|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - sigma 10-20 vs sigma 10-20 + statyw do 5 stów
Radeczek - Nie 20 Cze, 2010 Temat postu: sigma 10-20 vs sigma 10-20 + statyw do 5 stów Co wybrać sigmę 10-20 3.5 czy 10-20 4-5,6 ?
Za 1 przemawia ostrość
za 2 zerowa dystorsja i mniejsza abberacja, brak komy i mniejsze winietowanie
I jaki wziąść statyw + głowicę do krajobrazów, z tymże, że statyw później dostanie głowicę do ptaków, więc musi być stabilny.
ps.
Możece dać linka do strony gdzie są prezentowane zdjęcia ze wszystkich obiektywów ?
[ Dodano: Nie 20 Cze, 2010 23:03 ]
zapomniałbym, do sigmy 1 światło
bluebird - Pon 21 Cze, 2010
Miałem okazję popróbować te obiektywy na Sony A500 i powiem tak:
ostrość zarówno w jednym jak i drugim była dobra, jedyne co było zauważalne to spora winieta i duże zniekształcenia na brzegach kadru. Niestety w moim przypadku zarówno w jednym jak i drugim obiektywie był widoczny wyraźny efekt back focusa, ale prawdopodobnie jest to problem nieprawidłowej kalibracji obiektywów Sigma do mojego body, bo kilka innych podpiętych egzemplarzy zarówno z f/3,5 jak i f/4-5,6 miało tak samo - ostrość ustawiała się kilka centymetrów za obiektem. Dlatego przed zakupem tak ze zwykłej ostrożności radzę wypróbować kilka egzemplarzy na swoim aparacie.
Tutejszyn - Wto 22 Cze, 2010
bluebird napisał/a: | ...jedyne co było zauważalne to [...] duże zniekształcenia na brzegach kadru.... |
Właśnie te zniekształcenia stanowią siłę tych obiektywów. Umiejetne ich wykorzystanie nadaje niesamowity klimat fotografii. Wbrew pozorom ten obiektyw nie jest sworzony jedynie do krajobrazów.
bluebird - Wto 22 Cze, 2010
Tutejszyn, zgadza się ale jeśli zależy ci na całym planie wraz ze wszystkimi detalami na brzegach kadru to rozciągnięte i zniekształcone przedmioty na skraju fotografii wcale nie są takie fajne
moronica - Wto 22 Cze, 2010
prosze mnie poprawic jesli sie myle ale przy takim kacie obraz w rogach zawsze bedzie rozciagniety. jedyne co zmienia sie w poszczegolnych obiektywach to rozdzielczosc/ostrosc w tych rogach. jak ktos chce miec nierozciagniety to pozostaje mu uzycie obiektywu o wezszym kacie widzenia
revolta - Wto 22 Cze, 2010
Tutejszyn napisał/a: | bluebird napisał/a: | ...jedyne co było zauważalne to [...] duże zniekształcenia na brzegach kadru.... |
Właśnie te zniekształcenia stanowią siłę tych obiektywów. Umiejetne ich wykorzystanie nadaje niesamowity klimat fotografii. Wbrew pozorom ten obiektyw nie jest sworzony jedynie do krajobrazów. |
jeszcze zdjęcia zespołów = by wyszli "pomnikowo i patetycznie" oraz np. samochodów by wyszły "jak wielkie limuzyny"
po to chce kupić podobny zakres od 10mm, potrafi zrobić "wielką" rzecz z małej rzeczy
Tutejszyn - Wto 22 Cze, 2010
Nie do końca mialem na mysli tworzenie obrazów z "perspektywy olbrzyma". Ogólnie chodzi o bliski plan. Portrety i takie tam.. Przed chwilą, aby zobrazować o co mi chodzi, zrobiłem na szybko coś takiego. Nie do konca udało mi się uchwycić to, co chodzi mi po głowie..
Zdjęcie zrobione Sigmą 10-20 mm F3,5 DC HSM
bluebird - Sro 23 Cze, 2010
jeśli szukałbym takiego efektu czy klimatu to czy nie lepiej sięgnąć po obiektyw typu fish-eye?
Tutejszyn - Sro 23 Cze, 2010
Mozna sięgnąć po cokolwiek. Nie ma jednego przepisu na udaną fotografię.
bluebird - Sro 23 Cze, 2010
Tutejszyn napisał/a: | Nie ma jednego przepisu na udaną fotografię. |
tutaj pełna zgoda, żeby zrobić fajną fotkę 90% sukcesu to umiejętności i pomysł, a pozostałe 10% to sprzęt fotograficzny
komor - Sro 23 Cze, 2010
bluebird napisał/a: | żeby zrobić fajną fotkę 90% sukcesu to umiejętności i pomysł, a pozostałe 10% to sprzęt fotograficzny |
Tylko proszę już nie wszczynać dyskusji, że nie 10% tylko 30% itd.
|
|