forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - teleobiektyw do przyrody (Sony A300)

Thunderbird - Sro 30 Cze, 2010
Temat postu: teleobiektyw do przyrody (Sony A300)
Witam potrzebuję Waszej rady w wyborze teleobiektywu do Sony'ego A300. Dotychczas wpadła mi w oko najbardziej Sigma 70-300 z APO, a co wy byście radzili?
MC - Sro 30 Cze, 2010

By się przydało napisać ile chcesz wydać. Bo ja polecam Sony 70-400 :twisted:
Thunderbird - Sro 30 Cze, 2010

noo mój budżet jest skromny, do 700zł

Ogólnie to nie kupuję nowego obiektywu, tylko szukam okazji na allegro.

MC - Sro 30 Cze, 2010

No to ta Sigma lub Tamron 70-300. Trochę na jego temat można wyczytać.
lolek88 - Sro 30 Cze, 2010

Jak szukasz okazji na allegro to może jakaś Minolta? Przykładowo słynna Flinta (70-210/4) albo jak trzeba dłużej to 100-300/4.5-5.6?
Thunderbird - Sob 03 Lip, 2010

Mam pytanie, bo jest wyraźna różnica cenowa pomiędzy obiektywami z APO i bez. Czy APO jest ważnym elementem obiektywu wg was?
Sunders - Sob 03 Lip, 2010

Thunderbird napisał/a:
Czy APO jest ważnym elementem obiektywu wg was?

Tak.
APO to skrót od APOchromatyczny=zbudowany tak aby możliwie najlepiej skorygować CA / http://optyczne.pl/7-słow...romatyczna.html /.

oranżewski - Sob 03 Lip, 2010

apochromat w tym modelu dużo daje. na zdjęciu z sigmy 70-300 bez apo widać aberrację, a w tym samym ujęciu z sigmy 70-300 apo aberracji nie ma (patrząc na crop 100%). chcesz, to mogę wrzucić sample.
Thunderbird - Sob 03 Lip, 2010

Z chęcią zobaczę!
oranżewski - Sob 03 Lip, 2010

kliknij ^, by zobaczyć w pełnym rozmiarze.

może aż tak wielkiej różnicy nie ma, ale na pewno duża jest :)

jak podpiąłem tą bez apo, to pierścień ogniskowej się zacinał, nie chodził płynnie. to było wkurzające. w tej z apo nie zacina się.

Thunderbird - Nie 04 Lip, 2010

No to w takim razie muszę szukać okazji. Ostatnio Sigma 70-300 z APO DG makro była za 480 zł... Szkoda tylko że sprzedawca zakończył aukcję przed czasem.
Baku - Pon 05 Lip, 2010

A czy przypadkiem te Sigmy nie cierpiały na jakieś problemy z zębatkami?
Przed zakupem używki na pewno warto przetestować mechaniczną sprawność obiektywu a najlepiej kupować coś, co ma jeszcze gwarancje.

MC - Pon 05 Lip, 2010

Zgadza się. Czasami zębatki padają. Taka ich uroda.
Thunderbird - Pon 05 Lip, 2010

Dobrze, że powiedzieliście o tym, jak przyjdzie przesyłka to sprawdzę obiektyw.

[ Dodano: Pią 09 Lip, 2010 21:37 ]
Co sądzicie o tym: http://allegro.pl/item113...acro_super.html

MC - Sob 10 Lip, 2010

To jakaś starsza wersja. Ja jej nie znam. Do końca aukcji pozostało jeszcze kilka dni, a już prawie 500zł. Za 650 zdarza się kupić nowszą wersję. Ewentualnie polować na Tamrona 70-300.
Sunders - Sob 10 Lip, 2010

IMO lepiej kupić nowego tamrona AF 70-300 Di LD Macro z gwarancją, niż używaną sigmę 70-300APO, tym bardziej że jest 10-cio letnia i taki opis wzbudza jednak moje wątpliwości:"Sprzęt jest sprawnym, ostrzy, soczewki czyste, jednak nie mam możliwości zrobienia nim zdjęć. Nie posiadam cyfowej lustrzanki w tym systemie."
:???: :wink:

Thunderbird - Pon 19 Lip, 2010

A czy jest duza roznica w jakosci miedzy nowym tamronem AF 70-300 Di LD Macro, a sigma 70-300APO ? Sigma jest dla mnie troche za droga. :razz:
oranżewski - Pon 19 Lip, 2010

jest. sigma jest bardzo dobrze wykonana. no i oczywiście lepsza optycznie.
chociaż podejrzewam, że przy pierwszym tele nie odczujesz tych różnic. mi nie przeszkadza, że moja apo jest ciut gorsza od 70-300is.
nie mówiąc już o plasticzanym a300. także plastiku już się nie boisz ;) ;)

http://forum.optyczne.pl/album_page.php?pic_id=87 - tu jest zdjęcie użytkownika Smola. mam nadzieję, że się nie obrazi ;) wykonane Tamim 70-300@300. widać aberracje i mydełko.

Itts - Pon 19 Lip, 2010

używam właśnie tej sigmy z tym samym korpusem - a300. dla amatora- jak znalazł. zdjęcia bardzo przyzwoitej jakości, ale tylko do ogniskowej 200 mm. jedyne co drażni to wolny, głośny i mylący sie AF. jak chceszto mogę dać linki do kilku moich zdjęć z tego szkła.
oranżewski - Wto 20 Lip, 2010

o właśnie, ja też mogę dać. na http://jacektomaszewski.webs.com jest większość zdjęć nią wykonanych. zresztą w opisie jest napisane czym ;) tak to wygląda w praktyce :)
Itts - Wto 20 Lip, 2010

http://www.digart.pl/praca/5302658/Proste.html >> tutaj bawiłem się z małą głębią, którą łatwo osiągnąć tym szkłem (długa ogniskowa + mała wartość przysłony= piękny bokeh)
http://www.digart.pl/zoom...pski_motyl.html >> motylek
http://www.digart.pl/zoom...d_motyli_2.html >> zabawa z płytka głębią i ekseryment z rozmyciem światła w tle

Wujek_Pstrykacz - Wto 20 Lip, 2010

Nie odróżnisz fot wykonanych Sigmą APO, czy tym Tamronem. Co do jakości wykonania i jakości AFu też nie ma większych różnic. Powiem tylko tyle, mam do analogowej Minolty Dynax7 Tamiego jeszcze bez Di i ten Tami też nie jest gorszy od Sigmy APO :grin:
Itts - Wto 20 Lip, 2010

tamrona nie znam. wiem, że ze zdjęc z sigmy można być zadowolonym. jedyne powody dla których w przyszłości mam zamiar kupić eLkę 70-200 f4 to słaby AF i moim zdaniem słaba konstrukcja pierścieni - gdy obiektyw skieruję do gory to nawet lekkie przekręcenie pierscienia ogniskowej i puszczenie go powoduje, że obiektyw "leci" i zatrzymuje się podość silnym zmniejszeniu swoich rozmiarów. za to pierścien ostrości nie chodzi płynnie, stawiając dodatkowo zbyt duży opór. chociaż patrząc przez pryzmat ceny i grupy docelowej tego szkła, nie powinno się wymagać zbyt wiele :)

wcale z tym pierścieniem ogniskowej nie jest tak. przecież to chyba oczywiste, że rękę trzyma się na pierścieniu, nie? a poza tym on wysuwa się dopiero w przedziale ~170>. co oczywiście mi nie przeszkadza.
a co do pierścienia ostrości, to chyba nie miałeś w ręku heliosa 44M-4, że narzekasz na sigmę :cool: :razz:
a ja kupiłbym elkę nie dla af, ale dla rozdzielczości!!! to jest masakra, że nie mogę cropa zrobić, bo mydełko (oczywiście na 200<). no ale taki urok instrumentów 70-300. co zrobisz? nic nie zrobisz ;)

Itts - Wto 20 Lip, 2010

ja sigmą na ponad 200 mm raczej nie wchodzę. rozdzielczość? sigma na swojej najlepszej ogniskowej 200 mm i najostrzejszej przysłonie f 8 daje bardzo ostre obrazy :) myślę że w tym wypadku różnica kilku linii na milimetr nie będzie aż tak znacząca.
a co do pierścieni ostrości...
uwierz, że z gorszymi od heliosa miałem do czynienia :) a napewno porównywalnymi. jak np w kicie od analogowego canona 38-76 mm, który jest uznawany za najgorsze szkło z autofocusem tego producenta...

zapomniałem o świetle. miałem brać na ślub 70-300APO (wiem, ze to śmieszne :mrgreen: ), ale teraz patrzę, że nawet tamronem 70-200 nie dałem rady bez ISO 2000 w 50D.
ok, przymknę do 8, a przy 300 nawet do 11 i co? będę miał GO jak w kompakcie.
ja przeważnie ptaki i zwierzaki na 300 robię. chociaż nie wiem czy nie lepiej na 200 i kadrować :???:

Itts - Wto 20 Lip, 2010

jeżeli nie masz zamiaru robić wielkoformatowych wydruków, to cropnij te fotki z 200 mm i będzie dobrze :) a z resztą z dużej rozdzielczości 50D wycięty fragment także będzie miał użyteczną wielkość :)

tyle, że ja mam 1Ds......tfu! 40D :) 50D było jako drugie, pożyczone ;)
dla mnie musi podołać 20x30. jak nie podoła, to marny jest ;)

Itts - Wto 20 Lip, 2010

hah :)
pewnie marzy ci się do tych ptaków itp zestaw 70-200 f 2.8 L + 300 f4 L ? :D
a tak nie do tematu, jakiego szkła używasz jako standarowego do 40D? i czy jesteś z niego zadowolony?

oranżewski - Sro 21 Lip, 2010

40D + Sigma 18-50 OS + Sigma 70-300 APO + Helios 44M-4 58/2 + Prakticar 28-70 :cool: :cool: :cool:
wszystkie są standardowe :P 18-50 mogłaby być ostrzejsza na 18<. a 70-300 sam wiesz ;)
18-50 wysłałem do serwisu, bo mi soczewka lata w środku ;)
a do ptaków marzy mi się 400/5.6L... + 70-200/2.8L... :cool:

ale to przecież wątek o SONY + 70-300, więc nie róbmy OT ;)

Thunderbird - Sro 21 Lip, 2010

Hah, jestescie takimi pasjonatami, ze zaczeliscie bezczelnie offtopowac :twisted:

Dzieki za odpowiedzi, ale nie jestem pewien, bo niektórzy z was powiedzieli ze nie ma roznicy pomiedzy tymi obiektywami, a jeszcze inni mowili ze robi to duza roznice.

Potrzebuje waszego ostatecznego werdyktu :)

czy lepiej Tam'iego 70-300, czy sigme 70-300?

Pozdrawiam

jeśli jesteś ograniczonym budżetem fotografem - tamron. jeśli onanistą sprzętowym - sigma ;)
zug - Sro 21 Lip, 2010

tomaszewski napisał/a:
jeśli onanistą sprzętowym - sigma

to chyba we wczesnym stadium :roll: :lol:

zug! miałeś być cicho... :roll: :mrgreen:
komor - Sro 21 Lip, 2010

tomaszewski napisał/a:
jeśli onanistą sprzętowym - sigma

Może masochistą? ;) Miałem tę Sigmę (jeśli mowa o 70-300 APO) i dla mnie była warta swojej ceny, ale do onanizmu to jeszcze troszki jej brakuje… :)

Thunderbird - Czw 22 Lip, 2010

Siet, a mogłem mieć sigmę za 450 zł. Tylko posłuchałem się starszego że 'lepiej jeszcze poczekać'.

Poczekam jeszcze z tydzień na jakąś aukcję, jak nie będzie jakieś okazji to po prostu kupuję nowego tamrona, dzięki za pomoc!

lolek88 - Czw 22 Lip, 2010

A ja raz jeszcze polecę Minoltę 100-300/4.5-5.6 APO. Miałem, byłem zadowolony, co z resztą już tutaj pisałem :D U mnie wygrała rywalizację właśnie z Sigmą. Cena praktycznie taka sama, z tym, że MAF używany, ale według mnie lepszy.
bluebird - Pią 30 Lip, 2010

Ja używam Tamrona 70-300 i tak do 200 mm jest ok (jak na amatorskie potrzeby oczywiście), powyżej 200 jest już gorzej tzn. spada rozdzielczość, AF czasami się gubi. Podejrzewam że jakość zdjęć z Tamrona i Sigmy będzie porównywalna.