|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF)
uszy - Czw 28 Cze, 2007 Temat postu: Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) Witajcie.
Długo zastanawiałem się nad zamiennikiem kitowego obiektywu do mojego Nikona D50 (jednocześnie mam nadzieję, że owe szkło można założyć na ten aparat - wszędzie bowiem znalazłem opinie o nim wyłącznie użytkowników Canona). Czytałem sporo, analizowałem, porównywałem ceny.
W końcu wybrałem. Zakupię Tamrona SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF).
Na wielu forach, w opiniach użytkowników, powtarza się stwierdzenie, iż obiektyw ten ma skłonności do "łapania ostrości" za rzeczywiście ogniskowanym przedmiotem. Ta sama opinia zawarta jest też w teście tego instrumentu na witrynie http://www.optyczne.pl.
Jednocześnie powtarza się pogląd, że taka jego wada/cecha - jakkolwiek - owszem, występuje, ale da się nabyć egzemplarze, które z fokusowaniem radzą sobie zupełnie poprawnie.
Ponieważ jestem początkującym fotoamatorem, bardzo proszę o informację, w jaki sposób ustrzec się od zakupu takiego egzemplarza z defektem. W jaki sposób wykryć, że akurat ten fokusuje niepoprawnie?
Proszę o pomoc!
Uszy.
P_M_ - Pią 29 Cze, 2007 Temat postu: Re: Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF)
uszy napisał/a: | Witajcie.
Długo zastanawiałem się nad zamiennikiem kitowego obiektywu do mojego Nikona D50 (jednocześnie mam nadzieję, że owe szkło można założyć na ten aparat - wszędzie bowiem znalazłem opinie o nim wyłącznie użytkowników Canona). Czytałem sporo, analizowałem, porównywałem ceny.
W końcu wybrałem. Zakupię Tamrona SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF).
Na wielu forach, w opiniach użytkowników, powtarza się stwierdzenie, iż obiektyw ten ma skłonności do "łapania ostrości" za rzeczywiście ogniskowanym przedmiotem. Ta sama opinia zawarta jest też w teście tego instrumentu na witrynie http://www.optyczne.pl.
Jednocześnie powtarza się pogląd, że taka jego wada/cecha - jakkolwiek - owszem, występuje, ale da się nabyć egzemplarze, które z fokusowaniem radzą sobie zupełnie poprawnie.
Ponieważ jestem początkującym fotoamatorem, bardzo proszę o informację, w jaki sposób ustrzec się od zakupu takiego egzemplarza z defektem. W jaki sposób wykryć, że akurat ten fokusuje niepoprawnie?
Proszę o pomoc!
Uszy. |
1. Czytales test - widziales, jak sprawdza sie precyzje ostrzenia. Prosciej mozna fotografujac gazete pod katem 45 stopni. Ostrzysz na konkretny punkt i sprawdzasz, czy aparat trafil.
2. To nie jest zamiennik kitowego 18-55, bo odpowiada ogniskowym 42-107, czyli brak szerokiego kata. Tutaj mozesz uzywac 18-55 - nie jest taki zly.
3. Ostrzy raczej, a nie "fokusuje".
eska - Pią 29 Cze, 2007
- dostępne jest mocowanie na Nikona,
- co do back-fokusa, to często sie on pojawia przy współpracy z Canonami właśnie, z Nikonem powinno być ok,
konrad
rm - Sro 04 Lip, 2007
Używam tego obiektywu z D80.
Moja rada jest taka:
- AF nie powinien stanowić problemu w przypadku Nikona, ale na wszelki wypadek sprawdź czy nie ma FF lub BF (ja testowałem 2 obiektywy i były pod tym wzgledem OK)
- zwróć uwagę na to jak ostrzy na całej klatce - pierwszy T28-75 jaki dostałem miał wadę: był ostrzejszy po jednej stronie a totalnie nieostry po drugiej - wziąłem inną sztuke i jest OK. Podobno to jest typowa wada.
Ze względu na to nie warto tego obiektywu kupować przez internet.
|
|