|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - lornetka
janusz pyza - Pon 01 Maj, 2006 Temat postu: lornetka witam na forum ! jestem tu po raz pierwszy i mysle ze cos z tego skorzystam. Kilka dni temu w hiper markecie dokladnie w LIDLU zakupilem lornetke BRESSER 10x50-114/1000m za 88PLN i mysle ze jest to robota chinczykow poniewaz podobna jest do wiekszosci lornetek produkowanych przez nich. Obiektywy ma niebieskie i trzymaja 50mm okulary3 elementowe o srednicy 22,5mm nie wiem tylko czy pow.jest 10x a nie umie to sprawdzic. Jeszcze posiada wysuwane muszle oczne co jest moim zdaniem super rozwiazaniem!! Moze ktos poradzi mi jak sprawdzic jej powiekszenie? Zrenice ma 4mm i cos mi tu nie gra!!!!!!!!!! Pozdrawiam janusz
eska - Pon 01 Maj, 2006
Dzieląc średnicę obiektywu przez średnicę źrenicy wyjściowej otrzymasz powiększenie dawane przez lornetkę. Aby byc dokładnym zrób to za pomocą suwmiarki i osobno dla lewego i prawego obiektywu, bo przy tanich chinkskich "wypiekach" czesto sie zdarza, ze kazdy okular daje inne powiekszenie.
osobiscie odradzam kupowanie takiego sprzetu, ze wzgledu na szacunek dla swoich oczu.
Konrad
Arek - Pon 01 Maj, 2006
Ten Bresser to mniej więcej to samo co testowany przez nas Meade 10x50. Źrenica ma 4 mm, bo pewnie znów w okular wstawili diafragmę i tak naprawdę z obiektywu pracuje tylko 4 cm średnicy a nie 5. Musisz się więc pogodzić z tym, że kupiłeś lornetkę 10x40, a nie 10x50.
Arek
|
|