forum.optyczne.pl

Lornetki - Jaki kupić monokular 10x do 12x50? A może lunetę?

puni - Pią 11 Cze, 2010
Temat postu: Jaki kupić monokular 10x do 12x50? A może lunetę?
Witam serdecznie, poproszę o radę, jestem początkujący. Potrzebuję używany monokular w powiększeniu 10x do 12x lub lunetę zamiast takiej lornetki ponieważ mam wadę wzroku i nie mogę wykorzystać w pełni lornetki. Sprzęt będzie używany w terenie, noszony w plecaku do obserwacji obiektów raczej nieruchomych, nie będę korzystał ze statywu chcę to utrzymać w ręce, czasami będę sobie pomagał podpieraniem lub z pozycji leżącej.

Chciałbym dostać obraz bardzo zbliżonej jakością ostrości jak w moim Tento 7x50 tylko w powiększeniu 10x, 12x. Nie interesują mnie żadne zoomy ani mniejsze powiększenie (moja BPC 8x30 jest za słaba), nie ma dla mnie dużego znaczenia zażułcenie obrazu czy lekkie przekłamanie w kolorach, nie liczę się z wagą, wyglądem i kształtem - wymagam stabilnego obrazu, żadnych głupot w postaci wodoszczelności, gumowego uchwytu, pięknego designu, dodatkowych bajerów czy wersji wojskowej z podziałkami.

Chcę przeznaczyć na zakup ok. 250-300 PLN max za przedmiot używany w bardzo dobrym stanie nieporysowany na szkłach. Nie ma dla mnie znaczenia czy sprzęt nowoczesny czy stary 10-15 lat, wisi mi nowa gwarancja. Wymagam najlepszej rozdzielczości obrazu w tej cenie. Lepsza będzie jakaś lunetka czy połowka lornetki? Co wybrać? Co zaproponujecie koledzy?

Abs - Nie 13 Cze, 2010

Na rynku amerykańskim nówki uznanej marki mieszą się w budżecie
http://www.vortexoptics.com/category/monoculars

puni - Pon 14 Cze, 2010

Za małe, 10x50 to w sam raz i nie chcę bawić się w transport do PL.

[ Dodano: Wto 15 Cze, 2010 20:39 ]
Udało mi się przejąć lunetę turista 20x50, w związku z tym pytam jak się to ma do monokularu połówki Kronosa 20x60? Czy jakość obrazu jest podobna przy założeniu że mamy statyw i jasny dzień?