|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Praktica BM-----> D90
PiotrOs - Pon 28 Cze, 2010 Temat postu: Praktica BM-----> D90 Mam nadzieje, ze ktos podpowie...nie udalo sie wyguglac rozwiazania.
Otoz posiadam aparat Praktica BM Electronic wykonany oczywiscie w Trabantlandzie. Do tego ponizsze szkielka:
- CZJ Prakticar 1:2.8, 20mm MC
- CZJ Vario Prakticar 4/80-200 MC
- Maginon -serie G MC 28-70mm
Czy szkielka te da sie podpiac do D90? Duzego Karla szkoda szczegolnie, z Maginonem tez spedzilem wiele sympatycznych chwil.
Slyszalem opinie, ze Praktica B to niemal to samo, co Pentax K i mogloby zaskoczyc z przejsciowka odpowiednia.
hijax_pl - Pon 28 Cze, 2010
PiotrOs napisał/a: | Slyszalem opinie, ze Praktica B to niemal to samo, co Pentax K i mogloby zaskoczyc z przejsciowka odpowiednia. |
Tak, ale nie będziesz miał ostrzenia na nieskończoność. Między Nikon F a BM jest całe 2mm różnicy w odległości bagnet-matryca. A to baaaardzo dużo.
PiotrOs - Pon 28 Cze, 2010
hijax_pl napisał/a: |
Tak, ale nie będziesz miał ostrzenia na nieskończoność. Między Nikon F a BM jest całe 2mm różnicy w odległości bagnet-matryca. A to baaaardzo dużo. |
Nawet jak to odpadnie, troche zastosowan jeszcze zostanie
kaliber99 - Wto 19 Paź, 2010 Temat postu: obiektyw Jestem początkujący. Może ktoś mi podpowie czy jest możliwość podłączenia obiektywu od praktici bc1(mocowanie na bagnet), do nikona d90. Jeżeli tak to w jaki sposób. Dzięki.
hijax_pl - Sro 20 Paź, 2010
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11823
|
|