forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - A 300 - glosna praca

Gość - Wto 22 Cze, 2010
Temat postu: A 300 - glosna praca
Witam serdecznie.
Właśnie wszedłem w posiadanie używanego lustra Sony A300 i zauważyłem iż dosyć głośno aparat pracuje. Nie chodzi mi tu o prace AF, tylko o samo body. Mianowicie:
1. przy wyłączaniu aparatu słychać jakby taki dźwięk potrójnego "tyr tyr tyr". Przy włączaniu jest tylko pojedyncze "pstryk".
2. Przy ustawieniach manualnych np długi czas otwarcia przesłony w czasie gdy przesłona jest otwarta - aparat robi zdjęcie - słychać jakby taki szum.
Czy to jest normalne w modelach sony, czy może aparat jest uszkodzony?
Zaznaczam iż zdjęcia - na tyle co udało mi się aparat przetestować - robione są prawidłowo....
Pzdr.

MC - Wto 22 Cze, 2010

Czy w wizjerze migają po prawej stronie drabinki sygnalizacji pracy SSS?
Szum w trakcie naświetlania jest normalny.

Gość - Wto 22 Cze, 2010

MC napisał/a:
Czy w wizjerze migają po prawej stronie drabinki sygnalizacji pracy SSS?

Jak jest włączony to tak.

MC - Wto 22 Cze, 2010

Uszkodzenie modułu SSS.
Gość - Wto 22 Cze, 2010

Ok , żeby doprecyzować. Miga symbol "rączki" czyli informujący o drganiach, natomiast skala - drabinka - zmienia swoje wartości. Czy w tym czasie drabinka miga jak symbol "raczki", czy świeci ciągle nie pamiętam - sprawdzę po powrocie do domu.
Czy jeżeli zmienia się wartość na drabince to nie znaczy że SSS jednak działa poprawnie?
Pozdrawiam

MC - Wto 22 Cze, 2010

:zalamany:
No to się zdecyduj. Bo jeśli miga rączka to znaczy, że aparat informuje o ryzyku poruszenia. Jeśli miga cała drabinka, to uszkodzona jest stabilizacja.

Ale "tyrkotanie" z reguły oznacza, że stabilizacja padła. Powinno to być "potwierdzone" w wizjerze.
Wydaje mi się, że to co słyszysz to tylko czyszczenie matrycy.

Gość - Wto 22 Cze, 2010

Po powrocie do domu sprawdzę jeszcze raz dokładnie co miga a co nie. Zdecydowanie zmieniają się wartości drabinki.
MC napisał/a:
Wydaje mi się, że to co słyszysz to tylko czyszczenie matrycy.

Czy w takim razie przy wyłączaniu aparatu defaultowo matryca jest oczyszczana?
Dziękuje za pomoc

MC - Wto 22 Cze, 2010

Chyba nie, ale pamiętam, że jakiś tam odgłos był oprócz przeostrzenia obiektywu na nieskończoność.
Gość - Wto 22 Cze, 2010

Sprawdzone. Miga tylko ikona z raczka. Drabinka "zmienia wartości" , czyli aparat nie wskazuje iż stabilizacja padła.
Takie trzykrotne "tyr"występuje przy wyłączaniu aparatu - tak jak pisałem w pierwszym poście...
Czyli wygląda na to iż wszystko jest ok, a ten "podejrzany" dla mnie dźwięk przy wyłączaniu jest normalny? :oops:

ghost - Wto 22 Cze, 2010

przy wyłączaniu = czyszczenie matrycy. norma.
bluebird - Sro 23 Cze, 2010

U mnie w A500 przy wylączeniu jest jedno krótkie "tryk" i chyba tak jak pisze ghost jest to właśnie matryca
Gość - Sro 23 Cze, 2010

bluebird napisał/a:
U mnie w A500 przy wylączeniu jest jedno krótkie "tryk"

Jedno "tryk" to moze byc rownie dobrze trzykrotne "tyr" :wink:
Dziekuje za odpowiedzi. Widze że nie mam czym się przejmować.
A teraz pstrykać, pstrykać, pstrykać.... :grin:

Ktosik - Nie 04 Lip, 2010

przy wyłączaniu i włączaniu ma robić tak jak tobie to normalne :)