forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka z kitem do 1300 zł

cytrynka007 - Pią 09 Lip, 2010
Temat postu: Lustrzanka z kitem do 1300 zł
Od dawna interesuję się fotografią. Lubię robić zdjęcia, daje mi to radość. :) Szczególnym zainteresowaniem cieszą się zwierzęta i rośliny. Zawsze robiłam to zwykłymi aparatami cyfrowymi. Teraz planuję kupić lustrzankę. Jestem amatorką więc mogę przeznaczyć na zakup ok 1300 zł. Czy znajdę jakąś nową, tanią i wystarczającą lustrzankę? Proszę o radę!
hijax_pl - Pią 09 Lip, 2010

cytrynka007 napisał/a:
mogę przeznaczyć na zakup ok 1300 zł

W takim budżecie to chyba tylko Sony A230 z 18-55 :???:

Jakbyś dodała jeszcze 200zł to mogłabyś przejrzeć ten wątek Lustrzanka do 1500 zł ;)

B o g d a n - Pią 09 Lip, 2010

cytrynka007 napisał/a:
Teraz planuję kupić lustrzankę. Jestem amatorką więc mogę przeznaczyć na zakup ok 1300 zł.

Hmm, ... i pomyśleć, że 6 lat temu za kompakta dałem 3500 zł. :roll:

cytrynka, wyjścia masz co najmniej dwa:
Olympus E-420 + Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6
Sony A230 + Sony DT 18-55mm f/3,5-5,6 SAM

Każdy dodatkowy grosz, może przybliżyć Cię do większego szczęścia. :smile:

cytrynka007 - Nie 11 Lip, 2010

A która jest "lepsza"? Sony czy Olympus? Moja znajoma ma Soniacza, chwali go oprócz kwestii robienia portretów...
hijax_pl - Nie 11 Lip, 2010

cytrynka007 napisał/a:
chwali go oprócz kwestii robienia portretów

To ciekawe.. Może znajoma powiedzieć więcej.. dlaczego? :)

Sunders - Nie 11 Lip, 2010

hijax_pl napisał/a:
Jakbyś dodała jeszcze 200zł to mogłabyś przejrzeć ten wątek Lustrzanka do 1500 zł

Dodaj te 200pln: http://www.fotorimex.pl/p...l,eos_1000d.htm
:smile:

cytrynka007 - Pon 12 Lip, 2010

Stwierdziła, że aparacik jest wystarczający dla amatorów, ale portrety wychodzą najgorzej i poleciła mi Nikona... Więc który sprzęcik lepszy, Sony czy Olympus? Jaka jest Wasza opinia? :)
Baku - Pon 12 Lip, 2010

Jeśli chodzi o portrety, to bardziej niż sam korpus liczą się obiektyw i oświetlenie.
Zaręczam, że piękny portret może zrobić Nikonem, Sony, Pentaxem, a nawet Canonem :smile:

Podwyższenie budżetu o 200 zł może być słuszną decyzją. Propozycja Sundersa nie jest zła.

komor - Pon 12 Lip, 2010

Baku napisał/a:
Jeśli chodzi o portrety, to bardziej niż sam korpus liczą się obiektyw i oświetlenie.

Akurat niedawno piękny filmik na ten temat się ukazał. :)

http://fstoppers.com/iphone/

bergercs - Wto 13 Lip, 2010

Baku napisał/a:
Zaręczam, że piękny portret może zrobić Nikonem, Sony, Pentaxem, a nawet Canonem :smile:

Podwyższenie budżetu o 200 zł może być słuszną decyzją. Propozycja Sundersa nie jest zła.

Szczególnie, że w dniach 14.07 - 20.07 w Auchanach 1000d z kitem można kupić za 1299 zeta.

Baku - Wto 13 Lip, 2010

Bardzo dobry zestaw na start.
ghost - Wto 13 Lip, 2010

czemu 1000d nie alfa?
oba się trzyma średnio, alfa ma znacznie lepszy wizjer i mniej szumi i jeszcze jest tańsza. :cool:
możliwości przypinania tanich szkieł porównywalne.

Baku - Wto 13 Lip, 2010

Kwestia gustu. Ja jakbym miał wybierać, to wolałbym 1000D, mimo że droższe.
ghost - Wto 13 Lip, 2010

ale ja pytam o konkretne powody, nie gusta i przekonania ;-)
rozum, nie serce.

Baku - Wto 13 Lip, 2010

To mi rozum podpowiada - OBIEKTYWY. U Canona to co mi pasuje mam taniej.
Ale to jest odpowiedź pod mój własny gust. Wcale się nie zdziwię jeśli innym wyjdzie co innego. Ale właściwie, ghost, czemu służy to porównanie, zakrawające na jakąś systemową prowokację?
Jest budżet, pojawiły się konkretne propozycje. Ktoś by kupił to, kto inny tamto. Na tym poziomie różnice są niewielkie, więc to cytrynka007 powinna się udać do sklepu i przymierzyć z czym jej bardziej do twarzy...

ghost - Wto 13 Lip, 2010

od razu prowokacja. drobne złośliwości najwyżej ;-)
Baku - Wto 13 Lip, 2010

A no chyba, że tak :mrgreen: :cool:
pierpapier - Wto 13 Lip, 2010

ale kit jest delikatnie lepszy u soniacza, ma to znaczenie gdy budżet ogranicza i na szybką zmianę się nie zapowiada
RB - Wto 13 Lip, 2010

pierpapier napisał/a:
ale kit jest delikatnie lepszy u soniacza, ma to znaczenie gdy budżet ogranicza i na szybką zmianę się nie zapowiada

w tej klasie to juz więcej od egzemplarza zdaje się zależy...
wybór apartat na zasadzie, że ma delikatnie lepszy obiektyw kitowy to na ostra paranoję zakrawa.

Wujek_Pstrykacz - Czw 15 Lip, 2010

Alf 230-330-380 wcale nie da się trzymać, Canon 1000d ma przynajmniej uchwyt o normalnym wyprofilowaniu. :grin:
lotofag - Nie 18 Lip, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Alf 230-330-380 wcale nie da się trzymać, Canon 1000d ma przynajmniej uchwyt o normalnym wyprofilowaniu. :grin:

Ciekawe jak ci biedni ludzie robili kiedyś zdjęcia takimi wynalazkami:
http://upload.wikimedia.o...pus_OM-2_SP.jpg

http://upload.wikimedia.o...AX_ME_SUPER.jpg
I czemu, patrząc już na współczesne korpusy, nie została rozdmuchana do tak wielkich rozmiarów "kontrowersyjna" ergonomia Olków serii E-4xx:

i dopiero Sony wypuszczając swoje entry-entry-levele zasłużyło na takie baty... :mrgreen:
Nie przesadzacie czasem?

hijax_pl - Nie 18 Lip, 2010

lotofag napisał/a:
I czemu, patrząc już na współczesne korpusy, nie została rozdmuchana do tak wielkich rozmiarów "kontrowersyjna" ergonomia Olków serii E-4xx:

Z tego co się orientuję, Olki po prostu są, natomiast Sony zrobiło odpowiednia badania z których wyszło że tak właśnie ludzie chcą trzymać (na zombie) i że tak jest wygodnie ;)

wulf - Nie 18 Lip, 2010

Wszystkie te bredzenia o ergonomii wzięły się z niezrozumienia faktu, że dawniej aparaty trzymało się w inny sposób niż dzisiaj.
Obecnie gdy jest dostępny działający na przyzwoitym poziomie autofokus (w niektórych modelach) aparat można trzymać i wyzwalać migawkę jedną ręką. Gdzieś trzeba było zmieścić tą wielgachną baterię i tylko krok dzielił konstruktorów od wyhodowania wielkiej buli za którą obecnie chwyta się aparat.
Kiedy trzeba było ostrzyć ręcznie zwłaszcza z większym obiektywem aparat trzymało się od spodu za obiektyw podchwytem i równocześnie za dolną ściankę korpusu. Można to zobaczyć jeszcze na starych filmach.
Obecny sposób operowania pierścieniem ostrości i zooma czyli nachwyt z lewej strony za obiektyw jest bezpośrednią pochodną zastosowania pogrubionego chwytu.

lotofag - Nie 18 Lip, 2010

wulf napisał/a:
aparat trzymało się od spodu za obiektyw podchwytem i równocześnie za dolną ściankę korpusu. Można to zobaczyć jeszcze na starych filmach.

Ja tak trzymam aparat cały czas :mrgreen:
Za to chyba już wiem dlaczego niektórzy tak się za tą stabilizacją oglądają jako konieczną opcją w ich wymarzonym sprzęcie ;)

Wujek_Pstrykacz - Nie 18 Lip, 2010

lotofag napisał/a:
Wujek_Pstrykacz napisał/a:

Ciekawe jak ci biedni ludzie robili kiedyś zdjęcia takimi wynalazkami:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i dopiero Sony wypuszczając swoje entry-entry-levele zasłużyło na takie baty... :mrgreen:
Nie przesadzacie czasem?

Robili i to z powodzeniem, je też robiłem z powodzeniem, ale potem ich firmy rozpieściły porządnymi uchwytami, a Sony, czy tez Olek znowu - ciach - powrót do przeszłości :razz: :shock:

ghost - Nie 18 Lip, 2010

nie zapominajmy o

:razz:

hijax_pl - Nie 18 Lip, 2010

ghost, ale to nie lustrzanka ;)
lupo57 - Nie 18 Lip, 2010

hijax_pl napisał/a:
ghost, ale to nie lustrzanka ;)

hijax_pl bo to bezlusterkowiec pokroju NEX-a :mrgreen:

oobi_89 - Czw 30 Wrz, 2010
Temat postu: Skromny budżet, w co zainwestować?
Witam,

Ogólnie najbardziej lubię robić zdjęcia ludzi, moja ulubiona ogniskowa to 50mm. Nie zależy mi na mpixach, nie będę nigdy drukował, iso w porywach do 1600 to max jaki kiedykolwiek będzie mi potrzebny. Ale ze względu na takie a nie inne finanse na chwilę obecną myślę o następującej inwestycji:

- D40 + kit 18-55 - ok. 750-800zł
- jakaś manualna 50tka nikona (nikkor 50/1.8 AIS lub nikon series e 50/1.8, ew. nikkor 50/2) - pewnie ok. 200zł

Wydaje mi się, że ludzie raczej radzą sobie z full manual, osobiście mam ochotę się w takiego manuala cyfrowego pobawić.

Czy może macie jakiś inny pomysł - w co lepiej zainwestować ? Może zupełnie inny system? Przyznam, że kit nie jest dla mnie teraz jakimś musem, bo w sumie bardziej na jakieś wycieczki czy coś.

Na pewno jak kasa się pojawi, chciałbym zainwestować kiedyś w 35/1.8.

mavierk - Czw 30 Wrz, 2010

Moim zdaniem Pentax K100d super + 50/1.7 byłoby dla Ciebie dużo lepszym rozwiązaniem :)

mavierk napisał/a:
Moim zdaniem Pentax K100d super + 50/1.7 byłoby dla Ciebie dużo lepszym rozwiązaniem :)

A dlaczego ? W sumie nigdy sie nad Pentaxem nie pochylałem..

no bo tak:
- matryca też 6mpix, ale mniej od Nikona szumi,
- współdziała bezproblemowo z wszystkimi m42 (stabilizacja, ostrzenie na nieskończoność),
- całkiem dużo szkieł manualnych pod bagnet pentaxa,
- dość dobry kit,
- chyba większa matówka...
- używki k100 albo nawet k200 są strasznie tanie

Albo kup pentaxa i się ze mną wymień :D

A co jeśli kiedyś uznam, że chciałbym jednak rozbudować szklarnie, ale niekoniecznie o manuale ? Są tam jakieś w miare niedrogie stałki systemowe ?
hijax_pl - Czw 30 Wrz, 2010

oobi_89 napisał/a:
Są tam jakieś w miare niedrogie stałki systemowe ?

A co jest dla Ciebie drogie?

Wystarczy wejść na stronę jakiegoś sklepu foto i się cenom poprzyglądać, np: http://www.cyfrowe.pl/obi.../16/Pentax.html
http://www.sklepfotografi...iektywy/pentax/
http://www.foto-net.pl/sk...ywy,Pentax.html

+ używki...

No w sumie ze szkieł nowych to ceny wszystkich są wysokie :) Ale widzę też dość pokaźną gamę używek.

No a co z tym Nikonem i tym szkiełkiem manualnym ? Zły pomysł ?

Może jeszcze jakieś inne sugestie?

hijax_pl - Czw 30 Wrz, 2010

oobi_89 napisał/a:
No a co z tym Nikonem i tym szkiełkiem manualnym ? Zły pomysł ?

Pomysł dobry - o ile się posiada świadomość ograniczeń. Mówię o światłomierzu, małym wizjerze (a jakoś trzeba wyostrzyć), sterowaniem przysłoną...

Z jednej strony wolałbym z myślą o przyszłości wejść do Nikona, ale z drugiej strony D40 i tak musiałbym wymienić, gdybym chciał mieć AF na 50tce 1.8.

A jakie wady może mieć ten zakup Pentaxa k100d? Rzeczywiście, szkieł jest co niemiara, zarówno full manual jak i z potwierdzeniem, etc.

Poczytaj sobie :P
Po za tym wymienić puche zawsze możesz ;)