|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - sb-800 czy sb-900? ;|
Voldo - Czw 08 Lip, 2010 Temat postu: sb-800 czy sb-900? ;| mam taki dylemat czy kupić używana 800 której nie mogę być pewien w 100 procentach czy lepiej dopłacić i kupić nowe sb-900?
dodam ze jeśli kupie sb 800 używana to zostaną fundusze na coś innego co mi się przyda....z drugiej strony to jest inwestycja na jakiś czas a nie będę pewien ze podziała ten rok czy dwa lata.....
do sb900 przemawia to ze będzie nowa na gwarancji itp i jest to inwestycja raczej długoterminowa.....
i moje pytanie kieruje do ludzi którzy kupowali sb800 lub je maja...oraz jak ewentualnie sprawdzić stan lampy? czy się w ogóle da..... i innych mądrych rad
mnich - Czw 08 Lip, 2010
Voldo, Mam SB800- kupiłem kiedy na rynku nie było jeszcze SB900. Mam też SB900, która 800 przewyższa jakością wykonania, rozmiarem i szybkością obsługi. Myślę że warto dołożyć do SB900.
Stan lampy? Sprawdzić czy błyska, czy działa w CLS'ie. Ewentualnie ślady otarć/napraw na obudowie.
hijax_pl - Czw 08 Lip, 2010
Że tez zacytuję:
Voldo napisał/a: | lepiej dopłacić i kupić nowe sb-900 |
A co do sprawdzenia 800ki - jak błyśnie w CLS i poprawnie naświetli w iTTL BL - to znaczy że działa ok.
darekk - Sob 10 Lip, 2010
Zobacz jeszcze palnik czy nie jest żółty od zbyt intensywnego używania. Też mam Sb800 i 900. Obie pracują dobrze. Jeśli nie przeszkadza ci wielkość 900 to bierz 900 ma trochę więcej możliwości ustawień błysku i kierowania palnika.
Voldo - Nie 11 Lip, 2010
padło na 900 bo jednak wole zainwestować i mieć pewność ze mi nie padnie w ważnym momencie....
a 800 faktycznie mógłbym kupić ale od znajomego gdzie wiedział bym jak i ile była używana...
dzięki za podpowiedzi ;]
darekk - Sro 14 Lip, 2010
Nie udało mi się jeszcze rozgrzać SB900 tak żeby nie chciała działać.
Paweł_G - Czw 15 Lip, 2010
A kolega co robi śluby Nikonem zagotował sb900 podczas oczepin
Całe szczęcie że miał sb800 w zapasie.
Generalnie 900 sporo fajniejsza lampa i ma dodatkowy atut w postaci 200 mm zooma na długim końcu. Co prawda dostrzelania ze stopki nie do końca jest to przydatne ale do doświetlania poza aparatem może być bardzo przydatne.
Raideur - Pon 19 Lip, 2010
Moja SB900 chodzi jak rakieta ,a zeby ja zagrzac to chyba musialbyc pracowac z nie przy piecu hutniczym!
hijax_pl - Pon 19 Lip, 2010
Paweł_G napisał/a: | A kolega co robi śluby Nikonem zagotował sb900 podczas oczepin Całe szczęcie że miał sb800 w zapasie. |
Całe szczęście że SB900 ma zabezpieczenie
mnich - Pon 19 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | Paweł_G napisał/a: | A kolega co robi śluby Nikonem zagotował sb900 podczas oczepin Całe szczęcie że miał sb800 w zapasie. |
Całe szczęście że SB900 ma zabezpieczenie |
Które można wyłączyć.
Raideur - Pon 19 Lip, 2010
Cytat: | ...ale do jego elementow należy.... |
jesli sie wiec zlozy te elementy ,to stworza krajobraz ?
|
|