|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - 50 MPxeli - kiedy koniec wyścigu i jaki to ma sens???
Smola - Nie 01 Lip, 2007 Temat postu: 50 MPxeli - kiedy koniec wyścigu i jaki to ma sens??? Ostatnio Canon opublikował info, że matryca 50 MPX już jest.
Podobno zastosowanie tak kosmicznej liczby pikseli znajdzie swoje miejsce w specjalistycznych aparatach przemysłowych.
A ja tak sobie pomyślałem?
Gdzie jest sensowna ( czytaj przydatna ) granica liczby pikseli w matrycach pełnoklatkowych czy też w matrycach wielkości matryc Canona 400D, 30D, Nikona D80 ??
Czy 8,2 mln dla 30D to maks co ten aparat potrzebuje czy może 15 mln MPX by sie przydalo ?
Czy 1-D Canona powinien mieć 25 mln MPX ?
jaad75 - Pon 02 Lip, 2007
Stosunkowo niewiele szkieł jest w stanie przekroczyć rozdzielczość 10MP na APS-C, czyli jakieś 23MP na pełnej klatce. Dalsze zwiększanie rozdzielczości matryc ma mały sens, chyba, że powstaną zupełnie nowe obiektywy...
Remol71 - Wto 03 Lip, 2007 Temat postu: Re: 50 MPxeli - kiedy koniec wyścigu i jaki to ma sens???
Smola napisał/a: | Ostatnio Canon opublikował info, że matryca 50 MPX już jest.
Podobno zastosowanie tak kosmicznej liczby pikseli znajdzie swoje miejsce w specjalistycznych aparatach przemysłowych.
A ja tak sobie pomyślałem?
Gdzie jest sensowna ( czytaj przydatna ) granica liczby pikseli w matrycach pełnoklatkowych czy też w matrycach wielkości matryc Canona 400D, 30D, Nikona D80 ??
Czy 8,2 mln dla 30D to maks co ten aparat potrzebuje czy może 15 mln MPX by sie przydalo ?
Czy 1-D Canona powinien mieć 25 mln MPX ? |
Granica sensu istnieje. Jest to wielkość pikseli i gęstość ich upakowania, przy której nie będzie potrzebny filtr antyaliasingowy, takim filtrem będzie sam obiektyw, który ma skończoną rozdzielczość.
Allan - Nie 08 Lip, 2007
W sumie, jak kiedys bedziemy w stanie zneutralizowac sile grawitacji to kazdy bedzie mogl miec swojego Hubbla. A jeszcze jak bedzie mozna go zlozyc w przestrzeni czterowymiarowej do wielkosci zapalniczki i nosic w kieszeni spodni......
Marian - Pon 09 Lip, 2007 Temat postu: Re: 50 MPxeli - kiedy koniec wyścigu i jaki to ma sens???
Remol71 napisał/a: | ...przy której nie będzie potrzebny filtr antyaliasingowy, takim filtrem będzie sam obiektyw, który ma skończoną rozdzielczość. | W pełni się z tobą zgadzam. Matryce muszą osiągnąć lepszy poziom od najlepszych obiektywów, no i przy okazji jak największą rozpiętość tonalną.
Mam coraz więcej wątpliwości czy da się to osiągnąć za pomocą małego obrazka, opartego na jednowarstwowych matrycach (z filtrem).
|
|