forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Prosze o wypowiedzi na temat panasonica fx100

kuba_guzik110 - Czw 05 Lip, 2007
Temat postu: Prosze o wypowiedzi na temat panasonica fx100
Witam chcialbym zakupic aparat panasonic fx100 czy mogl bym dostac jakies opinie na jego temat lub czy mogli byscie mi podac podobne aparaty o tych parametrach

I drugie pytanie czy jesli bym krecil jakies filmy tym aparatem to czy lepsza jakos by byla na aparacie w rozdzielczosci HD z 15klatkami na sekunde czy w normalnej jakosci z 30klatkami na sekunde ?? [/code]

eska - Czw 05 Lip, 2007

Aparatu nie znam, ale co do filmow, to przyjemniejsze dla oka beda te nagrane z predkoscia 30 kl./sek. Przy 15 kl./sek. obraz jest rwany a prz ydynamicznych scenach prawie nic nie widac - wieksza rozdzielczosc pozwoli ci tylko lepiej zobaczyc "rozmazanie" ;-)

konrad

kuba_guzik110 - Pią 06 Lip, 2007

niom tak ale przy 15klatkach bedzie rozdzielczosc HD czy to cos zmienia ??
eska - Sob 07 Lip, 2007

Daje Ci to tyle, ze masz lepsza rozdzielczosc obrazu, ale nadaje sie w zasadzie do statycznych planow.

Widze, ze zalezy Ci na trybievideo w aparacie. Soro chcesz miec obraz w HD, to nie uwazasz ze efekt obrazu wysokiej rozdzielczosci (zapomnijmy nawet o 15 kl./sek) nie popsuje slaby dziwek mono... Jesli chcesz rownie czeto krecic klipy co robic zdjecia, to tylko Canon S3/S5

konrad

kuba_guzik110 - Nie 08 Lip, 2007

powiem tak nie znam sie na aparatach a chce kupic cos w miare dobrego (w miare znaczy dobrego :P ) chodzi mi o to zeby podczas robienie zdjec nie wyskakiwaly one rozmazane czyli zeby byla dobra stabilizacja obrazu oraz zeby byl latwy w obsludze i krecil niezle filmy jezdze na motorze (uprawiam freestyle) czyli rozne triki jazda na jednym kole w granicach 100 150km/h i chcial bym zeby podczas nagrywania krotkich klipow nie byly one rozmazane
MM - Nie 08 Lip, 2007

Nerki masz zdrowe? Pewnie ktoś by się z nich ucieszył :evil:
Kupować aparat po to, aby kręcić filmy? Bez sensu.
W sumie nie powinno to dziwić sądząc po tym co robisz na drodze.

kuba_guzik110 - Nie 08 Lip, 2007

a wiec to jest forum optyczne a nie o stuncie czy o tym co ja robie nie ingeruj w moje zycie bo ja nie ingeruje w twoje a jesli chodzi o organy juz papierek napisalem ze wrazie mojego wypadku moje organy sa gotowe do przeszczepu :D

a wiec wracajac do aparatu to kupuje go nie tylko pod kontem filmow bo jesli by mi na tym tylko zalezalo kupil bym se kamere :D chodzi mi poprostu o dobra jakosc filmow jak i fotek wiec doradzcei cos i sie wypowiedzcie o tych aparatach moze jest cos dobrego z tych kompaktow czy ostatecznie canon s5 pokonuje wszystkich na leb ??

eska - Wto 10 Lip, 2007

Nie mialem tego aparatu w rekach, ale poki co wsrod kompaktow ktore mialem w rekach, jedynie S3 oraz S5 Canona potrafia krecic naprawde ladne filmy z dobrym dzwiekiem (tyle, ze sa slabo kompresowane, stad od razu warto zaopatrzec sie w 2 lub 4 GB karte).

konrad