forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - obiektywy EF do canona eos 450d

sauroon - Pon 07 Cze, 2010
Temat postu: obiektywy EF do canona eos 450d
czesc,
zastanawiam sie nas kupnem eosa 450d. mam w zwiazku z tym pytanie, czy da sie do tego korpusu podczepic obiektywy canona EF? czy bedzie dalo sie tym robic zdjecia? z tego co wiem to obiektywy ef-s sa specjalnie przygotowane pod niepelnoklatkowe korpusy takie jak np 450d. ale jak wyglada sprawa z tymi ef`ami?

pzdr,
kuba

Djwalkman - Pon 07 Cze, 2010

Pewnie!! Czemu nie ?
Baku - Pon 07 Cze, 2010

Z aparatem APS-C (wszystkie modele Canona z wyjątekiem serii 5d i 1d/1ds) możesz stosować wszystkie obiektywy EF i EF-S. Co więcej, wiele obiektywów EF (zwłaszcza z serii L) da o wiele lepsze rezultaty i zapewni znacznie wyższy komfort pracy niż dedykowane do pracy z małymi matrycami obiektywy EF-S.

Ograniczenie jest natomiast w drugą stronę; z pełnoklatkowymi (lub APS-H) korpusami Canona (seria 5d i 1d/1ds) współpracują wyłącznie obiektywy EF.

sauroon - Pon 07 Cze, 2010

nie bedzie obcinalo zadnych rogow ani nic w tym stylu?
Baku - Pon 07 Cze, 2010

Skądże. Matryca APS-C rejestruje po prostu obraz o węższym kącie widzenia niż matryca pełnoklatkowa. Stąd przyjęło się przeliczanie ekwiwalentu ogniskowej (dla Canona 1,6x).
Działa to tak:
Obiektyw 35 mm na aps-c da taki kąt widzenia jak 56 mm na FF (35 * 1,6 = 56).
Należy też pamiętać, że w przypadku obiektywów na aps-c w miarę szeroki kąt to 17 mm podczas gdy na FF to ok. 28 mm.

oranżewski - Pon 07 Cze, 2010

http://szerokikadr.pl/por...ca_swiatloczula ;)
B o g d a n - Pon 07 Cze, 2010

sauroon napisał/a:
zastanawiam sie nas kupnem eosa 450d. mam w zwiazku z tym pytanie, czy da sie do tego korpusu podczepic obiektywy canona EF? czy bedzie dalo sie tym robic zdjecia?

Jeśli jeszcze masz wątpliwości zajrzyj do specyfikacji EOS 450D na stronie Canon Polska, w której napisali
Obiektywy: Wszystkie obiektywy EF i EF-S :wink:

Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Cze, 2010

Problem myślę dostatecznie rozwiązany :smile: