forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - 15-85 chyba jednak mydlo po bokach

mismlx1 - Sob 03 Lip, 2010
Temat postu: 15-85 chyba jednak mydlo po bokach
porownalem 15-85 z kitem 18-55 i stalka 1.8 50 mm i powiem ze na rogach 15-85 to po prostu przepasc nawet kit wypada duuuzoo lepiej szczegolnie z prawej strony.

dwie prosby ,jak dokladnie sprawdzic czy moj 15-85 naprawde mydli

2.jezeli mydli to jak i gdzie go wyslac mieszkam teraz w angli wiec nie wiem jak to zrobic za bardzo

lupo57 - Sob 03 Lip, 2010

wrzuć przykładowe zdjęcia
mismlx1 - Nie 04 Lip, 2010

zdjecia
jacenty - Nie 04 Lip, 2010

tutaj znalazłem tablicę testową
http://www.graphics.corne...33-reschart.pdf

MasterB - Nie 04 Lip, 2010

mismlx1, wygląda normalnie. Jakość obrazu na brzegach zawsze jest trochę gorsza niż w centrum.
Na jakiej ogniskowej i przysłonie robiłeś te zdjęcia?

mismlx1 - Nie 04 Lip, 2010

moze wyglada spoko ale jakos kit i 1.8 mm duzo lepiej wypada.

1.czy ta tablice testowoa wydrukowac?

2.jakiej uzyc przeslony do zdjec

chyba robilem na f5.6

[ Dodano: Nie 04 Lip, 2010 10:00 ]
no to tym razem 15-85 duuzzzo lepszy f8

jacenty - Nie 04 Lip, 2010

Miałem zamiar nie komentować tego tematu,no niestety jakoś nie mogę się powstrzymać.
Testowanie szkiełek nie jest takie proste, w przeciwieństwie do wydawania pochopnych w sumie nie popartych konkretnymi argumentami opinii.Nawet Twój ostatni post i zadawane w nim pytania ,jak na mój gust wypadają dosyć kontrowersyjnie.Operowanie stwierdzeniami :chyba:, raczej do tego tematu nic konkretnego nie wnoszą poza lekkim zdziwieniem oraz irytacją niektórych czytelników.

komor - Nie 04 Lip, 2010

mismlx1, skoro mieszkasz w Angli to masz na pewno pod nosem pełno fajnych, prostych ceglanych murków. Co prawda rację ma jacenty pisząc to, co napisał, ale jak chcesz uspokoić sumienie to ustaw się na statywie przed takim murkiem, wyrównaj kadr tak, żebyś w wizjerze idealnie miał poziomy cegieł równo w górnej i dolnej części kadru i zrób parę zdjęć na w pełni otwartej przysłonie, na nieco przymkniętej i mocniej przymkniętej. Wszystko dla obydwu końców obiektywu i gdzieś w środku ogniskowych.
Jak uda Ci się wykonać porządnie takie zdjęcia to pogadamy. Upewnij się też, że ten murek przynajmniej na oko jest naprawdę prosty.

mismlx1 - Wto 06 Lip, 2010

dobra mam pare fotek tylko na jednym obiektywie ale za to na 15 mm f3.5 7.3 i 11 i tak dalej na 50 mm i 85 mm

pyanie jak mam zrobic cropy jakim programem i jakie cropy w sensie wielkosci zrobic ?

troszke jeszcze nie mam pojecia w tym temacie .mam program interview ale nie wiem jak to zrobic jak poustawiac .