|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do zdjęć w ruchu
became - Sob 12 Cze, 2010 Temat postu: Aparat do zdjęć w ruchu Witam ! Poszukuję lustrzanki odpowiedniej do robienia zdjęć na żużlu. Chcę zacząć fotografować właśnie te szybkie akcje, niestety pogoda( słońca ) nie zawsze jest odpowiednie, wszystko rozgrywa się w bardzo szybkim tempie, fotografuje się z dość dalekiej odległości.
Poszukuję dobrego aparatu do ceny 2000 zł .
Proszę o pomoc.
Djwalkman - Sob 12 Cze, 2010
Pentax k-x i do 2000zł tylko to, dlatego że:
-dobrze sobie radzi na wysokich czułościach
-ma mało przydatną migawkę 1/6000 s (albo 1/8000s?)
jest do tego bardzo dobrze wykonany, oderwać od moich łapek się nie chciał.
hijax_pl - Sob 12 Cze, 2010
K-x? Z jego w sumie "nieprzewidywalnym" AF i strasznie mozolną stabilizacją? A czas 1/6000 to akurat bardzo poważna zaleta.
Ja bym polecił Nikona D5000, bo:
a) bardzo dobry AF,
b) AF pracujący w trybie śledzenia 3D,
c) bardzo dobrze wyglądają obrazki do ISO800,
d) do kompletu można dokupić 70-300VR
edmun - Nie 13 Cze, 2010
a dlaczego nie starsze puszki i delikatnie większy budżet ?
40D/D90 + tanie tele ?
became - Nie 13 Cze, 2010
Myślę o kupieniu 70-300VR oraz jaiegoś taniego aparatu do tego, nadwyrężę mój budżet no ale trudno, polećcie coś w miarę taniego i dobrego do tego szkła aparatu : )
http://allegro.pl/item107...r_70_300vr.html - proszę spójrzcie tutaj : D
Sunders - Nie 13 Cze, 2010
became napisał/a: | Myślę o kupieniu 70-300VR oraz jaiegoś taniego aparatu do tego |
Myślę, że minimum to d5000 podany juz przez hijax_pl, taniej nie ma sensu.
Hmm.. Nikon d5000 okej. Do tego opłaca się kupować 70-300 vr ?
Sunders - Nie 13 Cze, 2010
became napisał/a: | d5000 okej. Do tego opłaca się kupować 70-300 vr ? |
Moim zdaniem jak najbardziej się opłaca.
Patrzałam jeszcze na Sony alpha 350 + obiektyw SONY DT 75-300 F/4,5-5,6 ?
Czy to byłoby okej ? : )
ghost - Nie 13 Cze, 2010
raczej nie. jeżeli już to alfa 450/500, a to ze szkłem przekroczy Twój budżet.
od tego 75300 lepiej się trzymać z dala.
Mhm, ciągle myślę sama nie wiem co już robić, hehe : )
Czyli jak narazie widzę, że najlepszy okazuje sie ten Nikon d5000.
A jaką byście doradzili może nieco tańszą wersję obiektywu ? : )
ghost - Nie 13 Cze, 2010
jeżeli nie musisz mieć nówki to mz jakiś starszy dwucyfrowy canon najlepiej się sprawdzi.
No nie muszę : )
A jaki byłby najlepszy ? : )
P_M_ - Nie 13 Cze, 2010
Nikon 70-300VR to minimum, ktore zapewni znosny komfort fotografowania. Tansze obiektywy sa tansze, bo nie tak szybkie i nie tak dobre.
Zamiast d5000 mozna poszukac tanszego aparatu na poczatek. 70-300VR calkiem sprawnie dzialal z d70s i nawet z d40.
Tak, czy inaczej 2000pln to troche mala kasa na szybka akcje.
Edit.
Dwucyfrowy canon? Moze. Ale co i za ile do niego zapniesz?
edmun - Nie 13 Cze, 2010
Jeśli ja radzę sobie spokojnie za pomocą 40D i 90-300 USM, to można.
Teraz wymieniłem szkło (po ile? 1,5 roku?), więc nie mówcie że się nie da.
A wyniki widać na www.speedfoto.yoyo.pl (polecam te zdjęcia z sezonu 2010, bo słoneczka nie zabrakło, więc obiektyw spokojnie do f8 można było przymykać).
P.S. Po raz kolejny zwracam uwagę, że na sport typu żużel, stabilizacja jest jak mrówce łyżwy.
Po co pchać się w D5000? Dla mnie akurat ten aparat jest fajny pod jednym względem, ma odchylany LCD, ładnie trzyma się w dłoni, ale głównie widzę go dla osób które chcą mieć "spacerowo-wycieczkową" lustrzankę
Po co pchać się w stabilizowany 70-300 ? Żeby poszpanować znaczkiem VR?
Już lepiej znaleźć szybki autofocus niż stablizację
hijax_pl - Nie 13 Cze, 2010
edmun napisał/a: | Po co pchać się w D5000? |
Bo to tańsza wersja D90, z tą samą matrycą, pomiarem światła i AF edmun napisał/a: | Po co pchać się w stabilizowany 70-300 ? Żeby poszpanować znaczkiem VR? |
Nie dla VR (choć to się może przydać przy panoramowaniu akurat ) - dla jego ostrości w bardzo przystępnej cenie
edmun - Nie 13 Cze, 2010
Tylko, że na koniec znajdziemy one thing - budżet I to jak zwykle będzie wyznaczać granicę wyboru No nic.. czekam na zakup a później na fotki (p.s. jaka liga? jaki zespół? akredytacja czy zza bandy ?)
revolta - Pon 14 Cze, 2010
no albo dobre zdjęcia w bardzo wymagających (sprzętowo) warunkach albo budżet
założycielu topicu - tego nie da sie pogodzić
kiedyś krótko pracowałem u prywaciarza i on mówił, że chce by było : tanio, szybko i najwyższa jakość
nie da sie, jest albo tanio i szybko albo najwyższa jakość
albo dobre zdjecia w trudnych warunkach albo budżet
żużel ? heh, to może i 7D z szybkim obiektywem by było potrzebne :] budżet fotografa sportowego to najtaniej naście tysięcy a nie 2 :]
kupisz lepsze body a focus w obiektywie nie załapie , pamiętaj , że to para -> aparat + obiektyw
ja mam Canona 50D, znacznie poza Twój budżet a z moim 70-300IS (za 1600 obecnie) to se mogę... żużlowca zrobić jak zaparkował i sie zatrzymał i myje motor, ale nie jak jedzie :/
nawet mając dobre body (wiadomo, są lepsze i ludzie tu mają 7ki, 5tki a nawet 1ki) to se mogę z takim obiektywem... podetrzeć
limituje mnie obiektyw, którego koszt to prawie cały Twój budżet na aparat a mimo tego obiektyw za tą cenę jest bezużyteczny na "sport"
czasem nie wyostrzy na pół-oswojoną sikorkę co ziarenka zbiera na moim balkonie , a co dopiero na AI-servo ruchomych sportowców :/
a napewno coś co ma małe szumy, bo będziesz robił przy ISO większym, żeby zminimalizować czas przysłony i robić na 1/1000 s powiedzmy
myśle że za 2000 nie kupisz NIC co by spełniało Twoje potrzeby (fotografia sportu) pomimo tego co wmówią Ci marketingowcy różnych firm pokazując niesamowite zdjęcia na stronach produktów ala tani kompakt a takiego rekina pod wodą zrobił...
jak ja bym miał (a znam się tylko na Canonie, nie wypowiadam się o być może lepszym Nikonie) wybierać aparat na sport... 7D + 100-400IS (skoro piszesz o dalszych odległościach do żużlowców)
to wiesz... 12 000 a nie 2 000
za cenę jaką chcesz - nawet dobrego obiektywu się nie kupi (skoro siedzisz na trybunach i dalej - ogniskowe 200-300 mm jeżdżą sportowcy)
kmosw - Pon 14 Cze, 2010
revolta napisał/a: | ja mam Canona 50D, znacznie poza Twój budżet a z moim 70-300IS (za 1600 obecnie) to se mogę... żużlowca zrobić jak zaparkował i sie zatrzymał i myje motor, ale nie jak jedzie :/ |
Edmun fotografował żużel 40d + 90-300 USM i wychodziło całkiem nieźle, więc nie rozumiem, dlaczego Twój sprzęt ma na to nie pozwolić.
edmun - Pon 14 Cze, 2010
revolta napisał/a: | żużel ? heh, to może i 7D z szybkim obiektywem by było potrzebne :] |
A może od razu 5DMarkII zestaw eLek? pomarzyć można, tylko nie rozumiem w czym 50D przeszkadza Ci do żużla, tym bardziej że Twoim obiektywem też można zrobić dobre zdjęcia, tylko jest jedno ale...
trzeba coś umieć.
FuzBal - Wto 15 Cze, 2010
hijax_pl napisał/a: | K-x? Z jego w sumie "nieprzewidywalnym" AF i strasznie mozolną stabilizacją? A czas 1/6000 to akurat bardzo poważna zaleta.
Ja bym polecił Nikona D5000, bo:
a) bardzo dobry AF,
b) AF pracujący w trybie śledzenia 3D,
c) bardzo dobrze wyglądają obrazki do ISO800,
d) do kompletu można dokupić 70-300VR |
no nie wierze... czy ty w ogole miales ten aparat w reku ze takie glupoty wypisujesz (k-x)? jezusie...
became - Wto 15 Cze, 2010 Temat postu: ; )
edmun napisał/a: | Tylko, że na koniec znajdziemy one thing - budżet I to jak zwykle będzie wyznaczać granicę wyboru No nic.. czekam na zakup a później na fotki (p.s. jaka liga? jaki zespół? akredytacja czy zza bandy ?) |
Gorzów Wielkopolski, Stal Gorzów oczywiście.
Czekam na zakup aparatu, pozostało mi troszkę czasu jak narazie..
Jak już zdjęcię będą to na pewno coś pokaże.
Niestety zza bandy, niestety, chociaż moiim wielkim marzeniem jest akredytka.
No i będą dążyć do tego żeby ją zdobyć, choć jednorazowo. : )
A twoje żużlowe zdjęcia są świetne : )
hijax_pl - Sro 16 Cze, 2010
FuzBal napisał/a: | no nie wierze... czy ty w ogole miales ten aparat w reku ze takie glupoty wypisujesz (k-x)? jezusie... |
Tak, miałem, bawiłem się nim przez kilka dni, i mam porównanie do innych modeli jak 1000D i D5000, którymi też pstrykam fotki od czasu do czasu.
I śmiem twierdzić, że do zastosowania, o którym pisze autor wątku K-x się IMHO najmniej przyda. Właśnie przez sposób pracy AF - sam biiiip to za mało.
became, proponuję Ci puszkę z AF potrafiącym śledzić obiekt w 3D. Polecam Ci też obiektyw z VR, bo to uprości pracę AF podczas panoramowania, o ile będziesz się tym zajmować.
Malcolm_X - Sro 16 Cze, 2010
FuzBal napisał/a: | jezusie... |
Jezusa w to nie mieszaj
|
|