forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - 50 MPxeli - kiedy koniec wyścigu i jaki to ma sens???

Smola - Nie 01 Lip, 2007
Temat postu: 50 MPxeli - kiedy koniec wyścigu i jaki to ma sens???
Ostatnio Canon opublikował info, że matryca 50 MPX już jest.

Podobno zastosowanie tak kosmicznej liczby pikseli znajdzie swoje miejsce w specjalistycznych aparatach przemysłowych.

A ja tak sobie pomyślałem?

Gdzie jest sensowna ( czytaj przydatna ) granica liczby pikseli w matrycach pełnoklatkowych czy też w matrycach wielkości matryc Canona 400D, 30D, Nikona D80 ??

Czy 8,2 mln dla 30D to maks co ten aparat potrzebuje czy może 15 mln MPX by sie przydalo ?

Czy 1-D Canona powinien mieć 25 mln MPX ?

jaad75 - Pon 02 Lip, 2007

Stosunkowo niewiele szkieł jest w stanie przekroczyć rozdzielczość 10MP na APS-C, czyli jakieś 23MP na pełnej klatce. Dalsze zwiększanie rozdzielczości matryc ma mały sens, chyba, że powstaną zupełnie nowe obiektywy...
Remol71 - Wto 03 Lip, 2007
Temat postu: Re: 50 MPxeli - kiedy koniec wyścigu i jaki to ma sens???
Smola napisał/a:
Ostatnio Canon opublikował info, że matryca 50 MPX już jest.

Podobno zastosowanie tak kosmicznej liczby pikseli znajdzie swoje miejsce w specjalistycznych aparatach przemysłowych.

A ja tak sobie pomyślałem?

Gdzie jest sensowna ( czytaj przydatna ) granica liczby pikseli w matrycach pełnoklatkowych czy też w matrycach wielkości matryc Canona 400D, 30D, Nikona D80 ??

Czy 8,2 mln dla 30D to maks co ten aparat potrzebuje czy może 15 mln MPX by sie przydalo ?

Czy 1-D Canona powinien mieć 25 mln MPX ?

Granica sensu istnieje. Jest to wielkość pikseli i gęstość ich upakowania, przy której nie będzie potrzebny filtr antyaliasingowy, takim filtrem będzie sam obiektyw, który ma skończoną rozdzielczość.

Allan - Nie 08 Lip, 2007

W sumie, jak kiedys bedziemy w stanie zneutralizowac sile grawitacji to kazdy bedzie mogl miec swojego Hubbla. A jeszcze jak bedzie mozna go zlozyc w przestrzeni czterowymiarowej do wielkosci zapalniczki i nosic w kieszeni spodni......
:lol: :lol: :lol:

Marian - Pon 09 Lip, 2007
Temat postu: Re: 50 MPxeli - kiedy koniec wyścigu i jaki to ma sens???
Remol71 napisał/a:
...przy której nie będzie potrzebny filtr antyaliasingowy, takim filtrem będzie sam obiektyw, który ma skończoną rozdzielczość.
W pełni się z tobą zgadzam. Matryce muszą osiągnąć lepszy poziom od najlepszych obiektywów, no i przy okazji jak największą rozpiętość tonalną.
Mam coraz więcej wątpliwości czy da się to osiągnąć za pomocą małego obrazka, opartego na jednowarstwowych matrycach (z filtrem).