|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA OTWORKOWA
oranżewski - Sro 30 Cze, 2010 Temat postu: FOTOGRAFIA OTWORKOWA Patrzę na zegarek: 12.45. Hmm. Najgorsza godzina na robienie zdjęć. Światła cholernie dużo... I tu się problem rozwiązał. Poleciałem po dekielek od Heliosa, w którym kiedyś zrobiłem dziurkę.
FOTOGRAFIA OTWORKOWA 2010
01.
nie PSute, jedynie sepia w ACDSee
na razie najczystsza matryca
piwonia - Wto 24 Sie, 2010
A jak w kolorze wyglądało?
Bo czasami otworki potrafią świetnie przekłamywać kolory co wygląda naprawdę niesamowicie
Ale w sumie taka wersja tez mi się podoba, aczkolwiek nie powiedziałabym, ze to otworek jest. Jakieś takie mało sferyczne to zdjęcie
oranżewski - Czw 03 Mar, 2011
02. nie ma chętnych?
muzyk - Czw 03 Mar, 2011
oranżewski napisał/a: | na razie najczystsza matryca |
Taaaa... zafajdana nieźle
oranżewski napisał/a: | 02. nie ma chętnych?
|
Są, tylko muszą zrobić płytkę i dekielek
psylo - Czw 03 Mar, 2011
chęci są... czasu brak;> zamysł w głowie jest od dawna...
ale najpierw pytanie do oranżewskiego - jak duży (mały) otwór zastosowany jest w Twoich pokazanych zdjęciach(0,5mm czy mniejszy)? pytanie czysto ciekawskie bez względu na samodzielne próby, które na dniach chcę rozpocząć tym bardziej, że widok z okna do tego typu fotografii mógłby się akurat nadać jak najbardziej...
czy może rzeczywiście zostały zastsowane proporcje wzoru: d=1,9√fλ ?
muzyk - Czw 03 Mar, 2011
A czy taki otwór to nie za duży jest? Tzn. pewnie i coś tam wyjdzie, ale zdjęcie będzie "za bardzo" rozmyte.
hijax_pl - Czw 03 Mar, 2011
muzyk, zależy jak daleko ten otworek od matrycy będzie
Dla Canona, jeśli byłby w płaszczyźnie matrycy (44mm) to powinien mieć 0,28mm
0,5mm to wychodzi mi z obliczeń około 180mm od matrycy.
oranżewski - Pią 04 Mar, 2011
otworek robiony igłą w dekielku od heliosa. ile ma? nie wiem. jak daleko? nie wiem i wszystkie wątpliwości rozwiane
są dziurki do kupienia od 0,2mm do 1,5mm
psylo - Nie 06 Mar, 2011
no to ja pojadę bardziej w otworku... dzieki temu, że w gumowym korku od wanny wyszedł mi bardzo poszarpany otworek to i efekt jest bardziej poszarpany... jutro w aluminium poszarpię chyba aby był on perfekcyjnie na środku i aby był okrągły... dziś czasu zabrakło...
3.
...
oranżewski - Sro 09 Mar, 2011
na allegro sprzedają otworki za dychacza
psylo - Sro 09 Mar, 2011
oj tam...sprzedają sprzedają... ale DIY idąc za panem adamem słodowym dostarcza nawet w najmniejszych rzeczach innego rodzaju przyjemność...
z innej beczki to bardzo zminimalizowaną formą fotografii otworkowej jest zastosowanie pierścieni dystansowych, których osobiście używam do makro, bez przenoszenia elektroniki...
a kapselek z otworkiem i tak chyba kupię wraz z adapterem M42 co by optykę zenita zastosować i robić właśnie 'mydlano-chropowate' zdjęcia wraz z brudem lustra... taki jakiś dla wielu absurdalny pomysł a dla mnie mający 'Ten swój smaczek' ;>
pozdrawiam
oranżewski - Wto 05 Lip, 2011
nikt nic nie daje...
zamówiłem sobie otworek z allegro 0,4mm:
4.
5.
moronica - Wto 05 Lip, 2011
oranżewski, zoptymalizuj palete eksportujac avatara do gifa to nie bedzie sie tak pikselizowal
hmm ten temat to mi przypomina o tym, by matryce przeczyscic. syfy wylaza w okolicach f/22
moronica, jest w gifie. a z resztą tam... avatar... byle wątkowe były dobre
oczywiście moje syfy wyczyszczone.
dorzucę exif
f/35mm, F/87,5
hijax_pl - Wto 05 Lip, 2011
oranżewski napisał/a: | dorzucę exif f/35mm | To otworek jest głębiej od płaszczyzny bagnetu? 35mm to chyba już powinno lustro zahaczać... Chyba że czegoś nie rozumiem
Zresztą... Canonowe 44mm, otworek 0.4mm, przysłona f/87 i ogniskowa 35mm... Nic mi nie pasuje
Dla otworka 0,4mm optymalna ogniskowa wychodzi ok 117mm co daje przysłonę f/292...
Masz inne otworki? Możesz porównać rezultaty? jest mniejsze mydło?
muzyk - Wto 05 Lip, 2011
oranżewski napisał/a: | Poleciałem po dekielek od Heliosa, w którym kiedyś zrobiłem dziurkę. |
Czymżeś tak czipa zasmalcował?
hijax_pl napisał/a: | oranżewski napisał/a: | dorzucę exif f/35mm | To otworek jest głębiej od płaszczyzny bagnetu? 35mm to chyba już powinno lustro zahaczać... Chyba że czegoś nie rozumiem
Zresztą... Canonowe 44mm, otworek 0.4mm, przysłona f/87 i ogniskowa 35mm... Nic mi nie pasuje
Dla otworka 0,4mm optymalna ogniskowa wychodzi ok 117mm co daje przysłonę f/292...
Masz inne otworki? Możesz porównać rezultaty? jest mniejsze mydło? |
tak, wsadziłem głębiej niż bagnet (po bokach mam samą izolację, więc wpasowuję mą blaszkę i się zagnieżdża. na razie lustro ok, więc chyba jest dobrze
policzyłem linijką i mi wyszło 35mm. chyba, że źle liczę. do tego obrazka na górze od blaszki.
i później odległość w mm podzieliłem przez średnicę otworka w mm i wyszło 87,5.
350:0,4=87,5
a to jest coś takiego jak optymalna ogniskowa? i muszę umieścić blaszkę na odległości 117mm?
muzyk? nie jarzę
Rozmiar otworka d można wyliczyć z takiego wzoru:
d = 1.9 sqrt( f / lambda )
Gdzie f to ogniskowa, a lambda to długość fali świetlnej
Cytat: |
Rozmiar otworka d można wyliczyć z takiego wzoru:
d = 1.9 sqrt( f / lambda )
Gdzie f to ogniskowa, a lambda to długość fali świetlnej |
dobra, dobra, ale jak Cytat: | można wyliczyć z takiego wzoru | ?
Po pierwsze to się rąbnąłem w pisaniu - zamiast dzielenia powinno być mnożenie (inaczej się jednostki nie zgodzą)
długość światła - weźmy zielony, czyli 550nm (lub 550e-6mm)
ogniskowa? bagnet w eos to 44mm
1.9 x sqrt(550nm * 44mm) = 0,2955mm (lub 0,3mm)
To efektywna przysłona wyszłaby f/146,6(6)
oranżewski - Sro 06 Lip, 2011
no dobra, czyli jak mam otworek 0,4mm usytuowany na 35mm od matrycy, to jaką mam przysłonę?
hijax_pl - Sro 06 Lip, 2011
35/0,4
czonek - Czw 07 Lip, 2011
Chyba zaczynam jarzyć z treści postów, ale gdyby ktoś mógł, dla upewnienia mnie w prawidłowości mojego jarzenia, napisać jak to się robi - fotografia otworkowa.
hijax_pl - Czw 07 Lip, 2011
Po prostu "obiektywem" jest dziurka. Najprościej jest sobie w dekielku od korpusu szpileczką zrobić. Oczywiście nie będzie to idealne, ale będzie.
Aby obraz był najwyższej jakości należy dziurkę mieć o odpowiednim rozmiarze w jak najcieńszym materiale zrobioną i umieszczoną w odpowiedniej odległości od matrycy.
Mała dziurka daje gigantyczna głębię ostrości i miękki obraz dzięki dyfrakcji.
Mała dziurka to tez długi czas naświetlania.
Ot i cała teoria
dr11 - Czw 07 Lip, 2011
Dziurka w dekielku średnicy 5mm, na nią naklejamy taśmą klejącą kawałek folii aluminiowej i przebijamy delikatnie końcówką ostrej igły.
Można przygotować kilka przekłutych fragmentów folii i wybrać ten, co da najlepszy obrazek.
czonek - Czw 07 Lip, 2011
Mocno dziękuję:
hijax_pl za wyjaśnienie teorii
dr11 za genialny sposób na precyzyjną dziurkę
dzisiaj lece robić fotografie otworkową
dr11 - Czw 07 Lip, 2011
czonek, jak masz pierścienie pośrednie to możesz dziurkę zrobić w dekielku od nich. Stosując różne pierścienie otrzymasz otworek oddalony od matrycy tak, jakbyś używał obiektywów o różnych ogniskowych. U mnie się to dobrze sprawdza
maziek - Czw 07 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | Mała dziurka daje gigantyczna głębię ostrości | W dziurce jest głębia ostrości?
maziek napisał/a: | W dziurce jest głębia ostrości? | Nie "w" ale "dzięki"... wychodzi ekstremalnie mała hiperfokalna
maziek - Czw 07 Lip, 2011
"W dziurce" -> w fotografii otworkowej.
Wg mnie w dziurce nie ma czegoś takiego jak "głębia ostrości". Wszystko jest tak samo ostre.
dr11 - Czw 07 Lip, 2011
maziek napisał/a: | Wszystko jest tak samo ostre. | Lub tak samo miękkie/nieostre
maziek napisał/a: | Wg mnie w dziurce nie ma czegoś takiego jak "głębia ostrości". Wszystko jest tak samo ostre. | W sumie wszystko jest kwestą interpretacji: czy też "nie ma GO" czy "prawie nieskończone GO" - w praktyce wychodzi na to samo
komor - Nie 01 Sty, 2012
Z okazji nowego roku większość wątków zdjęciowych dostała nowe otwarcia 2012, ale te najmniej popularne zostają. Podbijam jedynie temat, żeby nie zaginął pośród pozamykanych wątków 2011, wśród których się znajdował.
cobalt - Czw 09 Sty, 2014
Nie mogę w to uwierzyć, że przez tak długi czas nikt nie wstawił tu nawet jednego nowego zdjęcia.
6.
Wojmistrz - Czw 09 Sty, 2014
cobalt, i to ma być zdjęcie otworkowe?
Fawu - Czw 09 Sty, 2014
Wojmistrz napisał/a: | cobalt, i to ma być zdjęcie otworkowe? |
Hm, tak na logikę to każde jest otworkowe
7.
ophiuchus - Czw 09 Sty, 2014
cobalt, podejrzewam, że ten typ fotografii wymaga trochę więcej uwagi, stąd tak mało wrzutek w wątku Zdjęcia mi się podobają Dawaj więcej!
Agfa Isola - film 120, d=0,25mm.
Film skanowany w sieci Rossmann - pierścienie Newtona.
8.
Wojmistrz - Pią 10 Sty, 2014
cobalt, zdaje się, że mylisz technikę z analogową fotografią średnio lub wielkoformatową. Pokrótce, fotografia otworkowa czyli prawidłowo camera obscura, to forma wykonywania zdjęć, bez użycia obiektywu, to pierwowzór obecnej fotografii, z wykorzystaniem niewielkiego otworu do 1mm, przez który wpada światło na element światłoczuły. Po samej dystorsji obrazu 6 i 7 widać, że to nie ta technika, a pierścienie Newtona na fotografii 8 mają się nijak do tej techniki. Poza tym wydać różnicę głębi więc to też na pewno nie fotografia otworkowa.
10. Parę lat temu na szybko zaklejony Canon EOS 300D (lub 30D) aluminiową taśmą samoprzylepną, dziura dziabnięta szpilką, ISO na max i chyba 850Ws lampa studyjna ze strumienicą.
cobalt - Pią 10 Sty, 2014
Wojmistrz napisał/a: | cobalt, zdaje się, że mylisz technikę z analogową fotografią średnio lub wielkoformatową. Pokrótce, fotografia otworkowa czyli prawidłowo camera obscura, to forma wykonywania zdjęć, bez użycia obiektywu, to pierwowzór obecnej fotografii, z wykorzystaniem niewielkiego otworu do 1mm, przez który wpada światło na element światłoczuły. Po samej dystorsji obrazu 6 i 7 widać, że to nie ta technika, a pierścienie Newtona na fotografii 8 mają się nijak do tej techniki. Poza tym wydać różnicę głębi więc to też na pewno nie fotografia otworkowa.
10. Parę lat temu na szybko zaklejony Canon EOS 300D (lub 30D) aluminiową taśmą samoprzylepną, dziura dziabnięta szpilką, ISO na max i chyba 850Ws lampa studyjna ze strumienicą.
Obrazek |
A ja natomiast jestem pewny, że bredzisz. Nie wstawiaj zdjęć z cyfraka, bo to kanał w fotografii otworkowej. Te aparaty nigdy nie dadzą dobrej jakości zdjęcia:
11.
Prawdziwy pinhole tylko z papieru lub filmu analogowego. Takimi aparatami np:
- dla filmu 135
- do naświetlania papieru 127x178mm (fotka z negatywem papierowym)
- dla filmu 120
z zamkniętą przysłoną. Czy widzisz tu jakąś soczewkę?
Co do pierścieni Newtona to chodziło mi o to, że w sieciówce Rossmann frajernia podczas skanowanie nie potrafi docisnąć negatywu do szyby skanera i jeszcze bierze za to pieniądze.
Koniec wykładziku Panie Mądralo. A teraz kilka papierków:
12.
13.
14.
[ Dodano: Pią 10 Sty, 2014 09:36 ]
Przeczytałem posty od początku założenia tematu i mogę doradzić tylko jedno, albo jedenaście:
- warto ściągnąć sobie programik PinholeDesigner: http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/ bo ułatwia życie otworkowym zwolennikom foto. Nie mówię tu o dobieraniu średnicy otworka i odległości od filmu, bo są ograniczenia technologiczne. Ale warto sprawdzić sobie np kąt obiektywu "dziurki" dla puszki z filmem czy papierem, żeby się nie rozczarować przyciętym zdjęciem. No i oczywiście programik pomoże nam lepiej oszacować przybliżony czas naświetlania. Z filmem nie ma kłopotu, ale z papierem jest już ciekawie, bo jak tu ustalić sobie ISO?
- dziurki typu 0,4 czy 0,5mm dla aparatów typu lustrzanka, czy analog są duuuuuuuuże, ale 0,2÷0,25 już dają mniejsze mydło,
- regularny, na ostro (dobrze obrobiony) otworek to podstawa. W tym celu można go docierać np papierem wodnym od lakiernika.
- w zależności, czy chcemy nieć flary i bliki można blaszkę delikatnie zaczernić o okolice otworka. Albo nawet lekko okopcić.
- ten sam otworek (używam tylko 0,25mm) daje całkiem inną ostrość na papierze, filmie 120 i 135.
- co do głębi ostrości to wszystko jest tak samo ostre lub rozmyte, bo przysłona może być f/140, f/192 lub f/240.
- ważne jest ostre światło - czyli słońce i wtedy obraz też będzie bardziej ostry.
- wystrzegajcie się wiatru, albo bobrze należy unieruchomić "obskurniaka", bo czasami czas ekspozycji to 30s.
Nie bredzę , za to jestem mile zaskoczony twoimi osiągnięciami w tej praktycznie umierającej dziedzinie.
pes - Pią 10 Sty, 2014
no mega fajne to!
cobalt - Pią 10 Sty, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Nie bredzę , za to jestem mile zaskoczony twoimi osiągnięciami w tej praktycznie umierającej dziedzinie. |
Sorry, ale czasami ludzie osłabiają mnie tekstami: "ale mydło lepsze Smieną robiłem".
Tylko jak widzą "aparat", czyli puszkę z papierem, to szybko zmieniają zdanie.
W pinholu zasada jest prosta. Mały otworek, dobre światło i duży format materiału foto.
Dlatego nie mam obiekcji, co do twojego negatywnego nastawienia do cyfry i otworkowej. Sam, więcej się nie bawiłem na APS-C, ale nie wiem czy nie spróbuje znowu, tym razem przy pełnej klatce. Mnie najbardziej uderzył zbyt ostry obraz jak na pina, dlatego doszukiwałem się błędów. Jak już zobaczyłem puszkę to wiedziałem co będzie dalej . Przynajmniej wyjaśniło się skąd takie załamanie, pierścienie jakiegoś obiektywu itd. Fajnie, że ktoś jeszcze się pasjonuje taką fotografią.
maziek - Pią 10 Sty, 2014
Generalnie odnoszę wrażenie, że większość zachwyca się samym faktem, że nie ma obiektywu, natomiast lwia większość zdjęć wykonanych tą techniką wygląda właśnie tak, jakby były zrobione telefonem (np. moim k770i - głębię ostrości też ma od zera do nieskończoności i podobną rozdzielczość). Inaczej mówiąc zdjęcia te maja pewien walor o ile się wie i uważa za coś specjalnego, że powstały w aparacie otworkowym. Bez tej wiedzy są to (w lwiej większości) kiepskie technicznie zdjęcia, które zostałyby faktycznie obśmiane, gdyby ktoś je "incognito" wrzucił do wątków tematycznych.
To co ma otworek - to znaczy pole widzenia, brak zniekształceń perspektywy (o ile materiał światłoczuły jest płaski) i stałą ostrość "od zera" jest praktycznie niewykorzystywane przez (większość) fanów tej fotografii - a jeśli to poprzez postawienie aparatu na chodniku (żeby było widać, że ostrzy od zera).
cobalt - Sob 11 Sty, 2014
Film 120:
15.
16.
muzyk - Sob 11 Sty, 2014
Na 15. to odciski palców?
ophiuchus - Nie 12 Sty, 2014
Ja bym powiedział, że skaner tudzież nierówny docisk do lampy, ale ja się nie znam
cobalt - Nie 12 Sty, 2014
muzyk napisał/a: | Na 15. to odciski palców? |
Nr 15 to odcisk linii papilarnych samego Izaaka Newtona http://pl.wikipedia.org/w...Bcienie_Newtona pozyskane dzięki żenującej jakości usług (skanowania) Rossmann Foto.
[ Dodano: Nie 12 Sty, 2014 08:36 ]
17.
18.
[ Dodano: Wto 11 Lut, 2014 20:14 ]
Minął miesiąc i nic nie przybyło. Lecimy dalej. Film 120:
19.
20.
staryman - Wto 25 Mar, 2014
Witam, zacząłem trochę się bawić w fotografię otworkową, fajna rzecz, widzę że forum żyje więc dorzucę coś mojej "produkcji". To błona ORWO 6x6, "skanowana" cyfrówką.
21.
cobalt - Sro 26 Mar, 2014
staryman napisał/a: | Witam, zacząłem trochę się bawić w fotografię otworkową, fajna rzecz, widzę że forum żyje więc dorzucę coś mojej "produkcji". To błona ORWO 6x6, "skanowana" cyfrówką. |
Spróbuj na papierze z tą samą dziurką. Pinhole lubi duże formaty.
22.
staryman - Sro 26 Mar, 2014
Cobalt, może popróbuję z papierem, jeśli chodzi o papier, to myślałem o solarigrafii, ale nie mogę się zebrać. Dzięki za radę.
Jeszcze coś dorzucę ze swoich otworków.
23.
cobalt - Czw 27 Mar, 2014
staryman coś mi się wydaje, że skanowanie filmu na skanerze dałoby lepszą jakość.
24 - film 6x6
25 - papier
[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2014 07:45 ]
27 kwietnia 2014! - http://www.pinholeday.org/org/?setlang=pl
[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2014 07:48 ]
Czym jest Światowy Dzień Fotografii Otworkowej?
Jest to międzynarodowa impreza zorganizowana w celu promowania sztuki fotografii otworkowej.
W ten szczególny dzień, chcielibyśmy zachęcić wszystkich
- aby oderwali się na chwilę od naszego zmechanizowanego świata i wzięli udział w prostym akcie tworzenia fotografii otworkowej.
- aby podzielili się swoją wizją i pomogli zapoznać innych z niezwykłym pięknem tej historycznej techniki fotograficznej.
staryman - Sro 21 Maj, 2014
coś tam, coś tam jeszcze robię, a wracając do skanowania, to nie skaner nie daje ostrości, a aparat/otworek
26.
cobalt - Sro 21 Maj, 2014
27.
komor - Czw 22 Maj, 2014
staryman, pilnuj numeracji, bo się przez Ciebie koledzy pogubili. Poprawiłem. Swoją drogą 26. wygląda tak, że spokojnie możnaby przekonywać, że to stare przedwojenne zdjęcie.
maziek - Czw 22 Maj, 2014
Ta, sprzed wojny burskiej ...
staryman - Pią 23 Maj, 2014
komor, dzięki, poprawię się
cobalt - Sob 31 Maj, 2014
28.
Intimate - Sob 31 Maj, 2014
Fajna ta fotogrtafia otworkowa...tylko dlaczego wszysktie zdjęcia są czarno-białe ?
cobalt - Sob 31 Maj, 2014
Intimate napisał/a: | Fajna ta fotogrtafia otworkowa...tylko dlaczego wszysktie zdjęcia są czarno-białe ? |
Moje są B&W, bo robię na papierze. Gdybym miał bawić się z kolorem w kuwecie, bo pewnie bym się pochlastał.
staryman - Pon 02 Cze, 2014
Intimate napisał/a: | Fajna ta fotogrtafia otworkowa...tylko dlaczego wszysktie zdjęcia są czarno-białe ? |
Fotografia czarno-biała najbardziej do mnie przemawia, może to z dawnych lat analogowych mi zostało. Kolor, hi-fi, "robię" moja cyfrą.
cobalt - Wto 03 Cze, 2014
staryman napisał/a: | Intimate napisał/a: | Fajna ta fotogrtafia otworkowa...tylko dlaczego wszysktie zdjęcia są czarno-białe ? |
Fotografia czarno-biała najbardziej do mnie przemawia, może to z dawnych lat analogowych mi zostało. Kolor, hi-fi, "robię" moja cyfrą. |
Zdjęcia otworkowe z cyfraka są kiepskie.
staryman - Wto 03 Cze, 2014
cobalt, masz rację, są kiepskie, próbowałem otworków z cyfry i nie podobało mi się, może jeszcze raz to przetestuje, ale nie mam przekonania. Cyfra niech robi swoje, a otworek, to otworek:)
cobalt - Nie 15 Cze, 2014
29.
[ Dodano: Pią 26 Gru, 2014 08:39 ]
Światowy Dzień Fotografii Otworkowej już 26.04.2015: http://pinholeday.org/
|
|