|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Konserwacja gumy i części zewnętrznych w lornetkach
Guliwer - Czw 08 Lip, 2010 Temat postu: Konserwacja gumy i części zewnętrznych w lornetkach Czym konserwujecie ochronne gumy lornetek?
Moim zdaniem dobre są preparaty do konserwacji i czyszczenia desek rozdzielczych samochodów.
Próbowałem je na gumowych rękojeściach noży, na kaburach i teraz na gumach optycznch.
Niemniej czas próby jest za krótki.
Może ktoś ma inne, lepsze środki?
Coś do konserwacji gumy.
madrax - Pią 09 Lip, 2010
na muszle oczne proponuję smar grafitowy
a tak na poważnie to gumę doskonale konserwują preparaty zawierające silikon.
zapobiega on starzeniu się gumy.ale pozostawia na rękach(po kontakcie z zakonserwowanym przedmiocie)niezbyt przyjemną warstewkę.
Guliwer - Pią 09 Lip, 2010
Silikon powiadasz?
Ktoś proponował czernidło do opon albo piankę, z filtrem UV http://www.autoland.pl/pr..._felg/blag_plus
Posmarowałem Polo-cocpitem, na razie w rosyjskich lornetkach. Można toto stosować na plastik i gumę, niezależnie od koloru. Samochodu nie zżarł, to i lornetki nie rozpuści. Kurzu nie łapie i ładnie pachnie.
arni100 - Sob 10 Lip, 2010
sa rozne preparaty do konserwacji uszczelek w samochodach,podejrzewam ze tu tez by się sprawdziły
Guliwer - Nie 11 Lip, 2010
Ostrzegam przed smarami silikonowymi i preparatami do konserwacji uszczelek samochodowych. Na innym forum ktoś opisał zniszczoną silikonem połowę lornetki Zeissa. Silikon bardzo trudno zmywa się ze szkła. Preparaty silnie penetrują i mogą zalać pryzmaty i soczewki.
Środki do samochodowych desek rozdzielczych trzeba nanosić na gumę/plastik bardzo ostrożnie, żeby nie pobrudzić soczewek. Ilość niewielka, żeby nie spływała i nie dostała do środka lornetki. Najprościej smarować palcem na który popryska się płynem. Pryskać z daleka od lornetki, bo aerosol jest wszędobylski.
Środek konserwujący wsiąka w gumę, nadmiar trzeba wytrzeć. Po takim zabiegu lekko się nakłada ochraniacze okularów i obiektywów. Nie kaleczy gumy. Do lornetki nie lepi się kurz a guma nie niszczy, wolniej starzeje i ładnie to wygląda.
Zaznaczam, że stosuje te metodę krótko i nie znam ew. objawów ubocznych późnych.
Do czyszczenia szkieł są specjalne zestawy http://www.militaria.pl/s...ptyki_p4310.xml
boober - Pon 12 Lip, 2010
Do konserwacji gumy od lat używam wazeliny kosmetycznej i to nie tylko w obudowie lornetki. Tak samo robię z manszetą/gumą na lunetę.
Guma nie kruszeje i nie mięknie. Używam jej również jako super środek do konserwacji uszczelek drzwi samochodowych (nie klei się do karoserii a zimą nie przymarza).
Kupuje zawsze w aptece.
Dirty - Sob 17 Lip, 2010
Cześć Guliwer. Najlepsza będzie chyba wazelina, ale taka najlepsza bezbarwna, bezwonna. Pozdro. P.S. I najtańsza.
madrax - Sob 17 Lip, 2010
dziś chłopaki na paradzie całe beczki wazeliny mieli.
oni to wiedzą jak gwint smarować żeby nie zerwać........
tylko że do rana wszystko zużyją
sorki,ale nie mogłem się powstrzymać
xylus - Nie 18 Lip, 2010
madrax napisał/a: | dziś chłopaki na paradzie całe beczki wazeliny mieli.
oni to wiedzą jak gwint smarować żeby nie zerwać........
tylko że do rana wszystko zużyją
sorki,ale nie mogłem się powstrzymać |
|
|