forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektywy do Canona 5 d

agromen - Wto 08 Cze, 2010
Temat postu: Obiektywy do Canona 5 d
Witam
zastanawiam się jak poznać który obiektyw jest do pełnoklatkowego aparatu .
jakie są oznaczenia obiektywów pod pełną klatkę
Obecnie mam canona 40 d + sigma 105 , tamaron 17-50-, canon 50 . canon 70 -200
czy po podpięciu ich do canona 5D będzie wszystko ok..
Przepraszam za niezbyt mądre pytanie . Ale kto pyta nie błądzi :)
A może coś doradzicie do canona 5 D

kozidron - Wto 08 Cze, 2010

te z oznaczeniem e-fs są tylko pod aps-c
te z oznaczeniem ef są pod "pełną klatkę" i pod aps-c (no i pod aps-h)

agromen, a google masz :razz: :wink: ?

zajrzyj sobie TU a będziesz wiedział co da się podpiąć pod FF od niezależnych producentów

dr11 - Wto 08 Cze, 2010

Do 5D podepniesz chyba Tamrona 17-50 ale narysuje Ci ładne ciemne kółko w kadrze :)
O jakie polecenie Ci chodzi?
Np. takie 24L i 85L nawet daje się na 5D oglądać ;)

dr11 napisał/a:
Do 5D podepniesz chyba Tamrona 17-50 ale narysuje Ci ładne ciemne kółko w kadrze :)

dr11, z tego co się orientuje to DiII oznacza w tamronie że na aps-c więc chyba nawet nie da się go przypiąć ale mogę się mylić ....pomijając oczywiście perswazję z młotkiem :wink:

Baku - Wto 08 Cze, 2010

No to dodam, że Tamrą na pełną klatkę stosuje oznaczenie Di a na niepełną klatkę Di II (więc T 17-50 z 5D nie pohula).
W przypadku Sigmy jest to DG (pełna klatka) i DC (niepełna klatka).

dr11 - Wto 08 Cze, 2010

kozidron, to mu też wystaje zadek, jak w EF-S?
Bo np. taka Sigma 30 niby jest pod APS-C ale można zapiąć pod 5D (fizycznie), oznaczenia ostrzegają o winietce ;)
EDIT: Tamiego chyba podpinałem pod 5D, musiałbym sprawdzić w szufladzie. Nie znaczy to jednak, że jest to użyteczny zestaw ;)

haldeman - Wto 08 Cze, 2010

@agromen

Taka mała refleksja mi się nasunęła po Twoim poście. Kupujesz body w rodzaju 5d(lub już je masz) a wiedza o szkłach taka mizerna?

Usjwo - Wto 08 Cze, 2010

Dlatego ze agromen zapisal sie na forum fotografii a nie sprzetu i robil zdjecia a nie martwil sie czy danym obiektywem da sie zrobic :razz:
MC - Wto 08 Cze, 2010

Pewnie tak.
Z resztą w chwili obecnej 5d1 można kupić za takie pieniądze, że powoli przestaje to być "elitarny" (cokolwiek ktoś przez to rozumie) aparat.

Introverder - Wto 08 Cze, 2010
Temat postu: -
A poza tym u niektórych dobrze 5d wygląda na biurku, a 1d(s) jeszcze lepiej :) :P.

haldeman napisał/a:
Taka mała refleksja mi się nasunęła po Twoim poście. Kupujesz body w rodzaju 5d(lub już je masz) a wiedza o szkłach taka mizerna?

haldeman, żebyś ty widział jaką wiedzę w tym temacie ma co drugi fotograf ślubny to mógłbyś się załamać i część z nich robi naprawdę przyzwoite fotografie.

MasterB - Wto 08 Cze, 2010

Czepiacie się człowieka...

agromen, poza 17-50 pozostałe obiektywy będą działać bez problemu. Tego Tamiego nie próbowałbym podpinać, bo nawet jak się da, to może się zdarzyć że lustro uderzy o tył obiektywu i nieszczęście gotowe ;)
Zamiast tego możesz kupić jego odpowiednika pod FF - Tamron 28-75 f/2.8

B o g d a n - Wto 08 Cze, 2010

agromen napisał/a:
A może coś doradzicie do canona 5 D
Canon EF 24-70/2.8L USM
lub
Canon EF 24-105/4L IS USM

agromen - Sro 09 Cze, 2010

dzięki za pomoc
jakie jest ryzyko uszkodzenia aparatu jeśli podepniemy obiektyw nie do pełnej klatki ?

Kocur - Sro 09 Cze, 2010

Obiektywu EFs Canona zwyczajnie nie zapniesz do puszki, uniemożliwia to konstrukcja bagnetu. Co do obiektywów firm niezależnych, zapiąć się da, bo bagnet jest jeden (ja w obiektywach EF). Trzeba tylko zwrócić uwagę, czy obiektyw nie ma wystającego poza bagnet elementu, jak to jest w przypadku EFs-ów, bo jak mniemam może o niego zaczepiać lustro.

Tak na szybko dla przykładu:
bagnet EFs:

bagnet EF:

MasterB - Sro 09 Cze, 2010

Jest tak jak pisze Kocur.
Dodam tylko że niektóre obiektywy M42 (o ile takie manualne szkła Ciebie interesują) mimo że zaprojektowane pod pełną klatkę, również "biją" tyłem o lustro. Więcej informacji:
http://www.panoramaplanet.de/comp/

lama - Sro 09 Cze, 2010

Kocur napisał/a:
Obiektywu EFs Canona zwyczajnie nie zapniesz do puszki, uniemożliwia to konstrukcja bagnetu

Hmm, a mi się wydaje, że dr11 pokazywał kiedyś zdjęcie z 5d i ef-s 10-22 i zaznaczył, że powyżej iluś mm lustro nie zahacza o ten wystający pierścień...

Kocur - Sro 09 Cze, 2010

lama napisał/a:
Hmm, a mi się wydaje, że dr11 pokazywał kiedyś zdjęcie z 5d i ef-s 10-22 i zaznaczył, że powyżej iluś mm lustro nie zahacza o ten wystający pierścień...

Mam 10-22 i nie wydaje mi się to możliwe, bo pierścień nie zmienia położenia ze zmianą ogniskowej, jest na stałe połączony z bagnetem... być może po jakiejś przeróbce jest to możliwe, oryginalnie - wątpię. Poza tym w tym wypadku nie tyle chodzi o wystający pierścień, co o 3 grzebienie wokół bagnetu, które w EFs są o ok. 5mm krótsze, przez co po włożeniu EFs-a w mocowanie EF nie da się przekręcić obiektywu do zablokowania. Samo założenie pewnie jest możliwe, ale nie będzie działać elektronika = brak AF + działanie na w pełni otwartej przysłonie.

No ale... jest na tym forum jeden taki co z 70-200/4L robił zdjęcia Nikonem bez użycia przejściówek, więc... dla chcącego... :lol: Pozostaje tylko pytanie o praktyczne uzasadnienie takiego kombinowania. ;)

dr11 - Sro 09 Cze, 2010

Kocur, :D

16mm f/8

12mm f/3.5

Jest dokładnie tak jak napisał lama. Nie schodzić poniżej 12mm.
Fizycznie bagnet ten sam, styki te same, jedynie trzeba plastikowy krążek wyjąć, jest na zatrzaski :P

Introverder - Sro 09 Cze, 2010

Wow, ale super winieta (do portretu jak znalazł :) ; ))! :) :P.. Albo jak śpiewał pewien muzyk ;) : "It's a kind of magic" :) ; ).

I wiem, że to forum fotograficzne, ale tak wspominkowo :) ; ):

http://www.youtube.com/watch?v=ZvFyYjUW9JE :) .