forum.optyczne.pl

Lornetki - Poradźcie! Lornetka do ob. samolotów.

cappymagiq - Sro 30 Cze, 2010
Temat postu: Poradźcie! Lornetka do ob. samolotów.
Jako że to jest mój pierwszy post na tym forum Serdecznie Was witam ;)

I zwracam sie do Was z prośba, abyście poradzili mi jaką lornetke kupić:

1. W cenie do 300 zł.
2.Zamierzam nią obserwować samoloty na wys. przelotowych (więc zalezy mi na powiekszeniu). (Narazie bede jej uzywał bez statywu, ale w przyszlości moż go kupię).
3. No i będę nia podglądał startujące i lądujące samoloty ale to nieistotny szczegół.

Czyrtając inne tematy, zauwazyłem, że polecacie Do Entry 10x50. Mówicie że jest warta swojej ceny, a nie kosztuje ona dużo. Tylko to powiększenie 10x. Wczoraj w MM patrzyłem przez lornetkę 16x50 to powiększenie wystarczające sie wydawało. A samoloty lataja wysoko, więc zalezy mi na powiększeniu.

*2. Powiedzcie mi co to za lornetka. Pozyczyłem ją, ale nie wiem co to jest. Wiem ze jest 8x30, i że jest z USSR. Czyli mogę do niej na Pani mówić.

Kilka jej zdjęć:

1. http://i48.tinypic.com/2i03ipw.jpg
2. http://i50.tinypic.com/8w0as1.jpg
3. http://i47.tinypic.com/2jg49ea.jpg
4. http://i45.tinypic.com/w0krbk.jpg

RB - Sro 30 Cze, 2010

Ad 2. Ruskie BPC-5 (zresztą napisane dużymi bukwami).
http://www.optyczne.pl/42...a_lornetki.html

Arek - Sro 30 Cze, 2010

O tym można pomyśleć:
http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=30

Da radę obserwować z ręki, a 12x to już przyzwoite powiekszenie. I tylko lekko przekracza budżet.

madrax - Sro 30 Cze, 2010

cześć,ja do podglądania samolotów na wysokościach przelotowych używam rosyjskiego Sotema w wersji 15x50.mimo obserwacji z ręki,zauważam więcej szczegółów niż przez 10x50.pozdrawiam

Arek, a nie ma niczego w cenie do 300 zł z powiększeniem tak około 15-16x?
Bo niezbyt moge przekroczyc mo skromny limit kasy.

+Zauważyłem że w niskich cenach są zoom'y np 10-22x.
Czy może porozglądac się za zoom'ami?

Arek - Sro 30 Cze, 2010

Zoomów bym unikał. Za poniżej 300 zł możesz próbować szukać rosyjskich 15x50. Tyle, że to ryzyko - bez gwarancji. Używane modele często też wymagają wizyty o optyka i taki zakup może wyjść drożej niż się pierwotnie oczekiwało.

Jest jeszcze Action VII 16x50, ale on jest jeszcze droższy. Ale moim zdaniem warto zainwesrować w niego lub w model 12x50.

W cenie 209 zł jest Fomei Terra 16x50.
Powiedz mi cos o niej bo cena niska i przybliżenie duże.
Czy jest cos warta?
Tylko zauwazyłem że ma Bk7 a nie BaK4 .

Arek - Sro 30 Cze, 2010

No cóż. Twoje pieniądze, Twoje ryzyko. Ja bym jej nie kupił, ale Tobie może wystarczy. Nie wiem jakie masz wymagania odnośnie optyki. Ja mam na tyle duże, że nawet na Actiona VII był nie spojrzał i dopiero nad EX-em bym się zastanawiał.

No nie wiem. Pomysle nad Actionem 12x50. Ale jesli bym uzbierał te 400 zł to bym Actiona 16x50 kupił. A wymagań to ja wielkich nie mam. Teraz uzywam Hama Spectrum 10x25 i ZOMZ Zagorsk BPC5 8x30М.

Widac znaczącą rożnice pomiędzy nimi. W ZOMZ obraz duzo jaśniejszy, chociaz obiektyw tylko o 5 mm większy.

Abs - Sro 30 Cze, 2010

BPC sam widzisz za słabe do wysokości przelotowych. 10x też za mało choć dla doświadczonych obserwatorów to może być jakieś warunkowe minimum. W zasadzie 12x50 stanowi to minimum wyjściowe. O jakiejś przyzwoitiości można mówić gdzieś od 15x.

Jakość optyki jest bardzo istotna. Nikon VII dzięki właściwościom optycznym daje dobre obrazy. Samoloty przez odbicie światła, gorszy seeing - to obieky na tyle trudne, że lornetka o dużym astygmatyzmie nie jest w stanie dobrze "przekazać" tego obrazu. Nikon 12 lub 16x50, Celestron 15x70 mają pożądany, niski astygmatyzm i między innymi dzięki temu dobrą ostrość obrazu.

Na samoloty idealne są lunety lub bina statywowe o powiększeniach powyżej 20x.
Do 300zł. np.
http://deltaoptical.pl/te...05az2,d707.html

Guliwer - Sro 30 Cze, 2010

Cappymagiq, rozważ lornetkę z zoomem np. Olympusa http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,3424s. Tylko, że na innej stronie piszą o pryzmatach Bk7 http://www.lornetki.pl/ka...p?idProdukt=142
Chyba pomyłka, raczej są BaK4.

Do samolotów używam radzieckiej lunetki Zenica 3T 8-24x40. W praktyce do powiększenia 16, max. 20x.
Oczywiście ze statywu.

możesz też troszeczkę dołożyć i pokusić się o "rosjanina" typu 20x60.kronosy chyba do tego zostały stworzone....poszukiwania i identyfikacji latających maszyn szpiegowskich nad krajem rad.problem tylko w tym że trafiają się sztuki na portalach aukcyjnych i niestety wystawiane są za niebotyczne pieniądze,chyba za dobrze pisze się o tych bino.........

To mi namieszaliście. Wy mi tu mówicie żeby zoom'a kupić, a np. Arek we wszystkich swoich wypowiedziach mówi że by omijał te zoom'y. Więc powiedzcie mi wreszcie, czemu niektórzy tak odmawiają kupna lornetek typu zoom.

Kronos 20x60 to legenda. Powiększenie 17,7(!) i zółtaczka ale do obserwacji samolotów i innych ciał niebieskich specjalnie nie przeszkadza.
http://www.optyczne.pl/26...x60_KRONOS.html

puni - Sro 30 Cze, 2010

Jak nowe to szukaj lornetek w sklepie www.fotozakupy.pl to najtańszy sklep z lornetkami!!! Uwaga: to reklama najtańszego miejsca do kupownia nowych rzeczy. Oprócz tego przesyłka kurierem tylko 15 PLN i można zwrocić towar do 10 dni bez podania przyczyny.
Sklep www.lornetki.pl jest drogo i wysyłka więcej kosztuje
Do samolotów ja też bym kupił to co kolega wyżej doradził: http://deltaoptical.pl/te...05az2,d707.html Ja w to miejsce kupiłem lunetę ZRT-457M z etui i statywem w bardzo dobrym stanie z powiększeniem x30 i x60 za 150 PLN.

jednak nie ma to jak widzenie dwuoczne,no,takie jest moje zdanie :roll:

Ale zalezy mi na lornetce. Bo chce jej uzyważ tez tak np. na wyjazd w góry, tak turystycznie też.

Więc zastanawiam się nad Nikonem Action VII 12x60 lub nad Celestron'em UpClose 10-30x50.
Celestron jest w lepszej cenie bo o prawie 100 tańszy.

1. Czy kupując taką zlączke zeby podłczyć lornetke do statywu, to będę ja mogł podłączyc do statywu od aparatu?
2. Powiedzcie mi czemu niektórzy odradzaja kupienia zooom'a.

nie bierz zoom,do turystyki to 8x30.mam eschenbacha i jestem zadowolony

[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 19:46 ]
lornetka uniwersalna to podobno 10x50,ja mam 8x30 i 15x50, a teraz szukam czegoś do nocnego nieba,uważam że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

madrax, nie czytasz dokładnie.

Kupuje lornetkę do obserwacji kazdego rodzaju samolotów nawet tych papierowych.
To ma byc jej główne zastosowanie.
I przy okazji będe jej uzywał turystycznie, żadniej oczywiście.

tak zastosujesz do lornetki statyw aparatowy,dedykowany łącznik i po problemie.
zoom zmniejsza pole widzenia poprzez specyficzną konstrukcję okularu,o tym duuuużo na forum,poszukaj.

A ktos by mógł by mi cos powiedziec o Celestron'ie UpClose 10-30x50 ??
Bo cena 229 zł, zoom dobry więc nad nia też myślę.

Tylko niech ktos (np. jakis jej uzytkownik) mi cos o niej powie.

Bo jak juz pisałem myślę o Actionie VII 12x50 i tym celestronie

SylwekG - Sro 30 Cze, 2010

madrax napisał/a:
nie bierz zoom,do turystyki to 8x30.mam eschenbacha i jestem zadowolony

[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 19:46 ]
lornetka uniwersalna to podobno 10x50,ja mam 8x30 i 15x50, a teraz szukam czegoś do nocnego nieba,uważam że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Święte słowa. W tym przedziale cenowym możesz zapomnieć o dobrej lornetce tego typu. A i z droższymi różnie to bywa. Sam używam bpc 8x30. Nikony optycznie dość dobre, niestety mnie nie pasują ze względu na słabą jakość wykonania obudowy. No chyba że coś takiego: http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=73 Cena niestety nie ta, ale za jakość trzeba płacić. A lornetka naprawdę przyzwoicie wykonana.

ciężko doradzić,wszystko zależy od osobistych upodobań,wiesz............ja kupuję i sprzedaję....taką mam metodę na dobór odpowiadających mi parametrów

[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 20:00 ]
dzięki sylwek,kilka lornetek rozwiązuje problem,jednak wtedy pojawi się ta ulubiona,narzucająca poniekąd rodzaj obserwacji

A Wy twardo z tym powiększeniem 8x.

Nikon Action VII ma 12x i mi się wydaje że to minimum do obserwacji samolotów.

jeżeli tylko do ob.samolotów,to min.leży trochę wyżej,ja uważam że dopiero 15x daje satysfakcjonujące obrazy

[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 20:13 ]
używanego sotema 15x50 dostałem za 150pln,stan idealny chociaż pochodzi z 1992 roku.do obserwacji dziennych za te pieniądze idealna

SylwekG - Sro 30 Cze, 2010

cappymagiq napisał/a:
A Wy twardo z tym powiększeniem 8x.

Nikon Action VII ma 12x i mi się wydaje że to minimum do obserwacji samolotów.

No to może ruski bpc 12x45, lub 15x50 solidny sprzęt - niestety obecnie nowy nie do dostania. Pryzmat fotooptyka wyprzedał wszystko jak świeże bułeczki. Jakość wykonania o niebo lepsza niż nikon action a cena podobna. Jedynie co może być nie za ciekawe to lekko żółty obraz i stosunkowo małe pole widzenia.

cappymagiq napisał/a:
Wy mi tu mówicie żeby zoom'a kupić, a np. Arek we wszystkich swoich wypowiedziach mówi że by omijał te zoom'y. Więc powiedzcie mi wreszcie, czemu niektórzy tak odmawiają kupna lornetek typu zoom.

Arek jest wyznania stałoogniskowego i lubi duże pole widzenia. :lol:

Samoloty będziesz oglądał z odległości kilku, kilkunastu kilometrów. Ale na czym Ci zależy w tym oglądaniu? Jesli chcesz rozpoznać typ samolotu, to potrzebujesz dużego powiększenia a wady lornetki w rodzaju małego pola widzenia, ciemnawego obrazu, aberracji chromatycznej nie będą Ci przeszkadzały.
Popatrz na ten filmik. http://www.youtube.com/watch?v=1pXVGUOOnDk
Mimo kiepskiego odwzorowania, kolorowej poświaty, nieostrości itd. sylwetki samolotów są bez problemów rozpoznawalne.

Myślałem że te zoomy to jakis toalnyb szajs.
Czyli jednak opłacało by mi sie tego celestrona kupić ?

Tylko że on ma te przymaty bk7 a BaK4 ;/

daruj sobie zoom,i tak nie osiągnie parametrów deklarowanych zachowując przy tym przyzwoitość.masz gdzieś w okolicy media markt?
wybierz się tam i zobacz na własne oczy celestrony,mnie ciarki przeszły po plecach gdy przez nie spojrzałem...........................................

Guliwer, jak masz własne obserwatorium i własne linie lotnicze to czemu nie ;]

madrax, Mam MM w pobliżu, ale jest tam chyba tylko jeden Celestron. W dodatku taki jakby kompakt i bez mooma. Ale osobiście mi się tez nie spodobał

Chyba zdecyduję sie na Nikona.

i jak coś to bierz ze sklepu,jak Ci się nie spodoba to oddasz,stracisz tylko koszty przesyłki.
Abs - Sro 30 Cze, 2010

Nie ma lornetki do wszystkiego. Myśląc, że to zoomu zwyczajnie się mylimy - praktyka nas szybko o tym przekona. Celestron UpClose zoom nie daje najlepszych obrazów.

Jeśli myślisz o uniwersalnym wykorzystaniu lornetki z nastawieniem na samoloty to Nikon 12x50 powinien być wyważonym kompromisem. Przy większych powiększeniach zanika uniwersalizm. Ewentualnie Nikon 16x50 (ale tak jak powyżej - lepiej do samolotów znacznie gorzej w góry). Mały astygmatyzm (to dobrze) ma Celestron Skymaster 15x70 ale to ogromna lorneta (mało plecakowa :wink: ).

Warto stawiać na jakość a w tej cenie Nikon (każdy ma dziesięcioletnią gwarancję) jest liderem.

RB - Sro 30 Cze, 2010

Abs napisał/a:
Nie ma lornetki do wszystkiego.

Nie ma. Pomysł uzywania dużej lornetki o dużym powiekszeniu do turystyki jest co najmniej kuriozalny. Ale... nie mój cyrk, nie moje małpy.

Abs napisał/a:
Jeśli myślisz o uniwersalnym wykorzystaniu lornetki z nastawieniem na samoloty to Nikon 12x50 powinien być wyważonym kompromisem.

Do zauważania samolotow to pewnie tak. Może do policzenia ile to ma silników.
Wysokośc przelotowa to 9-10km. Obawiam się ze x12 to linii lotniczych nie rozpoznasz łatwo.

Mi się zdarza używać do tego x30. x60 by się przydało...

Ile na silników to bez lornetki widać. Ostatnio przez moja 8x30 obserwowałem a380. I wg. Mnie nie potrzeba dużego zbliżenia do rozpoznania niektórych lini. Np. taki Qantas - biały samolot z czerwonym paskiem na tyle. Emirates - wielki napis na spodzie samolotu.
A moje obserwowanie polega często na tym, że patrzę na radarze czy coś się zbliża, jeśli tak to patrzę co to jest i przez jakiś czas patrzę na ten samolot z nadzieja że zobaczę jakąś gołą stewke ;)

[ Dodano: Czw 01 Lip, 2010 00:26 ]
Jak wpisalem w ceneo tego nikona action VII 16x50 to pokazało że w sklepfotograficzny.pl lub abfoto.pl jest on za 365 zł a nie 400 zł. Sprawdźcie sami i powiedzcie mi, którym z tamtych sklepów można ufać i u nich kupić.

Arek - Czw 01 Lip, 2010

Guliwer napisał/a:
Jesli chcesz rozpoznać typ samolotu, to potrzebujesz dużego powiększenia a wady lornetki w rodzaju małego pola widzenia, ciemnawego obrazu, aberracji chromatycznej nie będą Ci przeszkadzały.

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Tym bardziej, że z wymienionymi powyżej wadami w tanim sprzęcie idą inne, co powoduje ogólny spadek rozdzielczości. W efekcie, w dobrej lornetce 12x50 czy 16x50, zobaczy się więcej szczegółów, będzie się miało lepszy obraz i łatwiej będzie trafić i prowadzić za samolotem (dzięki dużemu polu) niż w tanim zoomie ustawionym na 20-30x.

Zoom w tanich konstrukcjach to jest katastrofa mechaniczna i optyczna. Pole widzenia jest tak małe, że patrzy się jak w tunel lub dziurkę od klucza. Jakość na brzegach jest fatalna. Dodatkowo mechanika i optyka takiego zooma jest dość skomplikowana, co w tanim i słabo wykonanym sprzęcie jest przyczynkiem do awaryjności. W efekcie możesz mieć lornetkę na pół roku albo rok, a potem będziesz zmuszony kupować drugą...

Abs - Czw 01 Lip, 2010

Zakupy w sklepie internetowym to pewne, niewielkie ryzyko - jeśli sprzęt nie spełnia naszych oczekiwań możemy zwrócić do 10 dni ponosząc koszt przesyłki. Nie korzystałem z oferty tych sklepów ale znam je. Osobiście mógłbym polecić Fotozakupy, Astrokrak (zawsze sprawdzają sprzęt przed wysyłką), Mix electronic...Z Nikonami jest tak, że grubo ponad 90% egzemplarzy jest identycznych bez wad.
Miałem lornetkę 16x50 (nie Nikon) - na samoloty niezła, były całkiem spore jak na lornetkę, fajny księżyc, niektóre mgławice ale gorzej z polem widzenia a tym samym nie była zbyt uniwesalna. Tak to już jest.

cappymagiq - Czw 01 Lip, 2010

To jak widzę że są Nikony 16x50 są po 360 zł około to chyba się na niego zdecyduje. A kupuje dopiero o lipcu lub sierpniu więc czas jeszcze mam.
madrax - Czw 01 Lip, 2010

tylko nie licz na uniwersalność tej lornetki,owszem fajna jest ale do obserwacji odległych obiektów

A znacie jakieś sklepy w okolicy Zielonej Góry z tymi nikonami? Oprócz MM.

W MM nikon action VII 16x50 kosztuje 459 zł, a 12x50 kosztuje 499zł :o Powiedzcie mi czemu tak tam jest?

jak kupisz wysyłkowo to zapłacisz mniej i bezdyskusyjnie będziesz mógł sprzęt odesłać,gdyby nie spełnił Twoich oczekiwań.w sprzedaży tradycyjnej wszystko będzie zależeć od woli sprzedawcy
Abs - Czw 01 Lip, 2010

Nikony bywają w Fotojokerze. Na Wyszyńskiego 18 lub na S. Batorego 128. Można zadzwonić zapytać (68) 323 83 32.
W sklepie internetowym dochodzą koszta przesyłki. Nie ma się czego obawiać choć rozumiem Twoje dylematy.

Na Wyszyńskiego przeciez nie ma juz. Bo Billa zmeiniając nazwe pozbyla sie tez ForoJokera.
Guliwer - Czw 01 Lip, 2010

Arek napisał/a:
Pozwolę sobie się nie zgodzić.

Arku, bo Ty jesteś koneserem. Nie wypijesz wina tańszego niż 200zł za butelkę.
Nie popatrzysz przez zooma, nawet jeśli to fajny dla innych Nikon. http://fotozakupy.pl/lorn...5-cf-zoom,4797s

Niemniej są lubujący się w węgierskiej "byczej krwi" za kilka zł i w lornetkowej zmiennej ogniskowej. :grin:

pozdrawiam

W FotoJokerze Nikon 16x50 jest za 499 zł ;/
Arek - Czw 01 Lip, 2010

Ale możesz chociaż iść popatrzeć. Nie musisz u nich kupować.

Patrzyłem przez niego w MM ;]
No ale czy Wam sie nie wydaje to dziwne że można cos kupić za 365 zł a gdzie indziej za 500 zł?
Może jestem jakis głupi, ale nie pojmuje tego.

Arek - Czw 01 Lip, 2010

Kapitalizm :)
Abs - Czw 01 Lip, 2010

W sklepach zazwyczaj jest drożej - personel, koszta najmu powierzchni w atrakcyjnym punkcie, itd.

Warto sobie porównać Nikony 12x i 16x w jednym miejscu. Zwróć uwagę na stabilność obrazu, pole, jasność i wybierz dobrze dla siebie. Nie wahałbym się z zakupem przez internet. Masz obiekcje do nieznanego sklepu - wybierz znany (może będzie te 10zł drożej). Ewentualne wady łatwiej wyłapać przez 10 dni aniżeli w ciągu kilkunastu minut w sklepie.

racja,najlepiej dla amatora(piszę z własnego doświadczenia)poobcować z lornetką kilka dni(min.kilka godzin)sprawdzić ją w różnych warunkach oświetleniowych,wyjechać w teren,popatrzeć na gołą sąsiadkę itp,lornetka jest polepszaczem,zwiększaczem twojego wzroku,twojego jedynego w swoim rodzaju i niepowtarzalnego narządu jakim jest oko. :shock:

Czyli chyba zrobie tak jak mówicie:

Kupię w internetowym sklepie Nikona Ction VII 16x50, pobawie sie nim troche, a jak cos bedzie nie tak, to odesle ;]

http://www.ceneo.pl/23528...CFcoTzAod4m8mNg

Powiedzcie mi tak:
1. Czy z ktorymś z tam wymienonych sklepów mieliście doczynienia? Były jakies problemy czy cos?
2. W którym sklepie lepiej nie kupowac i dlaczego. Oxczywiście nie bedę kupował Nikona jesli jego cena przekroczy 400 zł.

jeżeli o mnie chodzi to kupiłbym tam gdzie jest najtaniej(oczywiście biorąc pod uwagę koszt kuriera)resztę należy ocenić organoleptycznie

Niby w MixElectronics jest tanio bo 379 zł, ale Nikon dostaępny jest tylko w okolicy Krakowa i Katowic ;/
A w Zielonej juz niema Mix'a bo zlikwidowali ;/

cóż pozostał ci tylko problem logistyczny,a to jest żaden problem w tej pasji.........................jeżeli będzie coś co ciebie zaniepokoi to odeślesz bino i finał,zaczniesz wtedy szukać czegoś innego :lol:

moze dla Was nie ale dla mnie jest to taki jakby mały problem logistyczny ;]
Bo najblizszy sklep z Nikonem jest gdzieś W okolicy Krakowa ;/
Ale 9 lipca wybieram się do Poznania więc może tam kupię.

puni - Czw 01 Lip, 2010

Moje kamyczki do ogródka:

1. Warto kupić w sklepie internetowym - możemy zwrócić do 10 dni bez podania przyczyny. Ceny zazwyczaj niższe niż na allegro. Sporo taniej niż w normalnym sklepie. W rzeczywistym sklepie nie możesz oddać tak z kaprysu bo Ci się coś nie spodobało po 5 dniach. Kupiłeś i koniec. Dlatego sprzedawcy wiedzą że ludzie przychodzą pooglądać do sklepu wypytać a potem i tak czesto kupią w internecie to co oglądali. Polecam np. fotozakupy.pl
2. Warto szukać używanego sprzętu w bardzo dobrym stanie na allegro. Jesli dość dobry stan - zazwyczaj nie warto kupywać.
Ostatnio np. kupiłem lunetę ZRT-457M której nie ma allegro i pojawia się bardzo rzadko, w bardzo dobrym stanie z dodatkami za 150 PLN czyli za połowę wartości. Sprzętu tego nie mogłem dostać nawet na giełdach forumowych astronomicznych gdzie sprzęt zazwyczaj jest zbyt drogi bo ludzie znają się na materiale i wiedzą co ile jest warte.
3. Lornetka 15x50 20x50 (kazde powiększenie powyżej 12x) służy do oglądania obrazów w rękach przez pierwsze 5 minut. Potem nie da się oglądać ze względu na trzęsący się obraz (slabną ręce). Wymaga niestety statywu, nie ma wyjątków.
4. Lunety i lornetki zoom psują jakość obrazu w stosunku do sprzętu bez zoomu

RB - Czw 01 Lip, 2010

puni napisał/a:

4. Lunety i lornetki zoom psują jakość obrazu w stosunku do sprzętu bez zoomu

Wysokiej klasy lunety (niekoniecznie top end) są obecnie w zdecydowanej większości kupowane z okularami zmiennoogniskowymi. Degradacja obrazu jeśli występuje to ja jej nie widzę, aczkolwiek sokolim wzrokiem nie grzeszę. Kąty widzenia zoomów są zwykle nieco mniejsze. Niestety, taki luksus nieco kosztuje. Jak kogoś stać - to bardzo warto. Nota bene dobre okulary stałoogniskowe są niewiele tańsze od dobrych zoomów.

Lunety z najniższej półki często w ogóle nie maja dostępnego w opcji okularu stałoogniskowego.

Arek - Pią 02 Lip, 2010

Zgadza się. Okulary typu zoom w lunetach są coraz lepsze i wcale nie mają już tak małego pola. Nowy okular 8-24 mm serwowany w lunetach Bushnella i DO daje pola 50-70 stopni, których nie powstydzi
się żaden okular stałoogniskowy.

Problem w tym, że sam ten okular jest wielkości małej lornetki i kosztuje kilkaset złotych. A my tu w 300 zł chcemy zmieścić lornetkę, która musi mieć dwa takie okulary i jeszcze całą resztę :)

cappymagiq - Pią 02 Lip, 2010

Cytat:
A my tu w 300 zł chcemy zmieścić lornetkę, która musi mieć dwa takie okulary i jeszcze całą resztę

Rek, wg. mnie w cenie 400 zł jak dl amatora (mnie) można to wszystko zmieścić. Chociazby te NIkony 12x50 lub 16x50.

Jak dl a amatora to chyba powinno wystarczyć.

Arek - Pią 02 Lip, 2010

Ja też jestem amatorem :) W każdym bądź razie lornetki wykorzystuje czysto amatorsko.
cappymagiq - Pią 02 Lip, 2010

Cytat:
Ja też jestem amatorem

Amatorem-Koneserem ;]

Ale napewno masz wieksze wymagania wobec lornetek niż ja!

[ Dodano: Sob 03 Lip, 2010 18:52 ]
Przemyslałem sprawę ;]
Kupuje Nikon Action VII 12x50.
Zmiana za wgledu na to że 16 x to za duże powieksyenie do gór, a chce ebz lornetka sie tu i tu sprawdzała.

Ogólnie wielki dzięki za pomoc i jakże przydatne rady!
Po zakupie podwdziele sie uwagami dt. tego Nikona.

Mentos - Nie 04 Lip, 2010

To ja podepnę się pod temat.
Co wybrać: Nikon Action VII 16x50 CF czy Celestron SkyMaster 15x70
Lornetka będzie służyła tylko do oglądania samolotów na wysokościach przelotowych.

madrax - Nie 04 Lip, 2010

jak tylko do samolotów to może kronos 20x60?
ale to rynek wtórny i coś ostatnio na aukcjach osiągają wysokie ceny

cappymagiq - Nie 04 Lip, 2010

Mentos, Z tego co ktoś pisał w tym temacie to radze ci wez Nikona.
Podobno Celestrony mają optyke gorsza od Nikona VII.

Mentos - Nie 04 Lip, 2010

Pytam, bo celestrona miałem w ręce, a nikona nie. Celestron jest spory i nie podpasowały mi okulary. Jakieś takie mało wygodne są. Muszę gdzieś w obczaić Nikona
Abs - Pon 05 Lip, 2010

Celestron nadaje się bardziej do obserwacji nocnych. W astronomii będzie znacznie lepszy od Nikona. Natomiast jakość wykonania i obrazu jest nieco lepsza w Nikonie. Jeżeli tylko samoloty lub inne obserwacje dzienne lepiej powinien sprawdzić się Nikon mimo, że ma minimalnie mniejsze pole widzenia.
Binofan - Pon 05 Lip, 2010

Mentos napisał/a:
To ja podepnę się pod temat.
Co wybrać: Nikon Action VII 16x50 CF czy Celestron SkyMaster 15x70
Lornetka będzie służyła tylko do oglądania samolotów na wysokościach przelotowych.

Witam

Szukaj sprzętu o powiększeniu 20-30x bo ponizej tej granicy obserwacje samolotów mogą się podobać wlasciwie tylko w poblizu zenitu . Reszta to będą złudzenia przyjemnej obserwacji bo i samolocik bedzie malusieńki . Oczywiscie statyw - niezbędny . Obserwuje przelotowki od wielu lat wiec mozesz mi zaufać . Do obserwacji używam dwóch lornet . Kronosa 26x70 na statywie foto i Garretta 30x100 na wlasnorecznie skonstruowanym uchwycie widlowym ważącym okolo 15kg ). Różnica pomiedzy nimi jest kolosalna nie tylko w jakosci obrazu (Garrett górą !! ) ale takze w wielkosci obserwowanych maszyn (a to przecież róznica "tylko" 4-rech razy ....)

Mentos - Pon 05 Lip, 2010

Binofan na pewno masz rację, ale przypuszczam, że te lornetki które wymieniłeś są duże, ciężkie i dość drogie. Ja chciałbym coś bardziej mobilnego i w cenie do 400 zł. Dlatego po przeczytaniu tego tematu wybór padł na nikona lub celestrona.
Binofan - Wto 06 Lip, 2010

Witam

Tylko jest jedno ,ale - te powiekszenia sa za male ,abyś komfortowo mógł obserwować przelotowki . Male mobilne lekkie lornetki do przelotowek nie istnieją po prostu . To tak jakbys chcial zobaczyc wielką czerwoną plame na jowiszu nie przez teleskop "bo jest duży" tylko przez lornetkę bo jest wygodna i mała . To niemozliwe . Owszem samolot zobaczysz lepiej niz gołym okiem jednak do pełnego komfortu (napisy ,dokladne malowanie zjawiskowe iryzacje z bliska itp) potrzebne jest 25-30x a nawet ciut wiecej . Ale wybór należy do ciebie . Nie mysl tylko ze jakoś to bedzie .....bo 15x to naprawde za mało .

pozdrawiam

Abs - Wto 06 Lip, 2010

Binofan napisał/a:
...Nie mysl tylko ze jakoś to bedzie .....bo 15x to naprawde za mało .
...

Oczywiście masz wiele racji ale sporo zależy od oczekiwań, dlatego dobrze wypróbować lornetkę przed zakupem. Dla mnie samoloty przelatujące w strefie zenitu w 16x50 rozmiarami są całkiem akceptowalne i rozpoznawalne. Te nad horyzontem nawet w lunecie są trudne do identyfikacji. Dobrze jednak mieć lunetę statywową, choćby tanią, np. http://deltaoptical.pl/te...7az2,d700.html. Tutaj spokojnie uzyskamy powery ponad 30x.
Są tańsze, duże lornety, np.
http://teleskopy.pl/produ...yw_Camrock_A370

Nikona 16x50 można z trudem utrzymać bez statywu, powyższego nie.

Mentos - Sro 07 Lip, 2010

Miał może ktoś z Was w rękach TPL Giant 20x80 BaK-4 ?
Cena dość atrakcyjna jak za takie monstrum.

Abs - Sro 07 Lip, 2010

Znam opinie z innego forum. Zdaniem nabywcy lepszy od Celestrona 20x80 (?) ale nie idealny - jego egzemplarz miał powłoki w różnych kolorach na obiektywach co prawdopodobnie nie miało wpływu na obraz. W tej cenie nie ma co się spodziewać cudów ale wygląda na to, że jest poprawnie (choćby na podstawie opinii na stronie teleskopy.pl).
cappymagiq - Pon 26 Lip, 2010

Przepraszam za odświeżanie tematu ale mam jeszcze jedno pytanie. Jaka jest różnica między Nikonem Action VII 12x50 a Nikonem Action VII 12x50 CF ? Co oznacza to CF? Bo często spotykam różne nazwy.
Dirty - Wto 27 Lip, 2010

CF oznacza prawdopodobnie central focusing, te lornetki co wymieniłeś to to samo, ich pełna nazwa jest jeszcze inna na stronie Nikona czy też na zachodzie bo jest w niej wide angle. Właściwie to są 2 odmiany Nikon Action i Nikon Action Extreme Edicion. Ta druga ma metalowy mostek, ma chyba FMC powłoki, ma azot i 2 krotnie większą cenę.

Co do lornetki do samolotów w cenie 400 jest chyba Breser 20x80 oraz jakiś kronos lub baigich. lub właśnie ten TPL co kolega napisał. Mało wymagający są tym TPL zachwyceni, ale chyba wszystkie 3 mają pryzmat bak 7. Mowa o nowych. za 400 może się też trafić celestron 20x80.

madrax - Sro 28 Lip, 2010

kronos wyposażyli w bak4 co do reszty nie wiem.

kronoś na pewno przetrwa upadek.