|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Lightroom 3
sigmiarz - Wto 08 Cze, 2010 Temat postu: Lightroom 3 http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/
już oficjalnie.
hijax_pl - Wto 08 Cze, 2010
No i cacy
Większość postulowanych zmian wprowadzona
dr11 - Wto 08 Cze, 2010
Jak jest z katalogiem, robi konwersję?
dr11, tak
dr11 - Wto 08 Cze, 2010
Acha, to się jeszcze pozastanawiam
jaad75 - Wto 08 Cze, 2010
Widzę, że Perspective Correction radzi sobie nadspodziewanie dobrze:
http://www.adobe.com/prod...es/?view=topnew
dr11 - Wto 08 Cze, 2010
jaad75, Bojkot!
Ale w PS chyba jeszcze lepiej, w CS5 to można nawet dorabiać nieistniejące fragmenty sceny
hijax_pl, wypróbowałeś już finalną wersję?
[ Dodano: Wto 08 Cze, 2010 11:53 ]
dr11 napisał/a: | Ale w PS chyba jeszcze lepiej, w CS5 to można nawet dorabiać nieistniejące fragmenty sceny | Ale nie aż tak dobrze jak w przypadku Perspective Correction (sądząc po zdjęciu przykładowym oczywiście )...
dr11 - Wto 08 Cze, 2010
jaad75, dlaczego tak sądzisz? Bo załączone zdjęcie przykładowe 'after' zawiera więcej elementów w kadrze niż 'before' ?
jaad75 napisał/a: | hijax_pl, wypróbowałeś już finalną wersję? |
Tak. Zainstalowałem triala.
Katalog konwertuje zaraz po uruchomieniu. Tworzy nowy plik lrcat oraz przenosi preview'y
hijax_pl, zastanawia mnie, co robi jeśli masz katalogi LR2 i LR3 Beta - łączy je?
[ Dodano: Wto 08 Cze, 2010 14:25 ]
dr11 napisał/a: | jaad75, dlaczego tak sądzisz? Bo załączone zdjęcie przykładowe 'after' zawiera więcej elementów w kadrze niż 'before' ? | No, czyż to nie jest fantastyczne działanie?...
jaad75, a tego nie próbowałem
Nie widzę takiej opcji. Po uruchomieniu, możesz otworzyć inny katalog (czyli relaunch), albo importować z katalogu. Jeśli importujesz - automatycznie wymusza aktualizacje do nowego formatu (w tle) po czym restart importu.
[ Dodano: Wto 08 Cze, 2010 15:48 ]
Fajnie wygląda lista profili szkieł. Chyba zasponsorowała Sigma - dłuuuga lista;), z Sony jest tylko 18-200 i 50/1,4, a z Tamronów tylko 28-75/,28
[ Dodano: Wto 08 Cze, 2010 15:50 ]
Nikon 14 szkieł, Canon 27.
[ Dodano: Wto 08 Cze, 2010 15:54 ]
a.. I jeszcze jest iPhone 3G i 3Gs
sigmiarz - Wto 08 Cze, 2010
@hijax, są profile dp ?
[ Dodano: Wto 08 Cze, 2010 17:06 ]
(sigma dp, dp1 i dp2)
[ Dodano: Wto 08 Cze, 2010 17:31 ]
w camera raw można dociągnąć to czego brakuje; i tak: nie było 18-105 nikona ale można dociągnąć, bardzo dobrze usuwa wszystkie zniekształcenia.
Niestety sigm dp nie mozna dociągnąc... ale moze sa w lr..
Beznadziejne jest to ze samym sigma photo pro nie ma opcj lens correction.
sigmiarz napisał/a: | @hijax, są profile dp ? |
Nope.
Domyślnie są tylko takie sigmy:
Takie się okienko pojawia przy odpaleniu po raz pierwszy...
hijax_pl napisał/a: | Takie się okienko pojawia przy odpaleniu po raz pierwszy...
| Ale miałeś wczesniej w tym miejscu katalog utworzony przez LR3 Beta?
jaad75, nie. LR2.
LR3 szuka katalogów LR2 najwidoczniej bo katalog LR3beta olał totalnie.
Jednak jak otwieram katalog z LR3beta pokazuje się po starcie coś takiego:
dr11 - Wto 06 Lip, 2010
Pytanko - jakiś sprawdzony sklep/netsklep, gdzie można kupić LR3 w dobrej cenie?
hijax_pl - Wto 06 Lip, 2010
komputronk? cortland?
Co to jest dobra cena?
dr11 - Wto 06 Lip, 2010
dr11 napisał/a: | można kupić |
Ja wiem, że na stronach ładnie się prezentują takie oferty, żeby jeszcze była możliwość ich kupna
Cena dobra to ok. 1100zł.
kufel - Sob 26 Mar, 2011
jak można zmienić defaultowe ustawienia LR? żeby zamiast profilu "adobe standard' ,który wyjątkowo mi fałszuje kolory zieleni ladowal sie inny profil? ( camera neutral) ? jest to możliwe czy musze przełączać na inny profil przy kazdym zdjęciu?
hijax_pl - Sob 26 Mar, 2011
W module Develop przewiń na sam dół prawego panelu - tam gdzie jest klawisz "Reset". Przytrzymaj Alt i z "Reset" zrobi się "Set Default...".
kufel - Sob 26 Mar, 2011
niestety nie działa. naciskam "set default.." i potem mam do wyboru "restore..." i "update..." . wybieram to drugie ale zmiana odnosi sie tylko do wybranego zdjecia na ktorym zmieniłem profil.
kufel napisał/a: | wybieram to drugie ale zmiana odnosi sie tylko do wybranego zdjecia na ktorym zmieniłem profil. | No bo jeśli default - to znaczy, że będzie przypisywany do foty importowanej świeżo, a nie do starych bibliotecznych pstryków
kufel - Sob 26 Mar, 2011
ok , to jak w takim razie ustawić tak zeby zmiana dotyczyła wszystkich folderów? również tych dawno zaimportowanych ? czy jest to możliwe tylko podczas importu? bo jesli dobrze kojarzę jakieś pesety podczas transportu można dodać/zmienic ale nie wiem czy inny profil koloru tez.
kufel napisał/a: | to jak w takim razie ustawić tak zeby zmiana dotyczyła wszystkich folderów? | A nie możesz synchronizować ustawień? Albo skopuj "develop settings" zaznaczając tylko profil i wklej na wszystkie zdjęcia?
kufel - Sob 26 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | A nie możesz synchronizować ustawień? | jeśli chodzi Ci o opcje sync settings to nie da sie, opcja jest niedostepna ( na szaro). po skopiowaniu ustwien tez. no chyba ze cos zle robie?
Mówimy o RAWach?
Ja mówię o czymś takim:
dr11 - Sob 26 Mar, 2011
kufel, zaznacz z Ctrl parę fot i dopiero można zrobić Sync.
dr11 napisał/a: | zaznacz z Ctrl parę fot i dopiero można zrobić Sync. | Dokładnie Tak,wtedy propaguje ustawienia bieżącej foty na wszystkie zaznaczone.
Alternatywnie można kopiować ustawienie develop settings (menu kontekstowe)
kufel - Sob 26 Mar, 2011
faktycznie, jak pisze dr11, zaznaczyłem kilka i wtedy ta opcja jest dostępna. myślałem ze jest jakiś łatwy sposób by LR czytał Raw, bo i nich mowa ciągle, z profilem koloru jaki chce użytkownik. hijax_pl napisał/a: | Ja mówię o czymś takim:
| ta opcja jest aktywna jak zaznacze właśnie kilka rawów. ok zatem jakiś sposób by zmienić profil jest, ale żeby zrobic to we wszystkich folderach to juz raczej sie nie da.
dr11 - Sob 26 Mar, 2011
kufel, oczywiście działa też Ctrl+A dla zaznaczenia wszystkich fot, co w raz z możliwością wyświetlenia zdjęć z całego roku a nawet katalogu pozwoli na ustawienie wszystkim danego profilu/ustawienia.
kufel napisał/a: | ale żeby zrobic to we wszystkich folderach to juz raczej sie nie da. | Po prostu zaznacz wszystkie foldery w lewym panelu - i już. kufel napisał/a: | myślałem ze jest jakiś łatwy sposób by LR czytał Raw, bo i nich mowa ciągle, z profilem koloru jaki chce użytkownik. | Ustawienie domyślne. U mnie działa - podłącza się przy imporcie mój profil a nie domyślny ACRa.
kufel - Sob 26 Mar, 2011
dr11, calkiem szybki sposób. jak dla mnie wystraczajacy
[ Dodano: Sob 26 Mar, 2011 19:55 ]
hijax_pl, dr11, dzięki, juz wszystko jasne
[ Dodano: Sob 26 Mar, 2011 19:56 ]
hijax_pl napisał/a: | Po prostu zaznacz wszystkie foldery w lewym panelu - i już. | ale to w zakładce library , tak?
[ Dodano: Sob 26 Mar, 2011 19:58 ]
ok , juz sprawdzilem, w module library .
broczek - Wto 12 Kwi, 2011
Zainstalowałem sobie wersję testową LR. Działało. W międzyczasie przeinstalowałem system i powtórnie wrzuciłem na dysk owy trial. Niestety program nie widzi, a właściwie nie pokazuje teraz moich zdjęć. Zamiast tego są jakieś "kafelki" z numerkami. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
hijax_pl - Wto 12 Kwi, 2011
broczek napisał/a: | Zamiast tego są jakieś "kafelki" z numerkami. | A nie są zdjęcia oznaczony jako "broken link"?
broczek - Wto 12 Kwi, 2011
generalnie, to nie ma żadnych komunikatów; niby mogę przejść do obróbki tyle, że nic nie widać;
załączam screena
hijax_pl - Wto 12 Kwi, 2011
Odbuduj bazę podglądów. A cześć zdjęć w bazie się zagubiła (nie może znaleźć plików na dysku)
Tomasz_FK - Wto 12 Kwi, 2011
broczek napisał/a: | generalnie, to nie ma żadnych komunikatów; niby mogę przejść do obróbki tyle, że nic nie widać; |
Zajrzyj do Panelu Sterowania do Zarządzania kolorami i ustaw odpowiedni profil dla swojego monitora. Bez tego Lightroom potrafi zgłupieć.
Barilla13 - Sro 13 Kwi, 2011
A ja mam też takie małe pytanie związane z przeinstalowywaniem systemu - czy jeżeli skopiuję ostatni backup, postawię na nowo system + lightrooma i 'zaaplikuję' mu ten backup, to będe miał ciągle moje zmiany wprowadzone w develop?
Nad niektórymi plikami spędziłem tyle czasu, że jakbym miał te edycje teraz stracić, to chyba bym się pociął, więc z reinstalką systemu się wstrzymuję ciągle, dopóki nie zyskam pewności, że moge je zachować.
Z góry dzieki za pomoc,
Maciek.
hijax_pl - Sro 13 Kwi, 2011
Barilla13 napisał/a: | czy jeżeli skopiuję ostatni backup | Nie kopiuj backupu, ale przy starcie LR wskaż plik z bazą (plik lrcat). Wtedy wszystkie informacje o zaaplikowanych zmianach wciągnie bez problemu...
edmun - Sro 13 Kwi, 2011
Mówiąc inaczej:
jeśli stawiasz system na nowo, to po prostu wskaż mu bibliotekę (Library) zdjęć.
dodatkowo trzeba pamiętać, że jeśli zrobiliśmy sobie np. nowy układ partycji, to żeby importowane zdjęcia wcześniej były na tej samej partycji
I na koniec zostaje jeszcze Cache zdjęć, gdzie LR trzyma sobie podglądy zdjęć aby za każdym razem nie generować ich od nowa.
kufel - Pią 22 Kwi, 2011
co może być powodem ze w Lr linie proste na zdjęciach są mocno poząbkowane? tyczy sie to oczywiście podglądu 100%. kiepsko sie to potem wyostrza bo to tylko powiększa to zjawisko czy te ząbki to kwestia kiepskiego demozaikowania rawa? da sie jakos tego pozbyc?
hijax_pl - Pią 22 Kwi, 2011
kufel, a zrób zrzut ekranu, co?
kufel - Pią 22 Kwi, 2011
ok , zaraz cos wrzuce
[ Dodano: Pią 22 Kwi, 2011 15:56 ]
zrzut z monitora
na forum obrazek jest zmniejszony , to wklejam link do pełnego rozmiaru:
http://i527.photobucket.c...2/Kufel/kkk.jpg
dr11 - Pią 22 Kwi, 2011
kufel, wygląda, jakby skala wyświetlenia obrazka była większa niż 1:1. Sprwadź w navigatorze, czy jest 1:1 czy może 2:1, 3:1?
też tak myślę...
kufel - Pią 22 Kwi, 2011
dr11, hijax_pl, podglad jest ustawiony 1:1. jak dam powyżej to dopiero jest masakra
jeszce wkleje jpg wyplutego z Lr. wycinek powiększenia 100%
kufel, a jak odświeżysz preview?
kufel - Pią 22 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | kufel, a jak odświeżysz preview? | masz na mysli ponowne wczytanie rawa? jest tak to bez zmian. no chyba ze jest tam gdzies opcja typu refresh ktorej nie widze. a ten problem to w zasadzie mam od początku. z tym ze z rożnym natężeniem.
komor - Pią 22 Kwi, 2011
kufel, a dotyczy to zdjęć z jednej tylko puszki, czy z każdej? Masz jakieś „obce” RAW-y u siebie?
kufel - Pią 22 Kwi, 2011
miałem kiedys wrzuconego rawa z 5dmk2 ale nie szukałem tego zjawiska, wiec nie wiem czy to kwestia tylko mojej puszki. poszukam może w sieci jakichś rawow z innych puszek , wrzucę do lr i przyjrzę sie dokładnie.
Myślę, że tak niefortunnie się ułożyła ta kontrastowa krawędź (około 45 stopni), że przy digitalizacji daje bardzo schodkowy wzorek...
kufel - Pią 22 Kwi, 2011
no, właśnie, nie przy każdym kącie powstają te linie. choć wygląda to paskudnie to będę musiał sie przyzwyczaić
dzięki hijax za pomoc!
kufel, http://en.wikipedia.org/w..._line_algorithm
kufel - Pią 22 Kwi, 2011
dodam tylko jeszce ze w dpp nie mam tego efektu
[ Dodano: Pią 22 Kwi, 2011 17:21 ]
edit; jednak przyjrzalem sie dokładnie i tez to występuje, lecz w mniejszym stopniu. czyli jest to nie do uniknięcia
[ Dodano: Pią 22 Kwi, 2011 17:21 ]
hijax_pl, dzieki za linka.
komor - Pią 22 Kwi, 2011
kufel, dopatrzyłem się po Twoich fotach, że używasz 40D. Mam w LR3 sporo zdjęć z 40D, bo też go miałem, u mnie schodkowania nie widzę. Zrobiłem parę screenshotów ze zdjęć z takimi liniami, jeśli jesteś zainteresowany. Nigdzie nie widać śladu takiego schodkowania.
dr11 - Pią 22 Kwi, 2011
No to jeszcze CA do skorygowania
kufel - Sob 23 Kwi, 2011
komor napisał/a: | Zrobiłem parę screenshotów ze zdjęć z takimi liniami, jeśli jesteś zainteresowany. | pewnie! chętnie porównam.
komor napisał/a: | Mam w LR3 sporo zdjęć z 40D, bo też go miałem, u mnie schodkowania nie widzę | u mnie to ząbkowanie pojawia się jak linie są pod katem. poziome i pionowe raczej bez tego zjawiska.
komor napisał/a: | Nigdzie nie widać śladu takiego schodkowania. | zatem nie wiem czemu u mnie ono jest
hijax_pl - Sob 23 Kwi, 2011
Te zrzuty co zrobiłem (dla starego i nowego demozaikowania) są na powiększeniu 11:1
I faktycznie - ząbkowanie jest bardziej widoczne dla process version 2010
jaad75 - Sob 23 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | I faktycznie - ząbkowanie jest bardziej widoczne dla process version 2010 | Zależy od aparatu i parametrów wyostrzania...
jaad75, tak.
Ale te zrzuty co pokazuję to zmieniałem tylko ten jeden parametr. Reszta nie była ruszana (co nie znaczy, że wyłączona)
kufel - Sob 23 Kwi, 2011
jaad75 napisał/a: | Zależy od aparatu i parametrów wyostrzania... | przy wyłączonym wyostrzaniu ząbkowanie tez było, ale oczywiście mniejsze.
hijax_pl, no ale własnie to zależy od aparatu - dla pliku z K-5 krawędź wygląda znacznie mniej subtelnie przy użyciu starego procesu.
jaad75, te moje zrzuty są z tego RAWa, który mi kufel przesłał
Zatem - aparat ten sam
A co do LR/ACR to przecież wiadomo nie od dziś, że inaczej traktuje RAWy z różnych puszek (chyba też nawet z tej samej dla różnych czułości ISO)
hijax_pl napisał/a: | jaad75, te moje zrzuty są z tego RAWa, który mi kufel przesłał
Zatem - aparat ten sam | No cóż... Canon...
dr11 - Sob 23 Kwi, 2011
U mnie ten efekt nie występuje.
dr11 napisał/a: | U mnie ten efekt nie występuje. | Mówisz o plikach z 40D, czy z Piątki?
dr11 - Sob 23 Kwi, 2011
jaad75, no o 40D. Kufel pisał o 40D, więc staram się trzymać tematu.
dr11, A ten plik od kufla u Ciebie tez nie ma schodkowania?
dr11 - Sob 23 Kwi, 2011
Nie wiem, nie mam, mam kilkanaście tysięcy swoich
kufel - Sob 23 Kwi, 2011
jak co ,to plik jest do dyspozycji
dr11, Dlatego właśnie twierdze ze to specyfika kuflowego ujęcia plus zachowanie lr a nie wada aparatu. Bo wady jakiejś w puszce trudno mi sobie wyobrazić...
kufel napisał/a: | jak co ,to plik jest do dyspozycji | ale gdzie?
kufel - Sob 23 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | Dlatego właśnie twierdze ze to specyfika kuflowego ujęcia | tylko ze takie ząbkowanie mam prawie zawsze.w mniejszym lub większym natężeniu. a podany przykład chyba najbardziej pokazuje ten efekt.
[ Dodano: Sob 23 Kwi, 2011 17:15 ]
jaad75 napisał/a: | ale gdzie? | moge wysłać po prostu via email.
dr11 - Sob 23 Kwi, 2011
A może Wam chodzi o zwykły aliasing powstający na krawędziach przy wyostrzaniu?
Zoom 4:1
kufel napisał/a: | tylko ze takie ząbkowanie mam prawie zawsze. | Może ktoś Ci filtr AA wymontował...
[ Dodano: Sob 23 Kwi, 2011 17:19 ]
kufel napisał/a: | moge wysłać po prostu via email. | uploaduj gdzieś i wrzuć link na forum - nie będziesz musiał za każdym razem wysyłać.
Np. tu:
http://wyslijto.pl/
[ Dodano: Sob 23 Kwi, 2011 17:20 ]
dr11 napisał/a: | A może Wam chodzi o zwykły aliasing powstający na krawędziach przy wyostrzaniu? | nie, mowa była o wyraźnych ząbkach w widoku 1:1
kufel - Sob 23 Kwi, 2011
jaad75 napisał/a: | Może ktoś Ci filtr AA wymontował... |
jaad75 napisał/a: | uploaduj gdzieś i wrzuć link na forum - nie będziesz musiał za każdym razem wysyłać. | mam nadzieje ze dziala: link
kufel napisał/a: | mam nadzieje ze dziala: link | działa, chociaż wolno i dużo zbędnych ceregieli...
[ Dodano: Sob 23 Kwi, 2011 18:21 ]
Skoryguj szkło i zmień parametry wyostrzania, tak, by nie ostrzyć drobnych detali, np.:
komor - Sob 23 Kwi, 2011
jaad75, Twoje Before jest ze standardowych parametrów LR3 i procesu 2010? Strasznie poszatkowane. Aż muszę ściągnąć tego RAW-a i zobaczyć co będzie u mnie.
kufel - Sob 23 Kwi, 2011
jaad75, faktycznie lepiej.choć wyostrzanie jak widzę mocniejsze niż standardowe 25 i 1.0
btw. fajnie by było jak ktoś by wrzucił tego rawa do czegoś innego niż Lr i DPP i podzielił sie efektami. np do C1, aperture RT.
komor - Sob 23 Kwi, 2011
kufel, a w DPP próbowałeś? BTW ściągnąłem tego RAW-a i nieruszany wygląda tak, jak na zrzutach Jaada (Before). Tragedia. Może wynika to z dużej ostrości detali (duże przysłony) i kombinacji odpowiednich kątów linii. W moich zdjęciach nie mam prawie wcale architektury i wysokie przysłony stosuję rzadko, wśród tego co znalazłem z liniami pod różnymi kątami, może jedno wygląda nieco podejrzanie, pozostałe nie mają takiego ostrego schodkowania, moim zdaniem. Zresztą oceńcie sami. U mnie zoom był ustawiony 3:1, przydałoby się w sumie to ustalić raz, żeby ułatwić porównania od różnych osób.
dr11 - Sob 23 Kwi, 2011
Ściągnąłem RAWa. Podgląd rzeczywiście jest do du.py. Zarówno w LR3, jak i w PS4. Albo Kufel ma za ostre szkło, albo Adobe słabo odrobiło lekcję odrawiania plików z Canona
Przypomniały mi się dyskusje sprzed paru lat, że DPP daje ładne obrazki z paskudnym workflow, natomiast ACR/PS dawał gorszą jakość obrazka będąc bardziej funkcjonalnym, uniwersalnym i user-friendly
pitras - Sob 23 Kwi, 2011
W DPP też do bani
dr11 - Nie 24 Kwi, 2011
pitras napisał/a: | W DPP też do bani | Wrzucałeś Kuflowego RAW'a? Jeśli tak, to chyba tylko pomoże tu Foveon
kufel - Nie 24 Kwi, 2011
dr11 napisał/a: | Albo Kufel ma za ostre szkło, | ja tylko przypomnę że to jest 18-55 IS wiec można wykluczyć
komor napisał/a: | a w DPP próbowałeś? | tak.ząbki są ale mniejsze.
pitras - Nie 24 Kwi, 2011
dr11 napisał/a: | pitras napisał/a: | W DPP też do bani | Wrzucałeś Kuflowego RAW'a? Jeśli tak, to chyba tylko pomoże tu Foveon |
Tak, wrzuciłem tego rawa. Właściwie schodki widać już w skali 1:1
jaad75 - Nie 24 Kwi, 2011
kufel napisał/a: | jaad75, faktycznie lepiej.choć wyostrzanie jak widzę mocniejsze niż standardowe 25 i 1.0 | Mocniejsze, w sensie wyższych wartości, bo sam efekt wyostrzania nieco mniej agresywny. To zresztą tylko przykład - możesz sobie dobrać jeszcze większy promień i wartość + nieco zwiększyć wyostrzanie tekstury (ciemne halo), możesz nieco zmniejszyć promień i wartość, itd... Wybór jest Twój - domyślne parametry jak widać w przypadku tego zdjęcia się nie sprawdzają, ale nikt nie powiedział, że muszą...
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 01:08 ]
komor napisał/a: | U mnie zoom był ustawiony 3:1, przydałoby się w sumie to ustalić raz, żeby ułatwić porównania od różnych osób.
| u mnie było 4:1.
hijax_pl - Nie 24 Kwi, 2011
Tak wygląda zapis w RAWie:
A tak po demozaikowaniu BEZ INTERPOLACJI i wyostrzania
Wg mnie nie ma się co przejmować.
Tak jak już mówiłem wcześniej - specyfika kadru + wywoływarki dają takie efekty.
jaad75 - Nie 24 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | A tak po demozaikowaniu BEZ INTERPOLACJI | Tak z ciekawości - wydawało mi się, że demozaikowanie jest procesem nierozerwalnie związanym z interpolacją?
Zależy od algorytmu. W zasadzie gdy z każdego sensela odzyskujemy kolory rgb to jakieś usrednianie jest. Ale gdy traktujemy jako jeden piksel macierz 2x2 to nie ma interpolacji wtedy.
kufel - Nie 24 Kwi, 2011
ściągnąłem dziś Raw therapy i w tej wołarce efekt ząbkowania jest jeszcze większy i paskudniejszy. jak ktos chętny to screnn'y wrzucę.
hijax_pl napisał/a: | Tak jak już mówiłem wcześniej - specyfika kadru | no właśnie nie wiem czy można tak ogólnie stwierdzić ze to specyfika kadru bo nie zawsze linie w okolicach 45 st mam poząbkowane. przejrzałem ileś tam rawów z krzywiznami i liniami i nie zawsze to jest. zatem chyba można stwierdzić ze sama krzywa linia w kadrze to nie jedyny powód poząbkowania.bo wszystkie by takie były, a tak nie jest coś . coś jeszcze musi powodować ze raz są poszarpane a raz nie. co ? nie wiem
komor - Nie 24 Kwi, 2011
A tych moich zrzutach coś powiecie? Wszystkie są z 40D, LR3 i Process 2010. Nie ma tam co prawda zbyt wiele tak ostrych linii, ale?
kufel napisał/a: | ściągnąłem dziś Raw therapy | - który bazuje na dcraw kufel napisał/a: | no właśnie nie wiem czy można tak ogólnie stwierdzić ze to specyfika kadru | Kadr = kontrast, kąt, kolorystyka + nie wiadomo jaki algorytm demozaikowania...
Podlinkowałem powyżej bezpośredni zrzut z pliku CR2 oraz plik wywołany poprzez przeliczenie RGGB do jednego piksela RGB. Tak wygląda plik sam z siebie - reszta, czyli wszystkie artefakty są związane z użytym algorytmem demozaikowania.
kufel - Nie 24 Kwi, 2011
komor napisał/a: | A tych moich zrzutach coś powiecie? Wszystkie są z 40D, LR3 i Process 2010. Nie ma tam co prawda zbyt wiele tak ostrych linii, ale? | biorąc pod uwagę duże powiększenie wydaje m isie ze jest Ok
hijax_pl, dzięki za wyjaśnienie. myślę ze juz wszystko jest jasne.
Jerry_R - Pon 25 Kwi, 2011
Jak eksportujecie zdjecia z RAW do JPG "dla znajomych", ktorzy na zagadnieniach technicznych sie w ogole nie znaja, chca ogladac na ekranie, a niektore zdjecia wydrukowac.
Raz mala odbitka, czasem wieksza...
Zastanawiam sie jakiej uzyc rozdzielczosci (zeby nie przesadzic) oraz nad wyborem "Output Sharpening" (screen vs paper oraz amount).
hijax_pl - Pon 25 Kwi, 2011
Szlag mnie trafia jak widzę swoje prace wydrukowane na kiepskim laserze... Dlatego - pytam się które chcą mieć wydrukowane i im drukuję
W ten sposób zawsze eksportuję takie jakie potrzeba. Raz w rozdzielczości sieciowej, raz hdtv a raz na drukarkę.
dr11 - Pon 25 Kwi, 2011
W przypadku przesyłania komuś zdjęć eksportuję do rozmiarów max 1280 w poziomie i 1024 w pionie. Wystarczająco do obejrzenia na monitorze. Do druku przygotowuję indywidualnie bo najczęściej są to 1-3 zdjęcia na duży format.
Jerry_R - Pon 25 Kwi, 2011
Dzieki, ale Ci znajomi sa setki kilometrow ode mnie
[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2011 23:53 ]
Oni patrza na mnie dziwnie, jak zadaje takie pytania.
Przeciez oni wybieraja w aparacie max. rozdzielczosc, najmniejsza kompresje i juz
hijax_pl - Wto 26 Kwi, 2011
Jerry_R, No bez przesady. A poczta? Wysyłałem odbitki 20x30cm i jakoś problemu nie było...
I nie zadaję "takich" pytań. Po prostu się pytam gdzie chcą oglądać albo jak duże mają/chcą mieć ramki do zdjęć - wiecej informacji nie potrzeba.
broczek - Sob 18 Cze, 2011
W jaki sposób zapisywać obrobione pliki RAW aby w przypadku zmiany ich lokalizacji na dysku lub zarchiwizowaniu na CD po ponownym otwarciu w LR owe zdjęcia nie wróciły do stanu sprzed obróbki?
hijax_pl - Sob 18 Cze, 2011
broczek, DNG z zapisem metadanych wewnątrz nich. Jeśli nie chcesz używać DNG - to musisz kopiować pliki *.lrcat, czyli bazy danych.
Ewentualnie możesz eksportować bibliotekę z kilkoma zdjęciami (czyli generowanie pliku lrcat) z zaznaczoną opcją dorzucania RAWów i podglądów - tak utworzony katalog możesz archiwizować na CD.
Później możesz taki katalog otworzyć w LR wprost z CD lub po prostu zaimportować go.
komor - Sob 18 Cze, 2011
hijax_pl, a plików XMP nie wystarczy przekopiować? Tam są zapisane wszystkie sekwencje edycyjne, łącznie z retuszami pędzli itd. Oczywiście baza też jest ważna z innych względów, ale plik RAW+XMP pozwala zarchiwizować samo zdjęcie plus edycja, nie?
hijax_pl - Sob 18 Cze, 2011
komor napisał/a: | a plików XMP nie wystarczy przekopiować? | Jeśli je tworzysz - tak. LR w pierwszej kolejności zapisuje w swojej bazie, później ewentualnie zapisuje do XMP (zewnętrznych, lub tych wewnątrz DNG). Podsumowując: komor napisał/a: | plik RAW+XMP pozwala zarchiwizować samo zdjęcie plus edycja, nie? | Tak.
broczek - Nie 03 Lip, 2011
Dalej pociągnę temat.
Czy DNG, to format bezstratny w stosunku do RAW, bo u mnie zajmuje mniej miejsca jak *.CR2? Czy format tego pliku jest obsługiwany tylko przez LR czy inne wołarki również?
Jak tworzyć RAW+XMP? Nie potrafię tego znaleźć.
Dlaczego baza jest ważniejsza od kopiowania pojedynczych plików?
hijax_pl - Pon 04 Lip, 2011
broczek napisał/a: | Czy DNG, to format bezstratny w stosunku do RAW | Zależy jak bezstratnośc interpretujesz. DNG może przechowywać RAWa jako... RAWa lub jako wywołanego z niego TIFFa (formal liniowy). Domyślnie tryb linear jest wyłączony więc DNG to po prostu RAW.
broczek napisał/a: | Czy format tego pliku jest obsługiwany tylko przez LR czy inne wołarki również? | DNG jest formatem otwartym. Zatem każdy soft, którego programiści mają taką zachciankę. Np Pentaxy wypluwają DNG prostu z puszki broczek napisał/a: | ak tworzyć RAW+XMP? Nie potrafię tego znaleźć. | Preferences / File Management / Automaticaly write changes to XMP broczek napisał/a: | Dlaczego baza jest ważniejsza od kopiowania pojedynczych plików? | Zawiera dodatkowo m.in. informacje o kolekcjach...
dr11 - Pon 04 Lip, 2011
broczek, przy konwersji CR2->DNG zyskuje się nieco miejsca z powodu innej organizacji danych oraz kompresji. Można również dokleić oryginalnego RAWa do DNG, wówczas będzie on ~2x większy od CR2.
komor - Pon 04 Lip, 2011
broczek napisał/a: | Dlaczego baza jest ważniejsza od kopiowania pojedynczych plików? |
Uściślijmy, że jeśli pod pojęciem „pojedyncze pliki” masz na myśli RAW-y, to oczywiście one są super-najważniejsze. Jak je stracimy to zostaną nam jedynie podglądy z bazy i tyle.
W razie powodzi/pożaru najpierw wynosimy z pomieszczenia RAW-y, a dopiero potem bazę LR.
Uściślijmy może czym to ta baza w LR jest...
- pliki danych ("RAW"/DNG/TIFF/JPG/PSD)
- plik katalogu (.lrcat)
- pliki podglądów (.lrdat)
- cache ACRa
Przy imporcie tworzą się podglądy albo przez wywołanie pliku RAW (czyli opcja "Standard" i... 1:1, które to nie tylko tworzy plik 1;1, ale też wszystkie mniejsze na potrzeby grida, filmstripa itp.. a to trwa i trwa i trwa...), lub jako te wyciągnięte z RAW wewnętrzne podglądy JPG (najszybsza opcja to "Minimal", trochę dłuższa ale nie wymagające renderowania to "Embedded & Sidecar").
Wszystko co w LR robimy jest zapisywane do pliku katalogu jako historia edycji (metadane).
Jak chcemy - te metadane edycji można zapisać dodatkowo do XMP jako tzw sidecar XMP (niezależne pliki na dysku) jeśli mamy natywne pliki z aparatu, których LR wprost nie obsługuje (czyli np CR2, NEF itd) lub zapisując do wewnątrz plików (które LR natywnie obsługuje, czyli DNG, TIFF, JPG, PSD).
[ Dodano: Pon 04 Lip, 2011 16:35 ]
Dopiszę jeszcze, że by archiwizować, należy kopiować następujące elementy:
a) pliki źródłowe (RAWy, JPGi, itd)
b) plik katalogu (.lrcat)
Reszta - to znaczy poglądy i pamięć podręczna ACR - odbuduje się automatycznie.
Jeśli nie zarchiwizujemy pliku katalogu to:
a) stracimy informacje o kolekcjach, układzie katalogów, flagach, kolorach, słowach kluczowych itp itd (czyli moduł Library)
b) informacje o wykonanej obróbce (przepis wywołania podczas eksportu) o ile nie zapisywaliśmy danych XMP (czyli moduł Develop)
W najgorszym razie czeka nas na nowo importowanie plików z dysku, selekcja, obróbka.. itd. Mozolne acz realne.
Jeśli nie zarchiwizujemy plików źródłowych to... straciliśmy efekty naszej pracy i szanse na odzysk.
Aha - warto dodać, że choć zdjęcia i biblioteka są najważniejsze, to jeśli dość intensywnie korzystaliśmy z różnorakich presetów - je też warto archiwizować
(nie poruszam już problemu własnoręcznie generowanych profili obiektywów i matryc aparatów )
broczek - Pon 04 Lip, 2011
Dzięki za wyjaśnienia.
Męczę się z tymi plikami dlatego, że trochę przeszkadza mi organizacja katalogów ze zdjęciami na dysku. Z aparatu zgrywam zdjęcia na kompa do folderów z nazwą jako "data strzału", a potem okazuje się, że nie jest to do końca satysfakcjonujące, bo np. z jednej sesji zostaje mi dosłownie 1 foto w katalogu. Chcę je wówczas gdzieś przenieś a tu kłopot, bo obróbkę szlag trafi. Remedium na to zdaje się być właśnie DNG.
broczek, podchodzisz do tego od... strony. Po to masz moduł Library w LR aby takie operacje w nim robić. Wtedy nic nie ginie.
Swoją drogą strategia organizacji pliku na dysku jest bardzo subiektywną sprawą. Ja stosuję katalogowanie rok/miesiąc/dzień/ w którym są wrzucone pliki z danego dnia (LR podczas importu sam pilnuje by pliki o tej samej nazwie nie kolidowały ze sobą). A grupowanie pstryków z pojedynczej imprezy robię już kolekcjami w LR.
komor - Pon 04 Lip, 2011
broczek, spokojnie możesz przesuwać pliki/katalogi z poziomu modułu Library. Jak okaże się, że z całego tygodnia chcesz zrobić jeden folder, to w odpowiednim podfolderze roku/miesiąca załóż kolejny podfolder tygodniowy, a następnie przesuń do niego zdjęcia z podfolderów dziennych, które – już puste – możesz wywalić.
Prawym klawiszem tupiesz na folderze miesięcznym:
Zdjęcia z paru podfolderów dziennych można razem zaznaczyć i jednocześnie przenieść do tygodniowego:
A potem niepotrzebne foldery skasować, odpowiednia funkcja jest pod prawym klawiszem myszy.
broczek - Pon 04 Lip, 2011
Doskonale. Kolejne dzięki! To jest to, o co mi chodziło. Może wyda Wam się to dziwne ale nie spodziewałem się, że zmiany katalogów (nazwy, położenie, itp.) w LR powodują zmiany na dysku w explorerze (czy jakoś tak to się nazywa)
Dodatkowo nauczyłem się tworzyć kolekcje
No ale nurtuje mnie jeszcze jedno Co prawda to czas odległy no aleee
Zakładając, że zachce mi się zarchiwizować na CD "zawartość" LR i wyeksportuję wszystko jako katalog, który zajmie całą pojemność krążka, a po pewnym czasie będę chciał zrobić to samo z kolejną porcją zdjęć, to po pierwsze:
jak to uczynić aby nie zgrywać tego, co już wcześniej zostało zabezpieczone?
Po drugie: czy jest możliwość skopiowania z powrotem na dysk kilku CD i otwarcie całej kolekcji na raz?
edmun - Pon 04 Lip, 2011
broczek napisał/a: | Może wyda Wam się to dziwne ale nie spodziewałem się, że zmiany katalogów (nazwy, położenie, itp.) w LR powodują zmiany na dysku w explorerze (czy jakoś tak to się nazywa) |
no widzisz... a u mnie nie zmienia i pewnie u wielu osób też nie...
ja np. nie korzystam z przenoszenia zdjęć w Lightroomie bo importuje tylko ich lokalizację na dysku, a nie kopiuję/przenoszę zdjęć do nowej lokalizacji
komor - Pon 04 Lip, 2011
broczek napisał/a: | Zakładając, że zachce mi się zarchiwizować na CD "zawartość" LR i wyeksportuję wszystko jako katalog |
Nic nie eksportuj. Zdjęcia archiwizuj jak zawsze, zachowując tylko tę samą strukturę katalogów, żeby potem nie mieć problemu z odszukiwaniem przesuniętych/zaginionych folderów/plików (choć na to LR też pozwala), a bazę LR (czyli wspomniany przez Hijaxa plik katalogu .lrcat) po prostu też zarchiwizuj od czasu do czasu.
Ja mam na dysku folder Zdjęcia, a w nim podfoldery 2007, 2008, itd. Każdy z nich mogę zarchiwizować na inną płytę DVD czy dysk zewnętrzny (zależy co mi się mieści, jaką mam możliwość/ochotę, itd.), a w razie przeprowadzki na nowy dysk/komputer po prostu przekopiuję odpowiednią płytę/dysk w odpowiednie miejsce. Jak mi się przestanie mieścić wszystko na jednym dysku, to przeniosę to na drugi, a w Lightroomie wskażę tylko nową lokalizację folderu/podfolderu i wszystko będzie z powrotem dostępne bez żadnego importowania.
edmun napisał/a: | ja np. nie korzystam z przenoszenia zdjęć w Lightroomie bo importuje tylko ich lokalizację na dysku |
Pewnie dlatego nieaktywna jest funkcja przenoszenia z poziomu LR. Choć przyznam, że nie wiedziałem, że to może nie działać. U mnie działa.
szaleniec - Pią 05 Sie, 2011 Temat postu: Adobe Lightroom 3 Witam!
Pomyślałem że może, koledzy którzy korzystają z wyżej wymienionego tak zachwalanego programu Lightroom (niezależnie od jego wersji) podzielili by się z nami laikami (mówię w sumie o sobie) uwagami i poradami i pomogli przeistoczyć się w zaawansowanych użytkowników tegoż programu
Chciałbym dowiedzieć się o programie jak najwięcej poczynając od prostackich opcji do tych bardziej zaawansowanych! Poznać mechanikę programu!
Może temat pomoże tym co dopiero zaczęli na nim działać a z biegiem czasu dowiemy się o różnych jego fajnych funkcjach:)
Używam go od niedawna i jeszcze do końca nie poznałem mechaniki tego programu!
Jeśli dobrze rozumiem to tak:
- do programu można zImportować zdjęcia z dysku (i pewno nie tylko), tam tworzymy sobie katalogi które są tylko wirtualnie w programie,
- możemy na tych zdjęciach przeprowadzać obróbkę,
- a żeby zdjęcia mieć fizycznie na dysku musimy Exportować je z programu
Czy dobrze zacząłem?Tak to mniej więcej leci?
To teraz moje pierwsze pytania:
1) chciałbym abyście prościej wytłumaczyli funkcję Develop, bo coś o niej czytałem w innych tematach ale nie bardzo rozumiem co ona robi itd.
2) czy wyostrzane zdjęcia robi się tylko przy Exportowaniu?
3) dlaczego podgląd zdjęcia jest mydlany? już lepiej wyglądają miniaturki, dlaczego tak, czy też tak macie?
4) jak wywołać RAWa z korektą ekspozycji
Na razie tyle ale zachęcam innych laików i nie laików do zadawania pytań a z czasem poznamy program w pełni
Jeśli macie trochę czasu proszę napiszcie dlaczego akurat ten program, wrzućcie pomocnicze linki itd.
I nie piszcie że taki temat już był, bo nie był;) Znalazłem tylko pytania dotyczące konkretnych problemów ale nigdzie nie znalazłem poradnika laika ;P
Pozdrawiam!
komor - Sob 06 Sie, 2011 Temat postu: Re: Adobe Lightroom 3
szaleniec napisał/a: | do programu można zImportować zdjęcia z dysku (i pewno nie tylko), tam tworzymy sobie katalogi które są tylko wirtualnie w programie, |
I tak i nie – zależy jaką strategię przyjmiesz i skonfigurujesz w LR. Przy importowaniu zdjęć bezpośrednio z aparatu musisz wybrać miejsce docelowe, do którego zostaną skopiowane. Do wyboru masz przy okazji całe mnóstwo fajnych opcji typu tworzenie podfolderów dla konkretnych lat, miesięcy i dni z których pochodzą zdjęcia. Można też od razu zmieniać nazwę plików na zdefiniowany schemat, np. ja wszystkie swoje pliki zmieniam na RKyyyymm_x, gdzie yyyy to symbol roku, mm symbol miesiąca a x to oryginalna nazwa pliku z aparatu, czyli przeważnie _MG_nnnn.CR2. Istnieje też możliwość od razu tworzenia backupu na innym dysku, przydatne w większym środowisku produkcyjnym.
Jeśli importujesz do bazy LR zdjęcia, które już są fizycznie na dysku, to możesz albo tylko je „skatalogować” bez ruszania z oryginalnego miejsca albo przesunąć lub skopiować zdjęcia do nowego miejsca, przy użyciu tych samych możliwości konfiguracyjnych, które opisałem powyżej (czyli foldery na lata/miesiące/dni, zmiana nazw plików itd.).
szaleniec napisał/a: | możemy na tych zdjęciach przeprowadzać obróbkę, |
Tak, to jest główny powód kupienia tego programu ale nie jedyny. Istotnym elementem jest też właśnie porządkowanie i katalogowanie, nadawanie tagów, zarządzanie kolekcjami, zbiorami, wyszukiwanie itd. Do tego drukowanie, generowanie galerii WWW ze zdjęciami i pokaz zdjęć na ekranie.
szaleniec napisał/a: | a żeby zdjęcia mieć fizycznie na dysku musimy Exportować je z programu |
Źle. Fizycznie zdjęcia masz na dysku bo już je wcześniej miałeś lub zaimportowałeś je z aparatu na dysk komputera, przy pomocy LR. Ale masz je (jak zakładam) w postaci plików RAW, które wymagają pewnej obróbki. Eksportujesz sobie natomiast, na przykład pliki JPG z myślą o stronie WWW, galerii czy wrzuceniu na forum. Pliki TIFF eksportujesz dla dalszej obróbki graficznej czy użycia w druku na potrzeby wydawnictwa, itd., itp.
szaleniec napisał/a: | 1) chciałbym abyście prościej wytłumaczyli funkcję Develop, bo coś o niej czytałem w innych tematach ale nie bardzo rozumiem co ona robi itd. |
To jest główny gwóźdź programu. Są tu funkcje i suwaczki związane z wywoływaniem RAW-ów oraz dalszą edycją fotografii: ekspozycja, kolory, kontrast, odszumianie, wyostrzanie, korekta dystorsji, aberracji, winietowania, kalibracja aparatu. Opisy suwaczków są chyba na tyle intuicyjne, że nie trzeba ich szczegółowo objaśniać?
szaleniec napisał/a: | 2) czy wyostrzane zdjęcia robi się tylko przy Exportowaniu? |
Eksportowaniu – nie przez x tylko ks Nie, nie tylko. Na oryginalnym dużym pliku możesz stosować m.in. wyostrzanie (zakładka Detail) z użyciem różnych parametrów, natomiast prosta funkcja wyostrzania przy eksporcie ma na celu zachowanie (lub polepszenie) ostrości po przeskalowaniu zdjęcia do mniejszego formatu. Chodzi o to, że plik, który jest ostry i detaliczny w wielkości paru tysięcy pikseli, po przeskalowaniu do np. rozmiarów internetowych 800–1000px traci nieco na ostrości i detalu, należy więc go delikatnie wyostrzyć (czy mniej, czy bardziej to już kwestia gustu i potrzeby wynikającej z ewentualnej dobrej lub złej ostrości oryginalnego rozmiaru zdjęcia).
szaleniec napisał/a: | 3) dlaczego podgląd zdjęcia jest mydlany? już lepiej wyglądają miniaturki, dlaczego tak, czy też tak macie? |
Być może masz źle dobrany rozmiar generowanego podglądu w preferencjach do wielkości Twojego ekranu. Zajrzyj do Catalog Settings – File Handling – Standard Preview Size.
szaleniec napisał/a: | 4) jak wywołać RAWa z korektą ekspozycji |
No nie żartuj…
cybertoman - Sob 06 Sie, 2011
komor napisał/a: | nie trzeba ich szczegółowo objaśniać? | a jak jedna trzeba, to jest masa filmikow edukacyjnch (potocznie zwanych tutorialami) gdzie kazdy suwaczek omawiany jest do obrzydzenia.
edmun - Nie 07 Sie, 2011
jak chcesz sie fajnie i latwo nauczyc, to zakup sobie ksiazke Cyfrowa Ciemnia Scott Kelby
http://fotografuj.pl/Arti...tt_Kelby/id/148
Osobiscie polecam. ksiazka powinna rozwiac wszelkie watpliwosci i odpowie zapewne na 90 procent pytan
luke130 - Pon 08 Sie, 2011
To ja od siebie:
Martin Evening "Adobe Photoshop Lightroom 2 - Podręcznik dla fotografów"
nie jest to ten sam polot co u Kelby'ego (co akurat dla mnie jest zaletą, bo ja po prostu wolę konkrety) ale praktycznie każda grupa, zakładka i funkcja zostały tu objaśnione. Tylko czekać na wersję dla LR3 jeśli ktoś używa.
Aszex - Pon 08 Sie, 2011
http://dfv.pl/ksiazki.html?id=1238
"Pracując nad kadrem w cyfrowej ciemni" David duChemin
jaad75 - Pon 08 Sie, 2011
luke130 napisał/a: | nie jest to ten sam polot co u Kelby'ego | Chyba "polot"...
kasiakaaz - Pon 08 Sie, 2011
szaleniec, w zeszłorocznym, sierpniowym numerze DFV było omówienie w pigułce LR3. Bardzo skondensowanie, konkretnie, bez wodolejstwa.
szaleniec - Pon 08 Sie, 2011
komor napisał/a: | 4) jak wywołać RAWa z korektą ekspozycji
No nie żartuj |
He he no tak wiem gdzie jest ekspozycja ale dopiero teraz wpadłem na to że trzeba po prostu zdjęcie wywołać kilka razy A ja myślałem że to jakoś można jednym przyciskiem wywołać;)
cybertoman napisał/a: | jest masa filmikow edukacyjnch (potocznie zwanych tutorialami) gdzie kazdy suwaczek omawiany jest do obrzydzenia. |
A może jakiś link
Nie żebym nie wiedział do czego są te suwaczki ale na pewno omówienie niektórych zwiększyło by ich zastosowanie:)
Dziękuję również pozostałym za linki do książek! Fajnie jest wiedzieć że istnieje takie coś, no i może się skuszę na którąś, jeszcze zobaczę;)
Po co kupować książkę jak tylu tu pomocnych forumowiczów
kasiakaaz napisał/a: | w zeszłorocznym, sierpniowym numerze DFV |
Pewnie głupie pytanie zadam ale co to takiego
Na pewno jakiś magazyn, ale czy dostałbym gdzieś jeszcze to omówienie jak było wydane rok temu?! Takie coś by mnie bardzo usatysfakcjonowało
Dzięki wszystkim i jak będę miał jeszcze jakieś pytanka to tu wpadnę:)
Pozdrawiam!
moronica - Pon 08 Sie, 2011
http://www.dfv.pl/home.html
kasiakaaz - Pon 08 Sie, 2011
szaleniec napisał/a: | Pewnie głupie pytanie zadam ale co to takiego |
Sorka szaleniec, moronica, już mnie wyręczyła.
cybertoman - Pon 08 Sie, 2011
szaleniec napisał/a: | A może jakiś link | Np.tutaj. Mozna tez w googla wrzucic "lightroom tutorials" i jestes ugotowany - nie dasz rady tego obejrzec.
viola - Wto 09 Sie, 2011
A propos LR 3 Student and Teacher Edition - czy zakupując tą wersję na legitymację nauczyciela można korzystać z niej w celach komercyjnych? Warunek dla zakupu i uruchomienia licencji jest wówczas spełniony, ale stosowanie nie tylko w celach edukacyjnych.
Jestem na 99% pewna, że stosowanie komercyjne nie wchodzi w grę, ale może ktoś ma i stostuje tą wersję i zna warunki licencji.
Barilla13 - Wto 09 Sie, 2011
Na stronie Adobe jasno stoi, że wersja student and teacher może być stosowana komercyjnie. W zasadzie jedyną poważną różnicą w licencji w stosunku do wersji normalnej jest obowiązek posiadania dokumentu uprawniającego do zniżki. Można też tej wersji legalnie uzywać po skonczeniu szkoły / studiów czy zakończeniu pracy nauczyciela.
viola - Sro 10 Sie, 2011
Barilla13, musiałam przeoczyć ten wpis. Znalazłam tylko informacje kto może korzystać z tej wersji (różni się to też zasadniczo od informacji na stronach polskich sprzedawców ), ale informacji o stosowaniu komercyjnym nie znalazłam. O tutaj http://www.adobe.com/educ...acherlicensing/
Gdybyś mógł, to wrzuć linka do informacji, o której piszesz. Dzięki z góry.
broczek - Sro 10 Sie, 2011
Jak poprawić zdjęcie 73, które zamieściłem w temacie "FOTOGRAFIA LUDZI Lipiec - Grudzień 2011"? Chodzi o pozbycie się cienia na policzku. Próbowałem przy użyciu SPOT REMOVAL ale średnio mi to wychodzi. Czy są inne drogi? Jaka jest różnica pomiędzy wyborem "clone", a "heal". Jakoś jej nie dostrzegam.
Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość
jaad75 - Sro 10 Sie, 2011
broczek napisał/a: | Chodzi o pozbycie się cienia na policzku. | Nie pozbywaj się go.
broczek napisał/a: | Jaka jest różnica pomiędzy wyborem "clone", a "heal". Jakoś jej nie dostrzegam. | Clone po prostu przenosi zarówno kolor jak i teksturę pikseli w inne miejsce, heal przenosi teksturę, ale próbuje dopasować kolor do otoczenia, a czasem do tego, co zasłaniasz.
komor - Sro 10 Sie, 2011
broczek napisał/a: | Chodzi o pozbycie się cienia na policzku |
Też nie widzę tam nic specjalnego do usuwania (chodzi o cień od kosmyka włosów?), ale jeśli już masz chęć na selektywne rozjaśnianie cieni to masz narzędzie pędzel, którym (z użyciem automaskowania najczęściej) można rozjaśnić (lub zaciemnić) to lub tamto. Automaskowanie pozwala zrobić to precyzyjnie bez wysiłku, trzeba tylko uważać od którego punktu się zaczyna, bo on będzie referencją dla maski.
fancik - Czw 11 Sie, 2011
Witam
Mam zainstalowany program Lightroom 3.0 i od jakiegoś czasu próbuję go poznać.
W tym celu zakupiłem pomoc naukową w postaci książki Scotta Kelbyego , Sekrety cyfrowej ciemni.
Jednak nie na wszystkie pytania znajduję tam odpowiedź.
Zastanawiam się czy ostatnio wydany Adobe Photoshop Lightroom 3. Oficjalny podręcznik wniesie dużo więcej czy powieli odpowiedzi na moje pytania...
Prosiłbym posiadaczy takiego podręcznika o opinie czy zawarta treść nie będzie się dublować z książką Scotta Kelby i czy zawarte w niej informacje warte są kolejnego wydatku.
ps. a może istnieje jeszcze inna literatura dotycząca tego programu ...
Pozdrawiam Wojtek
Barilla13 - Czw 11 Sie, 2011
@ viola:
http://www.adobe.com/educ...dition/faq.html
"Can I use my Adobe Student and Teacher Edition software for commercial use?
Yes. You may purchase a Student and Teacher Edition for personal as well as commercial use."
viola - Czw 11 Sie, 2011
Barilla13, dziękuję
broczek - Wto 23 Sie, 2011
Nie mogę importować zdjęć z 50D. Program aparat widzi ale "No photos found".
Wcześniej mi to nie przeszkadzało ale jak kilka razy przy "ręcznym imporcie" zdublowały się zdjęcia, to się zirytowałem .
Jakieś wskazówki, co może być nie tak?
hijax_pl - Wto 23 Sie, 2011
broczek napisał/a: | Nie mogę importować zdjęć z 50D. Program aparat widzi ale "No photos found". | Windows pewnie? Zainwestuj w zewnętrzny czytnik...
maroos - Wto 23 Sie, 2011
Wygląda mi to na złe wskazanie źródła importu.
Używam do ściągania EOS Utility z opcją "Images not yet downloaded"
"Działało bez problemy z 400D, działa i z 60D.
Dopiero do LR importuję fotki /może to strata miejsca, ale przy obecnych cenach 1TB można przeżyć/
cybertoman - Sro 24 Sie, 2011
LR 3.5
[ Dodano: Sro 24 Sie, 2011 17:33 ]
Zawiesil mi sie kilka razy ale jakby sie uspokoil...
maroos - Sro 24 Sie, 2011
w końcu to wersja 3.5 Release Candidate - czyli jeszcze miał prawo
hijax_pl - Sro 24 Sie, 2011
cybertoman napisał/a: | LR 3.5 | Po przejrzeniu listy nowych puszek/szkieł oraz poprawek wprowadzonej w tej wersji jakoś nie widzę potrzeby uaktualnienia... Zobaczymy co w 3.6 pokażą...
jaad75 - Sro 24 Sie, 2011
hijax_pl napisał/a: | Po przejrzeniu listy nowych puszek/szkieł oraz poprawek wprowadzonej w tej wersji jakoś nie widzę potrzeby uaktualnienia... | Ale zawsze to kolejne miesiące legalnego darmowego Lightrooma... Tym razem RC do 31 października, a potem znowu miesiąc triala wersji oficjalnej...
hijax_pl - Sro 24 Sie, 2011
jaad75, wiesz, że nie wpadł mi takie pomysł do głowy?
komor - Pią 26 Sie, 2011
jaad75, ale trzeba chyba wykasowywać ślady „pobytu” poprzedniej wersji, nie? Czy programiści Adobe takie kiepy, że można używać RC pomimo wyekspirowanego triala? (Przepraszam za język, właśnie mi się przypomniała ostatnia dyskusja… )
cybertoman - Pią 26 Sie, 2011
Nic nie trzeba kasowac. Kiepy raczej nie - PSE jest tak zabezpieczony, ze kichac nie mozna zbyt glosno. A LR wcale. Strategia?
kufel - Pią 26 Sie, 2011
czyli co, świadomie otwierają furtkę by tak korzystać ich produktu?
cybertoman napisał/a: | Strategia? | cos jak z Microsoft: walczymy z piractwem ale...
Az tak to nie. Produkt jest na tyle dobry, ze trudno sie z nim rozstac, gdy czas testowania uplynie. Jesli jedna proba sie nie powiedzie, to znaczy, ze faza robienia apetytu byla zbyt krotka- to czemu blokowac nastepna szanse? A jak baza danych nabierze cialka, to "grupa docelowa" buli chetnie. Tak se fizolofuje.
jaad75 - Pią 26 Sie, 2011
komor napisał/a: | jaad75, ale trzeba chyba wykasowywać ślady „pobytu” poprzedniej wersji, nie? | Nie. A jak się spóźniają z kolejną wersją RC, czy betą, a trial się skończył, to działa proste cofnięcie zegara systemowego w momencie uruchamiania LR...
A ze to uciazliwe, mozna pomyslec "zawczasu".
cybertoman napisał/a: | A ze to uciazliwe, mozna pomyslec "zawczasu". | Fakt. Przy następnym trialu pomyślę "zawczasu"...
hijax_pl - Pią 26 Sie, 2011
I pomyśleć, że LR kosztuje tyle co porządniejszy obiektyw dodawany do kitów nie wspominając już o wersji edukacyjnej... Ech..
komor - Pią 26 Sie, 2011
Jak kupowałem wersję v1 to był tani jak barszcz, bo był jeszcze nieznanym produktem, ale teraz widzę, że LR (podobnie jak reszta softu Adobe) podrożał.
jaad75 napisał/a: | działa proste cofnięcie zegara systemowego |
Ale wcześniej pisałeś o:
jaad75 napisał/a: | kolejne miesiące legalnego darmowego Lightrooma |
chyba nie do końca legalnego wobec tego… Poza tym robienie sobie burdelu w plikach poprzez cofanie zegara? To takie nieestetyczne.
komor napisał/a: | Poza tym robienie sobie burdelu w plikach poprzez cofanie zegara? | Jesli wezmiesz wspomniany tekst doslownie, to nie ma zadnego burdelu. W plikach.
edmun - Pią 26 Sie, 2011
A może działa że jak instalujesz to ustawiasz datę np. 2023 rok, a potem wystarczy wrócić do normalnej daty ?
hijax_pl napisał/a: | I pomyśleć, że LR kosztuje tyle co porządniejszy obiektyw dodawany do kitów nie wspominając już o wersji edukacyjnej... Ech.. | Ale ja już raz za niego zapłaciłem - nie zamierzam tylko płacić za licencję na wszystkich komputerach na jakich go używam. komor napisał/a: | jaad75 napisał/a:
kolejne miesiące legalnego darmowego Lightrooma
chyba nie do końca legalnego wobec tego… | Póki używasz triali i RC, czy Bety, to jest legalnie. Zresztą, cofając zegar też nie modyfikujesz programu, więc raczej ciężko byłoby udowodnić nielegalność...
komor napisał/a: | Poza tym robienie sobie burdelu w plikach poprzez cofanie zegara? To takie nieestetyczne. | Cofasz tylko tuż przed uruchomieniem LR. Po uruchomieniu wracasz do właściwych ustawień. Ja w sumie uruchamiam LR może raz na miesiąc - chodzi sobie w tle, a komputery zazwyczaj usypiam, a nie wyłączam...
hijax_pl - Pią 26 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | Ale ja już raz za niego zapłaciłem | Ależ nie adresowałem mojej wypowiedzi do Ciebie personalnie - to było takie ogólne westchnienie... jaad75 napisał/a: | Cofasz tylko tuż przed uruchomieniem LR. Po uruchomieniu wracasz do właściwych ustawień. | W dawnych czasach ludzie pisali takie małe programiki, startery, które samoczynnie obchodziły problem ze sprawdzaniem zegara właśnie w taki sposób
hijax_pl napisał/a: | W dawnych czasach ludzie pisali takie małe programiki, startery, które samoczynnie obchodziły problem ze sprawdzaniem zegara właśnie w taki sposób | Być może, nie mam pojęcia o programowaniu niestety...
komor - Pią 26 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | Ale ja już raz za niego zapłaciłem - nie zamierzam tylko płacić za licencję na wszystkich komputerach na jakich go używam. |
A ktoś każe? Przecież nie pracujesz na kilku jednocześnie. Przyznaję, że aktualnej licencji Adobe pod tym względem nie sprawdzałem, ale to chyba już standard, że mogę soft zainstalować na co najmniej dwóch kompach, pod warunkiem, że nie pracują jednocześnie. Nawet Quark 8 pozwala na dwie instalacje naraz.
Moim ograniczeniem jest zakaz instalowania prywatnych licencji na firmowych maszynach, a triale jakos przechodza.
A troska o Adobe jest wzruszajaca.
edmun - Pią 26 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | Póki używasz triali i RC, czy Bety, to jest legalnie. Zresztą, cofając zegar też nie modyfikujesz programu, więc raczej ciężko byłoby udowodnić nielegalność... |
legalnie używasz to - jak zgadzasz się na warunki. ponieważ je omijasz (nawet nie modyfikując programu), to używasz nielegalnie.
To tak jak z wersjami dla studentów. Póki jesteś studentem to wszystko ok, ale jak skończysz lub zerwiesz studia to wg licencji nie możesz używać dalej tego programu
kufel - Pią 26 Sie, 2011
edmun napisał/a: | To tak jak z wersjami dla studentów. Póki jesteś studentem to wszystko ok, ale jak skończysz lub zerwiesz studia to wg licencji nie możesz używać dalej tego programu | a to juz zależy o jaki soft chodzi. w przypadku Adobe taki wymóg miał miejsce jakiś czas temu. ale podobno obecnie jest to nieaktualne.
broczek - Nie 13 Lis, 2011
Kolejną lekcję czas zacząć
1. W jaki sposób można jednakowo obrobić kilka zdjęć bez tworzenia "presetów"?
2. Jak zrobić Exif z wybranymi tylko przez siebie informacjami?
jaad75 - Nie 13 Lis, 2011
broczek napisał/a: | 1. W jaki sposób można jednakowo obrobić kilka zdjęć bez tworzenia "presetów"?
| Copy/Paste w module Develop.
broczek napisał/a: | 2. Jak zrobić Exif z wybranymi tylko przez siebie informacjami? | Wyedytować go w zewnętrznym programie.
komor - Nie 13 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | broczek napisał/a: | 1. W jaki sposób można jednakowo obrobić kilka zdjęć bez tworzenia "presetów"?
| Copy/Paste w module Develop. |
Albo: w module Develop, po przejściu ze zdjęcia wzorcowego bezpośrednio do docelowego: guzik Previous w prawej dolnej części ekranu. Z tym, że Copy/Paste jest lepsze, gdy chcemy wybrać tylko niektóre elementy obróbki, np. bez miejscowych pędzli, kadrowania, tylko zmiany globalne.
jaad75 napisał/a: | broczek napisał/a: | 2. Jak zrobić Exif z wybranymi tylko przez siebie informacjami? | Wyedytować go w zewnętrznym programie. |
Ewentualnie: Metadata Wrangler.
fotka123 - Pon 21 Lis, 2011
pomóżcie prosze
mam na próbe LR3 trial i wczoraj na szybko wychodziłam z programu w trakcie pracy nad jednym folderem i dziś ten folder nie można już exportować...pojawia sie komunikat, że "the file is offline or missing"? i do tego na tych zdjęciach pojawiły sie takie małe pytajniki w prawym górnym rogu....
hijax_pl - Pon 21 Lis, 2011
Kliknij prawym uchem myszki na ikonce katalogu i wybierz "Find missing folder"...
nie mam takiej opcji...jak próbuje importować katalog to wyskakuje napis: "no photos were found to import"
komor - Pon 21 Lis, 2011
fotka123, nie importuj ponownie czegoś, co już jest w bazie. no photos were found to import bo już są w bazie. Nie może być tak, że nie masz opcji Find missing folder w odpowiednim menu kontekstowym. Musi być. Potrafisz znaleźć gdzie wg Lightrooma znajdują się te foldery, których wg LR nie ma online lub są zagubione?
komor napisał/a: | których wg LR nie ma online lub są zagubione? | Jest na nich ikonka znaku zapytania...
A każde zdjęcie, które też ma znak zapytania (LR nie może go zlokalizować) można odszukać w bibliotece też z menu kontekstowego (Show in library)
znalazłam je w library ale nadal nie moge na nich pracować. mam je na dolnym pasku, pytajniki nadal są ...nad częścią z nich wczoraj pracowałam, ale ich też nie moge exportowac ?????
komor - Pon 21 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | Jest na nich ikonka znaku zapytania... |
Ale ja się nie pytam, gdzie one są w LR, tylko żeby fotka123 sprawdziła, gdzie one ostatnio były na dysku, wg Lightrooma.
fotka123 napisał/a: | znalazłam je w library ale nadal nie moge na nich pracować. |
No oczywiście, bo jeszcze nie wskazałaś programowi ich aktualnej lokalizacji. Jak masz je na dolnym pasku, to czy potrafisz wskazać ich ścieżkę dostępu i sprawdzić czy rzeczywiście są tam na dysku?
komor mam je na dysku w moich obrazach, o to chodzi?! i one tam są ale nie da sie ich załadować...
komor - Pon 21 Lis, 2011
fotka123, jeżeli masz pewność, że te pliki są na miejscu (choć ja nadal nie jestem przekonany czy to sprawdziłaś), to spróbuj ponownie wskazać je Lightroomowi używając wskazanej przez Hijaxa funkcji Find missing file/folder. Miałem parokrotnie taki przypadek, że pliki były na miejscu, a LR myślał, że ich nie ma. Użycie wspomnianej funkcji rozwiązało problem.
komor dziekuje za zaufanie ale dla ciebie sprawdziłam to po raz n-ty...nadal tam są....LR ich nie widzi...otwiera sie nazwa folderu i jakies rozszerzenie, ale LR ich nie widzi, jest pusto
...znalzałam ale nie mogę ich niestety exportowac ....nie wysyłają się
kliknij w ikonkę znaku zapytania na jednym ze zdjęć. Pojawi się okienko dialogowe z informacją o ścieżkach... Może to pokaże w czym problem?
juz próbowałam wczesniej...pojawiał sie komunikat:dsc 01 could not be used because the original file could not be found.
ale chyba wiem jak to ominąć...moment...włąśnie nad tym pracuje no chyba, że ktoś zna lekarstwo na mojego LR
[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 16:02 ]
skasowałam folder w którym byy, zdjęcia przeniosłam do innego zupełnie katalogu i wtedy LR znalazł je i mogłam na nich pracować...nadal nie wiem dlaczego wtedy pojawiły mi sie te pytajniki????
dzięki za pomoc...przydał sie reset mojemu programikowi
kufel - Sro 23 Lis, 2011
zmieniłem profil kolorów monitora w systemie (win7) z sRGB na ten udostępniony przez producenta monitora, plik .icc , no i pojawił sie problem bo Lr i Acr oszalały z kolorami po zmianie profilu. zupełnie nierealne obrazki. ( mogę wrzucić screen'a jak co)
no i moje pytanie , czemu tak sie dzieje, podobno użycie profofilu monotra od producenta jest lepsze niz przypisanie mu sRGB. co robie zle?
jaad75 - Sro 23 Lis, 2011
kufel, zrób screenshota ustawień systemowego zarządzania kolorem. Jeśli profil i ustawienia są prawidłowe, to jest szanasa, że te "nierealne obrazki", to właśnie to jak wyglądają Twoje zdjęcia...
kufel - Sro 23 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | Jeśli profil i ustawienia są prawidłowe, to jest szanasa, że te "nierealne obrazki", to właśnie to jak wyglądają Twoje zdjęcia... | mam nadzieje ze jednak nie mają tak wyglądać
ok, oto sc.sh. ustawień:
1
2
kufel, mam opcje renderowania zostawione na domyślnych, ale to przy prawidłowym profilu raczej niewiele zmienia dla LR/ACR (przynajmniej w Viście). Na pewno masz właściwy profil od producenta?
kufel - Sro 23 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | Na pewno masz właściwy profil od producenta? | Na 99% tak . sprawdze jeszcze dokładnie.
kolejna kwestia to taka ze jak odpalam raw therape to jest wszystko ok. odpaliłem z ciekawości na capture one i jest dokładnie tak samo jak w Lr. JPG ogl adane w przeglądarkach np acdsee wyglądają normalnie. wiec problem tyczy sie tylko raw w wołarkach.
może zrzut wczytanego rawa cos pomoze? moze screen'a wrzucic.
kufel napisał/a: | kolejna kwestia to taka ze jak odpalam raw therape to jest wszystko ok. | W RT jeśli dobrze pamiętam trzeba ręcznie wskazać profil monitora. W ACDSee, jeśli zarządzanie jest włączone, raczej też (w ACDSee Pro). C1/LR/ACR/PS używają domyślnego profilu systemowego.
kufel - Sro 23 Lis, 2011
tak wyglada zdjeice w LR/acr
kufel napisał/a: | tak wyglada zdjeice w LR/acr
| No i?
kufel - Sro 23 Lis, 2011
ok, zakładam ze widzimy co innego... u mnie jest silna zielona dominanta.
dla porównania wrzucę z profilem sRGB
[ Dodano: Sro 23 Lis, 2011 22:30 ]
co ciekawe nawet panel po prawej zmienia kolor przy innym profilu
kufel napisał/a: | co ciekawe nawet panel po lewej zmienia kolor przy innym profilu | Nie zauważyłem, ale może panel też jest zarządzany w LR... Ale to może być też kwestia programu którym robiłeś screenshota - u mnie zawsze coś dziwnego dzieje się z kolorami przy użyciu Snipping Tool...
BTW, co to za monitor?
kufel - Sro 23 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | Nie zauważyłem, ale może panel też jest zarządzany w LR... | zobacz na kolory histogramu. u mnie na obu sa rożne i w realu ina screnach.
jaad75 napisał/a: | BTW, co to za monitor? | nie pytaj Iiyama e1902s matryca TN. ogólnie kicha. z tym ze jaki by nie był to ten profil i tak powinien działać.
jaad75, porównując te dwa screeny , u Ciebie który obrazek lepiej wygląda? bo nie wierze ze ten pierwszy...
komor - Sro 23 Lis, 2011
Ja widzę zasadniczą różnicę między tymi screenami. Co do zdjęcia się nie wypowiem, bo nie wiem jak jest zrobione w rzeczywistości, ale właśnie patrząc na wygląd kontrolki histogramu widać, że na pierwszym żółty wykresik nie jest żółty, tylko zielonkawy.
Sam właśnie ćwiczę zupełnie innego zonka z moim poziomem czerni w systemie i chyba muszę sobie dać bana na publikowanie zdjęć zanim nie dojdę z tym do ładu. :/
kufel napisał/a: | porównując te dwa screeny , u Ciebie który obrazek lepiej wygląda? | Dolny, choć jest nieco przekolorowany.
kufel - Sro 23 Lis, 2011
komor napisał/a: | ale właśnie patrząc na wygląd kontrolki histogramu widać, że na pierwszym żółty wykresik nie jest żółty, tylko zielonkawy. | dokładnie. tam samo jest ze zdjęciem- zielenina.
[ Dodano: Sro 23 Lis, 2011 22:50 ]
jaad75 napisał/a: | Dolny, choć jest nieco przekolorowany. | defaultowe ustawienia LR
komor napisał/a: | ale właśnie patrząc na wygląd kontrolki histogramu widać, że na pierwszym żółty wykresik nie jest żółty, tylko zielonkawy. | Fakt.
[ Dodano: Sro 23 Lis, 2011 22:53 ]
kufel napisał/a: | jaad75 napisał/a:
Dolny, choć jest nieco przekolorowany.
defaultowe ustawienia LR | Raczej chodzi mi o to, że rzeczywisty gamut monitora jest zapewne ciut większy od sRGB. Nie masz nikogo znajomego z kalibratorem?
kufel - Sro 23 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | Nie masz nikogo znajomego z kalibratorem? | niestety nie. co prawda myślałem żeby zainwestować w kalibrator, ale przy tym monitorze to mało sensowne. zainwestuje jak zmienię monitor.
a wracając do sedna. co może być powodem takiego rozjazdu kolorów przy użyciu profilu producenta? da się to jakoś wytłumaczyć?
kufel napisał/a: | co może być powodem takiego rozjazdu kolorów przy użyciu profilu producenta? da się to jakoś wytłumaczyć? | Nie mam pojęcia, obstawiam jednak zły profil. Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze domyślne ustawienia w Rendering Intent...
hijax_pl - Sro 23 Lis, 2011
kufel napisał/a: | co może być powodem takiego rozjazdu kolorów przy użyciu profilu producenta? da się to jakoś wytłumaczyć? | No na przykład rozjechaniem podświetlania w czasie... Przecież to tylko profil referencyjny.
kufel - Sro 23 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | obstawiam jednak zły profil. | sprawdziłem i można to wykluczyć.
jaad75 napisał/a: | Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze domyślne ustawienia w Rendering Intent... | przywróciłem domyślne.
hijax_pl, nie sądzę, żeby aż taki rozjazd był możliwy, zwłaszcza, że sRGB wydaje się być ok.
kufel - Sro 23 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | No na przykład rozjechaniem podświetlania w czasie | a dokładniej?
[ Dodano: Sro 23 Lis, 2011 23:16 ]
ze niby kolory (podświetlenie monitora) z czasem aż tak się rozjechały? wtedy chyba nie było takiej różnicy miedzy tymi dwoma profilami.
hijax_pl - Sro 23 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | żeby aż taki rozjazd był możliwy | W zasadzie to ja też nie. Podałem przykład sytuacji, w której profil producenta może być nieaplikowalny kufel napisał/a: | ze niby kolory (podświetlenie monitora) z czasem aż tak się rozjechały? | Podświetlanie (świetlówka) z czasem zmienia kolorystykę swoją. Dlatego kalibrację powinno się co jakiś czas powtarzać - tym częściej im bardziej krytyczne jest poprawne odwzorowanie kolorów.
kufel - Sro 23 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | Podświetlanie (świetlówka) z czasem zmienia kolorystykę swoją. Dlatego kalibrację powinno się co jakiś czas powtarzać - tym częściej im bardziej krytyczne jest poprawne odwzorowanie kolorów. | tak , ale tutaj sprawa wydaje się raczej softowa. coz, zostawię ten problem na jakiś czas...
Pazuzu - Pon 09 Sty, 2012
Naczytałem się ostatnio o zmniejszaniu rozmiaru zdjęcia a zarazem wyostrzaniu. Moj schemat wyglądał zawsze tak, że importowałem zdjęcia, coś tam się bawiłem, wyostrzanie zostawiałem na 25, eksportowałem z ustawieniami: jakość 97%, zmiana rozm do 10,0 mpix lub 6,0 mpix, wyostrzanie dla błyszczącego papieru - lekko.
Zastanawiam się czy coś muszę jeszcze zmieniać w związku z tym że zmniejszam rozmiar zdjęcia? Trzeba jeszcze gdzieś ustawiać jakieś wyostrzanie??
hijax_pl - Pon 09 Sty, 2012
A co chcesz dalej z tym obrazkiem robić?
Pazuzu - Pon 09 Sty, 2012
10-20% maksymalnie idzie do druku. Reszta do archiwizacji typowej na dysku jako jpg (wysłać komuś mailem, na stronę, jako pokaz slajdów na telewizorze).
hijax_pl - Pon 09 Sty, 2012
I to wszystko to te same JPGi? 6 albo 10Mpix?
forrest - Pią 17 Lut, 2012
W obliczu wymiany pokoleniowej oraz okazją nabycia LR3 w atrakcyjnej ofercie, chciałbym sią zapytać czy posiadając ACR w najnowszym PSE warto zaopatrzyć się jeszcze w Lightroom'a 3.
PS. Zdjęcia robię tylko w raw.
hijax_pl - Pią 17 Lut, 2012
forrest napisał/a: | czy posiadając ACR w najnowszym PSE warto zaopatrzyć się jeszcze w Lightroom'a 3. | Zdecydowanie tak.
ACR in Photoshop and Photoshop Elements
forrest - Sob 18 Lut, 2012
hijax_pl, dzięki
To już jeden głos na tak (ale za to jakże istotny )
Cola - Pon 27 Lut, 2012
powitać!
wczoraj się zabawiłem ustawieniem w aparacie i postranowiłem format z 3:2 zmienic na 16:9... i wszystko fajnie bo jak takiego poglądowego JPG wrzucę na ekran to ładnie wypełnia mi cały TV, ale jak RAWa (w moim przypadku ARW) daje do LR to LR mi to automatycznie zmienia na 3:2 (w sumie nawet nie wiem jak on to robi nie zmieniając proporcji i nie "ucinając" czegokolwiek z fotki
da sie temu zaradzic by zostało w 16:9?
pzdr
mozer - Pon 27 Lut, 2012
Cola, a jak się różni obrazek 3:2 w stosunku do 16:9? Na 3:2 jest więcej góry i dołu? Może RAW jest po prostu zawsze pełnym zapisem matrycy.
[ Dodano: Pon 27 Lut, 2012 11:30 ]
PS. Sprawdź, czy nie można w LR ustawić proporcji 16:9 jako domyślne kadrowanie.
hijax_pl - Pon 27 Lut, 2012
mozer napisał/a: | Sprawdź, czy nie można w LR ustawić proporcji 16:9 jako domyślne kadrowanie. | Nie można. Domyślnie jest natywna proporcja zdjęcia.
A RAW ma to do siebie, że jest zapisem z matrycy - niezależnie od tego co się w JPGu ustawi (choć w puszkach Nikona proporcje matrycy - ale matrycy a nie obrazka - wpływają na wielkość NEFów)
mozer - Pon 27 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a: | Nie można. Domyślnie jest natywna proporcja zdjęcia. |
No cóż. Mi nawet do głowy nie przyszło, żeby coś takiego sobie ustawiać
Jesteś pewien, że żaden aparat nie generuje "przycinanych" RAWów?
mozer napisał/a: | Jesteś pewien, że żaden aparat nie generuje "przycinanych" RAWów? | Nie no.. napisałem, że np Nikony przy zmianie proporcji matrycy modyfikują rozmiar RAWa (de facto w RAWie jest zapisywany tylko aktywny rozmiar matrycy). Dlatego np w D700 normalnie jest 12Mpx a w trybie DX NEF ma już ok 6Mpx. Tak też robi Samsung EX-1 - jak się ustawi proporcje 3:2 to przycina RAWa z 10 do 9Mpx. W Canonach są mRAWy/sRAWy ale to już nie są dane wprost z matrycy.
mozer - Pon 27 Lut, 2012
hijax_pl, no dobra, ale z Twojego pierwszego posta zrozumiałem, że nie da się utworzyć RAWa w proporcjach 16:9. To się da w końcu, czy nie? Czy może po prostu pamiętasz jaki aparat ma pytający.
Cola - Pon 27 Lut, 2012
hmm... brałem pod uwage ze RAWa robi 1:1 z matrycy, ale zastanowiło mnie, że jak zmienię na 16:9 to pokazuje 10MP zamiast 12MP
w takim razie zeby na screena TV robic fotki to musze CROPować?
mozer, że generalnie to RAW to jest całą matryca poza szczególnymi przypadkami
mozer - Pon 27 Lut, 2012
A nie można sobie ustawić w LR własnego "develop setting" wykonywanego przy imporcie zdjęć?
Oczywiście, że można. Tworzysz Import Preset w którym ustawiasz Develop Preset, który ma być domyślnie przy imporcie zdjęć wykonywany.
Tyle, że w Develop Presecie nie zapiszesz ustawień "cropa"
ophiuchus - Pon 05 Mar, 2012
Adobe za wodą oferuje świetną promocję na Lightroom 3, 150 dolców, ale jak próbuję zrobić tam zakupy, to każą mi spadać i kupować w europie, gdzie nadal cena to pożałowania godne 300 eur :/ Czy jeśli jakimś cudem zakupiłbym program za wodą, złamię postanowienia licencyjne czy coś w ten deseń?
hijax_pl - Pon 05 Mar, 2012
ophiuchus, spóźniłeś się. Niedawno był w Polsce LR za 300zł...
ophiuchus - Pon 05 Mar, 2012
No to kupa Nic... wytrzymałem tyle, wytrzymam do następnej promocji
forrest - Pon 05 Mar, 2012
ophiuchus, na amazonie uk jest za pińcet zł z darmową dostawą. Sam skorzystałem
cybertoman - Wto 06 Mar, 2012
ophiuchus napisał/a: | wytrzymam do następnej promocji | Dobrze, ze przegapiles bo LR4 jest za 139 Euro.
janqseven - Wto 06 Mar, 2012
Czym się rożni 3 od 4
MC - Wto 06 Mar, 2012
Cyfrą...
jaad75 - Wto 06 Mar, 2012
janqseven napisał/a: | Czym się rożni 3 od 4 | Wątek wyżej...
ophiuchus - Wto 06 Mar, 2012
cybertoman, patrz pan, czasem się przydaje gapostwo i tak zresztą jeszcze europejski oddział nie zaktualizował sklepu. Jak wciskam, że chcę kupić czwórkę, to mi wyskakuje koszyk z trójką za trzysta ojro
hijax_pl - Wto 06 Mar, 2012
ophiuchus, niemożliwe. Właśnie zakupiłem LR4 (upgrejd) w sklepie online bez żadnych problemów...
Z tej strony korzystałem:
http://www.adobe.com/pl/p...-lightroom.html
dragossani - Wto 06 Mar, 2012
Tak na marginesie: wersji studenckich w polskim sklepie chyba nie ma.
4motion - Sob 12 Maj, 2012
Mam pytanie jak ustawić w LR żeby nadpisywał zdjęcia na stare przy eksporcie bo teraz mi na to nie pozwala nawet jak w oknie eksportu wybiorę zapis w tym samym folderze i nadpisywanie plików to i tak wywala mi okienko że nie można było zapisać plików bo już istnieją.
komor - Nie 13 Maj, 2012
Musisz mieć coś skopane w uprawnieniach do plików, po ustawieniu "Overwrite WITHOUT WARNING" powinien nadpisywać bez ostrzeżenia. U mnie działa. Jakiś konkretny komunikat Ci się pojawia? Dasz zrzut ekranowy?
4motion - Nie 13 Maj, 2012
"Overwrite WITHOUT WARNING" mam zaznaczone i nic więcej w LR. Możesz mieć rację z tymi uprawnieniami. Zdjęcia mam na dysku zewnętrznym ale moje konto jest adminem wieć sam nie wiem.
komor - Nie 13 Maj, 2012
A to czekaj, czekaj. Ten komunikat wskazuje na to, że Twój eksport zastąpiłby fotkę (JPG), który znajduje się w bazie Lightrooma. Dlatego nie chce tego zrobić. Kliknij sobie „Show in Library” to pokaże Ci, gdzie tego JPG-a masz wciągniętego do bazy.
Innymi słowy: eksporty nie mogą zastępować fotek znajdujących się w bazie LR.
Czyli nie da się tak wyeksportować bez zmian nazw?
komor - Nie 13 Maj, 2012
4motion, chcesz jakimś tymczasowym eksportem nadpisać sobie fotkę z bazy?? A może ten JPG, umieszczony w tym miejscu jest tam przez pomyłkę? Ogarnij temat, odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz w bazie LR trzymać JPG-i (może to jest oryginał z aparatu, którego nie powinieneś nadpisywać), a przede wszystkich czy eksportować musisz do tego samego folderu w którym trzymasz zdjęcia?
Funkcja eksport służy raczej do robienia tymczasowych plików: do umieszczenia na WWW, do wysłania do labu, wysłania komuś mailem itd. Ja takie eksporty robię sobie do tymczasowego katalogu, który znajduje się gdzie indziej niż całe moje archiwum zdjęć. Po użyciu można taki eksport wywalić. Zaś chronić i nie nadpisywać należy pliki oryginalne z bazy.
hijax_pl - Nie 13 Maj, 2012
To jest właśnie powód, dla którego uważam, że opcji "add without moving" nie powinno być
komor - Nie 13 Maj, 2012
No ja aż musiałem sobie obejrzeć dokładniej okienko Export, zanim zajarzyłem o co chodzi koledze, bo o istnieniu tej opcji zapomniałem.
komor napisał/a: | 4motion, chcesz jakimś tymczasowym eksportem nadpisać sobie fotkę z bazy?? A może ten JPG, umieszczony w tym miejscu jest tam przez pomyłkę? Ogarnij temat, odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz w bazie LR trzymać JPG-i (może to jest oryginał z aparatu, którego nie powinieneś nadpisywać), a przede wszystkich czy eksportować musisz do tego samego folderu w którym trzymasz zdjęcia? |
W sumę się tak nad tym nie zastanawiałem, generalnie część zdjęć oryginalnych i tak pokazuje dopiero po przetworzeniu i oryginały zazwyczaj nie są mi potrzebne bo tyle tych zdjęć robię że do starych później nie ma czasu powrócić.
komor napisał/a: | Funkcja eksport służy raczej do robienia tymczasowych plików: do umieszczenia na WWW, do wysłania do labu, wysłania komuś mailem itd. Ja takie eksporty robię sobie do tymczasowego katalogu, który znajduje się gdzie indziej niż całe moje archiwum zdjęć. Po użyciu można taki eksport wywalić. Zaś chronić i nie nadpisywać należy pliki oryginalne z bazy. |
Mówisz że ty robisz eksport tylko jak wrzucasz fotki na np Flickra (całkiem fajne zresztą) i nie trzymasz ich na dysku tylko tymczasowe w LR?
komor - Nie 13 Maj, 2012
4motion napisał/a: | bo tyle tych zdjęć robię że do starych później nie ma czasu powrócić.
|
<–––––– to jest znaczące spojrzenie oznaczające: no to może czas się zastanowić i robić zdjęć mniej oraz ostro je selekcjonować przed jakąkolwiek obróbką?
4motion napisał/a: | Mówisz że ty robisz eksport tylko jak wrzucasz fotki na np Flickra (całkiem fajne zresztą) i nie trzymasz ich na dysku tylko tymczasowe w LR? |
Ja robię tylko RAW-y, więc siłą rzeczy ich nie modyfikuję i nie mam tego problemu z nadpisywaniem, od którego się zaczął wątek. A natura pracy w LR jest przecież taka, że wszelkie edycje trzyma on sobie jako historię przesuwania suwaków, a podglądy generowane wewnętrznie przez LR zawsze można wyrzucić i potem sobie odtworzyć. No i teraz: RAW-y leżą bezpiecznie na dysku oraz na backupie robionym raz na tydzień, a te tymczasowe pliki typu JPG o rozmiarze 800 czy 1000 pikseli przeważnie kasuję po wrzuceniu na Flicka, MobileMe Gallery czy wysłaniu do kogoś. Owszem, część z nich nadal mi zalega na dysku, bo czasem ktoś ponownie prosi o wysłanie, albo coś, ale po pierwsze leżą sobie w zupełnie innym miejscu niż zdjęcia RAW, a po drugie w każdej chwili mogę je wywalić, bo przecież w razie potrzeby wyeksportuję z LR ponownie.
Jeśli pracujesz w JPG-ach, to w sumie niewiele się zmienia. Ponieważ zapis JPG jest stratny, to ja bym nie nadpisywał oryginalnych plików z aparatu, tylko trzymał je w bazie, no i wykonywał kopię zapasową od czasu do czasu… Natomiast wszelkie edycje będą pamiętane przez LR. I teraz: jak potrzebujesz wrzucić zdjęcie na forum to robisz sobie do tymczasowego katalogu eksport JPG-a zmniejszonego do 800 czy 1000 pix z wyostrzeniem po przeskalowaniu, wrzucasz na Flickra, Photobucketa czy inną Fotkę.pl i potem do kubła, albo niech sobie leży, bo dużo miejsca nie zajmuje. Jak potrzebujesz wysłać zdjęcie do labu to robisz eksport JPG-a do odpowiedniego rozmiaru, wynikającego z rozmiaru odbitki, nagrywasz na płytę czy wysyłasz internetem i do kubła, bo marnuje miejsce. Itd. Dopiero kiedy do edycji chcesz włączyć Photoshopa czy inny program nie pracujący w sposób taki, jak Lightroom, czyli nieingerujący w pliki oryginalne, to trzeba coś zmienić. Np. zmodyfikowane JPG-i zapisywać z dopiskiem "-edit", albo pracować na TIFF-ach, albo po prostu na plikach Photoshopa, PSD.
W każdym razie wielokrotne nadpisywanie oryginalnego JPG-a prowadzi do utraty jakości, no chyba że ustawisz bardzo wysoki stopień kompresji, wtedy to jeszcze miałoby jakiś sens, choć ja nie chciałbym tak pracować.
mozer - Nie 13 Maj, 2012
komor napisał/a: | no chyba że ustawisz bardzo wysoki stopień kompresji, wtedy to jeszcze miałoby jakiś sens, |
Czytałem gdzieś testy wykazujące, że przy wysokiej jakości następuje szybsza utrata jakości wraz z ilością zapisów.
mozer napisał/a: | Czytałem gdzieś testy wykazujące, że przy wysokiej jakości następuje szybsza utrata jakości wraz z ilością zapisów. | W JPG degradacja jest przy każdej rekompresji. A przy wyższej jakości (mniejszej kompresji) jest mniejsza utrata, choć też po 500+ zapisów widoczna
mozer - Nie 13 Maj, 2012
hijax_pl, no ale właśnie mówię, że widziałem testy pokazujące, że przy mniejszej kompresji utrata następuje szybciej.
[ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 20:01 ]
edit: http://www.fototv.pl/arty...akosci-jpg.html
komor napisał/a: | może czas się zastanowić i robić zdjęć mniej oraz ostro je selekcjonować przed jakąkolwiek obróbką |
Niestety nie jestem tak dobry aby robić mało zdjęć muszę trochę nastukać by było z czego wybrać, staram się coś zawsze pousuwać ale różnie z tym bywa.
komor - Nie 13 Maj, 2012
4motion napisał/a: | Niestety nie jestem tak dobry aby robić mało zdjęć muszę trochę nastukać by było z czego wybrać |
Ale właśnie chodzi o to, żeby zostać „takim dobrym” to trzeba mniej stukać a bardziej pomyśleć i wyciągnąć wnioski z błędów. Jasne, że czasem trzeba nastukać, ale i tak radzę od razu robić selekcję i bez ceregieli wywalać połowę albo i więcej, szkoda dysk zapełniać, skoro sam zauważyłeś, że potem nawet nie ma czasu powrócić do starych zdjęć. Ale to już off-topic.
mozer napisał/a: | no ale właśnie mówię, że widziałem testy pokazujące, że przy mniejszej kompresji utrata następuje szybciej. | Tyle, że suwaka w fotoszopie nie nazwałbym kontrolowaniem kompresji
Swoją drogą nie wiem czy widziałeś to: http://regex.info/blog/li...es/jpeg-quality
mozer - Pon 14 Maj, 2012
hijax_pl, przeinaczasz - mowa była o wielokrotnym zapisie tego samego pliku z najmniejszym stopniem kompresji.
Próbki ciekawe.
hijax_pl - Pon 14 Maj, 2012
mozer, chodzi mi tylko o to jak działa nastawa kompresji w algorytmach Adobe.
A z matematycznego punktu widzenia tezy, które powtarzasz za stroną fototv są całkowicie błędne.
mozer - Pon 14 Maj, 2012
hijax_pl, ale chyba chodziło o praktyczne własności tych algorytmów. Z którą tezą z nimi związaną się nie zgadzasz?
mozer napisał/a: | Z którą tezą z nimi związaną się nie zgadzasz? | Nie zgadzam się z tezami wysuniętymi przez fototv. Nie mam pojęcia, skąd im to wyszło - obstawiam popełnienie jakiegoś podstawowego błąd w teście.
Przecież algorytm kompresji JPG jest ogólnie znany. Za utratę jakości odpowiada przede wszystkim krok kwantyzacji - każdy może zajrzeć do wzoru (jest też na wikipedii - to on odpowiada, za powstawanie "plam" ).
komor - Pon 14 Maj, 2012
Może wyszło im, że jak w obrazku są plamy i brak jakości, to kolejne generacje zapisu z tak samo kiepską jakością nic już nie psują, bo powielają te same, dobrze widoczne artefakty. Wtedy rzeczywiście nie następuje już żaden spadek.
mozer - Pon 14 Maj, 2012
hijax_pl, no dobra, a czy Ty wykonałeś taki test lub znasz wyniki innego takiego testu? Jak można zrobić błąd zapisując plik ciągle z tymi samymi ustawieniami? Adobe to czarna skrzynka - nie wiadomo co oni tam powsadzali do wzorów...
mozer napisał/a: | no dobra, a czy Ty wykonałeś taki test lub znasz wyniki innego takiego testu? | Kiedyś implementowałem algorytm kompresji JPG na potrzeby "pewnego sterownika". Nie znam wyników testu zapisu JPG przez PS. Ale znam kilka testów rekompresji JPGa jako takiego. mozer napisał/a: | Jak można zrobić błąd zapisując plik ciągle z tymi samymi ustawieniami? | Może przez nieuwagę? O ile dobrze pamiętam to w PS maximum to jest 10, anie 12 i trzeba za każdym razem ręcznie "poprawiać" suwak. mozer napisał/a: | Adobe to czarna skrzynka - nie wiadomo co oni tam powsadzali do wzorów... | Ano właśnie. Tym bardziej, że algorytm może działać progresywnie i to samo ustawienie "suwaka" przy każdej kolejnej iteracji może dawać inny wynik.
mozer - Pon 14 Maj, 2012
hijax_pl, ja to wszystko rozumiem, ale czy powyższe obala teorię, że "wielokrotny zapis tego samego pliku JPG przez LR przy najmniejszej kompresji powoduje szybką degradację jakości"?
Mi się tego sprawdzać nie chce, ale wg mnie kolega, który nadpisuje sobie JPEGi powinien mieć na uwadze taką możliwość.
4motion - Wto 15 Maj, 2012
Dobra to po co jest możliwość wybrania "Overwrite WITHOUT WARNING" jeżeli nie działa.
hijax_pl - Wto 15 Maj, 2012
Ależ... Działa.
mozer - Wto 15 Maj, 2012
4motion, wydaje mi się, że autorzy programu wyszli z założenia, że nikt nie będzie chciał sobie w ten sposób nadpisać plików z bazy... To raczej dotyczy istniejących, wyeksportowanych plików.
hijax_pl - Wto 15 Maj, 2012
mozer napisał/a: | czy powyższe obala teorię, że "wielokrotny zapis tego samego pliku JPG przez LR przy najmniejszej kompresji powoduje szybką degradację jakości"? | Nie obala bo to nie jest dowód. Ale nie wim czy jest to warte sprawdzania.
Co do degradacji to jakakolwiek kompresją nie będzie to obraz i tak się pogorszy. Nawet 100% jakość daje kompresję (stratną) na poziomie 2:1. I na tym zakończymy.
[ Dodano: Wto 15 Maj, 2012 22:36 ]
4motion, jak dodajesz pliki do LR bez przenoszenia do jego katalogu, te pliki stają się dla LR źródłowymi. Naturalnym jest zatem, że nie pozwoli ich nadpisać, bo spowoduje to rekurencyjną jego edycję (podmienione źródło ponownie zostanie zmodyfikowane). To dlatego, że LR nie zapisuje wynikowego obrazu, ale tylko przepis jak ten wynikowy obraz uzyskać (to właśnie to co jest w tym panelu historii edycji) - i jest to najcenniejsza jego cecha.
broczek - Sro 16 Maj, 2012
Wtrącę się z innym tematem
Czy przy eksporcie z LR jest możliwość wybrania informacji, które mają się pojawić w EXIF? Nie potrafię tego odnaleźć, a chciałbym aby np. podane były tylko parametry ekspozycji i ogniskowa.
hijax_pl - Sro 16 Maj, 2012
Jeffrey’s “Metadata Wrangler” Lightroom Plugin
Pazuzu - Pią 18 Maj, 2012
Mi też się to przyda, dzięki:) Gdzie to dokładnie skopiować?
Ja mam pytanie dotyczące współpracy z PS Elements. Załóżmy że muszę wystemplować kilka rzeczy.
- Wczytuje Raw do LR, robie swoje
- Eksportuję do tiff 8, z normalnym wyostrzaniem tak jak to zazwyczaj robie
- Wczytuje do PS Elements. robie swoje <- 1. Czy eksportując z tiff w ps do jpg tez muszę wyostrzać?
2. Czy może lepiej w LR dać "edytuj w ps" wtedy sam zrobi mi tiffa, i jak skonczę w PS, to w lightroomie będzie już wyedytowany plik. I dalej pracować w LR i dopiero po edycji końcowej w LR , wyostrzyć w LR.
Wiadomo mógłbym się bawić w testy i zobaczyć czy są jakieś różnice. Ale po prostu nie mam czasu ostatnio na robienie zdjęć a już tym bardziej na jakieś testowania. Więc jestem ciekaw jak forumowicze sobie z tym radzą.
moronica - Pią 18 Maj, 2012
http://regex.info/blog/li...in-installation
jaad75 - Pią 18 Maj, 2012
Pazuzu napisał/a: | 1. Czy eksportując z tiff w ps do jpg tez muszę wyostrzać?
| Jeśli nie zmieniasz rozmiaru, to po co?
Pazuzu napisał/a: | 2. Czy może lepiej w LR dać "edytuj w ps" wtedy sam zrobi mi tiffa, i jak skonczę w PS, to w lightroomie będzie już wyedytowany plik. I dalej pracować w LR i dopiero po edycji końcowej w LR , wyostrzyć w LR. | To praktyczniejszy sposób, bo masz zaktualizowaną biblitekę w LR (po save as w PS), tylko wciąż nie ma potrzeby wyostrzać ponownie jeśli nie zmieniasz rozmiaru.
BTW, do edycji eksportuje się 16-bitowe TIFF-y lub Smart Objects (wtedy masz pliki PSD) jeśli wersje ACR w Lightroomie i w PS są zgodne.
hijax_pl - Pią 18 Maj, 2012
jaad75 napisał/a: | BTW, do edycji eksportuje się 16-bitowe TIFF-y lub Smart Objects (wtedy masz pliki PSD) jeśli wersje ACR w Lightroomie i w PS są zgodne. |
G woli informacji: PSE nie obsługuje 16bit plików (tzn da się załadować, jakieś pluginy odpalić, ale warstw nie zrobi) oraz SmartObject (w tym przypadku pomóc może pakiet Elements+)
Niestety zwykły PS CS odpada z racji ceny. Pozostaje elements w którym praca sprowadza sie do:
- łączenia panoram
- stemplowania, usuwania niewielkich skaz itd
- łączenia kilku ekspozycji (nie hdr) poprzez warstwy i maski
Z czystej ciekawości spytam czy różnica jest aż tak kolosalna przy 16-bit.
Dodam że robię zdjęcia pentaxem k-r w rawach, i przy eksporcie skaluje do okolic 3 Mpix. Drukuje głównie na 10x15, na 100 zdjęć jest 5 formatu A4
hijax_pl, nawet nie wiedziałem - nie używam Elements. Widzę, że słusznie...
Pazuzu napisał/a: | Z czystej ciekawości spytam czy różnica jest aż tak kolosalna przy 16-bit. | Przy głębszej edycji - tak. Jeśli jednak głębszą edycję robisz w RAW, a w PS tylko stemplowanie, to może faktycznie nie ma sensu, choć zawsze dobrze mieć maksymalną jakość do dalszej obróbki IMHO.
Pazuzu napisał/a: | przy eksporcie skaluje do okolic 3 Mpix. | I na tych zeskalowanych robisz dalszą obróbkę? To jest akurat bez sensu - skalowanie do docelowego rozmiaru i ostrzenie to zawsze powinien być ostatni krok obróbki.
jaad75 napisał/a: | I na tych zeskalowanych robisz dalszą obróbkę? To jest akurat bez sensu - skalowanie do docelowego rozmiaru i ostrzenie to zawsze powinien być ostatni krok obróbki. |
Nie, skalowanie to ostatni etap.
Jesli praca kończy sie na etapie LR, to skaluje z wyostrzaniem właśnie w nim.
Jeśli mam zamiar robić coś jeszcze w PS, to eksportuje to tiff 8 bez skalowania. Otwieram w PS, robie cos tam. Zapisuje i wczytuje znowu w LR i coś tam jeszcze obrabiam i dopiero wtedy skaluje do tych 3Mpix
Pazuzu napisał/a: | Zapisuje i wczytuje znowu w LR i coś tam jeszcze obrabiam i dopiero wtedy skaluje do tych 3Mpix | No to wtedy możesz ostrzyć przy eksporcie (w oknie eksportu LR, nie w zakładce Details).
[ Dodano: Pią 18 Maj, 2012 17:42 ]
Tyle, że właśnie jeśli coś tam jeszcze obrabiasz w LR, to przydałby się plik 16-bitowy - niepotrzebnie tracisz dane na przejściu do 8-bitowego TIFF-a.
sigmiarz - Nie 20 Maj, 2012
lepiej skalować bez wyostrzania, po przeskalowaniu wystarczy lekkie sharpen more z fade'em.
dcs - Nie 20 Maj, 2012
sigmiarz,
sigmiarz napisał/a: | lekkie sharpen more z fade'em |
-Siur*
*fonetycznie tak jak wymawiała Teriza /Katarzyna Figura/ w filmie "Szczęśliwego Nowego Jorku"
sigmiarz - Nie 20 Maj, 2012
jak masz wolną wizę i można przepisać, chętnie
broczek - Czw 28 Cze, 2012
Chcę przygotować zdjęcie do wydruku na płótnie. Chciałbym wstawić na nim dodatkowo symbol. Korzystając z modułu PRINT dodaję "Identity Plate" i drukuję to coś do jpg.
Mam wątpliwości czy to właściwa metoda gdyż powstały plik jest o 30% "lżejszy" od swoich odpowiedników wyeksportowanych z modułu LIBRARY, co wydaje mi się wpływa na jakość tego obrazu.
W jaki sposób powinienem poprawnie to zrobić?
I jeszcze jedno.
Skoro będę zdjęcie drukował w rozmiarze ok 100cm x 60 cm, to ze względu na jego powiększanie przez lab powinienem jpg przygotować o rozdzielczości powyżej 300dpi czy to nie ma sensu?
|
|