forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d5000 czy Sony Alpha 500

h4tt0ri - Nie 06 Cze, 2010
Temat postu: Nikon d5000 czy Sony Alpha 500
Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum i z góry chciałem przeprosić jeśli taki temat istnieje. Nie udało mi się takiego porównania znaleźć przez "search" więc chciałbym spytać.
Szukam pierwszej lustrzanki dla siebie - amatora. Rozważam 2 konkretne aparaty, tak jak w temacie, Nikon d5000 oraz Sony Alpha 500. Do niedawna sprawa była już dla mnie jasna, i byłem nastawiony na Nikona, jednak dzisiaj po rozmowie z pewną osobą - sprzedawcą w sklepie - zacząłem wątpić w słuszność mojego wyboru. Otóż sprzedawca powiedział że ten konkretny model Sony'ego jest o klasę wyższy niż ten konkretny model Nikona. Co więcej powiedział że a500 można śmiało porównywać z Nikonem D90. Wszystko to wydało mi się bardzo dziwne - szczególnie ze względu na różnicę cenową tych aparatów. Skąd moje wątpliwości spytacie? Otóż stąd że planuję wydać 2 tyś PLN powiedzmy z marginesem 250zł i słowa sprzedawcy zamieszały mi totalnie w głowie.
Idąc dalej punktami regulaminu:
Do jakich celów ma służyć mi lustrzanka? No cóż, do robienia zdjęć :P Głównie będą to zdjęcia miast (również nocą), poza tym, motoryzacja szeroko pojęta oraz zdjęcia ludzi, na dalszy plan schodzą pejzaże.
Doświadczenie z fotografią. Profesjonalnie - żadne. Amatorsko - lubię robić zdjęcia, w ilości dość sporej.
Zakup niekoniecznie ma być jednorazowy, mam na myśli - tak planuję kupować kolejne obiektywy, powiedzmy nie zaraz nie już od razu za miesiąc czy dwa, ale w pewnej przyszłości planuję.
No i chyba jeszcze powinienem dodać że będą to zestawy z KITami.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

hijax_pl - Nie 06 Cze, 2010

h4tt0ri, a jaki to sklep? FJ? ;)

Jak dla mnie porównywanie A500 do D90 jest trochę śmieszne, no ale każdy ma prawo do swojej opinii.. Tak na prawdę jedyną zaletą A500 w stosunku do D5000 jest szybki AF w trybie LV i.. nic więcej.

aha, FJ. a co, to jakiś znany chwyt czy co :P ?
Też tak pomyślałem jak piszesz, ale że jestem amatorem to napisałem tutaj :) i czekam na szersze opinie porównawcze 2 wspomnianych przeze mnie aparatów! :D

h4tt0ri napisał/a:
aha, FJ. a co, to jakiś znany chwyt czy co :P ?

Znany, znany.. Zwróciłeś uwagę w jakich koszulach chodzi obsługa sklepu? :razz:

Co do wyboru to D5000 + 18-105VR to bardzo dobry zestaw. Porządny korpus, z bardzo dobrym obrazowaniem, uzupełniony świetnym, kitowym szkiełkiem.
Alternatywą mógłby być jakiś Canon, powiedzmy 550D.

Niezbyt. znaczy nie przyglądałem się, po tym co piszesz zgaduję że w koszulkach sonego?
Nie wiem, wiem że facet miał czarną koszulkę z kołnierzem i z jakimś bardzo bardzo małym napisem na sercu, ale nie wiem co tam było.

FuzBal - Nie 06 Cze, 2010

jak dla mnie Pentax k-x ;]

d5000 z 18-105 juz ponad 2x przekracza margines budzetu

FuzBal napisał/a:

Jednak warto dołożyć do tego zestawu. Do Pentaxa nie ma takiego szkiełka ;)
A jeśli mówimy o 18-55, to Nikon wyjdzie taniej ;)

sampler - Nie 06 Cze, 2010

hijax_pl napisał/a:
h4tt0ri, a jaki to sklep? FJ? ;)
Tak na prawdę jedyną zaletą A500 w stosunku do D5000 jest szybki AF w trybie LV i.. nic więcej.

A brak napedu AF w D5000? W sony jest ulepszony system w stosunku do serii 100, 200, 300 i naprawde dziala rewelacyjne zwlaszcza z jasnymi szkielkami.

Co do D90 vs A500 to jest taka sama historia jak A500 vs D5000.

A co do zakupow to ogladnij pentaxa k-x najlepszy sprzet w tej kwocie a jesli sony i nie zalezy na LV wez A450.

sampler napisał/a:
A brak napedu AF w D5000?

No i ? :D

sampler - Nie 06 Cze, 2010

hijax_pl napisał/a:
sampler napisał/a:
A brak napedu AF w D5000?

No i ? :D

Niezbyt duza ilosc stalek do tego korpusu i fanaberie w postaci zestawow z tamronami z ostrzeniem MF. Po prostu trzeba uwazac przy zakupie bo moze nie ostrzyc ;)

Eeee tam. Myślałem że jakiś poważniejszy argument usłyszę. :zalamany:

hijax_pl napisał/a:
FuzBal napisał/a:

Jednak warto dołożyć do tego zestawu. Do Pentaxa nie ma takiego szkiełka ;)
A jeśli mówimy o 18-55, to Nikon wyjdzie taniej ;)

co nie znaczy ze lepiej;]

a za 2.5tys ma 2 kity z pentaxem 18-55 i 50-200

FuzBal napisał/a:
co nie znaczy ze lepiej;]

A w czym lepiej? :D
FuzBal napisał/a:
a za 2.5tys ma 2 kity z pentaxem 18-55 i 50-200

D5000 też jest za taką kasę w dual-kicie. I co? Do czego zmierzasz?

z 2 kitami jest o +/- kolejne 200zl przekraczajace budzet drozszy... :twisted:

wlasnie luknalem cene z 1 kitem i N i P stoja cenowo tak samo :cool:

w sumie tu i tak wybor jest tylko po miedzy tym co lepiej lezy w lapie...

FuzBal, dokładnie tak. Czy D5000 czy też K-x - wystarczy rzucić monetą... Choć bawiłem się oboma i uważam D5000 za lepszy - tak po prostu... :razz:

a co z tym Sonym, odrzucony na wstępie?
Rozumiem, że wy uznaliście odrzucenie tego aparatu za oczywiste, ale ja niekoniecznie...
Mógłbym poprosić więcej argumentów trafiających do amatora xp ?
dzięki ;)

[a i tak, nad pentaxem też myślałem, ale jakoś mi to przeszło - tak jak napisałem w pierwszym poście, wybór pomiędzy dwoma]

Czy Sony na przyszłość nie będzie tańszy? w końcu chyba jednak zaoszczędzę na obiektywach bez silników,
Ale chciałbym usłyszeć od ludzi wiedzących więcej niż ja - więcej konkretów :)

h4tt0ri, a patrzyłeś w ceny obiektywów? Jakie na przyszłość chcesz kupować obiektywy? Systemowe? A może nie?
h4tt0ri napisał/a:
w końcu chyba jednak zaoszczędzę na obiektywach bez silników,

w końcu może się to okazać mrzonką...

to też właśnie dlatego pytam, bo się nie do końca znam! :P i dlatego proszę o więcej konkretów :)
Nie nie muszą to być obiektywy systemowe ;) po prostu chciałem rozważyć wszystkie plusy i minusy oraz przeczytać jakie inni mają zastrzeżenia do obu modeli, bo zapewne każdy z nich ma swoje minusy. Podejrzewam że łatwiej jest znaleźć plusy aparatu niż jego minusy. Dlatego może, podajcie mi minusy obu, a wtedy coś spróbuję zadecydować :)

MC - Pon 07 Cze, 2010

Nie za bardzo wiem co złego jest w A500, ale ok...
Jednym i drugim można robić świetne zdjęcia.

sampler - Pon 07 Cze, 2010

h4tt0ri napisał/a:
Rozumiem, że wy uznaliście odrzucenie tego aparatu za oczywiste, ale ja niekoniecznie...
dzięki ;)

[a i tak, nad pentaxem też myślałem, ale jakoś mi to przeszło - tak jak napisałem w pierwszym poście, wybór pomiędzy dwoma]

Czy Sony na przyszłość nie będzie tańszy? w końcu chyba jednak zaoszczędzę na obiektywach bez silników,
Ale chciałbym usłyszeć od ludzi wiedzących więcej niż ja - więcej konkretów :)

Musisz konkretnie przesledzic ceny obiektywow ktore Cie interesuja. Korpusy na dzien dzisiejszy nie maja tak wielkich roznic miedzy soba. Pamietaj ze jak wybierzesz dany korpus to automatycznie wiazesz sie z danym mocowaniem.

RB - Pon 07 Cze, 2010

h4tt0ri napisał/a:

Oczywiste? A niby czemu?

jak dla mnie argument jest taki: brak systemowego 400/2.8
500/4 juz w drodze :razz:

Poważniej - róznice pomiędzy korpusami sa na tyle marginalne, że warto spróbowac samemu porównac i wybrac najbardziej odpowiadający.
Niestety przyzwoitej jakości obiektywy Sony generalnie nie będą tańsze od konkurencji.

BTW - gdzie to niby sprzedawcy łażą w koszulkach Sony? W Sony Center chyba...

kozidron - Pon 07 Cze, 2010

RB napisał/a:

i tylko tyle........?

właśnie dla amatora są braki, bo profesjonalista spokojnie pozwoli sobie na zakup 70-200/2.8 czy systemowej 85tki a amator będzie musiał się posiłkować jakimiś sigmami czy tamronami.

RB, tylko zeby było jasne, ja sobie zdaje sprawę, że z tymi obiektywami pomysłodawca tego wątku nie musi mieć nic wspólnego :wink:

WalterW - Pon 07 Cze, 2010

kozidron napisał/a:
RB napisał/a:

i tylko tyle........?

właśnie dla amatora są braki, bo profesjonalista spokojnie pozwoli sobie na zakup 70-200/2.8 czy systemowej 85tki a amator będzie musiał się posiłkować jakimiś sigmami czy tamronami..
Połowa canonowców lansuje się na mieście tamronami :razz: głupki nie kupili systemówek :wink:
RB - Pon 07 Cze, 2010

kozidron napisał/a:
RB napisał/a:

i tylko tyle........?

no napisałem, że jak dla mnie :wink:

Ale niewątpliwa prawdą jest, ze największy wybór obiektywów to nie u Sony i nie u Pentaxa :razz:

FuzBal - Pon 07 Cze, 2010

jak to nie najwiekszy wybor u pentaxa? :O przeca tam pasuje kazde byle g... z przed 350lat ;] jedynie z dostepnoscia w polsce roznie bywa ale jesli nie boisz sie ebaya to masz mase to wyboru do koloru czy manuale K czy af K czy inne m42...

to mnie sie zdaje czy a500 nie ma suwaka zadnego ? jak nie ma to kicha

btw czemu odruciles pentaxa jak to prwie to samo co d5000 tlyko czasami idzie wyrwac taniej? tak tlyko z mojej czystej ciekawosci pytam;]

MC - Pon 07 Cze, 2010

FuzBal napisał/a:
a500 nie ma suwaka zadnego

:?:

hijax_pl - Pon 07 Cze, 2010

FuzBal napisał/a:
jak to nie najwiekszy wybor u pentaxa? :O przeca tam pasuje kazde byle g... z przed 350lat ;] jedynie z dostepnoscia w polsce roznie bywa ale jesli nie boisz sie ebaya to masz mase to wyboru do koloru czy manuale K czy af K czy inne m42...

O kurde.. świetnie jest w tym pentaksie. :shock:

Z drugiej strony ja do swojego korpusu mogę założyć i stare nikkory, i m42, i p-sixy i masę innego cholerstwa mało i średnioformatowego..

Tylko czy to jest jakikolwiek argument?

Czy aparat/system wybiera się według oferty komisowo-kolekcjonerskiej?

Czy wybierając aparat/system patrzymy w przyszłość czy w przeszłość?

kozidron - Pon 07 Cze, 2010

MC napisał/a:
FuzBal napisał/a:
a500 nie ma suwaka zadnego

:?:

pewnie chodzi o logarytmiczny :wink: :razz:

FuzBal - Pon 07 Cze, 2010

w przyszlosc? masz mase swietnych * i ltd pentaxa, wiec tez nie ma tragedii jesli chodzi o nowe konstrukcje
RB - Pon 07 Cze, 2010

FuzBal napisał/a:
w przyszlosc? masz mase swietnych * i ltd pentaxa, wiec tez nie ma tragedii jesli chodzi o nowe konstrukcje

No i wszyscy wiedzą (jest to wszak oczywista oczywistością), że jest to system co najmniej tak samo rozwinięty jak Nikon czy Canon...
:shock:

Nikt nie mówi że w tym systemie nie ma obiektywów. Ale znaj proporcjum, mocium Panie...

Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Cze, 2010

Pentax odpada, no chyba, że ma się rodzinę w USA, gdzie można nabyć wiele wspaniałych szkiełek firmowych. W Polsce poza kitami nie ma za wiele dostępnych szkiełek. Wiem to z doświadczenia kolegi co razem mamy kryjówki na foto zwierząt. W zasadzie wszystkie swoje szkła ściągał zza granicy, a właściwie zza wielkiej wody :razz:
h4tt0ri - Pon 07 Cze, 2010

1) Czyli finalnie możemy dojść do wniosku że między tymi dwoma wybrać ten który mi lepiej leży w rękach, ponieważ różnice nie są aż tak drastyczne?

2) a450 ? już gorszy od tych czy tak samo trzyma się poziomem?

Ktoś z was pytał dlaczego odrzuciłem Pentaxa K-x? Na prawdę tak jak napisałem, sam nie wiem czemu, po prostu wziąłem go do ręki parę razy i odłożyłem wiedząc że nie, to nie to. Nie mam żadnego technicznego zarzutu do niego :)

deprak - Pon 07 Cze, 2010

Co do A450. Jeśli chcesz fotografować ptaki lub inne zwierza, będzie dużo lepsza od A500 (lepszy wizjer, większy bufor,szybsza seria, nowsza matryca). No i wystający ekranik nie pije w twarz przy kadrowaniu.
Jeżeli zależy ci na LV to tylko A500.

RB - Pon 07 Cze, 2010

h4tt0ri napisał/a:
1) Czyli finalnie możemy dojść do wniosku że między tymi dwoma wybrać ten który mi lepiej leży w rękach, ponieważ różnice nie są aż tak drastyczne?

Tak, pod warunkiem, że nie planujesz w bliskiej przyszłości zakupu obiektywów które posiada jeden system a drugi nie.

h4tt0ri napisał/a:

2) a450 ? już gorszy od tych czy tak samo trzyma się poziomem?

a450 to a550 pozbawiony AF w trybie LV oraz odchylanego ekranu. Jeśli LV nie jest musem to nie wahałbym się ani chwili...

MM - Wto 08 Cze, 2010

h4tt0ri napisał/a:

Czy Sony na przyszłość nie będzie tańszy?

Sony będzie tylko droższy. Ta firma uwielbia wyciągać od ludzi kasę. Szczególnie od tych, którzy już raz sie nabrali na jej logo. Będziesz chciał mieć dobrą firmową optykę to zapłacisz KROCIE.

pierpapier - Wto 08 Cze, 2010

a Canikona to na odpustach za darmo rozdają :twisted:
Oczywiście można się z Tobą zgodzić jeśli mówisz o drogich, długich jasnych szkłach z segmentu PRO, te są tu zdecydowanie droższe niż u konkurencji, jednak jeżeli ktoś waha się między a450 a a500 to z pewnością nie po to by zaraz po kupić 300mm 2,8. Jeśli chodzi o szkła dla amatora wcale nie muszą być one droższe, czy nawet gorsze, zwłaszcza że w Sony nie trzeba płacić z IS :cool: Jest naprawdę w czym wybierać a i można poczuć pełen oldschool fotografując pancernym, niezniszczalnym szkłem minolty, będącym nieraz starszym niż ja sam :lol:

Osobiście wziąłbym d90, bo coraz częściej brakuje mi filmowania :zalamany:

MC - Wto 08 Cze, 2010

MM napisał/a:
Ta firma uwielbia wyciągać od ludzi kasę.

A pozostałe firmy dokładają do interesu, bo tam wszyscy jako wolontariusze pracują, sami pasjonaci fotografii postanowili dać maluczkim najlepsze produkty własnym kosztem
:zalamany:

Stać Cię na sensowniejszy argument :wink:

kozidron - Wto 08 Cze, 2010

h4tt0ri, koledzy ci wyżej napisali, że w tym segmencie obojętne jaki korpus weźmiesz...mi się wydaje(mogę się mylić) że długo nie będziesz uzupełniał szklarni więc wybierz jakiś zestaw lepszy optycznie albo zaopatrzony w więcej możliwości w postaci "milimetrów".
Na twoim miejscu brałbym nikona D5000 ale ze względu na lepszy optycznie i z szerszym zakresem 18-105VR, wiem że przekracza to twój budżet ale chyba warto dołożyć.

h4tt0ri - Wto 08 Cze, 2010

Dziękuję wam za odpowiedzi, rozjaśniliście mi w głowie dość mocno. Planuję zakup na początek lipca, jeszcze przed tym dniem wybiorę się do sklepów, zobaczę co jest dla mnie wygodniejsze a potem coś wybiorę. Zrozumiałem już że w tym przedziale cenowym nie ma aż takich wielkich różnic które dla mnie amatora byłby bardzo istotne i że te różnice zacznę widzieć dopiero po jakimś czasie jak nabiorę umiejętności i doświadczenia (nie wiem, rok-kilka lat), więc nie ma co się szarpać tylko wybrać jedno z nich i się nie przejmować.
Dobrze wysnuwam kolejne wnioski? :P

RB - Wto 08 Cze, 2010

h4tt0ri napisał/a:
Zrozumiałem już że w tym przedziale cenowym nie ma aż takich wielkich różnic które dla mnie amatora byłby bardzo istotne i że te różnice zacznę widzieć dopiero po jakimś czasie jak nabiorę umiejętności i doświadczenia (nie wiem, rok-kilka lat),

Drogi Hattori (Hanzo?), po jakimś czasie możesz dojść do wniosku, że róznice są absurdalne nieistotne i w sumie fotografowac można wszystkim. Możesz tez dojśc do wniosku wręcz przeciwnego (szczególnie gdy sie wyspecjalizujesz w czymstam czymstam). Cholera wie...

Kupuj co Ci bardziej odpowiada.

pafel9 - Wto 08 Cze, 2010

Skoro planujesz na początek lipca zakup, to przede wszystkiz zwróc uwagę na konkretne oferty. Duże sieciówki typu MediaMarkt będą duzo rzeczy wyprzedawać i to może być bardzo korzystny moment na zakup. Wystarczy ze odetna VAT, a już dużo kasy zaoszczędzisz.
Gdybym ja miał wybierać w Twoim budżecie, to wybrałbym A550 bądź D5000 z 18-105VR. Osobiście Sony lepiej lezy mi w ręce, zaś Nikon ma bardzo ciekawy obiektyw :-)
Ale niestety z moim budżetem kupiłem używanego Olka, choć nie trace wiary, ze mimo wszystko sprawi mi wiele radosci :-)

A tak BTW. jeden facet z jakiekoś salonu (SonyCenter bądź FJ) coś wspominał, że sony może wypuścić w niedługiej przyszłości jakieś nowe modele na styl funkcjonalności a330/a380 ale w obudowie zblizonej do starszych a200/a300... Choć nie wiem ile w tym prawdy :razz:

FuzBal - Wto 08 Cze, 2010

raczej nie wierz w promocje media marktu itd.. nprawde zadko kiedy trafi sie cos chociaz w cenie z allegro nie mowiac juz o nizszych, na takie nie licz zbytnio;]
odetna vat zawyza cene i i tak wyjdzie na to samo albo i drozej

h4tt0ri - Wto 08 Cze, 2010

Totalnie zgadzam się z FuzBal'em w tej kwestii. Wiem co wciskają ludziom i za jakie pieniądze z ciut innej części elektroniki i podejrzewam że tak samo robią w innych działach i liczą na to że ludzie po prostu nie wiedzą ile coś jest warte - to jest po prostu scam na dość sporą skalę.
Pewnie, zdarzają się dobre i fajne promocje - tylko trzeba je umieć wyłapać ;)
Tak czy inaczej pafel9, z Tobą po części też się zgadzam bo siedzę w ofertach przeglądam i interesuję się, żeby potem w lipcu nie przepłacić czy coś, ale to oczywiste raczej.

MM - Wto 08 Cze, 2010

MC napisał/a:

Stać Cię na sensowniejszy argument :wink:

Proszę bardzo.
Zobacz sobie cenę dość amatorskiego obiektywu klasy 70-300. Zobacz ile kosztuje 70-300 G z napędem SSM a ile kosztuje choćby Nikkor 70-300 VR. Nikkor jest prawie dwa razy tańszy a wcale nie gorszy i na bank ma lepszą stabilizację :lol:

Miałem to Sony w ręku i szału nie było. Za takie pieniądze spodziewałem się lepszej mechanicznie konstrukcji. Ona jest po prostu adekwatna do klasy szkła - tylko w miarę solidna.

MC - Wto 08 Cze, 2010

No widzisz. Jak chcesz to potrafisz :grin:

Co do porównania tych szkieł, to mechanicznie Sony mógłby być lepszy, ale optycznie góruje nad Nikkorem wyraźnie. Gdy ja go kupowałem to kosztował ledwo 400zł więcej i to była sensowna cena. Teraz jest chora. To fakt.

MM napisał/a:
Proszę bardzo.
Zobacz sobie cenę dość amatorskiego obiektywu klasy 70-300. Zobacz ile kosztuje 70-300 G z napędem SSM a ile kosztuje choćby Nikkor 70-300 VR. Nikkor jest prawie dwa razy tańszy a wcale nie gorszy i na bank ma lepszą stabilizację :lol:

ale mi przykład........no i co .....? W canonie z cenami nie ma takich podobnych fantazji na obiektywach..?...Bo o mało sympatycznych kastracjach na korpusach nie wspomnę, gdzie raz nie dadzą dobrego Af-u a innym razem wstawią słaby telewizorek(chociaż puszki klasę niżej mają lepsze wyświetlacze) albo dadzą coś co "prawie" działa ....szkoda gadać kazdy producent zapina konsumenta gdzie może, pocieszyć można się tym że do agro puszek nie wstawiają "kompozytowych" bagnetów :razz: :twisted:

RB - Wto 08 Cze, 2010

phi, kozidron, ale Canon nie jest... obrzydliwy
MC - Wto 08 Cze, 2010

Tak, tak. To wewnętrzne fuj.
Sunders - Wto 08 Cze, 2010

MC napisał/a:
Tak, tak. To wewnętrzne fuj.

MC, ale możesz z tym żyć :???: :smile:

MC - Wto 08 Cze, 2010

Jeszcze do tej pory męczą mnie koszmary i oglądam się za siebie na ulicy.

MC napisał/a:
Jeszcze do tej pory męczą mnie koszmary i oglądam się za siebie na ulicy.

eeeeee.............to z sony jest gorzej, wiem bo byłem kiedyś na odwyku od pentaxa i canona :wink:

RB - Wto 08 Cze, 2010

eee, to pewnie koszmary typu: jak ja mogłem z tym obrzydlistwem tak długo wytrzymać... :razz:
no przecież chyba nie inaczej :lol:

RB napisał/a:
eee, to pewnie koszmary typu: jak ja mogłem z tym obrzydlistwem tak długo wytrzymać... :razz:

to szok spowodowany tym, że stabilizacja w korpusie jest o kant d..y rozbić :razz:

Sunders - Wto 08 Cze, 2010

MC napisał/a:
do tej pory męczą mnie koszmary i oglądam się za siebie na ulicy.

Czyżby w koszmarach ścigali Cię ci, którym wcześniej doradzałeś :???: :mrgreen:

RB - Wto 08 Cze, 2010

kozidron napisał/a:
RB napisał/a:

to szok spowodowany tym, że stabilizacja w korpusie jest o kant d..y rozbić :razz:

i jak mogłem przepłacić za to nieszczególne SAL70300G :oops:

MC - Wto 08 Cze, 2010

kozidron napisał/a:
to szok spowodowany tym, że stabilizacja w korpusie jest o kant d..y rozbić

No właśnie nie. Bardzo często mi jej brakuje.
Poza tym idiotyczne sterowanie błyskiem schowane w menu jak w jakimś NEXie.

RB napisał/a:
i jak mogłem przepłacić za to nieszczególne SAL70300G :oops:

eeeee tam, mnie zawsze zastanawiał wynalazek canona 28-300L IS USM ....w życiu tego na oczy nie widziałem, ciekawe czy to jest warte swojej ceny :razz: hehe ....

MC napisał/a:
Poza tym idiotyczne sterowanie błyskiem schowane w menu jak w jakimś NEXie.

MC ale nie możesz tego na "guzik" skrótu wyprowadzić, jak potrzebujesz....nie rozumiem

MC - Wto 08 Cze, 2010

A ile jest tych guzików skrótu?
Bo ja znam tylko 1.

goltar - Wto 08 Cze, 2010

A może komuś warna ? :)
h4tt0ri - Sro 09 Cze, 2010

goltar napisał/a:
A może komuś warna ? :)

hahah :D ciekawe że też o tym pomyślałem xD

nie mam zielonego pojęcia o czym jest ten spam tutaj :D

MM - Sro 09 Cze, 2010

Sporo Canonów 28-300 L czy też 35-350 L można zobaczyć np. na... festiwalach filmowych. Czy to gala w Caen czy też rozdanie Oskarów... :wink:

Wracając do Sony to jest to ten typ producenta dający tani aparat, rozbudzający apetyt a potem PŁAĆ FRAJERKU - jesteś już w naszych kosmatych łapskach. Nie patrzę na obiektywy najtańsze bo te mnie nie interesują. Te solidne i dobre optycznie są kur...wsko drogie i tyle.
To jak kupno taniej drukarki i płacenie potem kroci za oryginalne tusze. Na szczęście dla Sony frajerów w Polsce nie brakuje.

@MM
hmm, ale jeśli Sny tylko na początek? a potem powiedzmy po nabraniu doświadczenia i przy kupnie lepszego sprzętu i tak będę rozważał wszystkie możliwości a nie od razu pchał się dalej w coś co kupiłem wcześniej.
Czy wtedy Sony wg Ciebie ma sens, czy tak samo mały :P ?

MM - Sro 09 Cze, 2010

Na początej cokolwiek ma sens. Ale tutaj nie chcąc mieć C czy N kupiłbym pewnie Pentaxa K-x.
SlawGaw - Sro 09 Cze, 2010

h4tt0ri napisał/a:
Czy wtedy Sony wg Ciebie ma sens, czy tak samo mały :P ?

Nie pytałbym o to MM, w słowach "brzydzę się sony" masz odpowiedz.

A500 to całkiem fajny aparacik, da radę nie tylko na początek, wiele osób nie potrzebuje nic więcej.

Arek - Sro 09 Cze, 2010

MM napisał/a:
Te solidne i dobre optycznie są kur...wsko drogie i tyle.

Zgadza się. A jednocześnie lepsze od bezpośrednich canonowych odpowiedników (vide 16-35, 24-70, 70-300). Coś za coś...

huh, będąc dzisiaj w sklepie i mając w rękach oba, Nikona d5000 i Sony'ego Alfe 500 znacznie lepiej w rękach leżała mi Alfa. Grip Nikona jak dla mnie jest troszkę za mały.
@SlawGaw, wiem widziałem te słowa, a jednak spytałem z nadzieją chwilowego odstępu od nich :P

ghost - Sro 09 Cze, 2010

h4tt0ri napisał/a:
nadzieją chwilowego odstępu od nich

niepoprawny optymista.

:D czasami i owszem, ale tylko czasami :P
bluebird - Pią 18 Cze, 2010

Ja z mojej pięćsetki jestem zadowolony, jest szybka, celna, ładnie odwzorowuje kolory, do ISO 1600 praktycznie brak szumów, odchylany LCD bardzo przydatny szczególnie kiedy chcemy zrobić zdjęcie z nad głowy lub z perspektywy żaby. Aparat ergonomiczny i wygodny - bardzo dobrze leży w ręku. Jesli chodzi o cenę to obecnie jest o wiele niższa niż wtedy kiedy ja kupowałem.
h4tt0ri - Nie 27 Cze, 2010

wszystko zakończyło się kupnem alfy 500 :)
Mam nadzieję że będzie mi dobrze służyła! :D

P_M_ - Pon 28 Cze, 2010

Baw sie dobrze. :D
Zyczymy wielu ciekawych pstrykow.

bluebird - Pon 28 Cze, 2010

h4tt0ri napisał/a:
wszystko zakończyło się kupnem alfy 500

a z jakim obiektywem?

h4tt0ri - Wto 29 Cze, 2010

Na razie z kitowym 18-55, ponieważ cały zestaw był w świetnej promocji w Centrum Sony. A dokładnie dostałem 5 lat gwarancji an ten właśnie obiektyw i 5 lat gwarancji na korpus + torba, a za całość finalnie zapłaciłem 2099zł co zdawało się dość dobrą ofertą jak na aparat nowy ze sklepu ;)

Następny obiektyw dojdzie w swoim czasie na pewno.

kozidron - Wto 29 Cze, 2010

h4tt0ri napisał/a:
A dokładnie dostałem 5 lat gwarancji an ten właśnie obiektyw i 5 lat gwarancji na korpus

i to się nazywa mieć jaja, Sony na swój plastik daje 5 lat gwarancji a canon na eLki nie chce dać 2(pomijam poza granicami naszego kraju, bo jak widać nam się ciężko dostać do Europy)

MM i masz to w Polsce :wink: ?

SlawGaw - Wto 29 Cze, 2010

kozidron napisał/a:
Sony na swój plastik daje 5 lat gwarancji

Normalnie jest dwa lata gwarancji, pięć to gwarancja ekstra, możliwa do wykupienia, w tym przypadku zapewne wykupił ją sprzedawca w celu zachęty do kupienia sprzętu właśnie u niego i wliczył w cenę, może trochę kosztem marży. Tak czy siak gwarancja ekstra Sony jest fajna. Korzystam z niej.

bluebird - Wto 29 Cze, 2010

W Sony w ostatnim czasie wiele się zmieniło na lepsze jesli chodzi o lustrzanki. Wg mnie wiele osób jest bardzo krytycznie nastawionych czy wręcz uprzedzonych do tej marki, moim zdaniem zupełnie niesłusznie. Czy wybrać Nikona, Canona, Sony? Niestety nie otrzymasz obiektywnej odpowiedzi bo większość widzi bardziej zalety niż wady w użytkowanym przez siebie zestawie. Każdy z tych systemów ma swoje plusy i minusy ale na pewno żaden z nich nie jest jakoś drastycznie lepszy czy gorszy od drugiego. A500 to dobry wybór. Miłego focenia.
kozidron - Wto 29 Cze, 2010

bluebird napisał/a:
Każdy z tych systemów ma swoje plusy i minusy ale na pewno żaden z nich nie jest jakoś drastycznie lepszy czy gorszy od drugiego. A500 to dobry wybór. Miłego focenia.

bluebird,
ta wypowiedź może się tyczyć entry level.... i jakis podstawowych obiektywów, jak zaczynasz szukać w "dobrej cenie" systemowego 70-200 czy 85 bądź też czegoś dłuższego do ptaków czy samolotów róznice w systemach są widoczne(pomijam jeszcze inne upodobania foto), to że się słodko oszukujesz nie znaczy, że nie ma różnic w systemach.
Dywagacje na temat braku różnic w modelach klasy wyżej niż 50D czy D300s , 5DII, D700 i wyżej z oczywistych względów sobie daruje.

RB - Wto 29 Cze, 2010

SlawGaw napisał/a:
Tak czy siak gwarancja ekstra Sony jest fajna. Korzystam z niej.

A to już średnio fajnie. Wolałbym mieć i nie korzystać. :grin:

bluebird napisał/a:
Każdy z tych systemów ma swoje plusy i minusy ale na pewno żaden z nich nie jest jakoś drastycznie lepszy czy gorszy od drugiego.

System? Oj... bez średniego korpusu, z ogromnym naciskiem na LV z AF na detekcji fazy (kosztem czegoś...), z jednak niejakimi brakami w oszkleniu...
Sony to nie jest zło. Ale uniwersalność tego systemu nie jest porażająca. Jednak systemu jako całości to bym do tych dwóch o których wiemy nawet nie porównywał.

bluebird napisał/a:
A500 to dobry wybór.

Niezły, dość specyficzny korpus.

kozidron napisał/a:

Dywagacje na temat braku różnic w modelach klasy wyżej niż 50D czy D300s

akurat wyżej (jeden szczebelek) to nie ma problemu :mrgreen:

SlawGaw - Sro 30 Cze, 2010

RB napisał/a:
A to już średnio fajnie. Wolałbym mieć i nie korzystać.

Niestety, używam sprzęt dość intensywnie i nie zdziwiłbym się gdyby na liczniku po dwóch latach używania było przeszło 200 000, a A700 ma wrodzoną wadę, znaczy szybko brudzą się pokrętła i przeskakują nie o jedną działkę a dowolną, zresztą moja A700 jest znowu w serwisie, a co jej jest to się okaże, jednak tym razem chyba coś poważnego.

lupo57 - Sro 30 Cze, 2010

SlawGaw napisał/a:

Niestety, używam sprzęt dość intensywnie i nie zdziwiłbym się gdyby na liczniku po dwóch latach używania było przeszło 200 000, a A700 ma wrodzoną wadę, znaczy szybko brudzą się pokrętła i przeskakują nie o jedną działkę a dowolną, zresztą moja A700 jest znowu w serwisie, a co jej jest to się okaże, jednak tym razem chyba coś poważnego.

SlawGaw zmieniasz zatem system na inny, pytam z czystej ciekawości

SlawGaw - Sro 30 Cze, 2010

lupo57, nie, uważam że A700 jest dla mnie dobre i mam nadzieję że po powrocie z serwisu będzie jak "nowa". W tej chwili nie widzę aparatu na który warto by mi było przechodzić, oczywiście takiego na który mnie stać.