forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Konwerter Raynox MSN 202!

Wolverine1976 - Sob 26 Cze, 2010
Temat postu: Konwerter Raynox MSN 202!
Witam,

Będę bardzo wdzięczny za jakieś uwagi w kwesti współpracy konwertera Raynox msn 202 z lustrzanką i obiektywami: 50-200 mm, 17-50mm, 50mm???Założyłem coś takiego na Tamrona 17-50 i co dałej??Gdzie mam próbować łapać ostrość?Z jakiej odległości? Naczym stestowac najlepiej? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

edmun - Sob 26 Cze, 2010

O ile kojarzę jest to konwerter makro. Najłatwiej będzie jeśli założysz na obiektyw (niech będzie ten 17-50), po czym przełączysz na manual focus i metodą bliżej/dalej od obiektu odsuwać się i przybliżać. W okolicy od 5 do 20 cm powinieneś znaleźć ogniskowanie takiego zestawu, czyli zauważysz gdzie jest głębia ostrości. Jest ona na tyle mała, że za pierwszym razem nawet nie wiadomo jak robić zdjęcia z Raynoxem, ale kwestia wprawy i przyzwyczajenia.

Podsumowując:
Zakładasz raynoxa, wyłączasz AF, przykładasz aparat do oka i metodą przybliżania i oddalania się od czegoś próbujesz znaleźć ostrość.

Wolverine1976 - Nie 27 Cze, 2010

ok. tak zrobiłem i faktycznie coś tam zaczyna się dziać:-) wielkie dzieki za podpowiedź.
Pozdrawiam,

suffka - Sro 21 Lip, 2010

ja mam raynoxa, używam od wielkiego dzwonu, jak mi sie już załaduje odpowiedni poziom cierpliwości ;-) od ostatniego używania.
głębia rzeczywiście, jak mówi edmun, jest mikroskopijna, ale za to efekty mogą być megaciekawe.
z ręki to tak 3/4 zdjęć nie wyjdzie, reszta może i nawet ostra ale słabo z jej celnością. no chyba, że ja mam takie niezrównoważone ręce ;-)
powodzenia! :lol: