|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problemy z serwisem Tamrona - Foto-Technika
JaZi - Sob 03 Lip, 2010 Temat postu: Problemy z serwisem Tamrona - Foto-Technika Witam serdecznie,
Robiąc zdjęcia na ślubie znajomej aparat stojący na statywie upadł i uszkodzeniu uległ tylko obiektyw Tamron 17-50 VC. Zniszczony został filtr UV i tubus obiektywu (pęknięcie wzdłużne). Pomimo przycinającego się pierścienia zoomu, zdjęcia zrobione po upadku były poprawne. W kilka dni po "wypadku" wysłałem obiektyw do Foto-Techniki w Gdańsku. Obiektyw na gwarancji, ale zdawałem sobie sprawę, że naprawa będzie płatna. Po wielu interwencjach telefonicznych, po ponad miesiącu dostałem mailem ekspertyzę, w której napisano, że naprawa jest nieopłacalna i proponują mi wymianę obiektywu na nowy za kwotę 1049 zł netto. Przystałem na propozycję, prosząc jednocześnie o wymianę na inny obiektyw, tj. Tamron 10-24. Dostałem maila, że jest akceptacja przełożonych na taką wymianę, tylko muszę wpłacić powyższą kwotę powiększoną o VAT na ich konto. Wpłaciłem pieniądze w ubiegły piątek i czekałem na przesyłkę. Wczoraj, trochę poirytowany, że obiektywu jeszcze nie ma, zadzwoniłem do Gdańska. Dowiedziałem się, że wymiana nie jest możliwa, że była to pomyłka, a pieniądze zostaną zwrócone.
Później dostałem maila tej same treści i propozycję zakupu obiektywu w sklepie.
Czy takie działania nie mają charakteru umowy zakupu?
Aha, dzisiaj wieczorem pieniądze mialem już na koncie.
Jeszcze jedno pytanie. Co mam zrobić, gdy obiektyw zwrócą mi w innym stanie (gorszym) niż go wysłałem.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam, Jan
|
|