|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaka lustrzanka z wysokim zakresem tonalnym?
luk1217 - Sob 03 Lip, 2010 Temat postu: Jaka lustrzanka z wysokim zakresem tonalnym? Cześć!
Jestem nowy na forum, na wstępie chciałbym się przywitać:)
Mam pytanie odnośnie wyboru aparatu z wysokim zakresem tonalnym. Robię głównie portrety więc szybkostrzelność mnie nie interesuje;) Bagnet canon/nikon. Może ktoś coś doradzić?
Pozdrawiam
edmun - Sob 03 Lip, 2010
Canon 40D... Nie wiem jak teraz wypada 7D/550D z większą matrycą pod względem rozpiętości tonalnej w porównaniu ze starszym modelem
Najlepiej na optyczne.pl szybko otworzyć zakładki z tymi trzema modelami + coś z Nikona i porównać wyniki testów
lupo57 - Sob 03 Lip, 2010
wiem że ciężko dostać Fuji S5 pro
http://www.allegro.pl/ite..._2gb_super.html
no a tu nówka sztuka za 3450
http://www.allegro.pl/ite...arran_card.html
hijax_pl - Sob 03 Lip, 2010
luk1217 napisał/a: | Mam pytanie odnośnie wyboru aparatu z wysokim zakresem tonalnym. |
FF:
Nikon D700 - 12.2EV
APS-C:
Nikon D90/D5000, Pentax k-x - 12.5EV
A przypadkiem do portretu to od dynamiki nie lepszy będzie efektywna głębia koloru?
GX20 - 23.1bita
Pentax K-x - 22.8bita
Nikon D90/D5000 - 22.7bita
ghost - Sob 03 Lip, 2010
12 EV
ciekawe wyniki.
optycznym wychodzi 8.
luk1217 - Sob 03 Lip, 2010
aukcje widziałem, za nówkę cena z kosmosu, a używka swoje przeszła, troche ryzyko brać;) wiem że migawka przeznaczona na 100.000 cykli;) Zobaczymy:)
Jednak do moich zastosowań nic nie dorównuje fuji s5:)
hijax_pl - Sob 03 Lip, 2010
Gdzieś wcieło link przy edycji posta ...
http://www.dxomark.com/in...ecase_landscape
Cytat: | Maximum dynamic range is the greatest possible amplitude between light and dark details a given sensor can record, and is expressed in EVs (exposure values) or f-stops, with each increase of 1 EV (or one stop) corresponding to twice the amount of light.
Dynamic range corresponds to the ratio between the highest brightness a camera can capture (saturation) and the lowest brightness it can capture (typically when noise is more important than signal, i.e., a signal-to-noise ratio below 0 dB). |
MasterB - Nie 04 Lip, 2010
luk1217, skoro robisz portrety to 5D mkI.
MC - Nie 04 Lip, 2010
W DXO to często cuda wychodzą. Nie wiem co oni tam mierzą.
Spokojnie 5d1 starczy.
Sunders - Nie 04 Lip, 2010
luk1217 napisał/a: | Jednak do moich zastosowań nic nie dorównuje fuji s5:) |
Podobnie jak MasterB i MC uważam, że jeśli chodzi o portrety, to używany 5d w tym zakresie cenowym jest chyba najlepszym wyborem.
Gdybyś chciał robić głównie landszafty, to wtedy warto poszukać fuji s5.
sigmiarz - Nie 04 Lip, 2010
5d do wszystkiego świetnie się "nada"
tylko jakie są te uzywki ktore sa w obrocie ? to wiedza tylko sprzedajacy
fuji ma niezly zakres ale poza tym rodzielczosc przy 5d.. nie ma co porownywac.
moze lepiej d700..
P_M_ - Nie 04 Lip, 2010
A moze sigma?
5D MK1 jest bardzo ciekawy, ale to bardzo stara maszyna i nie wiadomo, co przeszla.
mavierk - Nie 04 Lip, 2010
luk1217 napisał/a: | Robię głównie portrety więc szybkostrzelność mnie nie interesuje;) Bagnet canon/nikon. Może ktoś coś doradzić? | Jeśli robisz głównie portrety, to zakres tonalny nie wystarczy = tutaj najważniejsze jest odwzorowanie kolorów + oświetlenie.
Moim zdaniem, jak i zdaniem poprzedników, Canon 5d będzie dla Ciebie sprzętem idealnym.
Jego cena (3500-4000zł za używkę) nie jest zbyt wygórowana, do tego pełna klatka, która sprawdzi się idealnie z obiektywami z zakresu portretowego...
Moim zdaniem najlepiej dla Ciebie byłoby kupić Canona 100/2 (albo Canona 85/1.8) plus Tamrona 28-75/2.8, żeby mieć obiektyw do codziennej fotografii.
No i koniecznie do fotografii portretowej jest potrzebne albo idealne światło zastane (moim zdaniem kilka godzin w miesiącu ) albo praca z światłem sztucznym.
Zwykła ex-580 z parasolką na statywie uczyni cuda w plenerze
sigmiarz - Nie 04 Lip, 2010
mavierk, znajdz go w Polsce za tyle..
Paweł_G - Pon 05 Lip, 2010
Ja swoją piątkę kupiłem dwa tyg. temu za 4 koła - rocznik 2008 a więc ostatni wypust, w gratisie 3 aku Haahnel i karta Kingston 4 gb. Stan jak z półki w sklepie, kupiona od Pana lat 65
Deklarowany przebieg migawki ok 17 tyś a stan korpusu to dobitnie potwierdza.
Tak więc można znaleźć tylko trzeba poszukać i szybko reagować na oferty bo jest spore zaintreresowanie tym aparatem.
Cekawe bo wychodzi na to, że z aparatami jak z używanymi samochodami - trzeba szukać od przysłowiowego "niemieckiego dziadka rocznik 1930 co tylko w niedziele jeździ"
MasterB - Pon 05 Lip, 2010
sigmiarz napisał/a: | mavierk, znajdz go w Polsce za tyle.. |
Ja swojego kupiłem parę miesięcy temu za 3600. Stan korpusu bardzo dobry, brak rys czy otarć... Przebieg sprawdzony w serwisie to 47000.
Zresztą przebiegiem się nie przejmuję, przecież migawka to normalny element eksploatacyjny który może w dowolnym momencie się zepsuć.
Luke_S - Pon 05 Lip, 2010
Jak ktoś ma ciśnienie na pełną klatkę, ale uczulenie na używany sprzęt, to za 5.500 zł kupi już nówkę A850. Trafiają się takie okazje co jakiś czas, tylko trzeba się rozglądać po ofertach.
sigmiarz - Pon 05 Lip, 2010
wymieniał ktoś migawkę ? ile kosztuje taka zabawa w 5d ?
MasterB - Pon 05 Lip, 2010
Nigdy nie wymieniałem, ale z tego co się orientowałem to chyba 800 czy 900zł
ghost - Pon 05 Lip, 2010
900 z haczykiem.
W 5D gwarantowany przebieg migawki to 100 koła więc nie ma obaw. Jesli tylko sprzęt ma papiery ok to śmiało kupować.
dr11 - Pon 05 Lip, 2010
Paweł_G, rozumiem, że jeśli pad migawki będzie przed magicznym 100k, serwis nie pobierze opłaty za jej wymianę?
ghost - Pon 05 Lip, 2010
afaik to o ile aparat będzie na gwarancji . za to jeżeli będzie ponad 100k to zawsze wymiana jest płatna.
mavierk - Pon 05 Lip, 2010
sigmiarz napisał/a: | mavierk, znajdz go w Polsce za tyle.. | znowu podrożały? Ostatnio regularnie przeglądałem na alledrogo oferty i widzialem za 3400-4000, że o CB nie wspomnę.
dr11 napisał/a: | rozumiem, że jeśli pad migawki będzie przed magicznym 100k, serwis nie pobierze opłaty za jej wymianę? | możesz zrobić nawet 1kk cyknięć i wymienią Ci bez opłaty, jeśli tylko aparat masz ciągle na gwarancji
Z tego co mówili mi przez tel. na Żytniej jak oddawałem im 50D na wymianę migawki właśnie to na migawkę jest osobna gwarancja obejmująca przebieg a nie czas od zakupu. 50D oddawałem 3 dni przez upłynięciem gwarancji to mój rozmówca z serwisu stwierdził że nawet jakby się gwarancja ogólna skończyła to migawke wymieniliby za darmo. Wystarczy zadzwonić i zapytać.
dr11 - Wto 06 Lip, 2010
Paweł_G, dzięki za informację. Właśnie też mi się takie podejście obiło o uszy, że były przypadki bezpłatnej wymiany migawki nawet po okresie gwarancji aparatu, gdy licznik nie przekroczył owej granicznej wartości.
Oby nikt nie musiał dzwonić i się pytać
Paweł_G - Wto 06 Lip, 2010
Moje info dot. migawki się chyba potwierdzają:
http://canon-board.info/s...7620#post837620
luk1217 - Wto 06 Lip, 2010
Pełna klatka mi nie potrzebna;) Nie moja półka cenowa
Paweł_G - Wto 06 Lip, 2010
luk1217 napisał/a: | Pełna klatka mi nie potrzebna;) Nie moja półka cenowa |
Też tak myslałem. Cropy to zabawki w porównaniu do ff.
MC - Sro 07 Lip, 2010
Paweł_G napisał/a: | Też tak myslałem. Cropy to zabawki w porównaniu do ff. |
Dopisuję się do tego
MasterB - Sro 07 Lip, 2010
luk1217 napisał/a: | Pełna klatka mi nie potrzebna;) Nie moja półka cenowa |
Tak myślałem dopóki sobie nie porównałem cen obiektywów standardowych i WA na APSC i FF
Luke_S - Sro 07 Lip, 2010
MasterB napisał/a: | luk1217 napisał/a: | Pełna klatka mi nie potrzebna;) Nie moja półka cenowa |
Tak myślałem dopóki sobie nie porównałem cen obiektywów standardowych i WA na APSC i FF |
Ja teraz przechodzę z cropa na FF i z tymi cenami szkieł UWA wcale nie jest tak różowo. Pod cropa wybór był większy, a ceny z reguły niższe. Podobnie jest z teleobiektywami. Za to na korzystnie dla FF wygląda sytuacja dla standardowych ogniskowych.
maczetka - Sro 07 Lip, 2010
MC napisał/a: | Paweł_G napisał/a: | Też tak myslałem. Cropy to zabawki w porównaniu do ff. |
Dopisuję się do tego |
ja tam jakiejs nie-wiadomo-jak-porazajacej roznicy nie widze. jest lepiej - zgoda, moze nawet sporo lepiej. ale mityczna magia ff to bajka.
MC - Sro 07 Lip, 2010
Bo magia zaczyna się dopiero na MF.
ghost - Sro 07 Lip, 2010
a nie LF?
MC - Sro 07 Lip, 2010
ghost napisał/a: | a nie LF? |
Leica Format?
No tam to jest magic.
ghost - Sro 07 Lip, 2010
no co ty, rozmiar mikrofilmu? bez jaj.
MasterB - Sro 07 Lip, 2010
Luke_S napisał/a: | MasterB napisał/a: | luk1217 napisał/a: | Pełna klatka mi nie potrzebna;) Nie moja półka cenowa |
Tak myślałem dopóki sobie nie porównałem cen obiektywów standardowych i WA na APSC i FF |
Ja teraz przechodzę z cropa na FF i z tymi cenami szkieł UWA wcale nie jest tak różowo. Pod cropa wybór był większy, a ceny z reguły niższe. Podobnie jest z teleobiektywami. Za to na korzystnie dla FF wygląda sytuacja dla standardowych ogniskowych. |
Ja piszę o zwykłym WA, z naciskiem na stałki, na przykład smakowity canon 24/2.8
Zoomy UWA to faktycznie spory problem, bo znikło z rynku bardzo wiele szkieł a nie pojawiły sie nowe w zamian (canon 20-35, sigma 17-35, tamron 17-35, tokina 19-35 itede). Pozostają Lki 17-40 oraz 16-35.
mavierk - Sro 07 Lip, 2010
MC napisał/a: | Bo magia zaczyna się dopiero na MF. | MadaFaka
Ale w sumie to prawda - Zeissy 110/2 czy 80/2 na 6x6 oraz 645 to pięknie rysujące standardowe obiektywy
Do portretu wg mnie nie ma niczego lepszego
maczetka - Czw 08 Lip, 2010
MC napisał/a: | Bo magia zaczyna się dopiero na MF. |
Manual Focus czy sredni format? jak to drugie to kurcze blade, ale znowu trzeba bedzie likwidowac lokaty w tajemnicy przed zona zeby ta magie poczuc jak to pierwsze to ja nie kumam. no chyba, ze chodzi Ci o Zeissy manualne i inne takie... tez trzeba bedzie likwidowac lokaty
MC - Czw 08 Lip, 2010
Oczywiście, że średni.
Fulfrejm jest dla cieniasów i biedoty
mavierk - Czw 08 Lip, 2010
MC napisał/a: | Oczywiście, że średni. | jakby tak popatrzeć, to MF w tym przypadku oznacza i średni, i manualny.
MC - Czw 08 Lip, 2010
Ale z kontekstu dalszej rozmowy jasno wynika co mam na myśli.
|
|