forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jakie szkło???

Duszpasterz - Pią 09 Lip, 2010
Temat postu: Jakie szkło???
Witam.
Po przeczytaniu multi wątków zdecydowałem się na Canona EOS 50D. Powiedzcie mi jeszcze
Jaki obiektyw szerokokątny do niego kupić.???

Baku - Pią 09 Lip, 2010

Zależy co rozumiesz pod pojęciem 'obiektyw szerokokątny'.
Jeżeli chodzi Ci o uniwersalny obiektyw z szerokim kątem to wybór jest spory i zaczyna się od 17/18 mm, a nawet 15 w przypadku 15-85IS.
Jeżeli myślisz o naprawdę szerokim kącie, to do dyspozycji są obiektywy zaczynające się od 10 a kończące mniej więcej na 20 mm, ale to już specjalizowane obiektywy krajobrazowe.
Sprecyzuj swój wybór (zastosowanie) i podaj budżet na obiektyw, to doradzimy coś konkretnego.

Temat zgłoszony do przeniesienia

maczetka - Pią 09 Lip, 2010

Szerokokatny standard: C17-55, C15-85. wybor miedzy swiatlem w pierwszym a zakresem w drugim. taniej to sigma 17-70 na przyklad, ktora jest wersja posrednia w obu tych kryteriach
Ultra Wide Angle: C10-22 i moim zdaniem tylko ten, ale wiele osob lubi i uwaza za dobra sigme 10-20 (stara albo nowa wersja) - znowu troche tansza

bacruk - Pią 09 Lip, 2010

maczetka, co myślisz o Tokinie 11-16/2,8 ?
lupo57 - Pią 09 Lip, 2010
Temat postu: Re: Jakie szkło???
Duszpasterz napisał/a:
Witam.
Po przeczytaniu multi wątków zdecydowałem się na Canona EOS 50D. Powiedzcie mi jeszcze
Jaki obiektyw szerokokątny do niego kupić.???

canon 10-22

lisor - Sob 10 Lip, 2010

... polecam Canona 10-22, bo jest prawdziwie szerokokątnym obiektywem. Zalety: ostry , ładne kolory, skuteczny auto fokus. Wadą jest widoczne: winietowanie i mała ostrość na brzegach kadru. Rzadko go używam, ale jak się przyłożę i przemyślę problem obejścia dystorsji to efekty są niezłe.
darekk - Sob 10 Lip, 2010

Jeśli do krajobrazu to: Sigmę 10-20 lub Canona 10-22. Do architektury wnętrz Tokinę 11-16/2.8 ze względu na światło.
moronica - Sob 10 Lip, 2010

darekk, a czemu nie tokina rowniez do krajobrazow? Ma z nich de facto najszerszy kat ;)
Sunders - Sob 10 Lip, 2010

moronica napisał/a:
Ma z nich de facto najszerszy kat

moronica czemu tak uwazasz?

Tak jest napisane w specyfikacji. Przynajmniej od sigmy, nie wiem jak canon

Tokina11-16: 104-83
Sigma10-20: 102,4-63,8
Canon10-22: 107,3-63,3
Takie kąty widzenia figurują w specyfikacjach podanych w bazie optyczne.pl
Wynika z nich, że najszerszy kąt widzenia ma canon 10-22.

Wiem, poprawilam sie powyzej ;) jeszcze spie widocznie
hijax_pl - Sob 10 Lip, 2010

Sigma kąty dla aps-c podaje dla swojego cropa, tzn 1,7x - trzeba uważać na to czytając specyfikacje...

10mm daje:
- na APS-C (Sigma 1.7x) 103°
- na APS-C (Canon 1.6x) 107°
- na DX (Nikon 1.5x) 110°

11mm daje:
- na APS-C (Canon 1.6x) 101°
- na DX (Nikon 1.5x) 105°

No i jeszcze jedna kwesta - kto jakie kąty podaje? Po dłuższym boku czy przekątnej? ;)

Jak by nie liczyć, na pewno tokina nie daje najszerszego kąta :smile:

No niestety 1mm na tak małej ogniskowej to baaaardzo dużo :)
darekk - Sob 10 Lip, 2010

moronica napisał/a:
darekk, a czemu nie tokina rowniez do krajobrazow? Ma z nich de facto najszerszy kat ;)

Tak, tak, też może być, też ją używam do krajobrazów.

bacruk - Sob 10 Lip, 2010

Tokina poza szerokością jako jedyna ma dobre światło.
To dla mnie duży atut, stanowi o uniwersalności.
Przymknąć zawsze można.

Ciemnica w pozostałych opcjach to na imprezach, we wnętrzach, przy słabym oświetleniu niestety porażka. Doświetlanie lampą przy 10mm... hmm... nie za bardzo.

bacruk napisał/a:
Tokina poza szerokością

Tokina jest nieco węższa od sigmy i canona.
bacruk napisał/a:
jako jedyna ma dobre światło.
To dla mnie duży atut, stanowi o uniwersalności.

Jest wśród nich najjaśniejsza i najostrzejsza, ale ma najwęższy zakres ogniskowych-to jednak również wpływa na uniwersalność.
bacruk napisał/a:
Przymknąć zawsze można.

Ma też najgorzej kontrolowaną CA, która rośnie podczas przymykania :wink:
bacruk napisał/a:
Doświetlanie lampą przy 10mm... hmm... nie za bardzo.

Czemu tak uważasz?

Sunders napisał/a:
Czemu tak uważasz?

A jaki kąt rozbłysku ma lampa? ;)

bacruk - Sob 10 Lip, 2010

Sunders, preferuje światło zastane. Głównie fotografuje codzienne sytuacje z udziałem ludzi, często w pomieszczeniach gdzie światła brakuje.
Z lampy korzystam kiedy muszę. Czesto mam kłopot z równomiernym doświetleniem szerokiego kadru w pomieszczeniach dużych i wysokich podobnie jak w zbyt małych/niskich. Zakładam użycie jednej lampy na aparacie. 2,8 często rozwiązuje problem.

Widoczek czy architekturę Tokiną zrobię natomiast w powyższych zastosowaniach od 3,5 czy 4 dla mnie odpada zdecydowanie.

bacruk napisał/a:
Czesto mam kłopot z równomiernym doświetleniem szerokiego kadru w pomieszczeniach dużych i wysokich podobnie jak w zbyt małych/niskich. Zakładam użycie jednej lampy na aparacie.

O.K.Rozumiem. Czy obecnie używasz tej tokiny?

Nam-tar - Sob 10 Lip, 2010

Polecam Canon 10-22. Solidny, cichy i przyzwoity optycznie. Będziesz chciał szeroko - zrobisz krajobraz, a i w mieście na spacerze nie będziesz musiał zmieniać szkieł. Na węższym końcu jest super. Używam chyba najczęściej z mojego zestawu słoików.
dr11 - Nie 11 Lip, 2010

bacruk napisał/a:
Doświetlanie lampą przy 10mm... hmm... nie za bardzo.
Jest OK jak się odbija. Może nie sam sufit, ale nawet lekko w tył, stofen też pomaga. Na upartego można nawet na wprost z płytką rozpraszającą (np. 580EXII) ale wiadomo jak wtedy scena wygląda :P
maczetka - Wto 20 Lip, 2010

Nam-tar napisał/a:
Polecam Canon 10-22. Solidny, cichy i przyzwoity optycznie.

popieram

Nam-tar napisał/a:
Używam chyba najczęściej z mojego zestawu słoików.

Jakas dziwna prawidlowosc wsrod uzytkownikow tego szkla :-) Lacznie ze mna...

kleju1 - Wto 20 Lip, 2010

Jestem amatorem i zastanawiam się nad zakupem obiektywu:
Sigma 18-250 mm f/3.5-6.3 DC OS HSM
Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Asph. (IF) MACRO
Proszę o opinie i pomoc przy wyborze.

Itts - Wto 20 Lip, 2010

ultra zoomy to moim zdaniem (i mysle ze nie tylko moim) marnacja pieniędzy. skoro wszedłeś w lustrzanki, to dlaczego chcesz kupić obiektyw który nie wykorzysta możliwości twojego aparatu? jerst takie powiedzenie, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. i tak jest w przypadku tych szkieł. jakość obrazu będzie słaba. nie da się fizycznie zrobić szkła dobrego na każdej ogniskowej. jak dla mnie maksimum ultra zooma to 18-105, ewentualnie 18-135 lub w ostateczności 18-200.
komor - Wto 20 Lip, 2010

kleju1, wyjdź z tego tematu z powrotem do listy tematów w tym dziale (Pomagamy w wyborze obiektywu) i w okienko szukania w prawym dolnym rogu wpisz „megazoom” a potem wciśnij przycisk „Idź” który jest obok tego pola. Wyskoczy Ci kilka tematów dotyczących Twojego problemu, jest w nich mowa także o Tamronie 18-270 i o tej Sigmie pewnie też.
jaad75 - Sro 21 Lip, 2010

Wcześniej nie trafiłem na ten temat, ale IMHO Tokina 11-16 jest lepszym wyborem od Canona, czy Sigmy. UWA używa się najczęściej na najszerszym końcu, a światło i rozdzielczość są daleko ważniejsze od rozpiętości ogniskowych.