|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - ultra szeroki kąt pod FF w C / N / S
Luke_S - Sob 05 Cze, 2010 Temat postu: ultra szeroki kąt pod FF w C / N / S Chciałbym się rozeznać, jakie szkła o ogniskowej zaczynającej się od ok. 15-18 mm można dostać do każdego z "pełnoklatkowych" systemów: Canona, Nikona i Sony. Obiektywów tego typu jest na rynku mnóstwo, a ja nie orientuję się za bardzo, które są pod FF, a które pod cropa, więc potrzebuję porady znawców tematu. Wszelkie sugestie i opinie mile widziane.
Z góry dzięki!
zug - Sob 05 Cze, 2010
wystarczy że zapoznasz się z oznaczeniami na obiektywach i już będziesz wiedział "które są pod FF, a które pod cropa"
http://www.optyczne.pl/52...obiektywów.html
B o g d a n - Sob 05 Cze, 2010
Luke_S napisał/a: | Chciałbym się rozeznać, jakie szkła o ogniskowej zaczynającej się od ok. 15-18 mm można dostać do każdego z "pełnoklatkowych" systemów: Canona, Nikona i Sony. Obiektywów tego typu jest na rynku mnóstwo, a ja nie orientuję się za bardzo, które są pod FF, a które pod cropa, więc potrzebuję porady znawców tematu. |
Ja żadnym znawcą tematu nie jestem ale o Canonie mogę napisać.
Generalnie do pełnej klatki podłączysz obiektywy oznaczone EF i TS-E. Tych z oznaczeniem EF-S niestety nie wepniesz.
Jeśli chodzi o zoomy, masz dwie opcje:
Canon EF 16-35mm f2.8L II USM oraz Canon EF 17-40mm f/4L USM
Jeśli chodzi o stałki, w podanym przez Ciebie zakresie znajdziesz trzy propozycje:
Canon EF 14mm f/2.8L II USM, firmowe rybie oko:Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
oraz z funkcją korekcji perspektywy, czyli Canon TS-E 17mm f/4L
dragossani - Nie 06 Cze, 2010
Z Nikkorów szerokokątnych na FF (aktualnie produkowane) masz:
Stałki:
AF Fisheye-Nikkor 16mm f/2.8D
AF Nikkor 14mm f/2.8D ED
AF Nikkor 20mm f/2.8D
Nikkor 20mm f/2.8
AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
AF Nikkor 24mm f/2.8D
Nikkor 24mm f/2.8
AF Nikkor 28mm f/2.8D
Nikkor 28mm f/2.8
AF Nikkor 35mm f/2D
Nikkor 35mm f/1.4
Zoomy:
AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR
AF-S Zoom-Nikkor 17-35mm f/2.8D IF-ED
AF Zoom-Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5D IF-ED
AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
AF Zoom-Nikkor 24-85mm f/2.8-4D IF
AF-S VR Zoom-Nikkor 24-120mm f/3.5-5.6G IF-ED
Tilt-shift:
PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED
Na niebiesko te które zahaczają o wskazany zakres.
Luke_S - Nie 06 Cze, 2010
No nie jest tak kolorowo, jak by się wydawało. Tyle mówi się o tym, że pełna klatka ułatwia konstruowanie szerokokątnych obiektywów. Zatem skoro jest łatwiej, to chyba powinno być też i taniej? Okazuje się, że te tanie szerokie kąty to są, i owszem, ale głównie na cropa (sic!). Znaleźć coś sensownego do 2000 zł pod FF graniczy z cudem.
Najbliższy moim oczekiwaniom jest Nikon 18-35 mm.
hijax_pl - Nie 06 Cze, 2010
Luke_S napisał/a: | Tyle mówi się o tym, że pełna klatka ułatwia konstruowanie szerokokątnych obiektywów. |
Bo prościej skonstruować obiektyw który ma 16mm od obiektywu który ma mieć 8 czy 10mm.
"Skonstruować" to nie znaczy dobrać parę soczewek, ale dobrać je tak, aby ilość wad optycznych nie przeważyła nad ilości zalet takiego obiektywu.
Luke_S napisał/a: | Zatem skoro jest łatwiej, to chyba powinno być też i taniej? |
Obiektywy APS-C z uwagi na zmniejszone pole obrazowe można konstruować używając mniejszych soczewek. Zatem może być mniej, lżej a zatem - taniej. I są też tańsze od FF
Luke_S napisał/a: | Znaleźć coś sensownego do 2000 zł pod FF graniczy z cudem. |
Samyang 14mm
hijax_pl napisał/a: | Samyang 14mm |
Nie no, bez jaj...
lupo57 - Nie 06 Cze, 2010
Luke_S napisał/a: |
Nie no, bez jaj... |
a czemu , myślę że na pełną klatkę to bardzo dobry pomysł do landszaftu
To ma być obiektyw ogólnego zastosowania, nie tylko do krajobrazów. Wolę obiektywy z autofocusem, najlepiej zoomy w tym przypadku.
to kup zooma zaczynającego się od 14 mm za cenę Samyang a w landszafcie i architekturze liczy się każdy mm, poza tym i tak często korzysta się ze statywu i ustawia ostrość ręcznie więć AF nie ma znaczenia
Coś się tak uparł na te landszafty? Krajobrazy to ja do tej pory rozbiłem z powodzeniem na 18 mm i w zupełności mi to wystarczyło. Obiektywu potrzebuję nie tylko do tego celu, a głównie do fotografowania w pomieszczeniach z ręki. Nie mam wtedy czasu na zabawy z ręcznym nastawianiem ostrości, ani żonglowaniem obiektywami za każdym razem, kiedy potrzebować będę nieco ciaśniejszego kadru.
ja się nie uparłem wskazuje po prostu zaletę szerokiego kąta i 14mm, bo taka ogniskowa na ff to nie w kij dmuchał
Wiem, miałem do czynienia z taką ogniskową w 4/3. Wszystko fajnie, ale nie szukam jak najszerszego obiektywu za wszelką cenę, tylko takiego, który jest w miarę szeroki, a przy tym w miarę uniwersalny i znośny cenowo.
Nikon 18-35 mm mi odpowiada.
Cytat: | Nikon 18-35 mm mi odpowiada. |
Czym? Ogniskowymi? Ceną?
Jak dla mnie - wolałbym jednak dołożyć do tego nowego 16-35/4 jeśli nie można sięgnąć po 17-35/2.8
hijax_pl napisał/a: | Cytat: | Nikon 18-35 mm mi odpowiada. |
Czym? Ogniskowymi? Ceną? |
Zakres ogniskowych jest taki, jaki mam w obiektywie stosowanym przeze mnie obecnie. Do takiego zakresu jestem przyzwyczajony i jest to dla mnie minimum, jeśli chodzi o kąty widzenia, jakie zapewnia mi wygodę fotografowania w sposób, jaki lubię. Jeśli może być szerzej, to czemu nie, ale nie zapłacę więcej niż 3000 zł. Mam w tym samym czasie do kupienia jeszcze 3 inne obiektywy, lampę i puszkę i musi mi starczyć kasy.
Luke_S napisał/a: | Zakres ogniskowych jest taki, jaki mam w obiektywie stosowanym przeze mnie obecnie. |
A jaki to jeśli można wiedzieć?
9-18 mm pod 4/3.
B o g d a n - Nie 06 Cze, 2010
Luke_S napisał/a: | Tyle mówi się o tym, że pełna klatka ułatwia konstruowanie szerokokątnych obiektywów. | Myślę, że trzeba trochę odwrócić kolejność. Na początku, gdy powszechnie wszedł format APS-C, mówiło się, że trudniej jest dla niego zrobić UWA bo potrzeba krótszych ogniskowych itp, itd. UWA dla FF pochodzące od analogowego malego obrazka już były gotowe.
Luke_S napisał/a: | Okazuje się, że te tanie szerokie kąty to są, i owszem, ale głównie na cropa (sic!). Znaleźć coś sensownego do 2000 zł pod FF graniczy z cudem. | Ja specjalnie różnicy w cenie nie wiszę pomiędzy systemowymi szkłami UWA na APS-C i FF.
Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM kosztuje bardzo podobnie jak Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM, czyli ok. 2900 zł.
Tak na marginesie Nikkor AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5G ED kosztuje również tyle.
Luke_S napisał/a: | Nikon 18-35 mm mi odpowiada. | W Canonie masz jego "odpowiednik" Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM ze stałym światłem i L-ka.
W takim razie chyba za dużo oczekuję. Mam obiektyw 18 mm ekw. kupiony za 1650 zł, więc liczyłem, że na magiczną pełną klatkę za te 2000 zł coś podobnego dostanę. No ale w sumie jest ten Nikkor. Chyba mi to wystarczy.
B o g d a n napisał/a: | Luke_S napisał/a: | Nikon 18-35 mm mi odpowiada. | W Canonie masz jego "odpowiednik" Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM ze stałym światłem i L-ka. |
Biorę go pod uwagę. Aczkolwiek Canon z tych trzech systemów najmniej mi odpowiada.
B o g d a n - Nie 06 Cze, 2010
Luke_S napisał/a: | Mam obiektyw 18 mm ekw. kupiony za 1650 zł, | To jest jakiś Nikkor? Może dawno go kupowałeś?
Luke_S napisał/a: | Aczkolwiek Canon z tych trzech systemów najmniej mi odpowiada. | A to przepraszam
B o g d a n napisał/a: | To jest jakiś Nikkor? Może dawno go kupowałeś? |
Zuiko
Luke_S - Sro 09 Cze, 2010
Nie będę zakładał kolejnego tematu i podpytam tutaj:
Jaki polecilibyście uniwersalny zoom pod FF Nikona, tak mniej więcej z zakresu 28-75 mm. Najlepiej ze światłem f/2,8 i w cenie do 2500 zł?
hijax_pl - Sro 09 Cze, 2010
Tamron 28-75/2.8
hijax_pl napisał/a: | Tamron 28-75/2.8 |
Biorę go pod uwagę.
A jest coś ze stabilizacją obrazu, co spełnia podobne kryteria?
Naprawdę tak bardzo jest ta stabilizacja potrzebna?
Wolałbym ją mieć. Potrafię z niej korzystać, a że sportu nie fotografuję, to często wychodzi to z korzyścią dla jakości zdjęć. Wydanie kilkunastu tysięcy złotych na puszkę i kilka szkieł, gdzie żadne nie ma stabilizacji, to dla mnie trochę za dużo kompromisów.
No to do nikona pod FF - nie znam.
Nikkor 24-70/2.8 - bez VR
Tamron 28-75/2.8 - bez VC
Sigma 24-70/2.8 - bez OS
darekk - Pią 11 Cze, 2010
Możesz poszukać używanego N28-70/2.8, ich ceny są ok. 3 tyś zł.
Luke_S - Pią 11 Cze, 2010
Dzięki za rady. Coraz bardziej skłaniam się jednak w kierunku Sony. Wybór obiektywów jest mniejszy, ale te, co są, jakoś bardziej do mnie przemawiają w połączeniu ze stabilizacją w puszce. Trudno walczyć z przyzwyczajeniami
|
|