|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzêtu i usterki - Awaria Alphy 200/Pad³y przyciski
Adrianmeister - Wto 29 Cze, 2010 Temat postu: Awaria Alphy 200/Pad³y przyciski Witam! W mojej 2-setce pad³y wszystkie przyciski po za spustem, Af-Mf, ko³em wyboru programu i pier¶cieniem wyboru punktu AF. Sta³o siê to dosyæ nagle, zrobi³em kilka zdjêæ wy³±czy³em aparat i po chwili kiedy chcia³em obejrzeæ zdjêcia guziki ju¿ nie reagowa³y. Aparat nie upad³ ani nic w tym stylu, zdjêcia wykonywa³em na l±dzie ale wcze¶niej kilka godzin spêdzi³em na wodzie( aparat by³ dobrze zabezpieczony i nie zamók³). Zdjêcia mogê robiæ ale tylko na programach Auto, Sport itp. oczywi¶cie bez mo¿liwo¶ci zmiany funkcji przypisanych do zdech³ych guzików, w trybach A, S, M praktycznie nie da siê wykonaæ zdjêcia poniewa¿ przycisk AEL jest jak by ci±gle zablokowany przez co kontrolowaæ mogê wy³±cznie albo migawkê albo przes³onê a ekspozycja pozostaje ta sama. Mówi±c krótko nie dzia³a! Zmienia³am bateriê, kartê, obiektyw i dla pewno¶ci suszy³em aparat- ¿adnej reakcji. Je¿eli kto¶ wie jak temu zaradziæ to proszê o pomoc. Serwis serwis... aparat ma juz spory przebieg(nie mogê go nawet sprawdziæ) wiêc koszt naprawy prawdopodobnie zbli¿y siê do po³owy warto¶ci puszki. Z drugiej strony to nawet dobrze bo mam ju¿ do¶æ ci±g³ego myd³a, g³o¶nej pracy, plastykowej zabawki i tragicznych szumów:)
lupo57 - Wto 29 Cze, 2010
poradzi³bym serwis, ale id¼ do sklepu
FotoTomek - Pi± 02 Lip, 2010
Nie wiem, jaka jest konstrukcja tej puszki, ale przychodzi mi do g³owy taka przyczyna: wszystkie przyciski s± pod³±czone do p³yty g³ównej (je¶li co¶ takiego istnieje) jednym kablem/ta¶m±/wi±zk±. Wystarczy, ¿e taki przewód wysunie siê z gniazda na p³ycie i wszystkie przyciski przestaj± dzia³aæ. Je¶li by tak by³o, to naprawa by³aby banalna. Trzeba tylko znale¼æ magika, który rozbierze aparat i zajrzy do ¶rodka.
hijax_pl - Pi± 02 Lip, 2010
FotoTomek napisa³/a: | aka jest konstrukcja tej puszki, ale przychodzi mi do g³owy taka przyczyna: wszystkie przyciski s± pod³±czone do p³yty g³ównej (je¶li co¶ takiego istnieje) jednym kablem/ta¶m±/wi±zk±. Wystarczy, ¿e taki przewód wysunie siê z gniazda na p³ycie i wszystkie przyciski przestaj± dzia³aæ. |
Dodam tylko, ¿e w kompakcie mojego syna (tej samej firmy) w³a¶nie tak siê sta³o. Efektem by³o to ¿e wiêkszo¶æ klawiszy nie dzia³a³o, a w kilku siê pozmienia³y funkcje, np zoom+ zamienia³ siê w power
naprawa, tak jak mówi FotoTomek banalna, jednak serwis za¿yczy³ sobie 200z³, czyli 3/4 warto¶ci aparatu
I ¿eby nie by³o nie¶cis³o¶ci ta¶ma wysunê³a siê sama..
ghost - Pi± 02 Lip, 2010
csi o ile siê nie mylê wycenê robi za free. generalnie mamy mnóstwo tu fachowców i znawców sprawy.. ale chyba najlepiej wej¶æ na http://e-csi.pl, zadzwoniæ pod numer podany na stronie http://www.e-csi.pl/pl/wysylka.html i dowiedzieæ siê ile wyniesie przesy³ka.
|
|