|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Czym zastapic sigme 30mm??
Isis - Pon 07 Cze, 2010 Temat postu: Czym zastapic sigme 30mm?? Moi drodzy, po raz kolejny potrzebuje waszej pomocy, tym razem w wyborze obiektywu.
Jako uzytkownik sigmy 30mm f/1.4 i tokiny 107 nie mam zbyt duzego doswiadczenia wiec pozostaje mi jedynie polegac na testach, recenzjach I waszych opiniach.
Wspomnialam juz w innym temacie, ze wybieram sie na muzyczny festiwal. Jade z 2 korpusami – 400D i 50D.
Do 400D podepne tokine, jednak do 50D szukam czegos szerszego od wspomnianej wyzej sigmy + z delikatnym zoomem + jednoczesnie bardzo ostrego + z szybkim, celnym AF.
F/1.8 to minimum + bardzo mile widziany(choc niekonieczny) IS.
Uwielbiam ostrosc sigmy 30 i nie chce niczego gorszego pod tym wzgledem, poniewaz obiektyw ktory chce kupic ma ja zastapic… to wszystko by wyeliminowac koniecznosc zmiany obiektywow w bardzo zakurzonym srodowisku, gdzie zreszta na zmiane moze nie byc nawet czasu.
Obiektyw wykorzystam glownie do portretow, zdjec tlumu robionych raczej z bliska wiec duzy zoom nie jest potrzebny.
Kazda rada, suggestia bardzo mile widziana.
jaad75 - Pon 07 Cze, 2010
Czy dobrze rozumiem, że szukasz szerokokątnego zooma ze światłem 1.8 ?!? Coś takiego nie istnieje. Najjaśniejsze lustrzankowe zoomy mają światło 2 i występują wyłącznie w systemie 4:3.
hijax_pl - Pon 07 Cze, 2010
A pewnie gdyby istniało trzeba by było zatrudnić tragarza do takiego szkiełka
ghost - Pon 07 Cze, 2010
Canon 24 f/1.4
hijax_pl - Pon 07 Cze, 2010
ghost, no tak.. tyle że to nie jest zoom
ghost - Pon 07 Cze, 2010
ale jest jaśniejszy, szerszy i ostry.
większość warunków spełniona.
jaad75 - Pon 07 Cze, 2010
ghost, zdaje się, że ten "lekki zoom" (cokolwiek to znaczy), jest jednak potrzebny, by:
Isis napisał/a: | wyeliminowac koniecznosc zmiany obiektywow w bardzo zakurzonym srodowisku, gdzie zreszta na zmiane moze nie byc nawet czasu. |
a do tego 24L ni ma IS-a...
Baku - Pon 07 Cze, 2010
Jedyne co przychodzi mi do głowy to EF-S 17-55/2.8 IS. Nie jest to co prawda światło 1,8 ale ma stabilizację, optycznie jest bardzo udany i nieźle uzupełni Tokinę pod względem zakresu ogniskowych...
kozidron - Pon 07 Cze, 2010
Isis, musisz trochę "spuścić z tonu" i najlepszą opcją zbliżoną do budżetu wydaje się propozycja jaką zapodał Baku
Ja na koncertach czasem używam canona 24/1.4, plajstik 50/1.8 i 70-200 ale w sumie nie rozumiem czemu nie chcesz zostać przy sigmie 30/1.4 - wydaje mi się, że z kadrowaniem sobie poradzisz, zoom przeciętnie wypada gorzej od stałki, no i w ekstremalnych sytuacjach parę działek więcej / ja tam bym się zoomem nie asekurował, nie umniejszając jakości 17-55IS, lepiej tą kasę zainwestować w jakąś stałkę/
Isis - Pon 07 Cze, 2010
chyba poniosly mnie emocje, bo zawsze marzylam o polaczeniu mozliwosci fisheye z jakoscia, jasnoscia i ostroscia portretowej stalki ... dzieki za sprowadzenie mnie na ziemie!
pozostaje mi w takim razie czekac az 24-70mm f/2.8 L zamieni sie w 24-70mm f/1.8 L IS liczac na to, ze cena pozostanie taka sama
Ale wracajac do rzeczywistosci - na chwile obecna pozostaje mi zadowolenie sie tym co mam.. bo jednak od zoomu wazniejsza jest dla mnie jakosc a sigme stosowalam wiele razy do “reportazu” oraz do zdjec grupowych I jedynym minusem jaki zauwazylam jest ciagle chodzenie – ktore nie przeszkadza “jesli ma sie czas” na zrobienie zdjecia..
Poza tym jesli obiektywem z zoomem nie uzyskam znacznie lepszej jakosci od tokiny 107 to chyba, nie ma sensu sie rzucac na kolejne szklo… bo rzeczywiscie tym zestawem ktory mam dam sobie rade.
|
|