|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Sandisk CF Ultra vs. Ultra II
flisak - Pon 07 Cze, 2010 Temat postu: Sandisk CF Ultra vs. Ultra II Witam,
chciałbym kupić dwie karty 4GB Sandiska i zauważyłem, że Ultra jest opisana jako 30MB/s a Ultra II jako 15MB/s. Sprzedawca powiedział, że Ultra jest nowszą wersją Ultra II - czy to prawda? (nazewnictwo temu przeczy) i że różnica jest w prędkości odczytu, prędkość zapisu pozostaje taka sama. Jeżeli tak faktycznie jest, to jak z niezawodnością tych nowszych kart Ultra (bez II), czy jest tak samo dobrze jak w starszym modelu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
MasterB - Pon 07 Cze, 2010
flisak, o ile się nie mylę Sandisk zmienił nazewnictwo i faktycznie karty ULTRA są teraz tak samo szybkie jak ULTRAII.
B o g d a n - Pon 07 Cze, 2010
flisak napisał/a: | chciałbym kupić dwie karty 4GB Sandiska i zauważyłem, że Ultra jest opisana jako 30MB/s a Ultra II jako 15MB/s. | Wszystko się zgadza. Jeśli chcesz szybszą, kup po prostu ULTRA. To jest makreting, zamiast tworzyć ULTRA III zrobili samo ULTRA. Za rok pojawią się nowsze i szybsze ULTRA II. Jak oznaczą następne - kto to wie. Z extreme dojechali kiedyś do IV, a szybsze już nie są tak oznaczane.
Wątpliwości rozwieje Ci lektura na tutaj na SanDisk.pl
flisak - Pon 07 Cze, 2010
Nie zależy mi aż tak bardzo na szybkości, robię bardzo mało zdjęć seryjnych, a i nie wydaje mi się, żeby mój Canon 400D strasznie odczuł różnicę na korzyść extreme III czy IV (portfel odczułby na pewno:))) Po moich bardzo nieprzyjemnych doświadczeniach z Kingstonem bardziej zależy mi na niezawodności. Nie zauważyłem w sieci narzekań na Ultra II i dlatego zastanawiałem się, czy nowsze Ultra będzie równie dobre. Ceny są bardzo zbliżone, powiedziałbym nawet, że samo Ultra jest generalnie troszkę tańsze od Ultra II i właśnie to mnie trochę zastanawia, bo niby szybsza, nowsza więc dlaczego nie droższa?
flisak napisał/a: | ... i właśnie to mnie trochę zastanawia, bo niby szybsza, nowsza więc dlaczego nie droższa? |
flisak, jak długo chodzisz po świecie?
flisak - Pon 07 Cze, 2010
B o g d a n napisał/a: | flisak napisał/a: | ... i właśnie to mnie trochę zastanawia, bo niby szybsza, nowsza więc dlaczego nie droższa? |
flisak, jak długo chodzisz po świecie? |
Haha, wiem do czego zmierzasz Dzięki w każdym razie za zainteresowanie:) Mam nadzieję, że nie będę za bardzo upierdliwy jak zapytam, którą Ty byś kupił?
flisak napisał/a: | Mam nadzieję, że nie będę za bardzo upierdliwy jak zapytam, którą Ty byś kupił? | Odpowiedź jest prosta.
W pierwszej kolejności kupiłbym Pretec CompactFlash 4GB Cheetah II 233x w cenie od 70 zł.
W drugiej kolejności Pretec CompactFlash 8GB Cheetah II 233x w cenie od 100 zł.
W trzeciej kolejności Sandisk CompactFlash Ultra 4 GB w cenie ok. 78 zł.
Karty te spokojnie też wystarczą gdy kiedyś zmienisz aparat na np. 40D, czy 50D choć ja do tego drugiego używałem Pretec 333x, czyli trochę szybszych i tak mi zostało do teraz.
|
|