|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Dyfuzor - tak... czy nie?
Cameo - Pią 02 Lip, 2010 Temat postu: Dyfuzor - tak... czy nie? Szukam dyfuzora do lampy HVL-F42AM. Gdyż...
"Dyfuzor powoduje rozproszenie światła lampy błyskowej, zmiękczając je i czyniąc bardziej plastycznym oraz naturalnym. Powoduje to uzyskanie bardziej naturalnego obrazu. Dyfuzory umożliwiają równomierne rozproszenie światła z lampy błyskowej na całą fotografowaną scenę"
Czym się kierować przy zakupie? czy taki: http://www.allegro.pl/ite...lta_3600hs.html mógłby być?
Jeśli ktoś ma zdjęcia, robione lampą z dyfuzorem i bez, to będę bardzo wdzięczna, chciałabym sobie porównać.
MC - Pią 02 Lip, 2010
Ten, o ile będzie pasował. Ewentualnie coś w stylu Omnibounce.
hijax_pl - Pią 02 Lip, 2010
A nie wystarczy odbić od sufitu?
MC - Pią 02 Lip, 2010
Nie zawsze sufit jest dostępny.
Cameo - Pią 02 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | A nie wystarczy odbić od sufitu? |
Problem polega na tym, że często nie mam takiej możliwości.
Nie wiem też który wybrać, bo zastanawiałam się jeszcze nad tym: http://www.allegro.pl/item1085129271.html
[ Dodano: Pią 02 Lip, 2010 15:06 ]
No, i nie znoszę "zacieków", to zdjęcie było robione tuż obok niebieskiej ściany, czego efektem są niebieskie krawędzie sierści zwierzaka... mam nadzieję, że dyfuzor wyeliminuje ten problem.
komor - Pią 02 Lip, 2010
Cameo, zafarbów, nie zacieków, gwoli formalności.
Cameo napisał/a: | No, i nie znoszę "zacieków", to zdjęcie było robione tuż obok niebieskiej ściany, czego efektem są niebieskie krawędzie sierści zwierzaka... mam nadzieję, że dyfuzor wyeliminuje ten problem. |
Dyfuzor to raczej cudów nie zdziała w takiej sytuacji... Już bardziej wrota
Dyfuzor, wrota czy taki mini softbox jak pokazałaś z linka - każdy z tych modyfikatorów daje inny efekt.
jaad75 - Pią 02 Lip, 2010
Dyfuzor tego typu jak w pierwszym linku zafarbów nie zlikwiduje, bo istota jego działania opiera się o rozsyłanie światła wokół i odbijanie go od czego się da, czyli w tym przypadku głównie od ścian... Już prędzej mini softbox z drugiego linku, bo ten powiększa znacząco żródło światła - jego wadą jest to, że utrzymujesz niezbyt atrakcyjny kąt padania światła, jeśli strzelasz ze stopki...
Cameo - Pią 02 Lip, 2010
Chciałabym żeby zdjęcia były plastyczne, naturalne, dobrze wyostrzone, a ponieważ mam samą lampę, to odbicie, nie zawsze daje mi taki efekt, jaki bym chciała. Zdjęcia są czasami niedoświetlone, nieostre. Mimo iż, obracam palnik na 100 różnych sposobów, i odbijam z różnych miejsc.
Co to są wrota?
Przeprasza że zdjęcie z logo sklepu
Wrota - to to największe zdjęcie - pozwala sterować kierunkiem padania światła.
reszta zdjątek pokazuje (od lewego dolnego):
- strumienica
- plaster miodu
- softbox
- beauty dish
- globe
jaad75 - Pią 02 Lip, 2010
Cameo napisał/a: | Chciałabym żeby zdjęcia były plastyczne, naturalne | To akurat ciężko osiągnąć z lampą na stopce - podstawą plastycznego światła jest to, by budowało światłocień, a to można osiągnąć praktycznie tylko sprawiając, by świeciło nierównolegle do osi obiektywu...
SlawGaw - Nie 04 Lip, 2010
jaad75 napisał/a: | To akurat ciężko osiągnąć z lampą na stopce |
Tu tę lampę można zdjąć z aparatu i sterować nią bezprzewodowo, a do tego jakiś biały karton od którego się odbije błysk i będzie ok, kupno dyfuzora nie jest konieczne aby pobawić się trochę światłem.
darekk - Sob 10 Lip, 2010
Mam softbox do lampy i powiem że jest bardzo dobry
|
|