|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Wybór lornetki 10x42
szycho - Pią 02 Lip, 2010 Temat postu: Wybór lornetki 10x42 Witam
Przyszedł czas na zmianę lornetki (stara już umarła). Zdecydowałem się na lornetkę dachową 10x42 (ew. 8x42) ze względu na wagę i rozmiary. Szkło będzie używane głównie do obserwacji przyrodniczej (ptaki/ssaki). Kasa to +/- 500.
Przewertowałem całe lornetkowe podforum, testy i w końcu zdecydowałem się zadać bezpośrednie pytanie:
Którą opcje byście wybrali i dlaczego?
http://www.optyczne.pl/po...d2=747&add3=543
Zdecydowany byłem na DO forest, ale "wyszła".
Drugim typem jest C. Outland 10x42, ale jakoś mało opinii o tej lornetce w sieci a cena, 419pln kusi.
Vortex?, z testem i opiniami się zapoznałem i też poważnie rozważam.
Fomei - sklep w którym miałem brać DO zaproponował jako alternatywę.
Jeśli macie inne sugestie, to też fajnie.
Z góry dzięki za odpowiedzi i wszelakie wskazówki.
Arek - Pią 02 Lip, 2010
Skoro masa zdecydowała o wyborze dachówki, to co powiesz na to:
http://optyczne.pl/1160-N...a_lornetki.html
Nie jest on jakoś wyraźnie cięższy. Od Fomei nawet 10 gramów lżejszy. Mieści się w Twoim budżecie, ma
6 stopni pola i ma szanse być najlepszy optycznie. Nie wiem czy będzie, bo to nowość i w rękach jeszcze nie miałem, ale może warto?
Abs - Pią 02 Lip, 2010
Z tych typów, które podajesz postawiłbym na Vortexa. Przeszło przez moje ręce kilka modeli - sądzę, że warto (...i ta wieczysta gwarancja).
szycho - Pią 02 Lip, 2010
Arek, dzięki za propozycja. No i właśnie zauważyłem, że napisałem '...z względu na wagę i masę' [poprawiam] - masę i małe rozmiary.
Abs, dzięki, też powoli skłaniam się ku vortexowi.
ciekawi mnie ten Celestron
Abs - Pią 02 Lip, 2010
Mam aktualnie Vortexa Fury 10x42 - bardzo solidna lornetka z czystym obrazem. Bawiłem się małym Vortexen (500g) 8x32 - też dobra jakość obrazu. Polubiłem tę markę choć jest konkurencja w porro, np. Olympus 10x42 http://www2.olympus.pl/co...0x42_EXPS_I.htm
Nikon Ex 8x40,
może optycznie nawet lepsze od Crossfirera.
Celestronów sporo w marketach - nie porównywałem bezpośrednio ale obraz wydaje mi się gorszy do mojego Vortexa.
szycho - Pon 05 Lip, 2010
Abs, dzięki.
A co powiecie o lornetkach 8x42 w porównaniu z 10x. Wiadomo kąt widzenia, ale jak się mają sprawy z powiększeniem - czy to w praktyce duża różnica?
Abs - Pon 05 Lip, 2010
Moim zdaniem to sprawa bardzo indywidualna - dla jednego różnica duża dla innego nie. Ma na to także wpływ przyzwyczajenie.
8x42 to spokojna obserwacja z dużym polem, większą jasnością, małymi drganiami - do krajobrazu, nocnego nieba, zmierzchu w lesie - będzie nieco lepsza.
Mam 8x30 i 10x42 a chcę kupić jeszcze 12x50. Ciągle brakuje mi powiększenia. Mając więcej lornetek z takiego zestawu lornetek (jaki wypisałem) można by spokojnie wyrzucić 10x42. Z kolei planując tylko jedną loretkę - 10x42 lub 10x50 to dobry kompromis.
Irex - Wto 06 Lip, 2010
Mam na swoim stanie i 8,5X i 10X i jesli chodzi o powiekszenie to roznica jest , czy duza - dla mnie mimo wszystko zauwazalna , ale z kolei pole jest mniejsze w 10X .Wszystko zalezy od Ciebie , co bardziej wolisz .
szycho - Czw 08 Lip, 2010
Dzięki wszystkim za uwagi.
Po dłuższym namyśle, i klikaniu po sieci zdecydowałem się na pierwszą z wybranych przeze mnie lornetek: Celestron Outland 10x42: http://www.optyczne.pl/40...a_lornetki.html
Lornetkę zamówiłem w sklepie internetowym DO i... kilkanaście minut temu wyjąłem z kartonu
Pierwsze wrażenia:
-konstrukcja solidna, dobrze leży w dłoniach (przynajmniej moich), nic nie mlaska, wszystko ładnie spasowane;
- pierścień ostrości chodzi z fajnym oporem i nie trzeba nim dużo kręcić;
- zatyczki obiektywu na stałe przymocowane do korpusu lornetki [tak jak w Vortexach], przykrywki okularów można zamontować do paska - pasek mało komfortowy - będzie zastąpiony paskiem od starej lornetki;
- pokrowiec neoprenowy - fajerwerków nie ma, ale na początek wystarczy;
- obraz: nie jestem testerem, ale na moje oko jest świetnie. Pole widzenia, jak dla mnie, jest ok.
Outlandera mogę jedynie porównać z DO forestem 10x42, którą miałem okazję sprawdzić w sklepie . Właściwości bardzo podobne, ale z tych dwóch zdecydowanie jeszcze raz wybrałbym Celestrona
Dirty - Pon 19 Lip, 2010
Obydwie mają liche pole widzenia i duże powiększenie. Ja bym w życiu tego nie kupił. Arek ci dobrze radził, sam chciałbym tamtego nikona. Pole widzenia 105 metrów w lornetce uniwersalnej to minimum. Z dachówek Nikosie też mają 105 metrów pole widzenia bodajże w podobnej cenie. Lepiej od razu daj se spokój z tą lornetką, sprzedaj ją mnie za 200 zł ja się z nią pomęczę, a ty dołóż trochę i kup sobie dachówkę z porządnym polem widzenia.
[ Dodano: Pon 19 Lip, 2010 18:55 ]
Vortex crosfire byłby lepszy http://www.optyczne.pl//index.php?lornetka=747. Cena byłaby podobna. Zresztą nie wiem dlaczego na stronie Delty jest pole widzenia 105 m skoro na forum optycznym podane jest 93 m, a na stronie producenta celestron.com jest 96 metrów. No ale żeby coś dobrze sprzedać trzeba najpierw trochę pościemniać. Tak poważnie to lornetka napewno super, chociaż Vorteź ma wieczystą gwarancję :/. Pozdro
madrax - Pon 19 Lip, 2010
porro,porro ponad wszystko
Dirty - Czw 22 Lip, 2010
Jakbym mógł wybierać lornetkę bez podziału na cenę która będzie moją ulubioną byłby to ten Nikon za 3 klocki co zajął 4 miejsce w teście lornetek, a właściwie go wygrał tylko testującym nie spodobało się klasyczne pokrętło bo niby za wąskie i to że nie można oglądać much na ścianie w pokoju akademika bo ma 3 metry długości, a lornetka ostrzy 30 cm dalej. (no albo svaworski z zaisem mieli wygrać). Popatrzcie tylko na nią jest prześliczna. (test lornetek 10x42)
madrax - Czw 22 Lip, 2010
ale co jest takie śliczne?
korpus?
a może futerał?
piękne jest chyba to co widzisz przez lornetkę,a nie ona sama....................
kurde Stary co ty jacykow jesteś?
ja pier....co ty chcesz ją oglądać czy przez nią patrzeć??????????????????????????
jesteś z tych co oglądają telewizor czy telewizję???????
matko z ojcem,to przerost formy nad treścią
RB - Czw 22 Lip, 2010
madrax napisał/a: |
piękne jest chyba to co widzisz przez lornetkę,a nie ona sama....................
matko z ojcem,to przerost formy nad treścią |
eeee, przesadzasz...
madrax - Czw 22 Lip, 2010
no,może troszeczkę.......
Dirty - Czw 22 Lip, 2010
Jacyków to może krowom spódnice projektować, a lornetkę to by pewnie zrobił ze zużytych rolek papieru toaletowego. No ale pewnie go stać na taką lornetkę. Dla siebie pewnie by wybrał taką żeby nią sobie mógł pierożki wykrawać na wieczorkach cioterskich.
Tu jest link do tej lornetki http://www.optyczne.pl/index.php?lornetka=100
|
|