingstonów możesz ewentualnie rozważać zakup czegoś z serii CompactFlash Ultimate 266X z tym, że cena za 8GB to już ok. 300 zł. i nie jestem pewien, czy dobrze działają. Dobrze tzn., czy utrzymują dedykowany transfer w dłuższym czasie, np. przy odczycie w czytniku zewnętrznym. Elite Pro niestety ściemniają i transfer dedykowany kończy się po chwili. Taki myk marketingowy, który zraził mnie chyba na zawsze do CF Kingstona.
Od jakiegoś czasu używam kart firmy Pretec, które polecam ale ceny niestety średnie normalne i trudno je trochę kupić (x333). Dostępne są np. Pretec CompactFlash 8GB Cheetah II 233x w cenie od 100 zł. Według mnie jest to minimum, co powinieneś kupić.
Dalej to już minimum Sandisk CompactFlash Extreme 8GB w cenie już ponad 200 zł.
Specjalnie piszę o kartach 8GB bo uważan, że spokojnie Ci wystarczy. Proponuję kupić jedną na początek, a dalej sam zobaczysz ile co i jak pstrykasz.
Powodzenia w zakupie.
fufak1 - Pon 07 Cze, 2010
Czemu temat przesunięty skoro nie dotyczy wyboru lustrzanki?
krisv740 - Pon 07 Cze, 2010
fufak1 napisał/a: | Czemu temat przesunięty skoro nie dotyczy wyboru lustrzanki? |
a co za różnica???
wolałbyś przyklejony na stronie głównej?!
fufak1 - Pon 07 Cze, 2010
Pytam się z ciekawości krisv740 napisał/a: | lałbyś przyklejony na stronie głównej?! | Jak nie masz nic przeciwko...
krisv740 - Pon 07 Cze, 2010
fufak1,
ciekawość to ....
a powód - zapewne mod uznał, że jest w złym dziale...
a czy mam coś przeciwko??? .... a za cholerkę nie....!!!
goltar - Wto 08 Cze, 2010
fufak1 napisał/a: | Czemu temat przesunięty skoro nie dotyczy wyboru lustrzanki? | Dlatego że w tym dziale są tematy związane z pomocą w wyborze lustrzanki oraz te dotyczące pomocy w zakupie, a ten temat tego dotyczy.
|
|