|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Wskaźnik laserowy
Pstryczek - Pią 25 Cze, 2010 Temat postu: Wskaźnik laserowy Nabyłem za 12 zł mactronic laser LED 113. To taka fajna latareczka LED z wbudowanym czerwonym wskaźnikiem. Musze przyznać, że to przyjemny gadżecik jak za tę cenę
Gdy zapadł mrok pozwoliłem sobie na małą próbę możliwości "laserka" i o dziwo to maleństwo daje bardzo wyraźny punkcik na dystansie do ok. 50 metrów. Nawet na 100 m jest w nocy gołym okiem dobrze widoczny, a z pomocą lornetki przekonałem się, że nawet na ok. 200 m daje radę dolecieć.
Strach pomyśleć jakie "spustoszenie" sieje zielony wskaźnik przyzwoitej jakości Słyszałem, że są one znacznie wyraźniejsze od czerwonych. Ponoć nawet w słoneczny dzień dobrze widać punkt odbicia, a w nocy nawet sam promień, przez co używany jest w astronomii jako wskaźnik. Zasięg podobno może dochodzić do kilku kilometrów. Ciekaw jestem jak to w praktyce wygląda. Mieliście styczność z takim ?
hijax_pl - Pią 25 Cze, 2010
Tak. Mam właśnie zielony i faktycznie w nocy widać bardzo dobrze promień. Można sobie ładnie rozmawiać o gwiazdach wskazując na nieboskłonie tą, o której się mówi
Pstryczek - Pią 25 Cze, 2010
Jaki miał realny zasięg ? Podobno fajnie efekty można robić np. na spokojnej tafli jeziora po zmroku
hijax_pl - Pią 25 Cze, 2010
Tak na oko parę kilometrów, może 10?
Jak wrócę do domu mogę podać jakiej jest mocy.
Pstryczek - Pią 25 Cze, 2010
10 km, no nieźle. Możesz napisać jaki to model ?
Z tego co czytałem to zielone dostępne u nas są to niebezpieczne zabawki (klasa 3B) http://pl.wikipedia.org/w...C5.84stwo_pracy więc można na nie spojrzeć tylko 2 razy, raz jednym a raz drugim okiem
[ Dodano: Pią 25 Cze, 2010 20:25 ]
Przydatny link o zielonych laserach http://www.torch.pl/forum...158.0;topicseen
hijax_pl - Czw 01 Lip, 2010
Pstryczek napisał/a: | 10 km, no nieźle. Możesz napisać jaki to model ? |
Eeee.. dałem ciała.. 1km... nie 10
Modelu nie mogę podać bo to jakiś noname
Gottfried - Sro 28 Lip, 2010
Wie ktoś może, czy zielony laser jest widoczny przez zwierzęta?
ghost - Sro 28 Lip, 2010
zależy od mocy lasera i grubości zwierzaka
Gottfried - Sro 28 Lip, 2010
Czyli pewnie jest, dzięki
Ktosik - Sro 28 Lip, 2010
ghost, buahahaaaa
Sajgon - Czw 29 Lip, 2010
Chyba jednak nie jest
|
|