forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do zdjęć reklamowych

Gość - Pon 21 Cze, 2010
Temat postu: Jaki obiektyw do zdjęć reklamowych
Witajcie,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i potrzebuje opinii na temat obiektywu do zdjęć w domowym studio z 2 lub 3 lampami błyskowymi. Zdjęcia zamierzam robić artykułom szkolnym jak pióra czy długopisy i mają być one umieszczone w katalogu produktowym. Jeśli chodzi o aparat to Canon 50D. Z fotografią makro nie mam dużego doświadczenia. Jakie obiektywy możecie mi polecić. Będę wdzięczy za propozycję.
Pozdrawiam

Monastor - Pon 21 Cze, 2010

sliwatojo, pomyśl o Canonie 100 mm F/2.8 albo 60 F/2.8
Gość - Pon 21 Cze, 2010

Oczywiście myślę o dobrym świetle mianowicie F/2.8
Pytanie mam następujące czy robisz zdjęcia tego typu? jaki obiektyw używasz?

sliwatojo, podejrzewam, że przy trzech lampach i fotografowaniu małych przedmiotów w sporym powiększeniu, to światło nie będzie Ci raczej do niczego potrzebne. Przeciwnie, będziesz częściej domykał obiektyw dla uzyskania odpowiedniej głębi ostrości. Przy powiększeniu 1:1 i przysłonie F/2.8 jest ona wręcz papierowa, a Tobie raczej nie chodzi o abstrakcję, tylko faktyczne ukazanie produktów :)

Mam wspomnianego Canona 100/2.8 (tego starszego, nie L-kę) Tego typu fotografią na ogół się nie zajmuję, ale zdarzyło mi się robić studyjne fotki z lampą (mam tylko jedną więc odbijałem od różnych powierzchni). Nie były to jednak długopisy, a krople wody. Coś w tym stylu:

Przyborami do pisania jakoś się nie interesowałem :wink:

revolta - Pon 21 Cze, 2010

fajne zdjęcie z tą kroplą :)
komor - Pon 21 Cze, 2010

Monastor napisał/a:
Przyborami do pisania jakoś się nie interesowałem

A ja owszem. :)

Setka makro o której pisze Monastor, jest bardzo ostra i miło się z nią pracuje. Do fotografii produktowej będziesz ją domykał przynajmniej do f/8 a przy mniejszych przedmiotach może i do f/16 (jeśli będziesz chciał się zbliżyć na minimalny dystans).
Powyższa fotka zrobiona jest właśnie na f/16 i to wcale nie na minimalnej odległości, czyli na maksymalnym powiększeniu, kiedy głębia jest najmniejsza.

Gość - Pon 21 Cze, 2010

komor a jakim obiektywem robiłeś to zdjęcie kredek?

sliwatojo, cały czas mowa jest o setce makro Canona. Dokładnie Canon 100 mm F/2.8 USM macro ;)
To nim są wykonane obydwa zdjęcia dodane do tej pory do tematu.

hijax_pl - Pon 21 Cze, 2010

sliwatojo, wystarczy spojrzeć w exifa..

Producent: Canon
Model: Canon EOS 40D
Obiektyw: EF100mm f/2.8 Macro USM
Długość ogniskowej: 100.0mm
Odległość ostrzenia: 0.39m
Przysłona: f/16.0
Czas ekspozycji: 0.0040s (1/250)
Czułość ISO: 200

B o g d a n - Pon 21 Cze, 2010

sliwatojo napisał/a:
Zdjęcia zamierzam robić artykułom szkolnym jak pióra czy długopisy i mają być one umieszczone w katalogu produktowym. ... Z fotografią makro nie mam dużego doświadczenia. Jakie obiektywy możecie mi polecić.

Może zamiast specjalnego obiektywu makro, pomyśl o zastosowaniu pierścienia pośredniego EF12 II lub EF25.
Nawet z obiektywem EF-S 18-55mm ustawionym na 55mm, uzyskasz wtedy powiększenie odpowiednio 0,64 i 1,00.
Obiektyw i tak musisz domknąć, a statyw i ręka w MF zapewni precyzyjne ostrzenie tam gdzie będziesz chciał.

komor - Wto 22 Cze, 2010

hijax_pl napisał/a:
Odległość ostrzenia: 0.39m

Ożeszty… Mój Lightroom 2 nie podaje mi tego parametru w przypadku RAW-ów z 40D, dopiero w tych z 50D pokazuje. Ciekawe czemu, skoro EXIF zawiera tę informację. :roll:

Gość - Sro 23 Cze, 2010

B o g d a n napisał/a:
pomyśl o zastosowaniu pierścienia pośredniego EF12 II lub EF25.

Czy stosowałeś już ten pierścień, bo powiem szczerze, że nie bawiłem się tym i nie wiem jak to wychodzi. Jeśli masz taki pierścień to podrzuć jakieś fotki. Będę wdzięczny