forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 300mm f2.8 HSM IF DG EX i TC1.4x TC2.0x

TMB - Sro 30 Cze, 2010
Temat postu: Sigma 300mm f2.8 HSM IF DG EX i TC1.4x TC2.0x
Witam
Czy ktoś mógły podesłać kilka zdjęc (własnych jak z neta) z S300/2.8 z Tc1.4x oraz (w szczególności mnie interesuje) TC2.0x :?: oczywiscie telekonwentery sigmy :wink: a nie kenko
Szukam i znalezc nie mogę...

Z góry dziękuje i pozdrawiam :smile:

edmun - Sro 30 Cze, 2010

kurcze sam jestem ciekaw :)
komor! z checia przetestuje moja sigme z Twoim TC, (p.s. jak nic trzeba ustalic w czasie zlotu temat przykladowych zdjec na forum)

komor - Sro 30 Cze, 2010

No tak, tylko że ani ja nie mam TC Sigmy tylko Kenko, ani Ty nie masz Sigmy 300/2,8. :)
Ale kombinację 70-200 + TC możemy przećwiczyć, nawet możemy wtedy porównać co da lepszą jakość z konwerterem: Sigma 70-200/2,8 czy Canon 70-200/4L. Biorąc pod uwagę, że Sigma jest o 1 EV jaśniejsza to powinna wypaść lepiej.

lumiks - Sro 30 Cze, 2010

Jakaś 300/2.8 na zlocie się znajdzie :)
Nie obiecuję tylko konwertera x2.0

TMB - Sro 30 Cze, 2010

A kiedy bedzie zlot?
goltar - Sro 30 Cze, 2010

TMB -22-25 lipca 2010 r.
MM - Sro 30 Cze, 2010

Jeżeli chodzi o TC Sigmy to nie mają one dobrych notowań i zdecydowanie stawiałbym na te Kenko - byle były z najlepszej serii tej firmy.
TMB - Sro 30 Cze, 2010

MM napisał/a:
Jeżeli chodzi o TC Sigmy to nie mają one dobrych notowań i zdecydowanie stawiałbym na te Kenko - byle były z najlepszej serii tej firmy.

czyli s300/2.8 bedzie miaął lepsza jakosc z kenko niż z sigmą :shock: :o
jak sampli nie zobaczę, nie uwierzę! :zalamany:

krisv740 - Sro 30 Cze, 2010

TMB, uwierz!
w wielu testach kenko wypada równie dobrze jak canon a sigma na równi (może lekko lepiej) niż vivitar...

TMB - Sro 30 Cze, 2010

:o :o :o
Jako, że na kenko sie nie znam; moze podać ktoś model tego "najwyzszego" modelu? :smile:

http://fotozakupy.pl/konw...dgx-canon,9711s

[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 21:45 ]
dałem link do dgx.
różnica w porównaniu ze straszą wersją to w zasadzie transfer informacji do exif.
w kenko ważna jest ilość soczewek w extender.
w 2x - 7 (bo są z 4/5 - nie pamiętam dokładnie)
w 1.4x - 5 - bo są gorsze z 4 soczewkami

i na tym de facto generuje się różnica w jakości...

TMB - Sro 30 Cze, 2010

rozumiem, że napęd HSM przenosi?

TMB napisał/a:
rozumiem, że napęd HSM przenosi?

oczywiście! - bo dla extendera to nie ma znaczenia co przenosi.... :cool:

TMB - Sro 30 Cze, 2010

krisv740 napisał/a:
5 - bo są gorsze z 4 soczewkami

5 elementów w 4 grupach - o tym mówisz?

I tak sie zastanawiam, czy tc2.0 kupować czy nie....
Jak sądzicie z którego zestawu bedzie lepsza jakosc:
1. D90+s300/2.8+tc.1.4 (kenko) + crop
2. ---------------- +tc. 2.0 (kenko)

:?:

Ps. Kris - co do Twojego podpisu - dzisiaj go sobie w terenie przypomniałem podczas focenia, jakie to jest wielkie i nie wygodne (aparat) :lol:

d90 + 300 + 1.7 nikon... :D

ilość soczewek w extenderze.... - różna jakość optyczna ... w kenko im więcej tym lepiej... :cool:

[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 21:55 ]
tc 2.0 mozna (z mojego skromnego doświadczenia) polecać do stosowania tylko z najlepszymi szkłami... - sigma nie wiem jaka jest...

[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 21:57 ]
TMB, co do podpisu , to akurat nie koniecznie o ten "problem" chodzi.... - ale to już wkrótce też zrozumiesz... ;)

TMB - Sro 30 Cze, 2010

krisv740 napisał/a:
w kenko im więcej tym lepiej... :cool:

czyli 5 elementów w 4 grupach to juz maxymalna ilosc w kenko czy są sztuki, gdzie jest ich jeszcze wiecej?

krisv740 napisał/a:
TMB, co do podpisu , to akurat nie koniecznie o ten "problem" chodzi.... - ale to już wkrótce też zrozumiesz... ;)

Ależ ja sentencje Czornyj-a jak najbardziej rozumiem :wink:

TMB napisał/a:
czyli 5 elementów w 4 grupach to juz maxymalna ilosc w kenko czy są sztuki, gdzie jest ich jeszcze wiecej?

w tc 2.0 jest 7 (lepsze) lub 5 ....

Cytat:
Ależ ja sentencje Czornyj-a jak najbardziej rozumiem

a to przepraszam :cool:

TMB - Sro 30 Cze, 2010

odbiegnę od tematu - czy ktos wie dlaczego w Picasie 3, program każde zdjęcie mi automatycznie rozjaśnia? I jak można to wyłączyć?
Jest to strasznie uciążliwe.... :???:

hijax_pl - Sro 30 Cze, 2010

RAWy wrzucasz do picasy?
TMB - Sro 30 Cze, 2010

niestety... za 3-4 miesiace kupuje legalnego PS.....
hijax_pl - Sro 30 Cze, 2010

No to się nie dziw. To co widzisz na początku to podgląd. Po chwili wskakuje wywołane przez picase RAW.
IMHO picasa nie robi tego najlepiej ;)

edmun - Sro 30 Cze, 2010

komor napisał/a:
Ale kombinację 70-200 + TC możemy przećwiczyć, nawet możemy wtedy porównać co da lepszą jakość z konwerterem: Sigma 70-200/2,8 czy Canon 70-200/4L

Oj potestujemy, potestujemy :)

moronica - Czw 01 Lip, 2010

krisv740 napisał/a:

najpierw by sie trzeba upewnic, ze w ogole da sie zamontowac sigme na tc nikona bo tam zdaje sie sa jakies dodatkowe bolce, ktore co sprytniejsi wiedza jak spilowac. generalnie to troche sie naszukalam i nie znalazlam zadnej tabeli z kompatybilnoscia tc nikona z innymi szklami

krisv740 - Czw 01 Lip, 2010

moronica napisał/a:
krisv740 napisał/a:

najpierw by sie trzeba upewnic, ze w ogole da sie zamontowac sigme na tc nikona bo tam zdaje sie sa jakies dodatkowe bolce, ktore co sprytniejsi wiedza jak spilowac. generalnie to troche sie naszukalam i nie znalazlam zadnej tabeli z kompatybilnoscia tc nikona z innymi szklami

chyba coś pomyliłaś... :D

ta sigma to jasna długa stałka. z nia każdy tc wspólpracuje bezproblemowo i nic nie trzeba "przycinać" ani zaklejać (bo raczej o to ci chodziło)... :cool:

jak znajde ten klip, gdzie to jest zaprezentowane, to tu dam. ale nie chodzilo o zaklejanie czegokolwiek tylko o spilowanie takiej metalowej wypustki, ktora uniemozliwiala zamontowanie obiektywow innych niz nikona

zreszta ta tabela by to potwierdzala o ile cos mi tu nie umyka http://blog.nikonians.org...ter%20Table.pdf

[ Dodano: Czw 01 Lip, 2010 02:12 ]
mam! i to nawet padlo w watku o dokladnie tej samej sigmie
watek tu http://www.talkphotograph...d.php?p=2310355
a link w jednym z postow prowadzi tu http://nikonpages.heymanphotography.com/tcmod/

krisv740 - Czw 01 Lip, 2010

moronica, HAU HAU HAU - człowiek uczy się całe życie i głupi umiera... :zalamany: :mrgreen:

ale to tylko dodatkowo mnie przekonało, ze nieświadomie dokonałem dobrego wyboru systemu... :grin:

TMB - Czw 01 Lip, 2010

Nie wiem o co wam chodzi z tym spiłowaniem czegokolwiek :lol:
u znajomego chciałem podpiac tc.20 nikona i ...........po prostu nikonowskie tc maja wypukłe szkło, którego nachodzi na moja tylnia soczewkę! -

ps. - dobra, załóżmy się myle - to ciekawe kto podjąłby sie takiej "operacji" tc1.7......i za ile oczywiscie :lol:

hijax_pl - Czw 01 Lip, 2010

Bo tak to sobie nikon właśnie wymyślił coby telekonwertery 'E' stosować tylko ze szkłami, z którymi jest sens takowy gadżet stosować ;)
Jak ktoś chce mieć dowolność - polecam Kenko z wyższej półki. A jeśli istotne jest żeby konwerter nie modyfikował wartości raportowanej przysłony - wtedy Sigma.

TMB - Czw 01 Lip, 2010

hijax_pl napisał/a:
konwerter nie modyfikował wartości raportowanej przysłony

(wybaczcie za idiotyczne pytanie) - to taki problem w Kenko wystepuje :o ?

hijax_pl - Czw 01 Lip, 2010

To nie jest problem. Konwerter modyfikuje (bo tak być powinno) wartość przesłony którą podaje obiektyw. Np przy konwerterze 2x obiektyw f/2.8 zacznie się przedstawiać jako f/5.6
W niektórych przypadkach może to jednak spowodować blokadę działania układów AF.

komor - Czw 01 Lip, 2010

TMB, nie rób offtopicu na temat Picassy w tym temacie. Dział Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie zaprasza.

hijax_pl napisał/a:
Bo tak to sobie nikon właśnie wymyślił coby telekonwertery 'E' stosować tylko ze szkłami, z którymi jest sens takowy gadżet stosować

Canon zdaje się też, bo jego konwertery mają wystające soczewki, które nie wszędzie wejdą.

hijax_pl napisał/a:
Jak ktoś chce mieć dowolność - polecam Kenko z wyższej półki. A jeśli istotne jest żeby konwerter nie modyfikował wartości raportowanej przysłony - wtedy Sigma.

to ze przenosza zmodyfikowana wartosc przeslony to taki niby ficzer najnowszej serii DGX, DG zdaje sie maja ta "wade" ze nie modyfikuja tego