forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Helios 44M- pytanie ostrość i bokeh w różnych wersjach

soomo - Sob 03 Lip, 2010
Temat postu: Helios 44M- pytanie ostrość i bokeh w różnych wersjach
Witam!
Mam pytanie odnośnie obiektywów Helios 44M. Słyszałem, że pomiędzy kolejnymi wersjami są dość duże różnice. Czy nowsze wersję są znacznie ostrzejsze od starszych? Czy nowsze wersje mają gorszy bokeh? Mój kolega posiada Heliosa 44M-2 i bokeh ma genialny, jednak nie wiem czy przez to że im nowszy, im będzie miał więcej warstw ochronnych tym nie będzie ten bokeh pogorszony. Mam zamiar kupić jeden z modeli tego Heliosa, jednak zależy mi na tym aby mieć dobrą ostrość nie tracąc tego specyficznego bokehu.
Pozdrawiam!

oranżewski - Sob 03 Lip, 2010

Helios 44M-4.

na F/2 - mydło.
sytuacja dopiero się ciut polepsza na F/2.8
by później na F/4 było żyleciasto :)

bokeh ma piękny.

no i wolny ...... MF ;) w sensie, że za duży opór. ale to tak poza tematem.

edmun - Sob 03 Lip, 2010

zawsze można zmienić smar i będzie sam latał
oranżewski - Sob 03 Lip, 2010

to tak jak ja swoją komórkę - slidera (N5200) smaruję olejem kujawskim :mrgreen: śmiga jak ta lala! :lol:
soomo - Sob 03 Lip, 2010

tomaszewski napisał/a:
Helios 44M-4.

na F/2 - mydło.
sytuacja dopiero się ciut polepsza na F/2.8
by później na F/4 było żyleciasto :)

bokeh ma piękny.

no i wolny ...... MF ;) w sensie, że za duży opór. ale to tak poza tematem.

Dzięki, chociaż bardziej chodziło mi o jakieś porównanie różnych wersji. Z tego co słyszałem o 44M-4 to jakiś bardzo ostry nie jest, ponoć lepsza jest pod tym względem 44M-7 ale z kolei ma ponoć gorszy bokeh. Ktoś na innym forum polecał mi wersje 44M-3 bo ponoć niema szczególnych różnic w ostrości między modelami no i ma świetny bokeh.

MasterB - Nie 04 Lip, 2010

soomo, obawiam się że różnice ostrości będą wynikać z rozrzutu jakościowego no i faktu że nie ma nowych Heliosów...
Najostrzejsza sztuka jaką miałem w rękach (a trochę ich było...) to 44-4 MC, kupiona razem z zenitem którym zrobiono 17 zdjęć i wrzucono do szafy.
Co do bokeh to nie porównywałem, ale Heliosy różnią się liczbą listków przesłony więc różnice zapewne są...

panmarecq - Czw 15 Lip, 2010

Mam 44-3 I moim zdaniem na 2.8 to jest już ostry.
Tu masz moje zdjęcie właśnie na 2.8, zero wyostrzania. Osobiście uważam iż każdy Helios jest ostry po przymknięciu tylko trzeba trafić z ostrością :wink:

http://wd4.photoblog.pl/l...BC/66362363.jpg

mavierk - Czw 15 Lip, 2010

Jeśli chodzi o heliosy, to różnią się one ostrością nie ze względu na model.

Myślę, że nawet sztuki, które zostały wyprodukowane jedna po drugiej mogą mieć zupełnie inne właściwości optyczne.

Zresztą sam miałem Heliosa 44m-4, który był zarąbiście ostry od pełnej dziury, miałem też jednego z nowszych, z MC - nie powalał.

pawulon - Nie 24 Paź, 2010

Mój Melios 44M jest super ostry od pełnej dziury (na 12Mpix matrycy FF). Co z tego, jak go rozebrałem i nie potrafię poskładać.
siudym - Sob 23 Sty, 2016

Moze komus przyda sie porownanie:
http://forum.mflenses.com...-8d-t73967.html

Helios 44m-4 vs dwa AF Nikkory 50/1.4D i 85/1.8D

Kazde foto na F2. Nikon D700

Lubie ostrosc srodka Heliosa na F2, jest super. Jednak nieostrosci ma paskudne, brzydkie przejscia z ostrego w nieostre - a wiem, ze sa wielbiciele tego.

Katana - Sob 23 Sty, 2016

Bokeh zależy też od działania przysłony. Często widziałem w starych obiektywach, szczególnie radzieckich, nierówno zamykającą się przysłonę i była różnica w wyglądzie rozmycia tła.
111lisu - Nie 24 Sty, 2016

pawulon napisał/a:
Mój Melios 44M jest super ostry od pełnej dziury (na 12Mpix matrycy FF). Co z tego, jak go rozebrałem i nie potrafię poskładać.

Czyli już nie jest ostry ;)
W tym szkiełku prawie nic nie ma, po co to rozbierałeś?

Poszukaj jakieś info i poskładaj - szkoda szkiełka.
https://www.youtube.com/watch?v=euybmWDbb9g

Narado - Sro 03 Lut, 2016

Heliosy.... przez lata niedoceniana rodzina tanich, dobrych obiektywów. Cechą wspólną jest tendencja do "zakręcania tła" tzw. "swirly bokech" . Dla osiągnięcia odjechanych efektów można w 5 min. przełożyć jedną soczewkę i oto skutek :wink:

Ta fotka to przerobiony w 2 minuty Helios 44-2 58/2.0
Jeżeli chodzi o ostrość to zdecydowanie najostrzejsza jest wersja 44M-7 produkowana w zakładzie w Valday (producent znanych z ostrości Jupiterów 37A). Ta 50-tka nie odbiega ostrością od najlepszych szkieł na rynku.
Druga w kolejności w/g mojej oceny to wersja 44M-6 i trzecia to 44-2. Miałem wszystkie modele Heliosa, pozostały 2, 44M-7 i 44-2. Pierwszy.... wiadomo dlaczego. Natomiast 44-2 poza ostrością charakteryzuje jeszcze jedna cecha ..... łatwy w rozbiórce. W zależności od potrzeby w 2-5 min przerabiam go w obiektyw o zwariowanym "swirly bokeh-u) lub monokl (fotka poniżej).

Obiektyw tani więc można eksperymentować, do czegoa zachęcam :wink:

komor - Sro 03 Lut, 2016

Narado napisał/a:
produkowana w zakładzie w Valday

My Polacy powinniśmy chyba pisać: w Wałdaju. :) Bliższe oryginałowi.

Takiej pisowni używa producent w materiałach informacyjnych. Oryginał jest w cyrylicy wiec nic bliskiego oryginałowi nie znajdziesz ani w spolszczonej wersji ani w anglojęzycznej.
komor - Sro 03 Lut, 2016

Narado, Wałdaj to polska wersja nazwy tego miasta. https://pl.wikipedia.org/wiki/Wałdaj_(miasto) Z pewnością bliższa oryginałowi Валдай niż anglosaskie Valday.

Kwestia nawyku. Myślę że pisownia nazwy miasta nie jest istotą postu. Szczerze mówiąc bardziej by mnie interesowało Twoje zdanie na temat merytoryczny a nie jakiej to "my Polacy" powinniśmy używać pisowni miast leżących poza granicami Polski.
komor - Sro 03 Lut, 2016

Narado, widzę, że mieszkasz za granicą, pewnie od dawna, ale skoro chcesz pisać na polskim forum (witamy!), to czemu widzisz jakiś problem w używaniu polskich nazw? Piszemy o ruskim starociu, zobaczyłem jakieś „Valday” i natychmiast pomyślałem: cholera, przenieśli produkcję za granicę? ;) Dopiero po wrzuceniu do Gugla wyszło mi, że chodzi jednak o rosyjską miejscowość. Też uważam, że dyskusja o tym jest niepotrzebna.

Nie widzę żadnego problemu w używaniu polskiej pisowni... to po prostu nawyk. Sporo czytałem o tych obiektywach i sporo o nich pisałem. Ponieważ większość informacji czerpałem ze stron anglojęzycznych taka pisownia mi się utrwaliła. Nie jest to dla mnie problem i postaram się na przyszłość kontrolować pisownię :wink:
komor - Sro 03 Lut, 2016

Spoko, nawyki – wiadomo. Ja tylko chciałem dodać uściślenie, bo myślę, że nie tylko ja pomyślałem, że to jakaś miejscowość w Europie Zachodniej. Na forum używamy sporo terminologii angielskiej, tam gdzie nie ma ustalonych polskich odpowiedników lub są one niezbyt rozpowszechnione. Sam też to robię.
Dżozef - Czw 04 Lut, 2016

Ja obróciłem obie soczewki
muzyk - Czw 04 Lut, 2016

Dżozef napisał/a:
Ja obróciłem obie soczewki

I wyszło świetnie!

Narado - Czw 04 Lut, 2016

W moim obiektywie jest obrócona druga soczewka od strony body. Jest ona zamknięta wraz z pierwszą w metalowym tubusie, ale kombinować można na przeróżne sposoby. Skala efektu w dużej mierze zależy od tła fotografowanego obiektu. Efekt jest tym mocniejszy im tło jest bogatsze w drobne, kontrastowe elementy.