|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D3s - test cyfrowej lustrzanki
krzysiek - Sro 09 Cze, 2010 Temat postu: Nikon D3s - test cyfrowej lustrzanki Ukazał się właśnie test Nikona D3s. Zapraszamy!
http://optyczne.pl/128.1-...Wst%C4%99p.html
krisv740 - Sro 09 Cze, 2010
nikony są piękne (seria d3 i d300/d700) - naprawdę...
hijax_pl - Sro 09 Cze, 2010
łeeeeee.. ingeruje w rawy - nie kupię go i już
krisv740 - Sro 09 Cze, 2010
złośliwiec...
Tadeuszek - Sro 09 Cze, 2010
W podsumowaniu brak ilość pkt np przy "Jakość wykonania i ergonomia"
tkosiada - Czw 10 Cze, 2010
co tu pisać: REWELACJA
ISO 12800 super sprawa
dr11 - Czw 10 Cze, 2010
Szkoda, że się nie da podpiąć szkieł Canona
dr11 napisał/a: | Szkoda, że się nie da podpiąć szkieł Canona |
a po co?
mało ma swoich dobrych?
dr11 - Czw 10 Cze, 2010
Żeby nie kupować 2x albo nie sprzedawać ze stratą i kupować nowych, płacąc jak za zboże No i paru nie ma wcale
B o g d a n - Czw 10 Cze, 2010
tkosiada napisał/a: | dr11 napisał/a: | Szkoda, że się nie da podpiąć szkieł Canona |
a po co?
mało ma swoich dobrych? |
Jak widać mało:
T 28-75 2.8
S 70-200 2.8 II HSM
dr11 - Czw 10 Cze, 2010
B o g d a n, Ty wstrętny szyderco
Ale do rzeczy, 24L - taniej u C, 100-400 - w N nie ma (można oczywiście 200-400 ), 35L - chyba nie ma, 70-200 f/4 nie ma... Itd.
Fajnie, jakby się dało zapiąć szkła Canona, jak szkła N da się na EF. Tylko tyle
EDIT: Bo aparat ma wspaniałe możliwości!
B o g d a n napisał/a: | tkosiada napisał/a: | dr11 napisał/a: | Szkoda, że się nie da podpiąć szkieł Canona |
a po co?
mało ma swoich dobrych? |
Jak widać mało:
T 28-75 2.8
S 70-200 2.8 II HSM
|
dla twojej inf fotografią bawię się amatorsko i nie mam 13 koła na odpowiedniki Nikona
gdyby było zawodowo to z miejsca poszedłbym na zakupy, tylko to
MC - Czw 10 Cze, 2010
tkosiada, a widzisz. I właśnie o to chodzi.
Jak się zastanawiałem czy brać 5d2 czy D700 to jednak wybrałem szkła firmowe na które będzie mnie stać.
Arek - Czw 10 Cze, 2010
MC napisał/a: | Jak się zastanawiałem czy brać 5d2 czy D700 to jednak wybrałem szkła firmowe na które będzie mnie stać. |
Tyle, że jak byś wybrał D700 to mógłbyś go obsłużyć Sigmami i Tamronami, bo matryca znacznie mniej wymagająca niż w 5d2...
MC - Czw 10 Cze, 2010
Nie chodziło mi o wymagania matrycy Z tych co podpinałem to tylko 150-500 Sigmy było fatalne na długim końcu, ale może to szkło było rozwalone. Ale nie róbmy OT. Za półtora miesiąca będzie okazja pogadać
hijax_pl - Czw 10 Cze, 2010
Zrzędzicie jak stare panny... Czyżby zazdrość?
veenee - Czw 10 Cze, 2010
dr11 napisał/a: |
100-400 - w N nie ma |
jest 80-400.
ani jedno ani drugie to zadna rewelacja zreszta...
a co do D3s to w 100% zgadzam sie z hijax_pl
moronica - Czw 10 Cze, 2010
no i teraz ma byc nowy 80-400 lub 100-500 zamiast niego, byc moze nawet w te wakacje
mir - Czw 10 Cze, 2010
Ludzie wiadomo że ten Nikon jest lepszy od przypisywanego mu canona Zobaczymy co pokaże nowy canon
sigmiarz - Czw 10 Cze, 2010
pytanie strzał
gdyby porównać jakość fotek d700 i d3s w rawach na 1600 i 800 gdzie d3s dostałby 10pkt w skali od 1 do 10 to ile dostałby d700 ?
hijax_pl - Czw 10 Cze, 2010
Stawiam, że też 10
MC napisał/a: | tkosiada, a widzisz. I właśnie o to chodzi.
Jak się zastanawiałem czy brać 5d2 czy D700 to jednak wybrałem szkła firmowe na które będzie mnie stać. |
no zastrzeliłeś mnie, no MC
co mi po szkłach firmowych jak AF ma do d... do niczego poza centralnym, 9 punktów też mi rewelacja
zanim w listopadzie zmieniałem system to oczywiście wziąłem pod uwagę nowe 5d ( po dobrych doświadczeniach z 5d I), ale tego samego dnia oddałem i definitywnie mówię NIE
nie muszę wydać 16 koła na marka by mieć pewny AF i z dużą ilością punktów
[ Dodano: Czw 10 Cze, 2010 22:53 ]
Arek napisał/a: | MC napisał/a: | Jak się zastanawiałem czy brać 5d2 czy D700 to jednak wybrałem szkła firmowe na które będzie mnie stać. |
Tyle, że jak byś wybrał D700 to mógłbyś go obsłużyć Sigmami i Tamronami, bo matryca znacznie mniej wymagająca niż w 5d2... |
to raz, a dwa że o wiele lepiej owe szkła współpracują z N niz z C
[ Dodano: Czw 10 Cze, 2010 22:57 ]
hijax_pl napisał/a: | Zrzędzicie jak stare panny... Czyżby zazdrość? |
chyba tak
nie zamieniłbym teraz D700 na nic z C, najwyżej na D3s, ale to juz inny rozdział i inna kasa, której nie mam
a nawet gdybym miał to poszło by na szkła N
pozdro
B o g d a n - Czw 10 Cze, 2010
tkosiada napisał/a: | co mi po szkłach firmowych jak AF ma do d... do niczego poza centralnym, 9 punktów też mi rewelacja ....... nie muszę wydać 16 koła na marka by mieć pewny AF i z dużą ilością punktów |
Z całym szacunkiem ale czegoś w tej logice nie rozumiem.
Kupujesz D700 głównie dla super AF'a, z wielką liczbą punktów i ... podłączasz do niego Tamrona, który cały urok tego AF'a zrównuje z ziemią?
OK, można nie mieć kasy na markowe, szybkie szkła, ale po co wtedy komu zachwalać atuty D700?
To tak trochę jakby kupić wczasy w ekskluzywnym hotelu, a żywić się w barze mlecznym.
Według mojej logiki życiowej: jeśli mówię B, to wiem, że powiem i C.
Jeżeli nie, to sorry, trzeba powiedzieć A.
B o g d a n napisał/a: | tkosiada napisał/a: | co mi po szkłach firmowych jak AF ma do d... do niczego poza centralnym, 9 punktów też mi rewelacja ....... nie muszę wydać 16 koła na marka by mieć pewny AF i z dużą ilością punktów |
Z całym szacunkiem ale czegoś w tej logice nie rozumiem.
Kupujesz D700 głównie dla super AF'a, z wielką liczbą punktów i ... podłączasz do niego Tamrona, który cały urok tego AF'a zrównuje z ziemią?
OK, można nie mieć kasy na markowe, szybkie szkła, ale po co wtedy komu zachwalać atuty D700?
To tak trochę jakby kupić wczasy w ekskluzywnym hotelu, a żywić się w barze mlecznym.
Według mojej logiki życiowej: jeśli mówię B, to wiem, że powiem i C.
Jeżeli nie, to sorry, trzeba powiedzieć A. |
o matko, czy muszę ci wszystko wyjaśniac dlaczego mam takie a nie inne szkła?
czy taki wybór w jakis sposób mnie dyskwalifikuje jako fotografa?
najbardziej co mnie potwornie irytowało we wszystkich poprzednich puszkach to AF
WIĘC TERAZ BYŁO TO PRIORYTET
jest rewelacyjny
nie wiem czy wiesz, ale Tami dla szkieł do Nikona wkłada silniczek, który naprawdę poprawia działanie i jest o wiele bardziej pracyzyny. i na tak krótkim dystansie jak 28-75mm jest bardzo dobrze
co innego przy 70-200
tu juz tak sobie dobrze nie poczyna, choć widac poprawe. dlatego wybrałem tą sigmę, anie tamrona, która za... z tą puchą
zachwalam D700 bo wątek jest o puszkach
MM - Pią 11 Cze, 2010
Przed ostatnim weekendem mocno się rozchorowałem i byłem zmuszony poprosić kolegę by "zrobił" za mnie ślub. On ma D700. Ja m.in. 5D. Pożyczyłem mu swoje body i kilka szkiełek (szybkie 16-35, 70-200, lampa, Zenitar 16/2.8). Ostrzegałem, że Canon to nie jest Nikon. Nie jest tak łatwo. Ślub to męczarnia dla tego sprzętu itd. Jakie konkluzje po imprezie? Obrazek fajny, podobny jakościowo. Komfort pracy? NIEPORÓWNYWALNY. W skrócie... ostrzył ręcznie a lampa pracowała w manualu. Naświetlanie, AF, współpraca z lampą są FATALNE w 5D odnosząc do tego co ma D700. KROPKA. To dlatego wszystkim początkującym fotografom ślubnym tak gorąco polecam D700. Ten sam Tamron 28-75 pracuje kompletnie inaczej (lepiej) na Nikonie niż na Canonie. AF trafia, spot mamy tam gdzie ostrzymy, lampa naświetla tak jak chcemy a pomiar światła jest taki jaki być powinien. Praca Nikonem to sama przyjemność i ... ŁATWIZNA. Robiąc zdjęcia Canonem 5D idziemy na wojnę o zdjęcia i trzeba potrafić to robić.
Co do samego D3s to jest on niewątpliwie świetny, ale tutaj jego odpowiednik 1D Mk IV też jest świetny i tak naprawdę są to dość wyrównane korpusy gdzie każdy ma jakieś niewielkie przewagi lub odstawania w poszczególnych elementach.
sigmiarz - Pią 11 Cze, 2010
i mimo tego co napisał MM kobiety wolą 5d, wsrod znajomych, znajomych znajomych,
wszystko 5d albo 5d II
MC - Pią 11 Cze, 2010
tkosiada napisał/a: | AF ma do d... do niczego poza centralnym, 9 punktów też mi rewelacja |
Zaskoczę Cię. Nie jest mi potrzebnych kilkadziesiąt punktów. Te 9 spokojnie mi wystarczają. Ich celność i szybkość także. Oczywiście, fajnie by było mieć więcej, ale i tak pewnie bym ich nie używał.
W Nikonie przede wszystkim nie widziałem dla siebie szerokiego zuma w dobrej cenie. No i "trochę" dość miałem wiertarki.
hijax_pl - Pią 11 Cze, 2010
B o g d a n napisał/a: | Kupujesz D700 głównie dla super AF'a, z wielką liczbą punktów i ... podłączasz do niego Tamrona, który cały urok tego AF'a zrównuje z ziemią? |
Bawiłeś się D700 z T28-75/2.8?
sigmiarz - Pią 11 Cze, 2010
Bogdan ma taką szklarnię że jeśli byś mu udowodnił że można mieć to samo albo niewiele gorzej za to o wiele wiele taniej, śmiertelnie by się załamał.
Cytat: | EF24-70/2.8L | EF24-105/4L IS | EF70-200/4L IS | EF70-200/2.8L ... |
B o g d a n - Pią 11 Cze, 2010
tkosiada napisał/a: | o matko, czy muszę ci wszystko wyjaśniac dlaczego mam takie a nie inne szkła? | Oczywiście, że nie, ja tylko dostrzegam pewne zależności i je czasami komentuję.
Każdy fotografuje tym, czym chce, żyjemy w wolnym kraju. Obydwaj mamy myślę poprawne aparaty amatorskie więc, życzę udanych zdjęć.
sigmiarz napisał/a: | ... że jeśli byś mu udowodnił że można mieć to samo albo niewiele gorzej za to o wiele wiele taniej ... | Z wielką niecierpliwością czekam na propozycje.
PS. Jakim sprzętem mam możliwość fotografowania, to ty zupełnie nie wiesz. hijax_pl już mnie zaczął namierzać.
koniec OT
papatki - Pią 11 Cze, 2010
W wątku o D3s mamy dyskusję na temat różnic pomiędzy D700 a 5D
Mam tylko małą uwagę do kolegi MM. Zmień swoje 5D na D700 bo aż żal słuchać tych beletrystycznych historii o tym jak fotografujesz wesela.....
Gość - Czw 17 Cze, 2010
Pytanie do użytkowników Nikona D3s, jak jest z naturalnością koloru skóry i zieleni czy poprawiona matryca coś zmienia w tym temacie ? Niestety w teście nie ma zdjęć na podstawie których można by coś powiedzieć o odwzorowaniu tych barw.
komor - Czw 17 Cze, 2010
Zaraz od nikonistów padnie standardowa odpowiedź, którą nawet ja, kanonier już pamiętam - kolory zależą od umiejętnej obróbki i profili kolorystycznych, które można sobie wygenerować i zainstalować w aparacie. To zdaje się pozwala nawet poprawić JPG-i wypluwane bezpośrednio z puszki jak ktoś preferuje jaki workflow, dobrze pamiętam?
hijax_pl - Czw 17 Cze, 2010
komor, zgadza się
Dodatkowo można sobie ręcznie w puszce zmieniać profile tak długo, aż kolorystyka skóry będzie zgodna z naszymi oczekiwaniami.
sigmiarz - Czw 17 Cze, 2010
komor napisał/a: | nikonistów | ...conajmniej jak byśmy wciągali je nosem.
komor - Czw 17 Cze, 2010
sigmiarz, to Ty powiedziałeś…
Gość - Pią 18 Cze, 2010
Proszę tylko bez dogryzania canon'om i nikon'om obie firmy są wspaniałe i robią wszystko żeby na nas zarobić , więc specjalne ekscytowanie się jedna czy drugą nie ma sensu ...
Wiadomo że z RAW'a można zrobić prawie wszystko ... jednak mi osobiście kolory z d3/d700 wydawały się za ciepłe, zieleń nie ta ... a fotografuje głównie przyrodę i ludzi, więc pytanie czy coś w tym kierunku się zmieniło tak żeby ułatwić mi życie może ktoś kto miał odrobinę kontaktu z d3s się wypowie ?
hijax_pl - Pią 18 Cze, 2010
psychotech, to jest z D700 http://img718.imageshack....jx0266small.jpg czy coś jest z kolorem nie tak?
Gość - Pią 18 Cze, 2010
Nie ... zdjęcie jest ok , ale widziałem sporo zdjęć z d700 które ewidentnie miały tonacje żółtawa.. na pewno duża część z nich to błąd fotografa WB. Nie wydaje mi się jednak że wszystkie, ani że tylu ludzi bez sensu piszę na forach, że ma z tym problem. Tym pytaniem nie chciałem rozpocząć wojny systemowej... bo takich wątków było już dziesiątki.
Jednak zanim wydam 16K na samo body chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o nim. Z racji że nie ma miejsca gdzie taki sprzęt można pożyczyć , staram sie podpytać na forum. Nie znam też nikogo kto ma D3s żebym mogł obejżeć nieobrobiony materiał ...
tkosiada - Pią 18 Cze, 2010
weź pod uwagę, że samo szkło może też delikatnie ocieplać ze względu na swoje powłoki
nie mam zastrzeżeń do kolorów nikona choć bardzo się tego obawiałem przed zakupem,
a nie ukrywam, że dostrzegłem małą poprawę dziłania balansu po wgraniu ostatniej wersji softu do d700
pisze o jpg, bo o rawach sam powyżej napisałeś
na forum nikoniarzy było wielokrotnie to wałkowane z porównaniem fot i ja tam nic nie widziałem
bawie się dalej bo pucha śmiga, że aż miło
moronica - Pią 18 Cze, 2010
psychotech napisał/a: | d700 [...] zanim wydam 16K na samo body |
no nie dramatyzujmy
Gość - Pią 18 Cze, 2010
Z tymi kolorami możliwe że to początkowe modele miały problem .. a poźniej Nikon wprowadził poprawki do procesu produkcji i po sprawie ...
hijax_pl - Pią 18 Cze, 2010
psychotech napisał/a: | Nie wydaje mi się jednak że wszystkie, ani że tylu ludzi bez sensu piszę na forach, że ma z tym problem. |
A jednak.. Jest wiele osób, które kupuje lustrzankę, nie zmieni żadnego parametru, włącza najwięcej automatyki ile zdoła (lub nie wyłączy bo nie potrafi) i uważa, że JPG z puszki za taką kasę ma być cud-miód. I później psioczy bo nie jest tak jak sobie wyobrażali...
psychotech napisał/a: | Nie znam też nikogo kto ma D3s żebym mogł obejżeć nieobrobiony materiał ... |
Wystarczy poszukać NEFa na sieci, kogoś poprosić itp...
Np: http://www.photographyblo.../sample_images/
Gość - Pią 25 Cze, 2010
D3s nabyty kolory w porzadku, iso tez tylko cieżkie to jak jasny gwint
sigmiarz - Sob 26 Cze, 2010
takie ma być! gratuluję i zazdroszczę, wrzuć jakieś sample !
Gość - Pon 28 Cze, 2010
Jak tylko będę miał chwilke wolna żeby obrobic to co zrobilem to wrzuce coś ładnego. Jeszcze czekam na obiektywy.
Raideur - Nie 04 Lip, 2010
To jakie kupujesz obiektywy ze trzeba czekac na nie az tak dlugo?
psychotech - Pią 09 Lip, 2010
Kupione ... narazie 16-35 f4 i 50 f1.4 ... ale zdjecia beda dopiero po urlopie
pietro69 - Nie 11 Lip, 2010
Jak czytam ten post to mnie normalnie trafia
Trzeba miec najlepszy aparat \najlepiej i nikona i canona\ do tego same kultowe szkła a póżniej i tak obrabiac obrabiac obrabiac
Ludzie a gdzie zdjecia zabawa i spontan
Majac dobre ujecie po co to obrabiac bo taka moda ? chyba ze kazdy robi foty zawodowo to sorry
Jak dzieci w piaskownicy ja mam 9pkt af a ja jestem lepszy bo mam 11
Sorki bo duzo sie na tym forum dowiedzialem i wiele mi pomogliscie ale jak to czytam to fotografia ta prawdziwa schodzi na psy
komor - Nie 11 Lip, 2010
pietro69, różne są podejścia do fotografii, ta kwestia była dyskutowana w odpowiednich wątkach w dziale „Warsztat foto”, gdzie możesz wyrazić swoje zdanie. Ten wątek jest na inny temat.
sigmiarz - Nie 11 Lip, 2010
pietro69 napisał/a: | Jak czytam ten post to mnie normalnie trafia
Trzeba miec najlepszy aparat \najlepiej i nikona i canona\ do tego same kultowe szkła a póżniej i tak obrabiac obrabiac obrabiac
Ludzie a gdzie zdjecia zabawa i spontan
Majac dobre ujecie po co to obrabiac bo taka moda ? chyba ze kazdy robi foty zawodowo to sorry
Jak dzieci w piaskownicy ja mam 9pkt af a ja jestem lepszy bo mam 11
Sorki bo duzo sie na tym forum dowiedzialem i wiele mi pomogliscie ale jak to czytam to fotografia ta prawdziwa schodzi na psy |
oczywiscie ze trzeba obrabiac, to czesc zabawy nazywanej fotografią
przeciez w przypadku analogowej fotografii rowniez byla obrobka..
sam wybor odpowiedniej chemii byl obrobka, albo wybor filmu do naswietlania.
Nikon d3s pozwala na jak najlepsze zarejestrowanie rzeczywistosci, pozniej robisz co chcesz, kiedys bylo odwrotnie, wybierales papier i film, chemię i po pierwszych efektach
nie było odwrotu, magia w postaci smrodu chemii, godzin zmarnowanych na wstrzelenie sie z czasem naswietlania papieru ? daj spokój...
pietro69 - Pon 12 Lip, 2010
No dobra sorki a jezeli kogos uraziłem to przepraszam
|
|