forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Jasne partie zdjęć - problem

rosim - Wto 08 Cze, 2010
Temat postu: Jasne partie zdjęć - problem
Witam, w załączniku kilka zdjęć, w ktorych jasne partie wyszły, nawet nie wiem jak to nazwać, ale z dziwną poświatą. W czym może być problem? Czy jest to rodzaj aberracji? A może tego dnia było specyficzne ośwaitlenie i wina leży w warunkach zewnętrznych? Kiedys miałem podobny problem z kompaktem A630, ale też pojawił się w konkretnym dniu. Zacząłem już podejrzewać, że cos nie tak z matrycą. Zdjęcia w linku zrobione canonem 450D, reszta w EXIFach.
http://picasaweb.google.c...jeciaZPoswiata#

kozidron - Wto 08 Cze, 2010

rosim, te dziwne "poświaty/przepały" są w różnych miejscach, no i jest coś czego nie ma w exifie, czy miałeś coś nakręcone na obiektyw (jakiś czarodziejski filtr ...może) ?
Bo ciężko stwierdzić czy to są przepały.

rosim - Wto 08 Cze, 2010

obiektyw nowy T17-50 i nowy UV marumi
Sunders - Wto 08 Cze, 2010

Możesz dać link do jakiegoś zdjęcia robionego bez tego filtra?
zug - Wto 08 Cze, 2010

rosim, a dokładanie to jaka UVka ?
rosim - Wto 08 Cze, 2010

sam musze spróbować, ale jak już napisałem problem pojawił się przy bardzo ostrym zewnętrznym świetle, teraz trudno bedzie mi powtórzyć

[ Dodano: Wto 08 Cze, 2010 22:06 ]
UV Marumi, żółte opakowanie, mam je na stałkach i żadnych problemów nigdy z tymi UV-kami nie było, tyle, że średnice na stałkach to 52 i 58 mm, w tamronie 67 mm

zug - Wto 08 Cze, 2010

rosim, spróbuj pod jakieś ostre światło np lampkę .

Czy używałeś osłony przeciwodblaskowej?
rosim - Wto 08 Cze, 2010

zdjęcia bez osłony, może to też mieć wpływ, chociaż nie sądzę, że aż tak duzy
zug - Wto 08 Cze, 2010

rosim napisał/a:
chociaż nie sądzę, że aż tak duzy

a mi się wydaję że to jest właśnie przyczyna

hijax_pl - Wto 08 Cze, 2010

rosim, osłonę stosuje się zawsze.. nigdy nie wiadomo skąd złośliwy błysk zaatakuje...

rosim napisał/a:
problem pojawił się przy bardzo ostrym zewnętrznym świetle, teraz trudno bedzie mi powtórzyć

Jutro ma być pogodnie-warunki pewnie będą podobne. Zdejmij filtr, załóż osłonę i pokaż efekty.

kozidron - Wto 08 Cze, 2010

rosim, filtr + brak osłony, dodatkowo wcześniej tego nie miałeś.......więc nie puszka, kiedyś mi się zdazyło, ze zakupiłem dziwny środek do czyszczenia "szkliwa" i to badziewie zostawiło jakieś zafarby od strony obiektywu na filtrze - obejrzyj wszystko dokładnie, zrób jakieś próby bez filtra a wszystko się rozjaśni i używaj osłony, bo ten kawałek plastiku jest często przydatny.