|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Druga lustrzanka
PW - Wto 15 Cze, 2010 Temat postu: Druga lustrzanka Witam, planuję sprzedać moją alfę 200 trochę dołożyć i kupić coś lepszego. Sęk w tym, że nie wiem zbytnio co. Chcę wydać do 3tys. Zastanawiam się pomiędzy Nikonem D90 a Canonem 50D w grę wchodzą również inne lustra.
Pzdr.
moronica - Wto 15 Cze, 2010
czy to bedzie d90 czy 50d to mysle ze bedziesz zadowolony. d90 z 18-105 na poczatek sprawi ci naprawde duzo frajdy
haldeman - Wto 15 Cze, 2010
No ale jakieś szkła masz? Bo 3k to tylko samo body C50D Chyba, że czegoś nie zrozumiałem?
MM - Wto 15 Cze, 2010
A jak kolega chce kupić Canona 50D z obiektywem skoro goły 50D kosztuje prawie 3k zł?
Sunders - Wto 15 Cze, 2010
Może bierze pod uwagę zakup sprzętu używanego
PW - Wto 15 Cze, 2010
tzn. znalazlem na allegro zestaw Canon 50D i 18-55 za 3400 zl te kilka stowek to jeszcze doloze, co bede zalowal (sory, ze bez polskich znakow, ale klawiatura mi sie porypala)
hijax_pl - Wto 15 Cze, 2010
PW napisał/a: | tzn. znalazlem na allegro zestaw /.../ za 3400 zl te kilka stowek to jeszcze doloze, co bede zalowal |
Ja bym prawdę mówiąc w takiej sytuacji polecił Ci D90+18-105VR za ok 3500zł, tak jak moronica zaproponowała już.
WalterW - Wto 15 Cze, 2010
Albo kupił porządny słoik
ghost - Wto 15 Cze, 2010
WalterW napisał/a: | Albo kupił porządny słoik |
stary.. wszyscy wiedzą, że z canona wychodzą lepsze fotki. szczególnie z kitem.
Sunders - Wto 15 Cze, 2010
PW napisał/a: | tzn. znalazlem na allegro zestaw Canon 50D i 18-55 za 3400 zl te kilka stowek to jeszcze doloze, co bede zalowal (sory, ze bez polskich znakow, ale klawiatura mi sie porypala) |
Wystarczy dołożyć jedną stówkę:
http://www.fotorimex.pl/p..._ef-s_18-55.htm
Za zaoszczędzone pieniążki proponuję obiektyw canon 50/1,8:
http://www.fotorimex.pl/p...0mm_f1.8_ii.htm
FuzBal - Wto 15 Cze, 2010
ghost napisał/a: | WalterW napisał/a: | Albo kupił porządny słoik |
stary.. wszyscy wiedzą, że z canona wychodzą lepsze fotki. szczególnie z kitem. |
co ty gadasz do nikona podepniesz sloik po oliwkach nawet i foty beda najlepsze z najlepszych...
FuzBal, przebyłeś w ciągu ostatnich dwóch miesięcy zaiste cudowną podróż od kompletnego laika do wyjadacza w temacie lustrzanek
FuzBal - Wto 15 Cze, 2010
nie musze byc wyjazdaczem co do robienia zdjec ale w sprzet parametry itp wchodze raczej szybko ;]
I jakie masz porównanie do innych aparatów? Iloma aparatami robiłeś zdjęcia aby się wiarygodnie o nich wypowiadać? Szczególnie o różnicach między nimi?
To, że masz K-x i jesteś z niego zadowolony nie znaczy przecież, że to wyznacznik jakości i wszystko inne w tej klasie jest gorsze... Ale rozumiem, że jesteś zadowolony ze swojego nowego nabytku, bo K-x to całkiem fajny aparat entry level
haldeman - Wto 15 Cze, 2010
PW napisał/a: | tzn. znalazlem na allegro zestaw Canon 50D i 18-55 za 3400 zl te kilka stowek to jeszcze doloze, co bede zalowal (sory, ze bez polskich znakow, ale klawiatura mi sie porypala) |
Planujesz coś więcej może w najbliższym czasie?Jakąś UWA czy coś dłuższego? Dlaczego wymieniasz sprzęt z alfy na 50d czy 90d ?
d.prowadzisz - Wto 15 Cze, 2010
PW napisał/a: | Witam, planuję sprzedać moją alfę 200 trochę dołożyć i kupić coś lepszego. Sęk w tym, że nie wiem zbytnio co. |
A po co chcesz zmieniać? Co Ci brakuje w dotychczasowym aparacie?
zug - Wto 15 Cze, 2010
PW napisał/a: | Sęk w tym, że nie wiem zbytnio co. |
w to czego nie ma a200
Luke_S - Wto 15 Cze, 2010
Moim zdaniem zmiana puszki nie ma sensu, jeśli pozostajemy przy kitowym obiektywie.
FuzBal - Sro 16 Cze, 2010
hijax_pl napisał/a: | I jakie masz porównanie do innych aparatów? Iloma aparatami robiłeś zdjęcia aby się wiarygodnie o nich wypowiadać? Szczególnie o różnicach między nimi?
To, że masz K-x i jesteś z niego zadowolony nie znaczy przecież, że to wyznacznik jakości i wszystko inne w tej klasie jest gorsze... Ale rozumiem, że jesteś zadowolony ze swojego nowego nabytku, bo K-x to całkiem fajny aparat entry level |
sry to nie ja wszedzie twierdze ze jedynym dobrem jest nikon...
MM - Sro 16 Cze, 2010
FuzBal napisał/a: |
sry to nie ja wszedzie twierdze ze jedynym dobrem jest nikon... |
Bo nie jest jedynym - jest jednym z dwóch
moronica - Sro 16 Cze, 2010
FuzBal, po co te wojenki systemowe? ze ktos twierdzi, ze dany aparat jest dobrym wyborem, nie znaczy ze jest jedynym dobrym wyborem. autor sie spytal o te dwa systemy, nikt mu lufy do glowy nie przystawial. troche luzu no, ciesz sie ze polowa twoich znajomych nie ma tego samego systemu co ty nie musisz sie dzielic zabawkami
hijax_pl - Sro 16 Cze, 2010
FuzBal napisał/a: | nie musze byc wyjazdaczem co do robienia zdjec ale w sprzet parametry itp wchodze raczej szybko ;] |
FuzBal napisał/a: | sry to nie ja wszedzie twierdze ze jedynym dobrem jest nikon... |
Widzisz, gdybyś faktycznie tak łatwo wchodził w te parametry i czytał ze zrozumieniem, wiedziałbyś że w tym przypadku zaproponowano (nie tyko ja) nikona nie dla puszki, ale dla świetnego, kitowego obiektywu 18-105VR
Djwalkman - Sro 16 Cze, 2010
hijax_pl jeżeli wiesz że masz rację, to po co się kłócisz? Może warto byłoby się rozejrzeć za używanym Canon'em 40d i do tego Sigma 17-70 macro OS f/2,8-4,0?
FuzBal - Sro 16 Cze, 2010
raczej chodzilo mi o ogol nie ten konkretny przypadek eot pozdro
sigmiarz - Czw 17 Cze, 2010
może "świetny" przy 18-105 to trochę za dużo, np. "dobry jak na kit"...
jest bliżej prawdy.
pentax też ma niezłe kity, Sony tak zamiata w entry level i semi ze ja bym stamtąd uciekl w cokolwiek, niewazne canon / nikon / pentax..
nikon d90 ze wspomnianym "niezłym jak na kit" 18-105 będzie świetnym wyborem sam używam i się nie zawiodłem ... a byłem bardzo blisko 500d ..
haldeman - Czw 17 Cze, 2010
sigmiarz napisał/a: |
nikon d90 ze wspomnianym "niezłym jak na kit" 18-105 będzie świetnym wyborem sam używam i się nie zawiodłem ... a byłem bardzo blisko 500d .. |
sigmiarz co masz do 500D?
Poza tym jak już wybierałeś d90 to chyba w opozycji do 50d?
nie, cenowo wtedy 50d był za d90 z 18-105 + 400pln, trudno bylo mi wybierac miedzy 50d a d90 przez fundusze, do tego wszystkie sample pokazywały ze d90 jest wyraźnie ostrzejszy.
haldeman - Czw 17 Cze, 2010
sigmiarz napisał/a: | (...) do tego wszystkie sample pokazywały ze d90 jest wyraźnie ostrzejszy. |
O porównaniu jakich obiektywów mówimy?
mówimy o matrycy.
kozidron - Czw 17 Cze, 2010
sigmiarz napisał/a: | do tego wszystkie sample pokazywały ze d90 jest wyraźnie ostrzejszy. |
żeś się zapędził........ jestem ciekaw jak ty dostrzegasz tą minimalną różnicę i to jeszcze na korzyść 50D, można mówić o lepszym dr o odrobinę innych kolorach z obu puszek ale teraz to pojechałeś ........ a mogę zobaczyć któreś z "tych wszystkich sampli" ... czy będziesz prostował ?
ale to d90 jest ostrzejszy, siedziałem kilka godzin w necie, przekopałem x portali, ściągnąłem z pół giga sampli.. a wszystko po to żeby kupić ten który gorzej obrazuje, tak ?
kozidron - Czw 17 Cze, 2010
Cytat: | a wszystko po to żeby kupić ten który gorzej obrazuje, tak ? |
ale będziesz teraz płakał czy sie pozbierasz, bo różnica jest minimalna na korzyść 50D, oczywiście jeżeli mówisz o samej rozdzielczości ale przecież to nie wszystko...a jest na tyle minimalna, że człek z bardzo dobrym wzrokiem nie zauważy..........może przy oddawaniu kolorów/ale to nie tylko matryca/ wprawne oko dostrzeże (różnica to może i jest w dr ale też nie kolosalna).
sigmiarz napisał/a: | ściągnąłem z pół giga sampli.. a wszystko po to żeby kupić ten który gorzej obrazuje, tak ? |
sigmiarz, jak się pozbierasz po tym wszystkim i żałoba minie to weź mi na PW tą wielką różnicę zapodaj (nie musi być pół giga sampli-może być 50mega/linki/) bo ja lubię seriale brazylijskie.
sigmiarz - Pią 18 Cze, 2010
wybacz, ale zwyczajnie mi się nie chce, mam coś lepszego do roboty.
PW - Sob 19 Cze, 2010
Naprawdę wielkie dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi
sigmiarz - Sob 19 Cze, 2010
jest taka strona http://www.photographyblog.com/ tu są na samplach często te same obiekty z różnych puszek do pobrania jako rawy.
|
|