forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - makro - którą drogą

bizers - Wto 08 Cze, 2010
Temat postu: makro - którą drogą
witam, od jakiegoś czasu posiadam nikona d5000 z kitowym 18-105. próbuje sił w makro, do tej pory odbywało się to głównie na innym sprzęcie poprzez odwrotny montaż na oryginale (obiektywie) innych obiektywów - dawało radę. jako że na razie nie mogę sobie pozwolić na większe inwestowanie w sprzęt pomyślałem o tańszej wersji tej zabawy
1. pierścienie pośrednie - z przeniesieniem łączności
2. adapter nikon/m42 i jakieś obiektywy - jakie najlepiej, jaki adapter z soczewką czy bez
a co myślicie o tym.

i teraz pytanie co wybrać z pośród wymienionych - a może jeszcze coś innego.

zug - Wto 08 Cze, 2010

bizers, zobacz ten temat http://forum.optyczne.pl/...ight=niedzielne tam jest jeszcze jedna opcja którą warto się zainteresować Raynox dcr-250
maziek - Wto 08 Cze, 2010

ZTCP jak macałem, kiedy sam miałem Nikona, to ów adapter z soczewką jest dlatego, że obiektywy M42 z Nikonem nie ostrzą na nieskończoność. A poza tym ta soczewka tak czy siak psuje obraz. Więc do makro to niepotrzebne.

Wydaje mi się, że pierścienie będą najlepsze, z tym, że nie mam żadnych doświadczeń z soczewkami (o których pisze zug).

bizers - Wto 08 Cze, 2010

skłaniam się ku pierścieniom. chociaż będę szukał info metodzie z obiektywami na m42. najlepsze były by informacje od tych, którzy stosowali to. jeżeli ktoś posiada fotki zrobione z pierścieniami to będę wdzięczny za link czy co tam