forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron 17-50/2.8 - ze stabilizacją czy bez?

Gość - Sob 26 Cze, 2010
Temat postu: Tamron 17-50/2.8 - ze stabilizacją czy bez?
Witam.
Zdecydowałem się zakupić Tamrona 17-50 lecz nie wiem czy bardziej opłaci się kupić wersję ze stabilizacją czy starszą bez? Mój dylemat polega na tym, że nie zależy mi wcale na tej stabilizacji tylko na tym aby kupić wersję bez błędów BF, FF. Słyszałem, że różne wersje się trafiają. Tylko czy są jakieś dane czy statystyki czy np. w nowej wersji Tamrona nie ma tej wady, albo czy jest rzadziej spotykana niż w wersji starszej? Niestety jestem zmuszony do zakupu w sklepie internetowym i samemu nie będę miał możliwości sprawdzenia tego obiektywu. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje.

[ Dodano: Sob 26 Cze, 2010 01:06 ]
Chyba ludzie śpią :roll: DOBRANOC

komor - Sob 26 Cze, 2010

janosik28hb napisał/a:
czy bardziej opłaci się kupić wersję ze stabilizacją czy starszą bez?

Opłaci to się pieniądze wrzucić na lokatę. :) Kupno obiektywu to wydatek, dla niektórych inwestycja.
Co do większej/mniejszej szansy na FF/BF to nie ma chyba wiarygodnych danych czy nowy Tamron różni się tu czymś od starego. Szkoda, że nie ma testu na Optycznych, można by porównać wyniki pod względem optycznym chociaż.

Sunders - Sob 26 Cze, 2010

janosik28hb napisał/a:
czy są jakieś dane czy statystyki czy np. w nowej wersji Tamrona nie ma tej wady, albo czy jest rzadziej spotykana niż w wersji starszej? Niestety jestem zmuszony do zakupu w sklepie internetowym

IMO nie ma znaczenia, którą wersję kupisz-i tak musisz sprawdzić w ciągu 10 dni po zakupie.

bacruk - Sob 26 Cze, 2010

janosik28hb napisał/a:
Niestety jestem zmuszony do zakupu w sklepie internetowym

Całe szczęście :smile:
Masz aż 10 dni na sprawdzenie a nie szansę w sklepie.

Jak różnica w cenie nie sprawia Ci porblemu to kup nowszy.
Sprawdzałem jeden i drugi. Optycznie bez istotnej różnicy, AF ciszej pracuje w VC szybkość i celność porównywalna, z VC jest masywniejszy, VC lepiej mieć nawet przy tych ogniskowych - wyłączyć zawsze można :wink:

P_M_ - Sob 26 Cze, 2010

A najlepiej wpisac w google "tamron od cichego". Sa tez inni sprawdzeni sprzedawcy. Wystarczy poszukac.
Ja osobiscie sklanialbym sie ku starszej wersji. Przy takich ogniskowych stabilizacja mi nie jest potrzebna, a roznica w cenie znaczna. Gabaryty nowego tez wieksze, a silnik - jak zwykle - kiepski.
Osobna kwestia, jak juz wspomniano, jest jakosc optyki. Moze kiedys nowy tamron trafi do Arka na warsztat. Oby szybko.

rosim - Nie 27 Cze, 2010

Zgadzam się z poprzednikiem, kupilem niedawno 17-50 starą wersję od Cichego - jak dla mnie ta wstepna selekcja, którą Kuba wykonuje sprawia się doskonale - miałem poprzednio 2 tamrony 17-50, w tym jeden był kupiony w innym sklepie i jednak ten po selekcji Cichego znacznie "odstaje" na plus, przede wszyskim niesamowicie ostry.
Gość - Nie 27 Cze, 2010

Dziękuję Wszystkim za porady. Pozdrawiam
bacruk - Nie 27 Cze, 2010

Może się mylę ale jedno mnie niepokoi ze starą wersją... im dłużej czekamy po zaprzestaniu produkcji tym wiecej na rynku pozostanie do kupienia sztuk, które komuś nie spasowały... niestety tak czy inaczej trzeba wybierać.
Sorryyy, zbyt często wybrzydzałem aby tak luźno przejść do porządku dziennego nad tematem.
Szczęścia życzę :wink:

Gość - Pon 28 Cze, 2010

Dzięki wielkie. Też mam takie przypuszczenia, że starszy model będzie leżakować troszkę i może być przebrany. Pozdrawiam
P_M_ - Pon 28 Cze, 2010

To pisz do Cichego. Jak ma, to sprzeda i kropka. Nie ma, to bedziesz sie wtedy zastanawial.
hucpa - Sro 07 Lip, 2010

Ja również stałem przed takim wyborem. Na szczęście ktoś na optyczne.pl wrzucił link z samplami . Absolutna rewelacja - po lewej ustawiamy parametry starej wersji, po prawej ze stabilizacją, oczywiście takie same, żeby to miało sens :-) Widzimy wycinek tablicy starego obiektywu, po najechaniu strzałeczka wskazuje na prawo, czyli widać zdjęcie z nowego. Porażka. Zamówiłem starą wersję.
bacruk - Czw 08 Lip, 2010

hucpa, generalizacja :roll:
Znowu wychodzi rozrzut jakościowy pomiędzy egzemplarzami.
Pewnie śmiało można zainicjować odwrotną konfigurację.
Przeszło przez moje ręce kilka sztuk i starego i nowego Tamiego.

Oczywiście kupiłeś sztukę z koszyka tych lepszych? :wink:

Sajgon - Czw 08 Lip, 2010

hucpa, nie zdziw się jeśli twoja wersja będzie taka jak tego sampla z VC, czego oczywiście Ci nie życzę :wink:
hucpa - Czw 08 Lip, 2010

bacruk napisał/a:
Oczywiście kupiłeś sztukę z koszyka tych lepszych? :wink:

Od Cichego, jeśli ma to jakieś znaczenie :mrgreen:

Sajgon - Pią 09 Lip, 2010

hucpa napisał/a:

Od Cichego, jeśli ma to jakieś znaczenie :mrgreen:

To daj znać co Ci przysłał.

Radeczek - Pią 09 Lip, 2010

a sprawdzeni sprzedawcy sigmy >?
komor - Pią 09 Lip, 2010

Na terenie całej galaktyki mamy wymieniać czy podasz gdzie mieszkasz? :)
Bo sprawdzeni jeśli chodzi o Sigmę to dla mnie tacy w fizycznym sklepie, nie w internecie. Żebym mógł przymierzyć i przestrzelać.

Radeczek - Sob 10 Lip, 2010

najbliżej koszalina
gepard78 - Pią 06 Sie, 2010
Temat postu: Który rzeczywiście lepszy?
Który bardziej polecacie?
Tamron AF 17-50 mm F: 2,8
czy ze stabilizacją
Tamron 17-50 mm F/2.8 VC
Zaznaczam że zaczynam z lustrzankami i nie jestem profesjonalistą (jeszcze);)

Dzięki za podpowiedź:)

komor - Pią 06 Sie, 2010

gepard78, taki temat już był. Scalam. Poczytaj posty z poprzedniej strony.
jaromyre - Pon 15 Lis, 2010
Temat postu: Tamron 17-50 2,8 ze stabilizacja czy bez?!
Witam! Chciałbym poznać opinię użytkowników obu szkieł, bądź osób, które potrafią mi opowiedzieć o różnicach pomiędzy jednym (Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)) a drugim (Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC) obiektywem. Przede wszystkim interesują mnie różnice optyczne, to że jeden ma stabilizację to wiem ;P.
Dzięki wielkie!

komor - Pon 15 Lis, 2010

jaromyre, temat już był, więc scalam, poczytaj poprzednie dwie strony, może ktoś coś jeszcze doda, minęło parę miesięcy.
jaromyre - Pon 15 Lis, 2010

Dzięki, niewiele się działo w temacie, może ktoś faktycznie coś doda?!
muzyk - Pon 15 Lis, 2010

Porównanie bez VC i z VC.