|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Konwerter Raynox MSN 202!
Wolverine1976 - Sob 26 Cze, 2010 Temat postu: Konwerter Raynox MSN 202! Witam,
Będę bardzo wdzięczny za jakieś uwagi w kwesti współpracy konwertera Raynox msn 202 z lustrzanką i obiektywami: 50-200 mm, 17-50mm, 50mm???Założyłem coś takiego na Tamrona 17-50 i co dałej??Gdzie mam próbować łapać ostrość?Z jakiej odległości? Naczym stestowac najlepiej? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
edmun - Sob 26 Cze, 2010
O ile kojarzę jest to konwerter makro. Najłatwiej będzie jeśli założysz na obiektyw (niech będzie ten 17-50), po czym przełączysz na manual focus i metodą bliżej/dalej od obiektu odsuwać się i przybliżać. W okolicy od 5 do 20 cm powinieneś znaleźć ogniskowanie takiego zestawu, czyli zauważysz gdzie jest głębia ostrości. Jest ona na tyle mała, że za pierwszym razem nawet nie wiadomo jak robić zdjęcia z Raynoxem, ale kwestia wprawy i przyzwyczajenia.
Podsumowując:
Zakładasz raynoxa, wyłączasz AF, przykładasz aparat do oka i metodą przybliżania i oddalania się od czegoś próbujesz znaleźć ostrość.
Wolverine1976 - Nie 27 Cze, 2010
ok. tak zrobiłem i faktycznie coś tam zaczyna się dziać:-) wielkie dzieki za podpowiedź.
Pozdrawiam,
suffka - Sro 21 Lip, 2010
ja mam raynoxa, używam od wielkiego dzwonu, jak mi sie już załaduje odpowiedni poziom cierpliwości od ostatniego używania.
głębia rzeczywiście, jak mówi edmun, jest mikroskopijna, ale za to efekty mogą być megaciekawe.
z ręki to tak 3/4 zdjęć nie wyjdzie, reszta może i nawet ostra ale słabo z jej celnością. no chyba, że ja mam takie niezrównoważone ręce
powodzenia!
|
|