|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Dostałem gratis body Canona 300V ?
Smola - Pon 02 Lip, 2007 Temat postu: Dostałem gratis body Canona 300V ? Przy zakupie cyfrowego lustra dostałem gratis body 300V i zastanawiam się nad jego sprzedażą. A może go pozostawić w swoim arsenale.
1. Co sądzicie o tym aparacie?
Jest mocno podstawowy tzn. nie jest to jakiś zaawansowany analog.
2. Jeśli warto go zachować to jaki obiektyw - zoom ( w granicach 30 -200 mm ) najlepiej używany - niedrogi ?
3. Przy założeniu, że go sprzedaje, cena 500 - 600 zł będzie adekwatna?
Aparat jest oczywiście w idealnym stanie i na gwarancji - jakieś 11,5 miesiąca pozostało.
Pozdrawiam
Piotrek
Marian - Wto 03 Lip, 2007 Temat postu: Re: Dostałem gratis body Canona 300V ?
Smola napisał/a: | Przy zakupie cyfrowego lustra dostałem gratis body 300V i zastanawiam się nad jego sprzedażą. A może go pozostawić w swoim arsenale.
| Zależy od cyfry którą masz. Jeśli APS-C to nie sprzedawaj analoga lecz go używaj.
Smola - Wto 03 Lip, 2007
Tak APS-C.
Tylko wiesz Marian 300V to nie EOS 33
Zawsze chciałem mieć analoga, ale trochę wyższą klasę.
sweeps - Nie 12 Sie, 2007
Ja kupiłem eos 300v nowego na gwarancji z nowym obiektywem Canon 38-76mm za 150 zeta na Allegro, wiec nie sądzę abyś sprzedał samo body za 600 zł.
Mariusz Lemiecha - Pon 18 Lut, 2008
Kupiłem niedawno body 300V,w fotojokerze przy ursynowskim Tesco...cena 299zł,oczywiście z gwarancją
Troszkę mi nie pasi jego ergonomia i uzyte materiały,zwłaszcza po przejściu z Nikona.
Wady to gorszy pomiar światła,małe jak dla mnie gabaryty.Podoba mi się przewijanie filmu po założeniu(naświetlone klatki chowane są do kasetki)możliwość zwinięcia przed ostatnim zdjęciem,wielokrotna ekspozycja.
Jest to mój pierwszy zupełnie nowy analog przedtem zawsze sprzęt z drugiej ręki
Smola - Pon 18 Lut, 2008
A nie masz kogos kto chce kupic ? Mam nowke, zostalo z 5 miesiecy gwarancji. sprzedam taniej niz w fotojokerze
Mariusz Lemiecha - Pon 18 Lut, 2008
No niestety,trudno dzisiaj o nabywcę takiego sprzętu.Najlepiej wystawić na allegro bez ceny minimalnej.
muzyk - Nie 11 Paź, 2009
Czy ma ktoś doświadczenie w fotografowaniu Canonem 300?
Chciałem zapytać, czy czasy, które pokazuje automatyka na krajobrazie można ustawić w M, ale z lekkim podwyższeniem wartości tzn. migawkę ewentualnie szybszą, albo przesłonę niższą - mam na myśli zamiast np 5.6, - 8.
Czy próbował ktoś takiego zestawu z obiektywem Sigma 24 f2.8?
Chciałem trochę pofotografować analogiem. Udało mi się kupić EOS 300 za 29 euro do tego właśnie Sigmę 24.
Poza tym prosiłbym w miarę możliwości o ogólne wrażenia na temat tego aparatu, jak np. z czasem do zużycia baterii itp.
Dzięki i pozdrawiam Wszystkich!
anonimus - Pon 12 Paź, 2009
do 3. Za tyle to go nie sprzedasz. Znajomy jakiś czas temu kupił nowego EOS 300 + kit za 200 zł
do 1. Szczerze mówiąc to 300V nie miałem w ręku. Mam na składzie 2 egz. EOS 300. Przypuszczam, że oba aparaty różnią się tylko obudową. Dlatego mogę jedynie coś napisać o starej 300. Ogólnie aparat prawie niezniszczalny. Nawet jak w coś połamiesz to i tak będzie chodził (tak jest z moim, bo spadł). Dla mnie jest to fajne małe i lekkie body. Lepiej mi się go trzyma od Dynaxa 4 (też go mam), który jest odpowiednikiem EOS 300, lepiej pasuje do plecaka niż EOS 30, ale to jest sprawa długości palców i wielkości ręki. Ja aparat trzymam tak jak to się robiło kiedyś wspierając na obiektywie. Ale podam wady, brak możliwości ustawiania pomiaru światła (punktowy itd.) - robi to automatycznie, wolniejszy niż w EOS 30 AF (porównując na tych samych obiektywach), idiotyczne włączanie aparatu, które przy przestawieniu na jakiś program resetuje ustawienia punktu pomiaru ostrości, brak możliwości wyłączenia wstępnego nakręcania błony, brak możliwości wyłączenia zwijania końcówki filmu do kasety, kiepska matówka, trochę głośny. Zalety to: możliwość manualnego ustawiania parametrów (z wyłączeniem sposobu pomiaru światła), dobre ustawianie parametrów światła, współpraca z obiektywami manualnymi M42 (EOS 30 jest gorszy bo wariuje i ustawia czasy z księżyca), długa praca na bateriach.
do 2. W analogach najważniejsze są: błona + obiektyw. Body to marginalna sprawa, najważniejsze by dobrze mierzył światło, dobrze chodził spust oraz realizował duży zakres czasów.
Co ja Ci bym radził? Jeżeli masz cyfrowe body Canona to kup sobie jakieś jasne stałki EF (najlepiej USM). Sprzedawanie tego to nie ma sensu (sam mam wiadro starych aparatów ). No i jeśli do tej pory nie robiłeś analogami to najpierw porób trochę zdjęć i zobacz czy Ci się to podoba. Koniecznie zacznij się też bawić w obróbkę. Zamiast wydawać kasę na lepsze body wyhacz lepiej powiększalnik, zegar ciemniowy i resztę zabawek.
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 13 Paź, 2009 08:41 ]
Zapomniałem o jeszcze jednej wadzie: brak pełnego pokrycia kadru w wizjerze.
muzyk - Pon 19 Paź, 2009
anonimus napisał/a: |
Zapomniałem o jeszcze jednej wadzie: brak pełnego pokrycia kadru w wizjerze. |
Tak jak w innym miejscu napisałem. To jest największa wada tego aparatu (EOS 300), poza tym w zasadzie żadnych zastrzeżeń. Kupiłem to z nie najszerszą Sigmą 24 f.2.8 do zdjęć krajobrazów.
|
|