forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Druga lustrzanka

PW - Wto 15 Cze, 2010
Temat postu: Druga lustrzanka
Witam, planuję sprzedać moją alfę 200 trochę dołożyć i kupić coś lepszego. Sęk w tym, że nie wiem zbytnio co. Chcę wydać do 3tys. Zastanawiam się pomiędzy Nikonem D90 a Canonem 50D w grę wchodzą również inne lustra.

Pzdr.

moronica - Wto 15 Cze, 2010

czy to bedzie d90 czy 50d to mysle ze bedziesz zadowolony. d90 z 18-105 na poczatek sprawi ci naprawde duzo frajdy
haldeman - Wto 15 Cze, 2010

No ale jakieś szkła masz? Bo 3k to tylko samo body C50D :mrgreen: Chyba, że czegoś nie zrozumiałem?
MM - Wto 15 Cze, 2010

A jak kolega chce kupić Canona 50D z obiektywem skoro goły 50D kosztuje prawie 3k zł?
Sunders - Wto 15 Cze, 2010

Może bierze pod uwagę zakup sprzętu używanego :???:
PW - Wto 15 Cze, 2010

tzn. znalazlem na allegro zestaw Canon 50D i 18-55 za 3400 zl te kilka stowek to jeszcze doloze, co bede zalowal :razz: (sory, ze bez polskich znakow, ale klawiatura mi sie porypala)
hijax_pl - Wto 15 Cze, 2010

PW napisał/a:
tzn. znalazlem na allegro zestaw /.../ za 3400 zl te kilka stowek to jeszcze doloze, co bede zalowal

Ja bym prawdę mówiąc w takiej sytuacji polecił Ci D90+18-105VR za ok 3500zł, tak jak moronica zaproponowała już.

WalterW - Wto 15 Cze, 2010

Albo kupił porządny słoik :wink:
ghost - Wto 15 Cze, 2010

WalterW napisał/a:

stary.. wszyscy wiedzą, że z canona wychodzą lepsze fotki. szczególnie z kitem.

Sunders - Wto 15 Cze, 2010

PW napisał/a:
tzn. znalazlem na allegro zestaw Canon 50D i 18-55 za 3400 zl te kilka stowek to jeszcze doloze, co bede zalowal :razz: (sory, ze bez polskich znakow, ale klawiatura mi sie porypala)

Wystarczy dołożyć jedną stówkę:
http://www.fotorimex.pl/p..._ef-s_18-55.htm
Za zaoszczędzone pieniążki proponuję obiektyw canon 50/1,8:
http://www.fotorimex.pl/p...0mm_f1.8_ii.htm
:smile:

FuzBal - Wto 15 Cze, 2010

ghost napisał/a:
WalterW napisał/a:

stary.. wszyscy wiedzą, że z canona wychodzą lepsze fotki. szczególnie z kitem.

co ty gadasz do nikona podepniesz sloik po oliwkach nawet i foty beda najlepsze z najlepszych...

FuzBal, przebyłeś w ciągu ostatnich dwóch miesięcy zaiste cudowną podróż od kompletnego laika do wyjadacza w temacie lustrzanek :)
FuzBal - Wto 15 Cze, 2010

nie musze byc wyjazdaczem co do robienia zdjec ale w sprzet parametry itp wchodze raczej szybko ;]

I jakie masz porównanie do innych aparatów? Iloma aparatami robiłeś zdjęcia aby się wiarygodnie o nich wypowiadać? Szczególnie o różnicach między nimi?
To, że masz K-x i jesteś z niego zadowolony nie znaczy przecież, że to wyznacznik jakości i wszystko inne w tej klasie jest gorsze... Ale rozumiem, że jesteś zadowolony ze swojego nowego nabytku, bo K-x to całkiem fajny aparat entry level :)

haldeman - Wto 15 Cze, 2010

PW napisał/a:

Planujesz coś więcej może w najbliższym czasie?Jakąś UWA czy coś dłuższego? Dlaczego wymieniasz sprzęt z alfy na 50d czy 90d ?

d.prowadzisz - Wto 15 Cze, 2010

PW napisał/a:
Witam, planuję sprzedać moją alfę 200 trochę dołożyć i kupić coś lepszego. Sęk w tym, że nie wiem zbytnio co.

A po co chcesz zmieniać? Co Ci brakuje w dotychczasowym aparacie?

zug - Wto 15 Cze, 2010

PW napisał/a:
Sęk w tym, że nie wiem zbytnio co.

w to czego nie ma a200 :wink:

Luke_S - Wto 15 Cze, 2010

Moim zdaniem zmiana puszki nie ma sensu, jeśli pozostajemy przy kitowym obiektywie.
FuzBal - Sro 16 Cze, 2010

hijax_pl napisał/a:
I jakie masz porównanie do innych aparatów? Iloma aparatami robiłeś zdjęcia aby się wiarygodnie o nich wypowiadać? Szczególnie o różnicach między nimi?
To, że masz K-x i jesteś z niego zadowolony nie znaczy przecież, że to wyznacznik jakości i wszystko inne w tej klasie jest gorsze... Ale rozumiem, że jesteś zadowolony ze swojego nowego nabytku, bo K-x to całkiem fajny aparat entry level :)

sry to nie ja wszedzie twierdze ze jedynym dobrem jest nikon...

MM - Sro 16 Cze, 2010

FuzBal napisał/a:

Bo nie jest jedynym - jest jednym z dwóch :lol:

moronica - Sro 16 Cze, 2010

FuzBal, po co te wojenki systemowe? ze ktos twierdzi, ze dany aparat jest dobrym wyborem, nie znaczy ze jest jedynym dobrym wyborem. autor sie spytal o te dwa systemy, nikt mu lufy do glowy nie przystawial. troche luzu no, ciesz sie ze polowa twoich znajomych nie ma tego samego systemu co ty ;) nie musisz sie dzielic zabawkami
hijax_pl - Sro 16 Cze, 2010

FuzBal napisał/a:
nie musze byc wyjazdaczem co do robienia zdjec ale w sprzet parametry itp wchodze raczej szybko ;]

FuzBal napisał/a:

Widzisz, gdybyś faktycznie tak łatwo wchodził w te parametry i czytał ze zrozumieniem, wiedziałbyś że w tym przypadku zaproponowano (nie tyko ja) nikona nie dla puszki, ale dla świetnego, kitowego obiektywu 18-105VR

:zalamany:

Djwalkman - Sro 16 Cze, 2010

hijax_pl jeżeli wiesz że masz rację, to po co się kłócisz? Może warto byłoby się rozejrzeć za używanym Canon'em 40d i do tego Sigma 17-70 macro OS f/2,8-4,0?
FuzBal - Sro 16 Cze, 2010

raczej chodzilo mi o ogol nie ten konkretny przypadek eot pozdro
sigmiarz - Czw 17 Cze, 2010

może "świetny" przy 18-105 to trochę za dużo, np. ;) "dobry jak na kit"...
jest bliżej prawdy.

pentax też ma niezłe kity, Sony tak zamiata w entry level i semi ze ja bym stamtąd uciekl w cokolwiek, niewazne canon / nikon / pentax..

nikon d90 ze wspomnianym "niezłym jak na kit" 18-105 będzie świetnym wyborem :smile: sam używam i się nie zawiodłem ... a byłem bardzo blisko 500d .. :???:

haldeman - Czw 17 Cze, 2010

sigmiarz napisał/a:

nikon d90 ze wspomnianym "niezłym jak na kit" 18-105 będzie świetnym wyborem :smile: sam używam i się nie zawiodłem ... a byłem bardzo blisko 500d .. :???:

sigmiarz co masz do 500D? :evil: :razz:
Poza tym jak już wybierałeś d90 to chyba w opozycji do 50d?

nie, cenowo wtedy 50d był za d90 z 18-105 + 400pln, trudno bylo mi wybierac miedzy 50d a d90 przez fundusze, do tego wszystkie sample pokazywały ze d90 jest wyraźnie ostrzejszy.
haldeman - Czw 17 Cze, 2010

sigmiarz napisał/a:
(...) do tego wszystkie sample pokazywały ze d90 jest wyraźnie ostrzejszy.

O porównaniu jakich obiektywów mówimy?

mówimy o matrycy.
kozidron - Czw 17 Cze, 2010

sigmiarz napisał/a:
do tego wszystkie sample pokazywały ze d90 jest wyraźnie ostrzejszy.

żeś się zapędził........ :zalamany: jestem ciekaw jak ty dostrzegasz tą minimalną różnicę i to jeszcze na korzyść 50D, można mówić o lepszym dr o odrobinę innych kolorach z obu puszek ale teraz to pojechałeś ........ a mogę zobaczyć któreś z "tych wszystkich sampli" ... czy będziesz prostował ?

ale to d90 jest ostrzejszy, siedziałem kilka godzin w necie, przekopałem x portali, ściągnąłem z pół giga sampli.. a wszystko po to żeby kupić ten który gorzej obrazuje, tak ?
kozidron - Czw 17 Cze, 2010

Cytat:
a wszystko po to żeby kupić ten który gorzej obrazuje, tak ?

ale będziesz teraz płakał czy sie pozbierasz, bo różnica jest minimalna na korzyść 50D, oczywiście jeżeli mówisz o samej rozdzielczości ale przecież to nie wszystko...a jest na tyle minimalna, że człek z bardzo dobrym wzrokiem nie zauważy..........może przy oddawaniu kolorów/ale to nie tylko matryca/ wprawne oko dostrzeże (różnica to może i jest w dr ale też nie kolosalna).

sigmiarz napisał/a:
ściągnąłem z pół giga sampli.. a wszystko po to żeby kupić ten który gorzej obrazuje, tak ?

sigmiarz, jak się pozbierasz po tym wszystkim i żałoba minie to weź mi na PW tą wielką różnicę zapodaj (nie musi być pół giga sampli-może być 50mega/linki/) bo ja lubię seriale brazylijskie.

sigmiarz - Pią 18 Cze, 2010

wybacz, ale zwyczajnie mi się nie chce, mam coś lepszego do roboty.
PW - Sob 19 Cze, 2010

Naprawdę wielkie dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi ;)
sigmiarz - Sob 19 Cze, 2010

jest taka strona http://www.photographyblog.com/ tu są na samplach często te same obiekty z różnych puszek do pobrania jako rawy.