forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Licznik migawki canon 550D

pioroon - Czw 01 Lip, 2010
Temat postu: Licznik migawki canon 550D
Witam,
stałem się wczoraj posiadaczem canona 550D+kit +(na początek) C50mm/1.8 (portrety, ale już widzę, że będą kolejne obiektywy do tego tematu).

Wiem, że było wiele wątków na powyższy temat, już je przeczytałem :mrgreen:
Sprawdzałem też różne softy, które znalazłem w sieci do sprawdzenia, ale bez pozytywnego efektu ...
Stąd moje pytanie: czy ktoś się orientuje jak można sprawdzić licznik w 550D? Oczywiście oprócz serwisu, taka odpowiedź mnie nie interesuje :cool:

Dodam, że zrobiłem po zakupie kilka fotek w domu na nowej karcie i nazwy plików zaczęły się od ponad 2300 :shock: Aparat nie nosi żadnych śladów używania, był wypakowany przy mnie, na moje oko oryginalnie zapakowany (zresztą to sklep internetowy z odbiorem osobistym i nie mają tam nawet wystawy, żeby ktoś sprzęt macał)...Byłem tam dziś wyciągnęliśmy kolejny zapakowany aparat, koleś wsadził nową przy mnie rozpakowaną kartę pamięci i też zaczął liczyć od ponad 2300 (i to dokładnie ta sama liczba)... :shock:

W czym może być problem? Co robić?

edmun - Czw 01 Lip, 2010

jest fajny program. załączam załącznik, zmień rozszerzenie pliku na .zip
odpal najpierw Canon EOS Utility, po czym w trakcie działania programu włącz ten EOS Info.

nie wiem czy będzie działa przy 550D ale warto spróbować

edit: widzę że nie da się jednak pobrać załącznika

trzymaj link z rapida
http://rapidshare.com/fil...tility.rar.html
MD5: 8AC19F8078026B2D8AADF23C5F89F390

dr11 - Czw 01 Lip, 2010

edmun, na podstawie http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx obawiam się, że od 500D wzwyż nie da rady :( Ale spróbować warto, nic nie kosztuje ;)
pioroon, jak się nie uda, zostaje tylko serwis :|

pioroon - Czw 01 Lip, 2010

Właśnie po wczorajszej zabawie ładuję baterię (gripa jeszcze nie mam :razz: ), także niedługo sprawdzę i dam znać.

P.S. Ten link co dr11 podesłał już sprawdzałem, ale tego EOS Info jeszcze nie...czekam na baterię, no chyba, że nie muszę formatować (ładować na maxa) to mogę już.

[ Dodano: Czw 01 Lip, 2010 16:58 ]
edmun, programik ten sam co wcześniej testowałem, ale dzięki za szybką odpowiedź :grin: Sformatowałem kartę i na chwilę ustawiłem czyszczenie serii nazewnictwa zdjęć i zaczyna liczyć od 1.

worms - Sro 04 Sie, 2010

tez jestem ciekaw czy ten program zadziala.
LooK OuT! - Wto 10 Sie, 2010

To już wiem, że z 30D nie śmignie, ale może obiło się Wam o oczy gdzieś w sieci, czy jest takowy soft do badania 30D?