forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Problem z CY100MR, bądź Nikonem D90

mystrawberry - Czw 17 Cze, 2010
Temat postu: Problem z CY100MR, bądź Nikonem D90
Witam, jak już wiecie bądź nie, zakupiłam lampę studyjną CY100MR, przepraszam za mało wyczerpującą nazwę tematu, ale nie umiem go odpowiednio nazwać. Mój problem polega na wyłapaniu przez aparat błysku lampy. Prostując, wykorzystuje fotocelę, aparat wyzwala ją za każdym razem, ale nie może wykorzystać za każdym razem błysku, który ona emituje. Czasami uda się złapać pozycję z której zdjęcia są naświetlone, a czasami np. robię serię takich samych zdjęć pod tym samym kątem, a nagle aparat nie wyłapuje już tego błysku. W linku podaję przykładowe zdjęcia być może obrazujące mój problem. Mam nadzieje, że mieliście podobną sytuację i wiecie jak ją rozwiązać :( .

Fotografie

http://picasaweb.google.p...805022488722658

hijax_pl - Czw 17 Cze, 2010

mystrawberry, po pierwsze ustaw czas na 1/125s, ISO200 a ekspozycję reguluj przysłoną (ew zmieniając też ISO), po drugie rozumiem, że lampa działa w trybie manualnym a nie jakimś auto i jest ustawiona na najniższą moc???

Fotocela w CY100MR działa na pierwszy błysk, więc jakakolwiek automatyka lampy wyzwolenie lampy przed otwarciem migawki.

mystrawberry - Sro 23 Cze, 2010

Dziękuje hijax_pl, udało mi się, błysk lampy był po 1/4s wiec fotocela za późno sie wyzwalała :(
Usjwo - Czw 24 Cze, 2010

Troche mnie to zainteresowalo:

mystrawberry napisał/a:
błysk lampy był po 1/4s wiec fotocela za późno sie wyzwalała :(

po 1/4s od czego??

hijax_pl - Czw 24 Cze, 2010

mystrawberry napisał/a:
udało mi się, błysk lampy był po 1/4s wiec fotocela za późno sie wyzwalała

Przy czasach rzędu 1/50s też powinnaś uzyskać prawidłową ekspozycję, pod warunkiem, że wbudowana lampa błyskała zsynchronizowana z przednią kurtyną i w trybie manualnym.

Podsumowując: lampa wbudowana - tryb manualny, przednia kurtyna. I musi działać ;)

mystrawberry - Pią 29 Paź, 2010

mam kolejny problem z robieniem zdjęc przy uzyciu lampy CY100MR. Podczas cykania fotek zaczyna mi sie blokowac spust migawki. Tzn. naciskam, łapie ostrość, ale nie następuje zrobienie zdjęcia, mimo ze naciskam do końca. Mam nikona D90.
hijax_pl - Pią 29 Paź, 2010

W jakim trybie robisz?

w manualu

A na samowyzwalaczu działa?

szczerze, to nie probowałam, bo go nie używam. To nie jest tak ze mi caly czas sie tak dzieje, tylko w odstepach.. Nie zmieniam ustawien ani nic..
cybertoman - Pią 29 Paź, 2010

Ochrona wbudowanej przed przegrzaniem?. Odczekaj chwilke i bedzie dzialac. Za szybkie serie moze strzelasz...
skasowany - Pią 29 Paź, 2010

cybertoman napisał/a:
Ochrona wbudowanej przed przegrzaniem?

Nie ma takiej w D90 (ochrony) ;) Ale może ładować się nie nadąża? Używasz wbudowanej podczas robienia zdjęć? Jeśli tak - na jakiej mocy?

używam bo nie mam tego takiego smiesznego na goraca stopke :( w sumie to rozpartuje jego zakup. Na 1/128

Ruslan napisał/a:
Nie ma takiej w D90
W 1000D wbudowana nie ma manualnego i przy wyzwalania nia przez filtr IR, nawet przy -2EV, przy zbyt szybkich seriach pojawialo sie "busy", i po jakims czasie znow bylo ok. Jesli najpodlejszy Canon cos takiego ma, to Nikon by nie mial?

Ale przy 1/128 to trudno cokolwiek przegrzac czy nie zdazyc naladowac...

no własnie dlatego moc wykluczyłam.. Możliwe ze robie zbyt szybko, ale nawet po odczekaniu, wyłączenia i włączenia aparaty czy lampy i tak jeszcze musiałam czekać.. Irytuje mnie to strasznie, bo przeszkadza mi w sesjach :(

cybertoman napisał/a:
Ruslan napisał/a:
Nie ma takiej w D90
W 1000D wbudowana nie ma manualnego i przy wyzwalania nia przez filtr IR, nawet przy -2EV, przy zbyt szybkich seriach pojawialo sie "busy", i po jakims czasie znow bylo ok. Jesli najpodlejszy Canon cos takiego ma, to Nikon by nie mial?

Jesteś pewien, że chodziło o przegrzanie? Może po prostu kondensator nie nadążał... ;)

To wtedy wymiana akumulatora by pomagala. No i te przerwy bylyby coraz dluzsze. A wystarczylo odczekac troche i znow wszystko dzialalo normalnym tempem, wiec przyjalem, ze ochrona przed przegrzaniem. Pewny nie jestem.

mystrawberry napisał/a:
Możliwe ze robie zbyt szybko

Jak szybko? No chyba nie walisz seriami...? ;)

[ Dodano: Pią 29 Paź, 2010 21:07 ]
cybertoman napisał/a:
Pewny nie jestem.

Ja też nie, dlatego poczekajmy na bardziej pewnych użytkowników ;)

jaad75 - Pią 29 Paź, 2010

Ruslan napisał/a:
Jak szybko? No chyba nie walisz seriami...? ;)
Seriami przy CY100?... :P

Lampy CY100 nie będą pracowały w szybkich seriach ;)
Wbudowana na M/128 nie pobiera dużo energii

Jak dla mnie przyczyna leży gdzie indziej.

mystrawberry, Czy zdarza się to też gdy nie korzystasz z lampy?

jaad75 napisał/a:
Seriami przy CY100?... :P

A tak chwalili te lampy... :P

Ruslan napisał/a:
A tak chwalili te lampy... :P
Kłamali... :wink:

Ruslan, kurde... do czego taka seria potrzebna w portrecie :D

hijax_pl napisał/a:
Ruslan, kurde... do czego taka seria potrzebna w portrecie :D
To zależy komu się ten portret robi... :razz:

hijax_pl napisał/a:
do czego taka seria potrzebna w portrecie

"by złapać jak najciekawszą minę w kadrze"...

No cóż.. nie fotografuję małych dzieci :)

hijax_pl, no ja wiem, że niepotrzebna, ale tekst mystrawberry: 'Możliwe ze robie zbyt szybko', mógł oznaczać nawet serię... :P ;)
Na koncertach walę czasami gęby seriami! :P

mystrawberry, masz jakąś lampę zewnętrzną?

[ Dodano: Pią 29 Paź, 2010 21:29 ]
Ruslan napisał/a:
Na koncertach walę czasami gęby seriami! :P

Z wbudowanej? :shock:

hijax_pl, nie nadążam Ci odpowiadać... :P
Oczywiście, że nie z wbudowanej i nie wykonawców ;)
Co ładniejsze foczki szalejące w tłumie... :P

Ruslan napisał/a:
nie nadążam Ci odpowiadać... :P

Trzeba szybciej przelewać myśli na klawę ;)

Ruslan napisał/a:
Oczywiście, że nie z wbudowanej i nie wykonawców ;)
Co ładniejsze foczki szalejące w tłumie... :P

Super - ale co ma to do problemu koleżanki? ;)

hijax_pl napisał/a:
Super - ale co ma to do problemu koleżanki? ;)

Odpowiedziałem tylko na Twoje pytanie ;)

Ruslan napisał/a:
Odpowiedziałem tylko na Twoje pytanie ;)

Dzięki, bo już zacząłem się denerwować :D

Tak mnie teraz naszło - mystrawberry, ile już zdjęć zrobiłaś? Tzn jaki jest przebieg migawki?

luke130 - Sob 30 Paź, 2010

To ja może coś od siebie. A mnianowicie też zauważyłem takie niedomagania w moim D90. Pełen manual, sterowanie zewnętrzną lampą w CLS tez manualnie oczywiście. I po kilkunastu, może kilkudziesięciu, szybkich fotkach (w tempie mniej więcej pstryk co 1 sek.) dziecięcych min zdarza się mu złapać laga. Spust do połowy, "biip", spust do końca i nic. Za drugim razem jest ok. Kilka zdjęć dobrze i znów to samo. Na całe szczęście dość rzadko robię takie serie..
Jakby co to to migawka ma może z 5 tys. zdjęć.

mystrawberry - Sob 30 Paź, 2010

sprawdzając w opandzie ok 10500 troche mnie to przeraza, bo mam ten aparat od ok pół roku dopiero :( albo moze mniej.. to nie jest na temat ale wspomne bo moze to ma wpływ na przebieg, ze nieraz widze jak zrzucam zdjęcia ze mam podwójnie je zrobione np. DSC_1111 a drugie obok DSC_1111(2) i to jest identyczne zdjęcie co tamto.
Wracając do sedna sprawy nigdzie indziej mi sie to nie robi np. w plenerze tylko w studiu..

hijax_pl - Sob 30 Paź, 2010

mystrawberry, czyli wiążesz to z lampą błyskową tylko? Jesteś w stanie wymusić to zachowanie?

tak z wbudowaną, bo gdy nie mam flasha nic sie takiego nie dzieje.
hijax_pl - Sob 30 Paź, 2010

Gdy robisz zdjęcia bez karty, w trybie M/MF i M/128 i na naładowanej baterii też się tak dzieje?
A co w trybie Auto? Też się zacina?

przepraszam zapomniałam odpowiedziec na druga czesc pytanie. Nie umiem tego wymusić dzieje się to po prostu. Robiło sie to nawet przy pelnym akumulatorze.

[ Dodano: Sob 06 Lis, 2010 23:12 ]
może to nie są serie, ale zdarza mi sie jedno po drugim, taki głupi nawyk zeby mieć w czym wybierac póżniej.. Nie, tylko przy tych lamp. Tak korzystam z lampy wbudowanej, ale chce z niej zrezygnowac na rzecz kostki pc.

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 11:17 ]
witam, mam kolejny problem związany z tym tematem. Otóż: Mam 2 lampy CY100MR, które wyzwalam z kostki synchro. Wczesniej jak robiłam to za pomoca lampy wbudowanej nie miałam zbyt dużej możliwość operwac czasem naświetlania, poniewaz najmniejszy ( największe liczby) wynosił 200. Teraz mając kostke pc mogę go zmniejszyc do ilu chce, ale pojawia sie problem w postaci czarnego paska (jakby ściemnienia) z jadnej strony :
http://img141.imageshack.us/i/dsc0629v.jpg/

http://img207.imageshack.us/i/dsc0614w.jpg/