|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Sony A550 - brzydkie zdjęcia
braianek - Wto 22 Cze, 2010 Temat postu: Sony A550 - brzydkie zdjęcia Sony Alfa A550.
Mam takie pytanie. Jestem posiadaczem Sony A550 aktualnie z kitowym obiektywem. Czytałem sporo opinii na temat tego aparatu i zazwyczaj są opinie że jest to aparat porównywalny z Nikonem D90.
Niestety ale jakość zdjęć które ja robię są bardzo niezadawalające. Jak dla mnie to mój ostatni kompact robi ładniejsze zdjęcia niż ten Sony.
Chodzi mi o wyrażne zdjęcia, a w moim aparacie brak jest takiej wyrazistości na zdjęciu. Czy ja może robię coś żle czy też może mój aparat jest jakiś uszkodzony???
Przy ustawieniu automatycznym- zdjęcia nie są zbyt wyraźne. Próbowałem się bawić ustawiając przesłonę, migawke, ISO, część zdjęć jest ok ale to jest strasznie męczące ustawianie każdego zdjęcia podczas gdy nie ma zbyt wiele czasu. Czy to możliwe aby w trybie Auto większość zdjęć również nie była wyraźna? Na wyświetlaczu w trybie live wszystkie zdjęcia są bardzo ładne a weręcz idealne natomiast po przeniesieniu ich na komputer to poprostu porażka.
Czytająć opinie doszedłem do wniosku że być może jest to wina mojego obiektywu. Kupiłem jaśniejszy ze stałym światłem Taurona 28-75 / F2,8 ale nie na wiele to pomogło.
Może ja mam coś przestawione w aparacie.
Na weekendzie rozmawiałem z panią która robiła zdjęcia na weselach nikonem d60. Robiła w trybie automatycznym oraz czasami używała trybu robienia zdjęć w ruchu. Stosowała obiektyw kitowy a zdjęcia wychodziły jej w powyższych trybach bardzo ładne. Wcale nie bawiła się żadnymi ustawieniami. Zapytałem o opinie i jej opinia była taka iż jest to spowodowane tym iż jest to aparat Sony. Aby dorównał aparatowi Nikon np d90 to musiał by kosztować 3 razy tyle. A to że na wyświetlaczu mam ładne zdjęcia a na komputrze to porażka to jest spowodowane przekłamaniem matrycy no i też tym iż w sony jest używany CMOS.
Czy to jest możliwe i prawdziwe? Czy moze ja coś robię nie tak? Nie chcę używaś trybu RAW z którymi jest zbyt wiele zabawy tylko jpg.
Nie chodzi mi o ustawianie każdego zdjęcia ale o otrzymywanie przynajmniej przyzwoitych zdjęć w trybie auto. Tymczasem z lustrzanki mam zdjęcia gorsze niż z mojego starego aparacika.
Czy mógłby mi ktoś coś doradzić? Sprzedać ten aparat czy może jest jakiś inny sposób? Nie sądzę aby to wynikało jedynie z braku moich umiejętności i cierpliwości ale kto wie.... Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
zug - Wto 22 Cze, 2010
zanim się zacznie
oglądasz w pełnej rozdzielczości ?
wstaw jakieś zdjęcia.
hijax_pl - Wto 22 Cze, 2010
braianek, a jak robisz zdjęcia? Jak pracuje AF?
MC - Wto 22 Cze, 2010
No cóż, "pani robiąca zdjęcia na weselu" wystawia sama sobie świadectwo
Wstaw zdjęcia. Moja opinia jak na razie - 1% szans, że aparat jest uszkodzony. 25% szans, że źle coś jest ustawione. 74%, że to brak umiejętności obsługującego.
D60+kit na wesela to zestaw prawdziwie profi
Djwalkman - Wto 22 Cze, 2010
Tytuł powalający . Może masz włączony manual focus? Pokaż zdjęcia.
MasterB - Wto 22 Cze, 2010
Dajecie się wkręcać
kozidron - Wto 22 Cze, 2010
Djwalkman napisał/a: | Tytuł powalający . Może masz włączony manual focus? Pokaż zdjęcia. |
się nie śmiej, wczoraj takiego użytkownika Sony spotkałem jak w szpitalu robił zdjęcia noworodkowi i cmokał czemu takie rozmazane .......
[ Dodano: Wto 22 Cze, 2010 22:30 ]
MasterB napisał/a: | Dajecie się wkręcać |
MasterB, ale mozna też po spamować
Flashalpha - Wto 22 Cze, 2010
A może to wina tego Taurona
kozidron - Wto 22 Cze, 2010
Flashalpha napisał/a: | A może to wina tego Taurona |
braianek, wrzuć jakieś przykłady na zewnętrzny serwer bo zaraz będą winne jeszcze smerfy i krasnale
braianek - Wto 22 Cze, 2010
Wcale nikogo nie wkręcam. Poprostu chciałem zapytać a jeżeli ktoś poczuł się urażony to sorki. Wcale nie jestem zwolennikiem tej czy innej firmy.
Nie miałem do tej pory do czynienia z lustrzankami, jadę na wakacje i chciałbym mieć fajną pamiątkę.
Problem jest w tym że zdjęcia na wyświetlaczu w trybie live view są naprawde świetne a na komputerku już tak świetnie nie wyglądają. Chociaż być może to jest jedynie moje odczucie. Świetnie wiem że brakuje mi umiejętności więc uprzejmie proszę o nie wypominanie mi już tego. Nie każdy od razu urodził się z aparatem.
Nie mam ustawionego manual focus. Zarówno na aparacie jak i na obiektywie jest przełączone na AF.
Rozdzielczość na monitorze 1024x768.
Jak pracuje AF? Jak mam to określić? Z tego co widzę to dobiera ostrość bez problemu.
W jaki sposób mam zamieścić zdjęcia na zewnętrznym serwerze?
Chyba rzeczywiście brakuje mi praktyki w robieniu tych zdjęć. Pozdrawiam
hijax_pl - Sro 23 Cze, 2010
Zrób zdjęcie i dołącz jako załącznik do postu.
bluebird - Sro 23 Cze, 2010
A masz włączoną stabilizację obrazu?
mavierk - Sro 23 Cze, 2010
braianek, na początek proponuję kupić sobie kilka książek i poczytać. Zarówno po to, aby nauczyć się czegoś o robieniu zdjęć, ale również żeby obyć się z językiem .
A jeśli nie chce Ci się kupować książek, albo chociaż poczytać instrukcję - sprzedaj go, bo lustrzanka wymaga staranności w planowaniu kadru, czy też świadomości, iż tutaj wyraźnie jest w mniejszym zakresie, niż w kompakcie.
No chyba, że nie masz już czasu, ustaw sobie kolorki na Vivid, sharpness na max i będziesz miał zdjęcia kolorowe i ostre, jak z kompaktu.
Dodatkowo ustaw sobie manualny wybór punktu AF - dzięki temu będzie ostre tam, gdzie chcesz (jeśli tylko będziesz pamiętać o tym, żeby ustawiać go przed zrobieniem zdjęcia).
Usjwo - Sro 23 Cze, 2010
mavierk napisał/a: | No chyba, że nie masz już czasu, ustaw sobie kolorki na Vivid, sharpness na max i będziesz miał zdjęcia kolorowe i ostre, jak z kompaktu.
|
W A550 nie ma chyba mozliwosci ustawiania jpg (kiedys probowalem znalezdz w menu u kolegi ktory ma 550), albo ja zle szukalem. Sharpness jest na max defaultowo
MC - Sro 23 Cze, 2010
Usjwo, bzdury piszesz. Oczywiście można ustawić parametry jpg w aparacie.
RB - Sro 23 Cze, 2010
braianek napisał/a: | Poprostu chciałem zapytać
Świetnie wiem że brakuje mi umiejętności więc uprzejmie proszę o nie wypominanie mi już tego. Nie każdy od razu urodził się z aparatem.
W jaki sposób mam zamieścić zdjęcia na zewnętrznym serwerze?
|
Nie widząc zdjęć mało kto będzie w stanie napisac coś sensownego. Na razie nikt Ci niczego nie wypominał, byłes tylko proszony o zamieszczenie zdjęć.
Zdjęcie możesz dołączyć do swojego postu jako załacznik przy odpowiedzi, nalezy tylko uważać na format - nie przekraczaj 1024 pix szerokości i coś około 750 wysokości.
Usjwo - Sro 23 Cze, 2010
MC napisał/a: | Usjwo, bzdury piszesz.. |
To w zasadzie dobrze , bo oznacza ze mozna to zmienic
Jakby ktos mogl "organoleptycznie" wytlumaczyc gdzie to sie robi, bylbym wdzieczny.
MC - Sro 23 Cze, 2010
Fn --> strefa twórcza.
blue2004 - Pią 26 Lis, 2010
Witam Szanowne Gremium.
Niestety muszę również podzielić się niemiłymi doświadczeniami Sony A550 z kitem 18-55.
Można zmieniać wszystkie ustawienia a zdjęcia zwłaszcza z wbudowaną lampą będą nieostre. I nie można powiedzieć że ostrość łapie w innym miejscu, bo tak nie jest. Setki prób, a fotki za każdym razem nie ostre, nie ma bata. Nie da się zrobić zdjęcia np. grupowego by było ostre. Za każdym razem lipa. Przy dobrym świetle na zewnątrz ujdzie ale z lampą porażka. Z kolei z kitem 55-200 o niebo lepiej. Nie miałem jeszcze możliwości przetestować z innym obiektywem o krótszej ogniskowej.
Może ktoś podzieli się doświadczeniem A550 z 18-55 kit i lepszym palnikiem. Może tu leży przyczyna?
Pozdrawiam.
Ktosik - Pią 26 Lis, 2010
Też uważam ze A550 a już zwłaszcza sony nie da się zrobić dobrego zdjęcia. Dlatego apeluje do wszystkich użytkowników systemu alfa: oddajcie ten niepotrzebny złom mnie, ja je zutylizuje za darmo (koszt pokryliście przy zakupie) i wykonam okolicznościowy ukłon.
Z góry dziękuje wszystkim darczyńcom.
kasiakaaz - Sob 27 Lis, 2010
Ktosik, ja Ci swojej nie oddam...
blue2004, tradycyjnie, wstaw jakieś zdjęcia - trudno gdybać.
kozidron - Sob 27 Lis, 2010
kasiakaaz napisał/a: | blue2004, tradycyjnie, wstaw jakieś zdjęcia - trudno gdybać. |
kasiakaaz, dokładnie, no może jeszcze okaże się, że nie trzeba zdjęć wklejać tylko wystarczy instrukcję obsługi przeczytać i jakąś książeczkę o podstawach foto.
Jak zwykle to zawsze jest winien sprzęt, nigdy nie użytkownik.
Ktosik - Sob 27 Lis, 2010
kasiakaaz, szkoda ... trochę liczyłem na liczny odzew posiadaczy Sony, a jakaś zapasowa puszka by się zawsze przydała. Ale poczekam, jeszcze nic straconego.
|
|