|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Zoom standardowy dla APS-C Canon do 2500 zł
Radeczek - Sro 07 Lip, 2010 Temat postu: Zoom standardowy dla APS-C Canon do 2500 zł Na początku myślałem, że pewne będzie, iż kupię sigmę 17-70. Jednak sigma wprowadzila 17-70 OS o której chodzą skrajne opinie. W takim razie pomyślałem nad Tamronem 28-70, bo i tak kupuję szeroki kąt. I tu też mam zagwozdkę, bo z wykresów na optycznych wcale nie wynika, że jest ostrzejszy. Zależy mi na ostrości i na świetle, no i ostatecznie na stablizacji. Przydały by się jeszcze małe dystorsje. Szeroki kąt nie ważny, bo od tego kupuje drugie szkło. Myslę też o
http://www.photozone.de/c...-review?start=1
http://www.photozone.de/c...50f28os?start=2
A w tej sigmie brakuje mi dłuższej ogniskowej, bo póki co nie stać mnie na portretówkę.
komor - Sro 07 Lip, 2010
Ale szukasz obiektywu standardowego (dla APS-C okolice 30-35 mm) czy zooma standardowego? A jakie skrajne opinie o nowej Sigmie 17-70 słyszałeś? Zawsze możesz też kupić starszą wersję, bez OS.
Ale przede wszystkim zdecyduj czego oczekujesz: większej uniwersalności takiej jak Sigma 17-70 czy Canon 17-85 IS, czy czegoś ze stałym światłem f/2,8 ale o mniejszym zakresie ogniskowych.
Masz Canona? Bo informacja o posiadanej puszce też pomogłaby w wyborze…
Radeczek - Sro 07 Lip, 2010
jakość nad uniwersalność przekładam.
eos 450d
szukam zooma standard
I mam jedno zasadnicze pytanie.
Sigma 17-70 OS czy 17-70 bez os czy Tamron 28-70 co jest ostrzejsze ?
hijax_pl - Sro 07 Lip, 2010
Chciałem tylko zauważyć że nie ma takiego tamrona w obecnie oferowanych modelach;)
Jest 28-75/2.8
B o g d a n - Sro 07 Lip, 2010
Radeczek napisał/a: | jakość nad uniwersalność przekładam.
eos 450d |
W takim razie poszukaj używanego Canona EF 24-105mm f/4L IS USM. Sztuki na gwarancji można upić nawet za 2500 zł.
Jeśli rozważasz szkła o f/3.5-f/5.6 to stałe światło f/4 będzie wygodniejsze. Obiektyw godny polecenia w Twoim wypadku o bardzo dobrych parametrach optycznych. O użytkowym prawie ideale nie wspominając.
Radeczek - Sro 07 Lip, 2010 Temat postu: hmm jesce wroce do pytania jakie mialo byc na poczatku.
17-70 os czy 28-75 tamron ? I co ostrzejsze.
komor - Czw 08 Lip, 2010
Radeczek, ale czemu się upierasz na to co ostrzejsze? Obydwa są wystarczająco ostre na Twoje 450D. Decyduj o ogniskowych, zastosowaniach itd.
Radeczek - Czw 08 Lip, 2010
a jak kupie lepsze body ?
Kocur - Czw 08 Lip, 2010
A ja zapytam inaczej... jakiej wielkości odbitki masz zamiar robić i czy w ogóle? Czy tylko oglądać zdjęcia na monitorze, albo wrzucać na stronki?
bacruk - Czw 08 Lip, 2010
Radeczek,
Ostrość zależy od egzemplarza (często).
IMO w każdym przypadku będzie wystarczająca zakładając przyzwoitą sztukę.
Istotne dla ostrości jest również to czy AF będzie trafiał, zwłaszcza przy 2,8.
Jak zmienisz puszkę to z 12 mpix zrobi się pewnie 18 co nie jest aż taką rewolucją jak się wydaje. Poza większymi plikami.
A może zmienisz na FF i większość powyższego będzie do sprzedania....
hijax_pl - Czw 08 Lip, 2010
bacruk napisał/a: | A może zmienisz na FF i większość powyższego będzie do sprzedania.... |
Jeśli mówić o Simgie 17070 i Tamronie 28-75 to tylko Sigmę trzeba by było sprzedać. Tamron to przecież szkło pełno-klatkowe i całkiem dobrze się z puszką FF spisuje
bacruk - Czw 08 Lip, 2010
hijax_pl, dlatego pisałem "większość"
bacruk, a to sorki, nie zrozumiałem
drukuje 20x30
@up
To już tylko tego tamrona i sigme rozważam, skoro mówisz, że Tamron bardziej ostry to chyba go wezmę
Aha dlaczego tak pragnę ostrości ? Ponieważ szeroki kąt który kupuje nie należy do mistrzów ostrości a stałki nie bd kupować w najbliższych latach.
Kocur - Czw 08 Lip, 2010
Radeczek napisał/a: | drukuje 20x30
|
Z prostej matematyki wynika, że przy rozdzielczości 300dpi (gdzie IMO przy takim formacie nie jest aż taka rozdzielczość konieczna), potrzebujesz plików o wymiarach 3543x2362pix, czyli nieco ponad 8Mpix. Z tego wniosek jest taki, że nawet jeśli kupisz lepsze body (pod względem rozdzielczości generowanych obrazów), nie dostaniesz żadnego zysku na końcowym obrazie. Różnice w ostrości szkieł, które i tak dają więcej szczegółu niż potrzebujesz, nie będą zauważalne, dlatego ja bym się na Twoim miejscu skupił na kryterium ogniskowych i światła.
W tym przypadku jedyna potencjalna korzyść z posiadania ostrzejszego szkła to możliwość ciaśniejszego skadrowania zdjęcia, ale... jak się robi zdjęcia głową, to i kadrować potem nie trzeba.
No i taki post jak ten powyżej Kocura powinien się znaleźć w zbiorze złotych myśli optyczne.pl. w kategorii po kiego więcej megapikesli
nie przecze twojej racji ale jednak chciałbym mieć świadomość, że ostre szkło wybrałem.
komor - Czw 08 Lip, 2010
Kocur nie do końca ma rację, bo zakłada, że wydajność 8-megapikselowej matrycy jest idealna, czyli że mamy z niej użyteczne obrazy o rozdzielczości właśnie takiej, 8 mpix. Tymczasem z pomiarów na portalu Aptecznych wychodzi, że matryce nie pracują ze 100-procentową wydajnością.
Ale to tak na marginesie.
lupo57 - Czw 08 Lip, 2010
załóżmy zatem "błąd" kocura, wtedy śmiało można stwierdzić że 10 mpx starczy z zapasem
Kocur - Czw 08 Lip, 2010
komor, zgadza się, ale meritum jest zachowane. Przy takich wydrukach nie ma znaczenie, w kwestii ilości szczegółów, czy to będzie 450D, czy 50D, czy 7D, czy nawet 1DsIII. Ilość szczegółów na wydruku w zauważalny sposób nie wzrośnie.
A jeżeli już bierzemy pod uwagę jakość pracy matryc, to trzeba pamiętać, że np. rzeczywista rozdzielczość matrycy 18Mpix nie jest równa 150% rozdzielczości matrycy 12Mpix (nie jest to nawet 2^0,5raza, tylko sporo mniej), co dodatkowo zaciera ewentualną różnicę. Wystarczy spojrzeć na różnicę między 8Mpix 20D, a 15Mpix 50D. Rzeczywisty zysk jest de facto mizerny.
Radeczek - Pią 09 Lip, 2010
póki co nie dowiedziałem się co jest ostrzejsze - tamron czy sigma ale serdeczne ciepło i wgl jak sie tylko da dziękuję wam za pomoc
Kocur - Pią 09 Lip, 2010
Radeczek napisał/a: | póki co nie dowiedziałem się co jest ostrzejsze - tamron czy sigma |
Ja powiem w pełni poważnie, że są równie ostre i tyle, spójrz na światło i ogniskowe, pod tym kątem wybierz, a to z dwóch powodów. Po pierwsze, i tu i tu jest duży rozrzut jakościowy, na tyle duży, że jak by się postarał, to pewnie bez problemu znalazła by się para, gdzie Sigma będzie ostrzejsza od Tamrona, i druga gdzie będzie odwrotnie... Po drugie, jeśli znajdziesz dobrą sztukę (niekoniecznie najostrzejszą w mieście ) to będzie ona wystarczająca ze względu na to, jakie obrazy robisz docelowo.
Ewentualnie, jeśli jesteś wariatem mojego pokroju, który nie uznaje kompromisów jeśli chodzi o jakość, to kupuj Canona 17-55/2,8 IS USM, optycznie nie ma nic lepszego w tym zakresie dla APS-C Canona.
komor - Pią 09 Lip, 2010
Kocur napisał/a: | Przy takich wydrukach nie ma znaczenie, w kwestii ilości szczegółów, czy to będzie 450D, czy 50D, czy 7D, czy nawet 1DsIII. |
A z tym się zgodzę. Choć możliwość lekkiego przykadrowania zawsze może się przydać. Tak czy owak 10 mpix to już spory wypas.
Radeczek napisał/a: | póki co nie dowiedziałem się co jest ostrzejsze - tamron czy sigma |
Radeczek, być może się nie dowiesz, bo Sigma jest w obszarze zainteresowań posiadaczy APS-C, natomiast Tamron 28-70 w większości wypadków – posiadaczy pełnej klatki. Wtedy trudno porównywać.
darekk - Sob 10 Lip, 2010
Jeśli masz jedno body to celuj raczej w coś standardowego w zakresie np.: 17 na szerokim kacie do 50-70 na wąskim kącie + szeroki obiektyw np.; 10-20mm. Obiektyw 28-75 i coś szerokiego z obiektywów na DX zmusi cię do częstej zmiany obiektywów.
leotdi - Sob 10 Lip, 2010
Kocur napisał/a: | komor,A jeżeli już bierzemy pod uwagę jakość pracy matryc, to trzeba pamiętać, że np. rzeczywista rozdzielczość matrycy 18Mpix nie jest równa 150% rozdzielczości matrycy 12Mpix (nie jest to nawet 2^0,5raza, tylko sporo mniej), co dodatkowo zaciera ewentualną różnicę. Wystarczy spojrzeć na różnicę między 8Mpix 20D, a 15Mpix 50D. Rzeczywisty zysk jest de facto mizerny. |
ok,
ale co to jest "rzeczywista" rozdzielczość ? Większa ilość MPix zwiększa poziom szumów matrycy tej samej wielkości. Nawet większa czułość komórek nie zrównoważy wzrostu poziomu szumów matrycy.
maczetka - Wto 20 Lip, 2010
Radeczek napisał/a: | Zależy mi na ostrości i na świetle, no i ostatecznie na stablizacji. |
Radeczek napisał/a: | Szeroki kąt nie ważny, bo od tego kupuje drugie szkło |
Radeczek napisał/a: | A w tej sigmie brakuje mi dłuższej ogniskowej |
Wybor jest jeden: 24-105 uzywany jesli jest ograniczenie budzetowe. Pokochasz od pierwszego wejrzenia / zapiecia
B o g d a n - Wto 20 Lip, 2010
maczetka napisał/a: | Wybor jest jeden: 24-105 uzywany jesli jest ograniczenie budzetowe. Pokochasz od pierwszego wejrzenia / zapiecia | Już proponowałem ale Radeczek nie wierzy.
|
|