|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - obiektywy EF do canona eos 450d
sauroon - Pon 07 Cze, 2010 Temat postu: obiektywy EF do canona eos 450d czesc,
zastanawiam sie nas kupnem eosa 450d. mam w zwiazku z tym pytanie, czy da sie do tego korpusu podczepic obiektywy canona EF? czy bedzie dalo sie tym robic zdjecia? z tego co wiem to obiektywy ef-s sa specjalnie przygotowane pod niepelnoklatkowe korpusy takie jak np 450d. ale jak wyglada sprawa z tymi ef`ami?
pzdr,
kuba
Djwalkman - Pon 07 Cze, 2010
Pewnie!! Czemu nie ?
Baku - Pon 07 Cze, 2010
Z aparatem APS-C (wszystkie modele Canona z wyjątekiem serii 5d i 1d/1ds) możesz stosować wszystkie obiektywy EF i EF-S. Co więcej, wiele obiektywów EF (zwłaszcza z serii L) da o wiele lepsze rezultaty i zapewni znacznie wyższy komfort pracy niż dedykowane do pracy z małymi matrycami obiektywy EF-S.
Ograniczenie jest natomiast w drugą stronę; z pełnoklatkowymi (lub APS-H) korpusami Canona (seria 5d i 1d/1ds) współpracują wyłącznie obiektywy EF.
sauroon - Pon 07 Cze, 2010
nie bedzie obcinalo zadnych rogow ani nic w tym stylu?
Baku - Pon 07 Cze, 2010
Skądże. Matryca APS-C rejestruje po prostu obraz o węższym kącie widzenia niż matryca pełnoklatkowa. Stąd przyjęło się przeliczanie ekwiwalentu ogniskowej (dla Canona 1,6x).
Działa to tak:
Obiektyw 35 mm na aps-c da taki kąt widzenia jak 56 mm na FF (35 * 1,6 = 56).
Należy też pamiętać, że w przypadku obiektywów na aps-c w miarę szeroki kąt to 17 mm podczas gdy na FF to ok. 28 mm.
oranżewski - Pon 07 Cze, 2010
http://szerokikadr.pl/por...ca_swiatloczula
B o g d a n - Pon 07 Cze, 2010
sauroon napisał/a: | zastanawiam sie nas kupnem eosa 450d. mam w zwiazku z tym pytanie, czy da sie do tego korpusu podczepic obiektywy canona EF? czy bedzie dalo sie tym robic zdjecia? |
Jeśli jeszcze masz wątpliwości zajrzyj do specyfikacji EOS 450D na stronie Canon Polska, w której napisali
Obiektywy: Wszystkie obiektywy EF i EF-S
Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Cze, 2010
Problem myślę dostatecznie rozwiązany
|
|