|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
pitras - Pon 05 Lip, 2010 Temat postu: Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie Witam
Posiadam Canona 350D i przymierzam się do zakupu jednego z dwóch obiektywów: Canon EF-S 15-85 lub Canon EF-S 18-135, Osobiście najbardziej jestem przekonany do 15-85, ale dla małżonki podstawowy jest argument ceny jak porównać ze sobą te dwa obiektywy by mieć jak najwięcej rzeczywistych argumentów. Czytałem trochę testów lecz kobieta jak to kobieta musi zobaczyć i dotknąć a ja przyznam też chciałbym zobaczyć jaka jest różnica między tymi szkłami, może macie jakieś propozycje ?
maczetka - Pon 05 Lip, 2010 Temat postu: Re: Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
pitras napisał/a: | chciałbym zobaczyć jaka jest różnica między tymi szkłami, może macie jakieś propozycje ? |
Zdjec zrobionych oboma nie mam. Kiedys zastanawialem sie jednak nad 15-85 i mniej wiecej takie przemyslenia:
- USM (18-135 chyba nie ma) i wszystkie sytuacje kiedy stracisz zdjecie bo aparat nie wyostrzy na czas.
- 15 milimetrow na szerokim koncu. 3mm na dole to mniej wiecej byc albo nie byc dla zdjecia waskiej uliczki na wakacjach na Chorwacji.
- Zoom mniejszy w 15-85 (w sensie maksymalnego przyblizenia). Pytanie czy robisz zdjecia na srednich/dlugich ogniskowych i czy masz jeszcze jakies inne tele. Ja na przyklad po praktyce z obiektywami w stylu 18-200 czy 70-200 na cropie zauwazylem, ze uzywam dolu zakresu. Teraz mam cos na ksztalt odpowiednika 15-65 i wystarcza w zupelnosci. Ale sa i tacy, dla ktorych podstawowym obiektywem jest 100-400...
- Optyka lepsza w 15-85. Pytanie czy zona zauwazy roznice a jesli juz to czy uzna ja za warta ok 1000 pln wiecej. Najprawdopodobniej nie... moja nie widzi roznicy miedzy 450d + 18-55 a 5dmk2 + 24-105
pitras - Pon 05 Lip, 2010 Temat postu: Re: Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
maczetka napisał/a: |
- 15 milimetrow na szerokim koncu. 3mm na dole to mniej wiecej byc albo nie byc dla zdjecia waskiej uliczki na wakacjach na Chorwacji. |
Właśnie te 15mm bardzo mnie kusi Obecnie mieszkam we Włoszech gdzie jest masa wąskich uliczek i bardzo często brakuje mi owych 3mm na szerokim końcu
- Zoom mniejszy w 15-85 (w sensie maksymalnego przyblizenia). Pytanie czy robisz zdjecia na srednich/dlugich ogniskowych i czy masz jeszcze jakies inne tele. |
Nie mam żadnego tele, jak dotąd korzystałem wyłącznie z obiektywu kitowego a ten jak wiadomo jest do kitu prawdopodobie póżniej dokupię coś dłuższego np. EF-S 55-250mm
- Optyka lepsza w 15-85. Pytanie czy zona zauwazy roznice a jesli juz to czy uzna ja za warta ok 1000 pln wiecej. Najprawdopodobniej nie... moja nie widzi roznicy miedzy 450d + 18-55 a 5dmk2 + 24-105 |
Właśnie o tą różnicę w optyce mi chodzi zrobiłem kilka zdjęć jednym i drugim obiektywem ale prawdę mówiąc trudno mi wskazać na podstawie tych fotek jakieś różnice, światło w sklepie jest raczej słabe i podbijając ISO zaszumiam zdjęcie co powoduje, że jest słabo z detalami. Jak dla mnie kultura pracy AF w obu obiektywach jest nieco inna mimo że moja 350D jest dość leciwym korpusem (bo chyba korpus odpowiada za AF ? ) Zdecydowanie trafniej i ciszej pracuje AF w 15-85mm
Myślę, że za jakiś czas wymienię korpus na coś z nieco wyższej półki np. 50D lub jego odpowiednik i wtedy lepsze szkło będzie bardziej wykorzystywane. Na Ebay.com różnica w cenie obu szkieł to jakieś 250-280 euro
Przepraszam za nieco lamerskie podejście do tematu ale mimo 6 lat użytkowanie 350D wciąż jestem amatorem w dziedzinie fotografii Mam trochę fotek w RAW-ach które zrobiłem w kilku sklepach i jeśli ktoś ma ochotę mogę wrzucić na rapidshare
Edit:
Na tej stronie bardzo ładnie widać różnicę między 15 a 18mm
P_M_ - Pon 05 Lip, 2010
15-85 to jest jednak optyka wyzszej klasy. Krotnosc zooma napewno nie imponuje, ale cala reszta jest lepsza niz w 18-135. Moim zdaniem wybor jest oczywisty.
Zobacz tez testy, rowniez na photozone.de.
15-85 ma lepsza ostrosc, mniejsza dystorsje (pomimo szerszego kata), aberracje mniejsze.
maczetka - Pon 05 Lip, 2010 Temat postu: Re: Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
pitras napisał/a: |
Jak dla mnie kultura pracy AF w obu obiektywach jest nieco inna mimo że moja 350D jest dość leciwym korpusem (bo chyba korpus odpowiada za AF ? ) Zdecydowanie trafniej i ciszej pracuje AF w 15-85mm |
Bo powinna byc. Dobry AF to puszka, ale tylko w czesci. Roznica, ktora widzisz porownujac oba szkla dowodzi, ze obiektyw rowniez... miedzy innymi za to placisz wiecej przy 15-85
Baku - Wto 06 Lip, 2010
Tu się nie ma co zastanawiać. 15-85 jest sporo lepszy od 18-135. Jeśli argumenty optyczne nie przemawiają to te dodatkowe 3 mm "szerokości" powinny załatwić sprawę.
komor - Wto 06 Lip, 2010
Baku napisał/a: | Jeśli argumenty optyczne nie przemawiają to te dodatkowe 3 mm "szerokości" powinny załatwić sprawę. |
Otóż to, jeśli nie planujesz kupowania specjalizowanego obiektywu szerokątnego klasy 10-20 mm to 15-85 jest bardzo kuszące.
cybertoman - Wto 06 Lip, 2010
Jestem po pierwszym urlopie z 15-85 i polecam. 15 mm to dosc szeroko, stare uliczki i krajobrazy obsluguje bezproblemowo. Tele zakladalem tylko raz. Zdjecia sa ostrutkie (nawet dla takiego marudy jak ja), AF cichutki, szybki - dla mnie bomba.
pitras - Wto 06 Lip, 2010
cybertoman napisał/a: | Jestem po pierwszym urlopie z 15-85 i polecam. 15 mm to dosc szeroko, stare uliczki i krajobrazy obsluguje bezproblemowo. Tele zakladalem tylko raz. Zdjecia sa ostrutkie (nawet dla takiego marudy jak ja), AF cichutki, szybki - dla mnie bomba. |
A jak spisuje się "w boju" stabilizacja ? Do jakich czasów jesteś w stanie zrobić zdjęcie "z ręki" ? Mi osobiście w trakcie testów przy 1/3s wychodziło poruszone a przy 1/13s lekko poruszone, ale pewnie trochę przeceniam IS
maczetka - Sro 07 Lip, 2010
pitras napisał/a: |
A jak spisuje się "w boju" stabilizacja ? Do jakich czasów jesteś w stanie zrobić zdjęcie "z ręki" ? Mi osobiście w trakcie testów przy 1/3s wychodziło poruszone a przy 1/13s lekko poruszone, ale pewnie trochę przeceniam IS |
takie porownanie czasow nie ma raczej sensu. maksymalny czas zalezy od pewnosci reki fotografujacego i od ogniskowej (im dluzsza, tym trudniej wydluzyc czas).
zobacz jaki czas jestes w stanie wykrecic bez stabilizacji i z wlaczona stabilizacja przy tych samych pozostalych ustawieniach aparatu i ogniskowej. w ten sposob poznasz skutecznosc stabilizacji... cos takiego robia zreszta optyczni w testach
mavierk - Sro 07 Lip, 2010
cybertoman napisał/a: | ostrutkie | znaczy, że to jakaś trutka na osy?
Zakres 24-135 jest niemalże idealny do codziennych fotografii. Szeroki kąt jest bardzo przyjemny, moim zdaniem 90% fotografującym nie jest potrzebne szerzej a długi koniec przydaje się na zabawy np. z Raynoxem
pitras - Sro 07 Lip, 2010
maczetka napisał/a: | pitras napisał/a: |
A jak spisuje się "w boju" stabilizacja ? Do jakich czasów jesteś w stanie zrobić zdjęcie "z ręki" ? Mi osobiście w trakcie testów przy 1/3s wychodziło poruszone a przy 1/13s lekko poruszone, ale pewnie trochę przeceniam IS |
takie porownanie czasow nie ma raczej sensu. maksymalny czas zalezy od pewnosci reki fotografujacego i od ogniskowej (im dluzsza, tym trudniej wydluzyc czas).
zobacz jaki czas jestes w stanie wykrecic bez stabilizacji i z wlaczona stabilizacja przy tych samych pozostalych ustawieniach aparatu i ogniskowej. w ten sposob poznasz skutecznosc stabilizacji... cos takiego robia zreszta optyczni w testach |
Przykładowe foto
jacenty - Czw 08 Lip, 2010
Wszystko wskazuje na to ,że troszeczkę przeceniłeś Swoje umiejętności.Przetestuj stabilizację na obiektach statycznych.Stabilizacja w 15-85 jest skuteczna, ale niewłaściwe jej wykorzystanie bardzo szybko weryfikuje doświadczenie fotografującego.
bacruk - Czw 08 Lip, 2010
pitras, jeżeli cena jest akceptowalna to kup 15-85
hucpa - Czw 08 Lip, 2010
Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie postu: testowanie w sklepie nie jest takie złe, bo sprawdzasz konkretny egzemplarz, nie kierując się testami jakiegoś innego - lepszego a może i gorszego.
Sam sprawdzam (o ile nie kupuję via Internet) tak: biorę ze sobą kartę i/lub body i idę do sklepu. Kiedy wybierałem body, wkładałem swoją kartę do kilku i robiłem po kilkanaście strzałów w sklepie. Kiedy obiektyw - podpinałem do swojego korpusu i też robiłem zdjęcia. W domu otwierałem wszystkie RAWy w PS i miałem rzeczywiste porównanie a nie jakieś wydumane testy. Bo w rzeczywistości rzadko kiedy fotografuje się tablice testowe ze statywu
Problemem może być to, że nie w każdym sklepie na to pozwalają (licznik w aparacie!). Choć z kobietami przeważnie się udaje, do dzisiaj mam na zdjęciach jedną z Fotojokera
pitras - Pią 09 Lip, 2010
hucpa napisał/a: | ... Choć z kobietami przeważnie się udaje, do dzisiaj mam na zdjęciach jedną z Fotojokera |
Ja mam na zdjęciach chyba ze cztery panie sprzedawczynie Kiedy proszę o obiektyw, zgadzają się chętnie a potem proszę o chwilkę dla fotoreportera, i robię im fotki pokazując każde zrobione zdjęcie
leotdi - Pią 09 Lip, 2010 Temat postu: Re: Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
pitras napisał/a: | Witam
Posiadam Canona 350D i przymierzam się do zakupu jednego z dwóch obiektywów: Canon EF-S 15-85 lub Canon EF-S 18-135, Osobiście najbardziej jestem przekonany do 15-85, ale dla małżonki podstawowy jest argument ceny jak porównać ze sobą te dwa obiektywy by mieć jak najwięcej rzeczywistych argumentów. Czytałem trochę testów lecz kobieta jak to kobieta musi zobaczyć i dotknąć a ja przyznam też chciałbym zobaczyć jaka jest różnica między tymi szkłami, może macie jakieś propozycje ? |
uważam, że z tych dwóch wybór jest prosty = 15-85mm.
Masz po pierwsze szeroki kąt, po drugie b.dobrą ostrość w całym zakresie ogniskowych. Poza tym dobre własności optyczne nie osiąga się "teoretycznie" nigdy (bo pomijam jakość komponentów i wykonania) dla szerokiej rozpiętości dostepnych ogniskowych.
A cena ? Cóż, "chytry" 2x płaci. Znam to akurat z autopsji, ponieważ kupiłem C50D z 17-85 po czym od niedawna posiadam 17-55/2.8. Wiem teraz, że popełniłem błąd na wejściu, ale z drugiej strony mam "gorszą" rezerwę w razie czego ...
Choć ... z drugiej strony 15-85 kosztuje 2.500,- a 17-55/2.8 dziś ok. 3200 ... i to tylko 700,- zł różnicy in +. Jak widzisz ... DALEJ wybór nie jest prosty ... Nie, ok żartuję, jeśli masz zamiar zmienić body, to 17-55 jak najbardziej. Jestem pewien, że 15-85 Cię zadowoli całkowicie z C350D.
maczetka - Pią 09 Lip, 2010 Temat postu: Re: Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
leotdi napisał/a: |
Choć ... z drugiej strony 15-85 kosztuje 2.500,- a 17-55/2.8 dziś ok. 3200 ... i to tylko 700,- zł różnicy in +. |
Tylko ze w ten sposob nakrecamy spirale wydatkow. Bo jak mysle o 17-55 to moze jednak dluzszy zakres i duuuuzo lepsze wykonanie przy podobnej optyce w 24-105? tez kosztuje lekko ponad 3000. Wtedy to by sie przydalo szkielko 10-22 idealne do krajobrazow i dynamicznej reporterki - kolejne 3 tysiace dodatkowo jakas 50tka... od 300 do 1300... zestaw tip top, jakosc super, jest krajobraz, uniwersalny zoom ocierajacy sie o male tele i portretowka. a jak juz tyle wydajemy to moze lepsze body? i tak mozna w nieskonczonosc...
ja zaczalem sie zastanawiac nad 15-85 do 50d a po paru miesiacach i wielu przeliczeniach skonczylem na zakupie 5dII, wydajac 5 razy wiecej
A powaznie to jak Cie stac i przekonasz zone to 15-85. Bedziesz zadowolony i z uniwersalnosci i z jakosci. Do zdjec z mala glebia ostrosci i tak bym bral dodatkowo jakas stalke 50mm...(warto!)
leotdi - Pią 09 Lip, 2010 Temat postu: Re: Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
maczetka napisał/a: | leotdi napisał/a: |
Choć ... z drugiej strony 15-85 kosztuje 2.500,- a 17-55/2.8 dziś ok. 3200 ... i to tylko 700,- zł różnicy in +. |
Tylko ze w ten sposob nakrecamy spirale wydatkow. Bo jak mysle o 17-55 to moze jednak dluzszy zakres i duuuuzo lepsze wykonanie przy podobnej optyce w 24-105? tez kosztuje lekko ponad 3000. Wtedy to by sie przydalo szkielko 10-22 idealne do krajobrazow i dynamicznej reporterki - kolejne 3 tysiace dodatkowo jakas 50tka... od 300 do 1300... zestaw tip top, jakosc super, jest krajobraz, uniwersalny zoom ocierajacy sie o male tele i portretowka. a jak juz tyle wydajemy to moze lepsze body? i tak mozna w nieskonczonosc...
ja zaczalem sie zastanawiac nad 15-85 do 50d a po paru miesiacach i wielu przeliczeniach skonczylem na zakupie 5dII, wydajac 5 razy wiecej
A powaznie to jak Cie stac i przekonasz zone to 15-85. Bedziesz zadowolony i z uniwersalnosci i z jakosci. Do zdjec z mala glebia ostrosci i tak bym bral dodatkowo jakas stalke 50mm...(warto!) |
hmmm...24-105 lekko ponad 3 tys. (?), owszem, ale używka (nie kupuję z zasady).
Początkowo myślałem jak Ty. Rozważałem więc L-ki 16-35, 17-40 i 24-105. Wcześniej porównałem sobie jeszcze posiadane obiektywy na końcówce (a więc różnicę 55-85), i doszedłem do wniosku, że aż takiej przepaści między 55 a 85 na co dzień dla mnie nie ma. Poza tym ponad 90% zdjęć wykonuje w tym "chodliwym dla mnie zakresie", czyli 17(18)-50(55). Natomiast stałe światło 2.8 przyda mi się - tego mi brakowało. Zatem 16-35 odpadło (zbyt wąskie). Wspomniany 24-105 zniechęcił mnie jakościowo początkiem (24mm z dużą aberracją itd.), nie pisząc już o świetle 4. Resztę doczytasz tu (pod koniec) : http://www.optyczne.pl/84...ików_(74)_.html Brałem pod uwagę też APS-C 10-22mm, ale ostatecznie zrezygnowałem z tego pomysłu. Nie należę raczej do fanów krajobrazu, częstego "przepinania" obiektywów to raz, dwa, przy tego rodzaju obiektywach trzeba bardzo uważać na osoby wchodzące w kadr. Wiem jedno, następny obiektyw to na pewno będzie L-ka zoom o stałym światle od 70mm (5% zdjęć).
Dobra. Suma sumarum, jak napisałem, biorąc pod uwagę budżet i uniwersalność, wybierz -jak pisałem - 15-85.
ps
Im więcej czytasz = tym więcej wydasz. To szczera prawda Wiem po sobie. Najlepiej ... nie czytać
jacenty - Pią 09 Lip, 2010
bez komentarza
http://www.the-digital-pi...omp=0&APIComp=0
bacruk - Pią 09 Lip, 2010
jacenty, czego się spodziewałeś?
Nie takie rzeczy już oglądałem przy fotografowaniu tablic szkłami, które ostatecznie zyskały akceptację i znalazły się w koszyku:)
Może by tak jakieś zdjęcia porobić i sprawdzić jak to ustrojstwo sprawuje się w realnym świecie
Bardzo dobrze to wszystko podsumowałeś, bo takie "gdybanie"do niczego nie prowadzi.
maczetka - Pią 09 Lip, 2010
no dobra, to szklo jest ostre i dobre. zgoda. ale sproboj porownac na ogniskowej 55 i f 2.8. jak myslisz, ktory wygra? to zalezy co kto potrzebuje.
leotdi napisał/a: | Wspomniany 24-105 zniechęcił mnie jakościowo początkiem (24mm z dużą aberracją itd.) |
ja monstrualnej aberacji nie widze w swoim. bacruk ma racje. testy testami. cos co jest gigantyczna roznica w testach niekoniecznie zauwazysz w rzeczywistosci.
to pytanie ,chyba powinieneś umieścić w dziale "humor fotograficzny"
leotdi - Pią 09 Lip, 2010
to bez sensu,
15/3.5 chyba trzeba z 17/4.0 porównać bardziej ? czyż nie ?
http://www.the-digital-pi...omp=0&APIComp=1
ps
nawiasem - wyciągnięte z rankingu 17-55
Autor: narvin
IP 83.23.x.x
Data: 2007-07-14 01:10:03
Użytkuje od: 1 mies.
Cena zakupu: 3699
Wykorzystanie: Amatorskie
Wady: przesiadłem się na niego z 24-105 L wydaje się bardziej delikatny
Zalety: pięknie ostrzy na wszystkich ogniskowych światlo 2,8, stabilizacja, bardzo poręczny szybki auto-fokus
Podsumowanie: warty swojej ceny, cieszę się za każdym razem jak go biorę do ręki z 30D spisuje się znakomicie
Wydaje mi się, żę ciągnięcie dyskusji w tym kierunku nie ma dalej sensu - każdy chwali swoje - przynajmniej na to wychodzi. Niech każdy wybiera jak uważa Ja wybrałem tak a nie inaczej, mimo spodziewanych ew.paprochów i braku obudowy profi. A ból miałem.
pitras - Pią 09 Lip, 2010
Prawdę mówiąc do 15-85mm nie trzeba mnie wcale przekonywać, dla mnie 15mm na dole, USM, stabilizacja obiektywu, świetny AF oraz niezłą optyka są wystarczającym argumentem ale wciąż staram się przekonać swoją ładniejszą połówkę że warto
Zdaję sobie sprawę, że pośpieszne zrobienie w sklepie kilkunastu/kilkudziesięciu fotek obydwoma obiektywami nie jest w stanie pokazać różnic tkwiących w tych dwóch szkłach i chyba zabiorę moją małżowinkę ze sobą na zakupy aby sama mogła zobaczyć różnicę w pracy obu szkieł.
maczetka - Pią 09 Lip, 2010
jacenty napisał/a: | to pytanie ,chyba powinieneś umieścić w dziale "humor fotograficzny" |
wbrew pozorom nie. chodzilo mi po prostu o to, ze jeden woli swiatlo a inny zakres. nie ma jednoznacznej odpowiedzi - stad wszystkie tego typu watki na forum. kazdy sam musi podjac decyzje. zreszta to wynika tez z dalszego ciagu mojego posta: to co dla kogos jest wada, dla kogos innego nie ma kompletnie znaczenia.
nie chwale swojego szkla dlatego ze jest moje, tylko dlatego ze jest dobre. zreszta 17-55 (tez dobre, bez dwoch zdan) i tak nie moge podpiac nawet jak bym chcial.
pitras - Pon 23 Sie, 2010
Obiektyw już zakupiony i od kilkunastu dni jest intensywnie testowany, niedługo postaram się podzielić wrażeniami z przesiadki 18-55 na 15-85
Sajgon - Wto 24 Sie, 2010
pitras napisał/a: | Obiektyw już zakupiony i od kilkunastu dni jest intensywnie testowany, niedługo postaram się podzielić wrażeniami z przesiadki 18-55 na 15-85 |
A jak pierwsze wrażenia?
pitras - Wto 24 Sie, 2010
Sajgon napisał/a: | pitras napisał/a: | Obiektyw już zakupiony i od kilkunastu dni jest intensywnie testowany, niedługo postaram się podzielić wrażeniami z przesiadki 18-55 na 15-85 |
A jak pierwsze wrażenia? |
Pierwsze wrażenie to jego spora waga oraz wielkość, Ponieważ mój stary 350D jest małym aparatem w połączeniu z tym obiektywem nabrał wręcz "profesjonalnego" wyglądu A po założeniu osłony przeciwsłonecznej zaczynamy budzić szacunek u zwykłych posiadaczy "kitów" . Autofokus bardzo szybki i bezgłośny, celność jest lepsza albo tak mi się wydaje bynajmniej "kitem" nie byłem w stanie ostrzyć w nocy na bardzo odległe latarnie. AF świetnie radził sobie w trudnych warunkach oświetleniowych Acquario di Genowa i nawet ruchliwe rybki dały się jakoś "złapać" choć zabrakło światła (już Goethe wołał "Więcej światła" ). Nigdy nie używałem obiektywów ze stabilizacją więc trzeba było się nieco przestawić, po wciśnięciu migawki w celu ustawienia ostrości wyraźnie widać (zwłaszcza na długim końcu) jak obraz w wizjerze przestaje się "chwiać" i zamiera, nie zamrozisz tak ruchu obiektu (np. wody, samochodu) lecz złagodzisz drżenie ręki. O dziwo "udało" mi się jednak zrobić poruszone/nieostre zdjęcie przy czasie 1/160s , nie wiem czy jest to przypadek czy też może coś nie tak z IS. Szeroki koniec (15mm) przydał się w czasie zwiedzania Genowy natomiast długi (50-85mm) jest jak dla mnie wystarczający dla większości zastosowań - portret, zbliżenia, próbki makro. Mankamentem jest brak trybu makro które ma np. konkurencyjna Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM. Przyznam, że pierwsze zdjęcia nie powaliły mnie na kolana jakością, obiektyw określiłbym raczej jako ewolucję niż rewolucję ale to tylko moje osobiste zdanie, być może poczciwe 350D jako stara konstrukcja i do tego nie grzesząca ilością pikseli (hehe ) nie jest w stanie wykorzystać obiektywu o nowoczesnej konstrukcji a i moje umiejętności też nie są zbyt duże Ot takie rodzinne pykanie fotek, czasem jakiś kwiatek, czasem kotek a czasem żona za modelkę Powoli szykuję się do zmiany puszki i właściwie pod tym kątem zakupiłem chwalonego 15-85 a nie 18-135, Liczę, że dopiero wtedy 15-85 pokaże swoje pazurki i w pełni rozwinie skrzydła. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę wrzucić na forum parę fotek - portret, krajobraz, makro a może i jakieś sportowe ujęcie się znajdzie
worms - Wto 24 Sie, 2010
Bardzo chętnie zobaczę, do podobnych celów nabyłem 15-85.
leotdi - Sro 25 Sie, 2010
tak się zastanawiam,
że testowanie w sklepie nie jest taką w cale prostą sprawą. W sklepie którym kupowałem - Fotojoker - znajdującym sie w pasażu Tesco - są setki świetlówek promieniujących z hali Tesco. A to ma na pewno niebagatelny wpływ na warunki przeprowadzonego testu. A przecież nikt mnie nie wypuści na zewnątrz sklepu .... Ok - tak można i owszem - na szybko - sprawdzić, czy dany obiektyw nie ma wyraźnej wady fabrycznej, ale nie ustalimy czy faktycznie "rozumie" się z body na "0", czyli bez (mikro-) kalibracji. Czyż nie tak ?
komor - Czw 26 Sie, 2010
leotdi, przede wszystkim statyw. Kiepskie oświetlenie to druga rzecz i może mieć wpływ, ale testy z ręki ciężko przeprowadzić, choć jest to możliwe. W sumie ja swoje obietywy testowałem głównie z ręki, ale z podparciem.
pitras - Czw 26 Sie, 2010
Oto kilka obiecanych fotek, prawdę mówiąc takie pomniejszone są raczej średnio ciekawe
[ Dodano: Czw 26 Sie, 2010 22:51 ]
Inne fotki
Sajgon - Pią 27 Sie, 2010
pitras, mógłbyś wrzucić coś na 15mm?
pitras - Pią 27 Sie, 2010
Sajgon napisał/a: | pitras, mógłbyś wrzucić coś na 15mm? |
Jasne Zdjęcia bez obróbki tylko wyostrzone, w dwóch ostatnich zdjęciach celowałem w czerwone drzwi na środku fotki
Jak chcesz to podeślę Ci rawy zawsze to więcej szczegółów można wyłapać i samemu pobawić się w kolorki.
Wigor - Nie 05 Wrz, 2010
pitras, a co na to wszystko żona? obiady dalej gotuje? nie wyprowadziła się?
pitras - Nie 05 Wrz, 2010
Wigor napisał/a: | pitras, a co na to wszystko żona? obiady dalej gotuje? nie wyprowadziła się? |
Jest OK, zaraz po zakupie z niewinną mną oznajmiła mi, że musimy kupić nowy narożnik do salonu
|
|