|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Sony A450 - test cyfrowej lustrzanki
sz.starczewski - Pon 28 Cze, 2010 Temat postu: Sony A450 - test cyfrowej lustrzanki Zapraszamy do lektury testu aparatu Sony A450 oraz dyskusji na jego temat.
http://www.optyczne.pl/12..._DSLR-A450.html
MC - Pon 28 Cze, 2010
Interesujące. Ta sama matryca a szum w rawach inny?
Marian - Pon 28 Cze, 2010
Skoro po raz kolejny pojawia się wpływ podnoszenia lustra, to czy rozważaliście testowanie aparatów mających podnoszenie lustra, bez włączenia tej opcji?
Oczywiście jako dodatkowego testu zapewniającego porównywalność z aparatami nie mającymi podnoszenia lustra.
ghost - Pon 28 Cze, 2010
MC napisał/a: | Interesujące. Ta sama matryca a szum w rawach inny? |
kiepskie porównanie, bo nasycenie kolorów jest kompletnie inne
P_M_ - Pon 28 Cze, 2010
Dziwnie to wyglada. Nikony d90, d300 i d5000 az tak sie nie roznia.
Czyzby nadeszly czasy wkladania drugiego sortu matryc do tanszych modeli?
moronica - Pon 28 Cze, 2010
no z tego co wiem to te modele wlasnie maja ta sama matryce i nie byly pierwszymi, w ktorych sie na to zdecydowano, wiec te czasy to juz nadeszly kawalek czasu temu nie ma po co kilka razy projektowac matryce 12mpix aps-c
kozidron - Wto 29 Cze, 2010
wzbudziła we mnie uśmiech analiza w podsumowaniu, znaczy próba zrozumienia "ruchów" sony do jakiego klienta ma trafić ten model. Ja bym tego nie analizował, bo prawdopodobnie fachoffcy z marketingu Sony sami dokładnie nie wiedzą(a nasz grajdołek mają w poważaniu) a przeciętny konsument (nie mający pojęcia o fotografii) i tak się nie pokusi o analizę.
p.s. komentarz ten napisałem w odniesieniu do konsumenta w naszym kraju.
ghost - Wto 29 Cze, 2010
za to pozowanie na zblazowanego obserwatora rynku foto zawsze w cenie
mnie ciekawi czemu na chustce w a450 kolory mają wokół 185:45:45, w a550 wokół 135:65:45
niebieski na niebie to 100:150:170 vs 145:160:160.
w części o balansie bieli nie znalazłem zaznaczenia różnic w nasyceniu kolorów.
no to o co chodzi? i skoro bawimy się w laboratorium.. to jak się to ma do szumu?
Marian - Wto 29 Cze, 2010
ghost ton w jakim zgłaszasz swoje pretensje jest po prostu niegrzeczny. Czy ty im płacisz za ten test i przed zapłatą określiłeś czego od nich wymagasz?
ghost - Wto 29 Cze, 2010
ale to nie moja sprawa żeby dbać o wysoką jakość testów na optycznych. ja widzę różnicę między a450 a 550/50D. zmierzyłem z nudów i dla czerwonego potrafi ona wynieść 50%. więc pytam skąd się to bierze, skoro oba aparaty podobnie odwzorowują kolory.
jeżeli optyczni nie chcą takich pytań - niech nie prowadzą forum
no i pytanie było nie do Ciebie, tylko do autora / innego redaktora.
Szabla - Wto 29 Cze, 2010
kozidron napisał/a: | Ja bym tego nie analizował, bo prawdopodobnie fachoffcy z marketingu Sony sami dokładnie nie wiedzą(a nasz grajdołek mają w poważaniu) a przeciętny konsument (nie mający pojęcia o fotografii) i tak się nie pokusi o analizę. |
Cóż za bystra egzegeza
Marian - Wto 29 Cze, 2010
ghost przypuszczam że jednak widzisz różnicę między obcesowym zadawaniem pytań a próbą uzyskania odpowiedzi. Czy pytający robi komuś łaskę zadając pytanie obcesowym tonem? Tylko na to chciałem zwrócić uwagę. Szanujmy wysiłek robiących testy również formą zadawanych pytań, no chyba że nie chodzi nam o uzyskanie odpowiedzi lecz o "wylanie swojej żółci".
ghost - Wto 29 Cze, 2010
skoro optyczni zwykle rozważają, czy raw jest wyostrzany, to dziwi mnie pominięcie rozbieżności w nasyceniu. jeżeli jpgi z 550 i 450 wyglądają podobnie, to skąd różnica w RAWach?
a co do oceny moich intencji i tonu - proszę zaprzestań, bo racji nie masz.
komor - Wto 29 Cze, 2010
ghost, które konkretnie zdjęcia masz na myśli, pisząc o chustce i niebie?
ghost - Wto 29 Cze, 2010
dziewczynę z oliwy, sekcja jakość i szum, iso200.
Szabla napisał/a: | Cóż za bystra egzegeza |
Szabla, cóż za trafnie dobrany termin .....pewnie głęboko utajniona jest grupa docelowych odbiorców tego modelu...hehe....było jak w dym, że Ci się czkawką odbije nawet jak wypowiedź tyczy się komentu do testu.... musisz wyluzować bo jak wyjdzie A480 i A490 to się rozchorujesz....
komor - Wto 29 Cze, 2010
ghost napisał/a: | dziewczynę z oliwy |
Nawiasem mówiąc namierzyłem tę oliwę w moim sklepie spożywczym, więc być może kupię w celu własnego weryfikowania testów na Optycznych…
Idę patrzeć co za kolory żeś tam wypatrzył.
Edit: a czyli chodzi o tę ewidentną i widoczną gołym okiem różnicę w kolorach. No właśnie, to często widać w testach Optycznych, pomiędzy różnymi modelami. Podobnie jak tajemnicza zmiana kolorów tablicy Stouffer T4110, którą czasem widać w okolicy ISO 1600. W teście A450 inne kolory są w ISO 200–800, a inne wyżej.
ghost - Wto 29 Cze, 2010
nie śledzę testów aż tak dokładnie
mamy a550 i a450. podobne modele. w jpgach nasycenie podobne. w rawach kompletnie inne.
wg testu aparaty podobnie oddają nasycenie barw.
no to podobnie czy nie? aparat przesyca rawa a jpga nie?
po prostu nie rozumiem.
Szabla - Wto 29 Cze, 2010
kozidron napisał/a: | pewnie głęboko utajniona jest grupa docelowych odbiorców tego modelu...hehe....było jak w dym, że Ci się czkawką odbije nawet jak wypowiedź tyczy się komentu do testu.... musisz wyluzować bo jak wyjdzie A480 i A490 to się rozchorujesz.... |
Grupą docelową są ludzie. Ludzie chcący fotografować.
Jestem wyluzowany - dlatego bawią mnie Twoje komentarze.
[ Dodano: Wto 29 Cze, 2010 19:19 ]
komor napisał/a: | W teście A450 inne kolory są w ISO 200–800, a inne wyżej. |
Nasycenie barw często słabnie powyżej ISO 1600.
Szabla napisał/a: | dlatego bawią mnie Twoje komentarze. |
nawzajem
Szabla, jednak wydaje mi się, że nie jesteś wyluzowany ......bo mój koment był do testu a dokładnie do podsumowania, w którym autor stara się "określić grupę docelową" a mi się właśnie wydaje, że u nas to bezcelowe, jednak Szabla niewątpliwie zgodzę się z Tobą, że ten aparat trafi do ludzi i właśnie dalej się upieram, że szkoda czasu na dochodzenie do konkretnie których, bo jak tester z optycznych ma to wiedzieć jak TY tego nie wiesz... a "ludź" (jak sam napisałeś) to dość szeroki opis konkretnego konsumenta
Szabla,
komor - Wto 29 Cze, 2010
To ja już proszę na temat testu i aparatu, panowie.
Szabla - Sro 30 Cze, 2010
Szczerze mówiąc, testem jestem nieco rozczarowany.
Porównując dwa aparaty zawsze robię to w tym samym czasie i miejscu - dwa porównywane zdjęcia różni co najwyżej kilka minut. Wszystkie ustawienia muszą być jak najbardziej zbliżone (przy porównaniu A550/A450 MUSZĄ być identyczne), chociaż w lustrzankach różnych producentów odwzorowanie barw przy ustawionych tych samych temperaturach barwowych bywa różne. Podobnie jest z ostrością i kontrastem.
Powyższe uwagi dotyczą głównie JPEGów, ale jeżeli w dwóch porównywanych aparatach mamy różne ustawienia, to trudno mówić o teście.
Takie jest moje zdanie, do którego mam prawo.
ghost - Wto 06 Lip, 2010
ja ciągle chętnie bym usłyszał jakieś stanowisko testujących.
Szabla - Wto 06 Lip, 2010
ghost, nie jątrz...
Zrób własne testy
ghost - Wto 06 Lip, 2010
mam tylko a230
[ Dodano: Wto 06 Lip, 2010 19:13 ]
to jeszcze tak
z tej dwójki, a450 i a230:
mniej szumi a230, znacznie lepiej od 1000D i d3000:
i całkiem podobnie do a550:
a minimalnie gorzej od d300
dla mnie dziwne rzeczy wam wychodzą z tych wykresów.
|
|