|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - prosba o pomoc przy wyborze pierwszej lustrzanki
szela - Sro 27 Cze, 2007 Temat postu: prosba o pomoc przy wyborze pierwszej lustrzanki witam
Mam zamiar kupic pierwsza moja lustrzanke. Do tej pory bawilem sie kompaktami ale w zyciu czasem trzeba cos zmienic .
Im dluzej przegladam rozne fora i czytam testy tym bardziej nie wiem co wybrac. Po wnikliwym zapoznaniu sie z aparatami na moja kieszen staje przed wyborem jednego z trzech:
Pentax k10, eos 400d i e-510 olimpusa ....
a was drodzy czytelnicy prosilbym o mala pomoc w dokonaniu wyboru
moje spostrzezenia co do ww aparacikow:
k10 - stabilizacja, super wykonanie, czyszczenie matrycy ... nie wiem jak jest z dostepnoscia obiektywow ??
e-510 stabilizacja, czyszczenie, podglad na zywo i mozliwosc ustawienia ostrosci na zzoomowanym wycinku zdjecia ale tylko 3 punktowy AF, slaby wizjer no i czy ta cena nie poleci na leb i szyje ...
eos 400d - do niedawna moj faworyt moze z raci tego, ze do tej pory mialem same canony ... szybki af, male szumy, super jakosc zdjec, .. ale ta obudowa i brak stabilizacji.......
... no i sami powiedzcie jak tu wybrac jescze raz prosze o pomoc ...
Mysza - Sro 27 Cze, 2007 Temat postu: Re: prosba o pomoc przy wyborze pierwszej lustrzanki
szela napisał/a: |
Pentax k10, eos 400d i e-510 olimpusa ....
|
Temat wałkowany do bólu
Poszukaj na forum, znadziesz mnóstwo odpowiedzi na swoje pytanie.
Cześć tu Mysza.
szela - Sob 30 Cze, 2007
to sie dowiedziala ....
MM - Sob 30 Cze, 2007
Aparat wybiera się z różnych powodów. Wszystko zależy czego oczekujesz, co potrafisz i do jakiego typu zdjęć. No i za ile.
Sugerowanie się tym czy jest podgląd na żywo, czy jest stabilizacja czy też czyszczenie matrycy to dla mnie tzw. "onanizm sprzętowy" i wertowanie specyfikacji a nie wybór podyktowany zaawansowanym podejściem do tematu. Chcesz kupić zabawkę czy aparat? Jeżeli aparat to czas zmienić swoje nastawienie. Ważne są obiektywy i ich jakość, korpus to tylko dodatek do zestawu.
jaad75 - Sob 30 Cze, 2007
MM napisał/a: | Ważne są obiektywy i ich jakość, korpus to tylko dodatek do zestawu. |
No chyba nie masz wątpliwości co do jakości obiektywów Pentaxa, czy Olympusa? Gorzej z ich dostepnością w Polsce... Ale wbrew pozorom porządne obiektywy Canona też nie w każdym sklepie leżą...
Jeżeli już o zabawkach mówimy, to 400D z tej trójki jest zdecydowanie najbardziej zabawkowy...
szela - Sob 30 Cze, 2007
a co powiecie na temat gx-10 nie ukrywam, ze bardzo odpowiada mi cenowo no i w testach tez wypada dobrze ale zastanawia mnie firma ... no i nie wiem czy ktos zwrocil na to uwage ale samsung ma tylko rok gwarancji !!!
w sumie to nie wiem jak to mozliwe, bo EU wymusza dwuletnie gwarancjw ??!!
i jeszcze jedno troche oswajalem sie z samsungiem w sklepie i callkiem przyjemny tylko jakos ten korpus mi w lapach zle lezy w porownaniu do olympusa lub eosa no ale moze da sie do tego przyzwyczic
jaad75 - Sob 30 Cze, 2007
szela napisał/a: | ...i jeszcze jedno troche oswajalem sie z samsungiem w sklepie i callkiem przyjemny tylko jakos ten korpus mi w lapach zle lezy w porownaniu do olympusa lub eosa no ale moze da sie do tego przyzwyczic |
No to jak Ci nie leży w ręce i w zasadzie nic o nim nie wiesz, to dlaczego się nad nim zastanawiasz?
A tak z ciekawości, to z którymi Olympusami i Canonami go porównywałeś?
MM - Nie 01 Lip, 2007
jaad75, jak sam widzisz tutaj nikt nawet na szkła nie patrzy, gwarancja jest za to bardzo istotna. Pisać mi się nie chce co o takim wybieraniu sądzę. Jak ktoś jest trochę zorientowany to pewnie wie dlaczego. Takie są skutki mody na lustrzanki. Dobrze, że w tych ostatnich w specyfikacji nie ma napisane ile mają zoomu bo to by dopiero można było porównywać
jaad75 - Nie 01 Lip, 2007
MM napisał/a: | ...Dobrze, że w tych ostatnich w specyfikacji nie ma napisane ile mają zoomu bo to by dopiero można było porównywać |
No cóż... Miałem nawet niedawno taką sytuację:
Cytat: | - Fajny aparat - jaki to ma zoom?
- Nie ma wogóle...
- To znaczy?
- Mam założony stałoogniskowy obiektyw...
- Acha... Ale można do niego jakiś lepszy założyć? |
Dodam, że miałem założony FA31/1.8 Limited, jeden z najlepszych obiektywów Pentaxa...
eska - Nie 01 Lip, 2007
Szela: na poczatek przejrzyj inne watki o wyborze pierwszej lustrzanki. Po drugie napisz co chcesz fotografowac, bo to najbardziej istotna rzecz oraz napisz ile chcesz przeznaczyc na sprzet.
Tak jak napisal MM, nie tylko gadzety wymieniane w folderach rekamowych maja znaczenie. Canon 400D pozwala Ci robic dobre zdjecie przy wysokim ISO. Olympus E-510 oferuje Ci natomiast znacznie wyzsza rozdzielczosc obrazu niz inne lustrzanki, gdyz posiada on mniejsza, bardziej upakowana pikselami matryce.
Zachecam jeszcze raz do przejrzenia starszych watkow i lepszego sprecyzowania swoich potrzeb.
konrad
eska napisał/a: | ...Olympus E-510 oferuje Ci natomiast znacznie wyzsza rozdzielczosc obrazu niz inne lustrzanki, gdyz posiada on mniejsza, bardziej upakowana pikselami matryce... |
Nie do końca, bo po pierwsze ta matryca ma inne proporcje boków, a po drugie wyższa rozdzielczość matrycy na mniejszej powierzchni, wymaga lepszej rozdzielczości szkła...
szela - Nie 01 Lip, 2007
na poczatku dziekuje za podpowiedzi i zainteresowanie
Konrad - jest kilka przyczyn, dla ktorych chce przesiasc sie na lustrzanke:
- szybkosc juz mialem dosyc wolnych komaptow
- przy okazji podniase swoje umiejetnosci dotyczace fotografi
a co do tego ile chce wydac to na poczatku myslalem, ze nie bedzie to priorytetem przy wyborze ale teraz dochodze do wniosku, ze jednak moze kupic body + kit w granicach do 3000 tys i zaopatrzyc sie w dodatkowo jakie sfajne szklo, zdjecia to przede wszystkim archutektura i natura + oczywiscie wakacyjne i inne takie tam... w pierwszej fazie myslalem o 400d eosie ale troche szkoda ze nie am tam stabilizacji - jak dla mnie dosc istotna sprawa noszenie statywu to troche uciazliwe w niektorych warunkach jak olympus to chyba 510 ale moim zdaniem nie zasluguje na cene ok 3000 zl i dlatego zastanawiam sie nad tym samsungiem
ktos wczesniej napisal, ze nastapila jakas moda na lustrzanki i nikt nie patrzy na szkla tylko na bajery.... przy moim zalozeniu i tak po kupnie lustrzanki bede sobie mogl pomarzyc o zmianie szkiel ale za polroku min. . a to ze wprowadza sie roznego rodzaju bajery w body to chyba nie profanacja a koystanie z mozliwosci dzisiejszej techniki
- stabilizacja - super sprawa nie trzeba za kazdym razem dzwigac statywu naplecach
- czyszczenie matrycy - przynajmne dla pozatkujacych suuper nie musza sie stresowac ze przy czyszczeniu cos nabroja
- podglad na zywo (patrz e-510) tez widze same plusy robisz zdjecie makro w niewygodnych warunkach ?? nie musisz sie gimnastykowac niepotrzebnie ... jeszcze jak by wsatwili obracany lcd to by bylo....
chyle czola przed "profesorami" w dziedzinie fotografi i napewno doswiadczeniem w porownaniu z wiekszaoscia znawcow na forum nie grzesze ale czasami nie rozumiem bardzo konserwatywnego podejscia do sparwy niektorych ludzi
i jeszcze mam taka sprawe moze ma ktos tego samsuna gx-10 i moglby podzielic sie swoja wiedza na jego temat .... z gory dziekuje
szela - Nie 01 Lip, 2007
Cytat: | A tak z ciekawości, to z którymi Olympusami i Canonami go porównywałeś? |
z 400d i 500 olympusa
szela napisał/a: | Cytat: | A tak z ciekawości, to z którymi Olympusami i Canonami go porównywałeś? |
z 400d i 500 olympusa |
W takim razie musisz mieć bardzo nietypowe ręce...
Jeżeli nie leżał Ci GX10, to o K10D też zapomnij, bo to niemal identyczne aparaty - delikatnie inaczej wyprofilowane, ale to naprawdę szczegóły.
A co do innych Twoich wątpliwości - pamiętaj, że stabilizacja nie zastąpi statywu, to ułatwienie przy dłuższych czasach i ogniskowych, ale ma dość ograniczoną skuteczność. Czyszczenie matrycy w 400D i K10D/GX10 ledwo działa, a LV jest jak dla mnie pomyłką, jeżeli LCD nie jest odchylany...
Poza tym E510 jak najbardziej zasługuje na cenę 3000zł, patrząc na ceny konkurencji, a wiedzy na temat Samsunga GX-10 szukaj na forum Pentaksa:
http://pentax.org.pl/index.php
szela - Nie 01 Lip, 2007
z tym trzymaniem to moze ksztalt + ciezar ... bo miedzy pentaxem a np e-510 jest spora
3000 zl przy e-510 bedzie szybko spadac moim zdaniem nie widac narazie kolejek w sklepach do tego modelu .... zreszta podobnie jak do poprzednika czyli e-500
a swoja droga pytanie do testujacych e-510 o jak wolnym AF -ie mowimy przy slabym oswietleniu ?? np w porownaniu do pentaxa ??
eska - Nie 01 Lip, 2007
Skoro chcesz fotografowac architekture i przyrode to koniecznie musisz zaopatrzyc cie w obiektyw szerokokatny. W przypakdu Olympusa masz niewiellki wybor (2 albo 3 szkla i wszystkie powyzej 2k zl). Spory wybor masz do Canona/Nikona (ale tez nie najtansze szkla).
Na poczatek chyba dobrym pomyslem bylo by zaopatrzenie sie w body GX-10/K-10D + kit a dotego "rybie oko" - Zenitar. Efekty beda fajne a jak sie wkrecisz to i kasy wiecej nazbierasz i cos lepszego dokupisz.
Jaad: proporcje matrycy nie wplywaja na rozdzielczosc obrazu, a jakosc szkiel Olympusa jest wystarczajaco dobra
konrad
eska napisał/a: | Jaad: proporcje matrycy nie wplywaja na rozdzielczosc obrazu... |
Racja, napisałem zanim przemyślałem...:-)
szela - Nie 01 Lip, 2007
hmm dzieki za wszystkie komentarze jutro jeszcze raz wybiore sie do sklepiku i podejme ostateczna decyzje ... cholera to nie takie proste na boju zostaly dwa modele samsung i 510 olympusa .... musze to dobrze przemyslec
... z drugiej strony mam takie wrazenie, ze co bym nie wzial to i tak bede zachwycony przez dluuugi czas a jak nie .... zawsze mozna sprzedac i kupic cos innego
Olek89 - Czw 05 Lip, 2007
Moim zdaniem lepiej wybrac tanszy korpus i zainwestowac w lepszy obiektyw. Tak wiec nie k10d bo jest drogi nie eos 400d bo tez nie jest tani a jada po nim jak po nie powiem czym. Co do olympusa to po prostu nie wiem. Kup sobie nikona d50 i do tego jakis fajny obiektyw i bedzie gites. To jest moje zdanie:)
|
|