forum.optyczne.pl

Lornetki - Vortex Fury 10x42

Abs - Pon 14 Cze, 2010
Temat postu: Vortex Fury 10x42
Mam okazję nabyć tę lornetkę
http://www.vortexoptics.c...10x42-binocular
Miałem na chwilę w rękach - wrażenia bardzo dobre ale jednak to nie Viper :wink:
Dlatego pytam czy ktoś wie coś na temat tej dość rzadkiej w Polsce lornetki. Może ktoś miał jakiekolwiek doświadczenie z tym sprzętem?
Inne lornetki nie wchodzą w grę - jak już pisałem - względna okazja (w cenie Crossfirera ale godny zaufania rynek wtórny).
Mam jeszcze pytanie do posiadaczy "dachówek". Czy 10x42 dają radę "wyciągnąć coś" w astro? Wiem, że z 10x50 Porro nie mają chyba wielkich szans.
Oczywiście lornetki tej nie kupuję z przeznaczeniem na astronomię ale jednak lubię zerkać w tę stronę :cool:

RB - Pon 14 Cze, 2010

To Ty ją miałes w rękach, ja bym liczył na krótką opinie...
A jak możesz mieć lornetkę za 300 USD (w USA) za 600 PLN (w Polsce) i jeszcze jak jest w bdb stanie... to co się zastanawiać? Nie podpasuje - sprzedasz i najpewniej nie stracisz.

Abs - Czw 17 Cze, 2010

RB napisał/a:
To Ty ją miałes w rękach, ja bym liczył na krótką opinie...

Dostałem lornetkę na próbę. Wrażenia po pierwszych testach bardzo pozytywne. Lornetka solidnie zbudowana, bardzo ostry obraz. Nieostrość brzegowa występuje - widać dobrze na gwiazdach ale przy obserwacjach dziennych zupełnie nie rzuca się w oczy. Aberracja niewielka, trzeba szukać ale kto szuka ten znajdzie (czasami minimalna, cieńka obwódka). Specjalnie nie przeszkadza. Fajna jasność i odwzorowanie bieli (w porównaniu do BPC). Punktowość gwiazd dobra. Geometria obrazu bardzo dobra. Znajomi, którym dałem popatrzeć - zachwyceni (nikt wcześniej nie miał do czynienia z taką jakością obrazu).
Generalnie dobry sprzęt.