forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Dyfuzor - tak... czy nie?

Cameo - Pią 02 Lip, 2010
Temat postu: Dyfuzor - tak... czy nie?
Szukam dyfuzora do lampy HVL-F42AM. Gdyż...

"Dyfuzor powoduje rozproszenie światła lampy błyskowej, zmiękczając je i czyniąc bardziej plastycznym oraz naturalnym. Powoduje to uzyskanie bardziej naturalnego obrazu. Dyfuzory umożliwiają równomierne rozproszenie światła z lampy błyskowej na całą fotografowaną scenę"

Czym się kierować przy zakupie? czy taki: http://www.allegro.pl/ite...lta_3600hs.html mógłby być?

Jeśli ktoś ma zdjęcia, robione lampą z dyfuzorem i bez, to będę bardzo wdzięczna, chciałabym sobie porównać.

MC - Pią 02 Lip, 2010

Ten, o ile będzie pasował. Ewentualnie coś w stylu Omnibounce.
hijax_pl - Pią 02 Lip, 2010

A nie wystarczy odbić od sufitu?
MC - Pią 02 Lip, 2010

Nie zawsze sufit jest dostępny.
Cameo - Pią 02 Lip, 2010

hijax_pl napisał/a:
A nie wystarczy odbić od sufitu?

Problem polega na tym, że często nie mam takiej możliwości.

Nie wiem też który wybrać, bo zastanawiałam się jeszcze nad tym: http://www.allegro.pl/item1085129271.html

[ Dodano: Pią 02 Lip, 2010 15:06 ]
No, i nie znoszę "zacieków", to zdjęcie było robione tuż obok niebieskiej ściany, czego efektem są niebieskie krawędzie sierści zwierzaka... mam nadzieję, że dyfuzor wyeliminuje ten problem.

komor - Pią 02 Lip, 2010

Cameo, zafarbów, nie zacieków, gwoli formalności.

Cameo napisał/a:
No, i nie znoszę "zacieków", to zdjęcie było robione tuż obok niebieskiej ściany, czego efektem są niebieskie krawędzie sierści zwierzaka... mam nadzieję, że dyfuzor wyeliminuje ten problem.

Dyfuzor to raczej cudów nie zdziała w takiej sytuacji... Już bardziej wrota ;)

Dyfuzor, wrota czy taki mini softbox jak pokazałaś z linka - każdy z tych modyfikatorów daje inny efekt.

jaad75 - Pią 02 Lip, 2010

Dyfuzor tego typu jak w pierwszym linku zafarbów nie zlikwiduje, bo istota jego działania opiera się o rozsyłanie światła wokół i odbijanie go od czego się da, czyli w tym przypadku głównie od ścian... Już prędzej mini softbox z drugiego linku, bo ten powiększa znacząco żródło światła - jego wadą jest to, że utrzymujesz niezbyt atrakcyjny kąt padania światła, jeśli strzelasz ze stopki...
Cameo - Pią 02 Lip, 2010

Chciałabym żeby zdjęcia były plastyczne, naturalne, dobrze wyostrzone, a ponieważ mam samą lampę, to odbicie, nie zawsze daje mi taki efekt, jaki bym chciała. Zdjęcia są czasami niedoświetlone, nieostre. Mimo iż, obracam palnik na 100 różnych sposobów, i odbijam z różnych miejsc. :roll:

Co to są wrota?

Przeprasza że zdjęcie z logo sklepu ;)

Wrota - to to największe zdjęcie - pozwala sterować kierunkiem padania światła.
reszta zdjątek pokazuje (od lewego dolnego):
- strumienica
- plaster miodu
- softbox
- beauty dish
- globe

jaad75 - Pią 02 Lip, 2010

Cameo napisał/a:
Chciałabym żeby zdjęcia były plastyczne, naturalne
To akurat ciężko osiągnąć z lampą na stopce - podstawą plastycznego światła jest to, by budowało światłocień, a to można osiągnąć praktycznie tylko sprawiając, by świeciło nierównolegle do osi obiektywu...
SlawGaw - Nie 04 Lip, 2010

jaad75 napisał/a:
To akurat ciężko osiągnąć z lampą na stopce

Tu tę lampę można zdjąć z aparatu i sterować nią bezprzewodowo, a do tego jakiś biały karton od którego się odbije błysk i będzie ok, kupno dyfuzora nie jest konieczne aby pobawić się trochę światłem.

darekk - Sob 10 Lip, 2010

Mam softbox do lampy i powiem że jest bardzo dobry