|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Pomoc w wyborze aparatu
klofcia - Sob 12 Cze, 2010 Temat postu: Pomoc w wyborze aparatu Witam Jak widać to mój pierwszy post na tym forum i szukam dobrego kompaktu. Służyłby mi głównie do fotografowania krajobrazów, imprez, wakacji itp. Upatrzyłam sobie kilka modeli:
Canon PowerShot G11
Canon PowerShot SX20 IS
Sony DSC-HX1
Fujifilm FinePix HS10
Panasonic Lumix DMC-FZ38
Który z nich jest wg Was najlepszy? Może polecacie coś innego w granicach +/- 1500zł? Pozdrawiam
Martin___ - Pon 14 Cze, 2010
Zależy na czym Ci zależy.
Najlepsza spośród wymienionych jakość obrazu, ale nie największy zoom: G11.
Duży zoom i w miarę dobra jakość obrazu, choć nie taka jak powyżej: FZ38, SX20, HX1.
Największy zoom, ale jakość zdjęć nie najlepsza: HS10.
A tak naprawdę w kwestii jakości zdjęć możesz nawet nie widzieć różnicy, jeśli nie jesteś wtajemniczona, czyli jeśli jesteś początkująca.
mrawi - Pon 14 Cze, 2010
Najlepsza w tej chwili hybryda, jęsli chodzi o nowy aparat to Fuji S100fs. Bardzo dobra jakość zdjęć, duży zoom, większa matryca niż w pozostałych kompaktach. Nie wiem czy G11 robi lepsze zdjęcia od S100fs, ale wątpię, bo G11 ma mniejszą matrycę. Może ma lepszy obiektyw, ale za to znacznie krótszą ogniskową.
h.s. - Pon 14 Cze, 2010
Opinia tu na optyczne
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
mrawi - Pon 14 Cze, 2010
Nie radzę kierować się testami aparatów. Najlepiej porównywać zdjęcia robione przez zwykłych amatorów. Fachowcy potrafią z dobrego aparatu zrobić byle co i na odwrót. Ja się kieruję własnym rozumem. O rzetelność w tych czasach trudno. Mozna za2wsze zajrzyć np. na fotosik.pl lub inne strony.
Tadeuszek - Pon 14 Cze, 2010
mrawi napisał/a: | Fachowcy potrafią z dobrego aparatu zrobić byle co i na odwrót.
....
Mozna za2wsze zajrzyć np. na fotosik.pl lub inne strony. |
...gdzie userzy za pomocą PS-a również mogą znacznie polepszyć zdjęcie jak i na odwrót
sigmiarz - Pon 14 Cze, 2010
Canon PowerShot G11
|
|